Pan Łyżwa Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Warki 2015: #1 Vanilla Oatmeal Stout #2 Grodziskie #3 New Zeland AIPA #4 Witbier #5 Cherry Dry Stout #6 Roggenbier #7 Hefeweizen #8 APA #9 Mild #10 Imperial IPA #11 Kolsch #12 Gose #13 Irish Red Ale #14 Brown Ale Warki 2016: #15 Imperialny Porter Bałtycki #16 Porter Angielski #17 Sweet Stout #18 Black IPA #19 American Barley Wine #20 Cream Ale #21 Lichtenheiner #22 American Wheat #23 White IPA #24 Trappist Single #25 Belgian Golden Strong Ale #26 Kveik #27 English IPA #28 Dunkles Weissbier #29 Blond Ale #30 American Amber Ale #31 Weizenbock #32 Low alcohol APA #33 American Brown Ale #34 Wheat Wine #35 Belgian Pale Ale #36 Belgian IPA #37 Quadrupel #38 Ordinary Bitter #39 California Common Warki 2017: #40 Rye IPA #41 American Stout #42 Czech Premium Pale Lager #43 Low Alcohol APA v2 #44 Flanders Red Ale #45 Oud Bruin #46 Seison #47 Grape Lager #48 Low Alcohol APA v3 #49 Jopejskie #50 Lambic #51 Tropical Stout #52 Doppelbock #53 Hefeweizen #54 Hefeweizen #55 Grisette #56 Bier de Garde #57 Belgian Tripel #58 Strong Bitter #59 NE APA #60 Brett APA #61 Lambik #62 English Barley Wine #63 Belgian Blond Ale #64 Belgian Dubbel Warki 2018: #65 Czech Pale Lager #66 Czech Amber Lager #67 Czech Dark Lager #68 New England IPA #69 Imperial IPA #70 Scottisch Light #71 Flanders Red Ale #72 Scottisch Export #73 Lambic #74 Black Bret IPA #75 Wee Heavy #76 Oud Bruin #77 Table Brett #78 Munich Helles #79 Brett APA #80 Marcowe #81 German Pils #82 Dunkles Bock #83 Altbier #84 Simcoe Rice Lager #85 APA #86 Dubbel go wild #87 Kolsch #88 Festbier #89 Leichtbier Warki 2019: #90 Berliner Wiesse #91 Munich Dunkel #92 Vienna Lager #93 American Porter #94 Pre-Prohibition Lager #95 Eisbock #96 Schwarzbier #97 Irish Extra Stout #98 Pale Kellerbier #99 Amber Kellerbier #100 New Zeland pilsner #101 Forgein Extra Stout #102 Rauchbier #103 Dortmunder #104 RIS #105 RIS wysłodki #106 Helles Bock #107 Wędzony Kwaśny Porter Bałtycki #108 Wooden Ale #109 APA Sabro #110 Old Ale #111 Red IPA #112 Catharina Sour #113 Brut IPA #114 Homegrown Hop IPA #115 Summer Ale #116 Australian Sparkling Ale #117 Munich Helles Warki 2020: #118 German Pils #119 Dunkel Bock #120 International Lager #121 Yanamote Sen (APA) #122 Little APA #123 APA #124 AIPA #125 International Lager #126 Light Lager #127 Yanamote Sen #128 International Dark Lager #129 Mild #130 London Brown Ale #131 Best Bitter #132 New England Bitter #133 Italian Pilsner #134 India Pale Lager #135 International Amber Lager #136 Czech Pilsner #137 Eisbock #138 Czech Dark Lager Warki 2021: #139 Witbier #140 Belgian Dubbel #141 Tripel #142 Lambic #143 Red Flanders #144 Oud Bruin #145 American Porter #146 Kentucky Common #147 American Pale Ale #148 American Strong Ale #149 Scottish Heavy #150 Winter Warmer #151 American Pale Ale #152 Red IPA Warki 2022: #153 Imperial IPA #154 German Pils Sukcesy: Wszyscy którzy próbowali mojego piwa nadal żyją Warka 54- IV miejsce na konkursie "Piwo roku witnickich piwowarów 2017" w stylu Weissbier Internety: https://www.facebook.com/HoppyPandaBrew Edytowane 16 Marca 2022 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 (edytowane) #10 Imperial IPA 21°, 120 IBU- Cztery i spokój 5,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)1,10 kg Pale Ale (5,5 EBC)1,00 kg Rice, Flaked (2,0 EBC)0,60 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)0,20 kg Oats, Flaked (2,0 EBC)0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC)41,00 g Topaz [17,00 %] - Gotowanie 77,0 min26,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min5,00 g Irish Moss (Gotowaniu 15,0 mins)20,00 g Galaxy [14,00 %] - Gotowanie 10,0 min20,00 g Topaz [17,00 %] - Gotowanie 10,0 min39,00 g Galaxy [14,00 %] - Gotowanie 0,0 min2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) 60,00 g Galaxy [14,00 %] - Chmielenie na zimno 4,0 Dni30,00 g Equinox [13,90 %] - Chmielenie na zimno 3,0 Dni Zacieranie: 60'- 67°C-66°C Mash Out 76°C Edytowane 16 Listopada 2015 przez Pan Łyżwa Rafa Mustafa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 #10 Imperial IPA 21°, 120 IBU- Cztery i spokój 5,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) 1,10 kg Pale Ale (5,5 EBC) 1,00 kg Rice, Flaked (2,0 EBC) 0,60 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 0,20 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) 0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) 41,00 g Topaz [17,00 %] - Gotowanie 77,0 min 26,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min 5,00 g Irish Moss (Gotowaniu 15,0 mins) 20,00 g Galaxy [14,00 %] - Gotowanie 10,0 min 20,00 g Topaz [17,00 %] - Gotowanie 10,0 min 39,00 g Galaxy [14,00 %] - Gotowanie 0,0 min 2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) 60,00 g Galaxy [14,00 %] - Chmielenie na zimno 4,0 Dni 30,00 g Equinox [13,90 %] - Chmielenie na zimno 3,0 Dni Zacieranie: 60'- 67°C-66°C Mash Out 76°C I o to chodziło Panie Łyżwa! Dzięki za przepisik. Pewnie nieco łagodniejszą wersję wykonam ale na pewno będę się sugerował! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) #11 Kolsch 12,5°, 22 IBU- Niemiecki Agent Ilość Nazwa3,70 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC)1,00 kg Pilzneński (3,2 EBC)0,40 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC)0,10 kg Pszeniczny (3,0 EBC)30,00 g Select Spalt [4,75 %] - Gotowanie 60,0 min30,00 g Select Spalt [4,75 %] - Gotowanie 10,0 min0,00 g Tradition [6,00 %] - Gotowanie 10,0 min0,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)1,0 pkg SafBrew Ale S-33 Zacieranie: 15,60 l wody 45,0 C 1 min 66,0 C 30 min71,0 C 71,0 C 15 minMash Out 76,0 C Edytowane 5 Listopada 2016 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) #12 Gose 11,5°, 10 IBU- Achtung Salz! Receptura z Browaru Alderaan Brewery Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) #13 Irish Red Ale 12,5°, 25 IBU- Czerwononosy skrzat 2,70 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)0,80 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC)0,50 kg Carared (Weyermann) (47,3 EBC)0,05 kg Roasted Barley (591,0 EBC)13,30 g Challenger [6,50 %] - Gotowanie 60,0 min39,10 g Lubelski [3,70 %] - Gotowanie 30,0 min5,00 g Fuggles [4,30 %] - Gotowanie 10,0 min5,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)10,00 g Fuggles [4,30 %] - Gotowanie 3,0 min1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Zac3ieranie: 67,0 C 75 min 76 C 1 min Edytowane 25 Stycznia 2016 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) #14 Brown Ale 12,5°, 27 IBU- It's 7 o'clock! 3,40 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) 0,40 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC)0,40 kg Pale Ale (5,5 EBC)0,20 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)10,00 g Goldings, East Kent [5,70 %] - Gotowanie 60,0 min6,00 g Challenger [8,30 %] - Gotowanie 60,0 min4,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min30,00 g Fuggles [4,30 %] - Gotowanie 15,0 min2,50 g Irish Moss (Gotowaniu 15,0 mins)10,00 g Flyer [9,80 %] - Gotowanie 5,0 minGęstwa po #13 Zacieranie: 62,0 C 60 min 72,0 C 10 min76,0 C 1 min Edytowane 25 Stycznia 2016 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) #15 Imperialny Porter Bałtycki 27,5°, 56 IBU- Wyciek 6,60 kg Pale Ale (5,5 EBC)1,15 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC)1,15 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC)0,60 kg Barley, Flaked (3,3 EBC)0,60 kg Caraamber (Weyermann) (70,9 EBC)0,60 kg Munich II (Weyermann) (16,7 EBC)0,40 kg Rye, Flaked (3,9 EBC)0,36 kg Special B Malt (354,6 EBC)0,25 kg Carafa II (811,6 EBC)0,16 kg Carafa III (1034,3 EBC)54,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min70,00 g Lubelski [3,50 %] - Gotowanie 30,0 min5,00 tsp Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)2,0 pkg Saflager Lager W-34/70 kręcone przez 2 doby na starterze 1,75l Zacieranie: 68,0 C 30 min 70,0 C 30 min Do połowy dodano 30g mocno opiekanych płatków dębowych amerykańskich namoczonych w Jim Beam. Recenzje: #1 Piana: Jest beżowa niska ale ładna jak na to alko. Barwa: Czarny nie przezroczysty, ale raczej klarowny. Aromat: Z początku kwaskowaty lakto, potem wychodzi bogaty aromat drewniany, beczkowy, lekko waniliowy, dalej miły alkohol lekko utleniony, palonka i sporo miłych owocowych estrów. Smak: Tak samo bogaty, tutaj na początek drewno wychodzi ale przyjemne, gęste mocne kawowe. Lekka słodycz zastąpiona idealną wytrawnością, piwo jest gładkie w odbiorze przjemnie spływa. Alkohol bardzo dobrze ukryty. Ogólnie: Nieno świetne piwo, pierwsze z takim woltażem nad którym mogę powiedzieć WOW. Piwo jest bardzo bogate, ma wiele smaczków jestem zachwycony, powinneś być dumny w sumie żałuj że nie wysałałeś na cieszyn. Jakby za tą kwaskowatość lakto nie odsiali to by był finał. Edytowane 8 Listopada 2016 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 #16 Porter Angielski 12,8°, 25 IBU- It's 9 o'clock! 3,60 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) 0,30 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC)0,10 kg Carafa I (Weyermann) (630,4 EBC)15,00 g Challenger [8,30 %] - Gotowanie 60,0 min20,00 g Goldings, East Kent [5,70 %] - Gotowanie 15,0 min5,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)10,00 g Flyer [9,80 %] - Gotowanie 5,0 minDrożdże po #14 Zacieranie: 64,0 C 60 min72,0 C 10 min76,0 C 2 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) #17 Sweet Stout 14°, 26 IBU- Hey Sweety 3,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) 0,50 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC)0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC)0,20 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)0,15 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC)0,50 kg Milk Sugar (Lactose) (0,0 EBC)0,25 kg Ksylolit (2,0 EBC)14,30 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min30,00 g Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 30,0 min Drożdże po #16 Zaciernie: 69,0 C 90 min72,0 C 10 min76,0 C 1 min Edytowane 25 Stycznia 2016 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) #18 Black IPA 16°, 54 IBU- Black Panda Skladniki: ------------ Ilość: Nazwa Typ Lp. %/IBU 4,20 kg Pale Ale (5,5 EBC) Słód 2 76,9 % 0,50 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Słód 3 9,2 % 0,40 kg Caraamber (Weyermann) (70,9 EBC) Słód 4 7,3 % 0,36 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód 5 6,6 % 30,00 g Simcoe [11,40 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 7 23,5 IBUs 30,00 g Citra [13,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Chmiel 11 0,0 IBUs 20,00 g Green Bullet [12,90 %] - Gotowanie 15,0 Chmiel 8 14,5 IBUs 30,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Gotowanie 10,0 Chmiel 9 11,0 IBUs 30,00 g Citra [13,50 %] - Chmielenie na zimno 0, Chmiel 14 0,0 IBUs 20,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Aromatyczny (wh Chmiel 12 0,0 IBUs 10,00 g Magnum [13,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 14,8 IBUs 5,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Zacieraniu 60, Składnik wody 1 - 20,00 g Simcoe [11,40 %] - Chmielenie na zimno 0 Chmiel 15 0,0 IBUs 10,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Chmielenie na z Chmiel 16 0,0 IBUs 10,00 g Simcoe [11,40 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 10 2,6 IBUs 1,0 pkg Nottingham (Danstar #-) Drożdże 13 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 5,46 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 16,38 l wody w 74,0 C 66,0 C 75 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,00 l wody w 72,0 C 72,0 C 10 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,00 l wody w 76,0 C 76,0 C 1 min Edytowane 19 Lutego 2018 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) #19 American Barley Wine 28°, 112 IBU- American Dream Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 11,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) Słód 1 91,7 % 0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Słód 2 4,2 % 0,50 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 3 4,2 % 2,0 pkg Nottingham (Danstar #-) [23,66 ml] Drożdże 10 - 30,00 g Green Bullet [12,90 %] - Gotowanie 10,0 Chmiel 6 12,7 IBUs 24,00 g Simcoe [11,40 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 7 9,0 IBUs 20,00 g Simcoe [11,40 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 5 12,5 IBUs 70,00 g Magnum [13,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 82,3 IBUs 54,00 g Green Bullet [12,90 %] - Gotowanie 0,0 m Chmiel 8 0,0 IBUs 46,00 g Mosaic [12,00 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 9 0,0 IBUs Waga slodow: 12,00 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 27,60 l wody w 75,2 C 66,0 C 75 min Do połowy dodano 20g mocno opiekanych płatków dębowych francuskich. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) #20 Cream Ale 12°, 15 IBU- American Crap Skladniki: ------------ Ilość Nazwa 1,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) 1,70 kg Pilzneński (3,2 EBC) 0,20 kg Pszeniczny (3,0 EBC) 0,80 kg Rice, Flaked (2,0 EBC) 1,0 pkg Kłosy Kansas (Fermentum Mobile #FM50) 30,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 7 11,6 IBUs 5,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 3,2 IBUs Waga slodow: 4,20 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku gluty Dodaj 14,70 l wody w 51,1 C 47,0 C 20 min Mash In Podgrzej aby uzyskać 64,0 C przez 10 min 64,0 C 30 min Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 72,0 C przez 4 min 72,0 C 20 min Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 76,0 C przez 4 min 76,0 C 2 min Do polowy dodano 0,5kg kiwi Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) #21 Lichtenheiner 9,7°, 15 IBU- Achtung: Rauch! Skladniki: ------------ Ilość Nazwa 1,75 kg Smoked Malt (Weyermann) (3,9 EBC) 1,20 kg Pilzneński (3,2 EBC) 28,00 g Lubelski [3,70 %] - Brzeczka przednia 60 Chmiel 4 14,5 IBUs 1,0 pkg Kłosy Kansas (Fermentum Mobile #FM50) gęstwa po #20 0,65 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Waga slodow: 3,60 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 9,72 l wody w 75,9 C 67,0 C 60 min Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 68,0 C przez 4 min 68,0 C 60 min Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 72,0 C przez 4 min 72,0 C 15 min mash out Podgrzej aby uzyskać 76,0 C prze 76,0 C 1 min Dodane 21 ml kwasu mlekowego 80% na 21 litry piwa.Do połowy piwa dodane 600 g mrożonej borówki amerykańskiej. Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) #22 American Wheat 12,5°, 23 IBU- Trochę słońca Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 2,00 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 39,2 % 1,90 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 3 37,3 % 0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Słód 6 2,0 % 0,60 kg Pale Ale (5,5 EBC) Słód 4 11,8 % 10,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 10,8 IBUs 30,00 g Mandarina Bavaria [8,50 %] - Gotowanie 1 Chmiel 8 9,1 IBUs 10,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Gotowanie 3,0 m Chmiel 9 1,1 IBUs 10,00 g Citra [13,50 %] - Gotowanie 3,0 min Chmiel 10 1,7 IBUs 20,00 g Citra [13,50 %] - Chmielenie na zimno 3, Chmiel 15 0,0 IBUs 20,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Chmielenie na z Chmiel 14 0,0 IBUs 10,00 g Citra [13,50 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 12 0,0 IBUs 10,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Gotowanie 0,0 m Chmiel 11 0,0 IBUs 1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Drożdze 13 - 0,50 kg Wheat, Niesłodowana (3,2 EBC) Słód 5 9,8 % 5,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Zacieraniu 60, Składnik wody 1 1,0 pkg Kłosy Kansas (Fermentum Mobile #FM50) gęstwa po #21 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 5,10 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 18,87 l wody w 68,8 C 63,0 C 50 min dekstrynująca (piana) Dodaj 0,00 l wody w 72,0 C 72,0 C 40 min Mash Out Dodaj 0,00 l wody w 76,0 C 76,0 C 1 min Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Podziwiam, że potem to ogarniasz... ja niestety nie daję rady dojść do końca receptury SłĂłd Drożdże Problemy z kodowaniem? Do tego tabelki strasznie się rozjeżdżają ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Podziwiam, że potem to ogarniasz... ja niestety nie daję rady dojść do końca receptury SłĂłd Drożdże Problemy z kodowaniem? Do tego tabelki strasznie się rozjeżdżają ;-) Kopjuję receptury z programu, czasem nie wszystko poprawię, a same tabelki chyba nie są, aż tak nieczytelne Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) #23 White IPA 15,5°, 55 IBU- Chmielarz Witold ---DODATKI CHEMICZNE DO WODY ---------------- Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 5,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Zacieraniu 60, Składnik wody 1 - 3,00 ml Lactic Acid (Zacieraniu 60,0 mins) Składnik wody 2 - Waga slodow: 6,18 kg Waga chmieli: 207,00 g oz. ---PROCES ZACIERANIA------PH ZACIERANIA:5,40 ------>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED SLODAMI!!<<<<<<< Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 2,85 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 3 46,1 % 2,40 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 4 38,8 % 0,60 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Słód 5 9,7 % 0,27 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Słód 6 4,4 % 0,06 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 7 1,0 % 1,0 pkg Kłosy Kansas (Fermentum Mobile #FM50) gęstwa po #22 Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Gluty Dodaj 20,39 l wody w 54,8 C 50,0 C 30 min Mash In Podgrzej aby uzyskać 65,0 C przez 2 min 65,0 C 60 min Dekstrynująca Podgrzej aby uzyskać 72,0 C przez 4 min 72,0 C 15 min Mash Out Dodaj 0,17 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C 1 min ---WYSLADZANIE--->>>>>>>>>>-ZWERYFIKUJ WSZYSTKO: 22,2 C/22,2 C>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED FWH Wysładzanie 17,16 l wody o temp 75,6 C ---GOTOWANIE-----------------------------Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 12,095 Plato Szacunkowa gestosc OG: 14,528 Plato Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 18,00 g Magnum [13,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 15,3 IBUs 20,00 g Pacific Jade [14,80 %] - Gotowanie 15,0 Chmiel 9 14,4 IBUs 20,00 g Halletaur Blanc [7,60 %] - Gotowanie 10, Chmiel 10 5,4 IBUs 20,00 g Orange Peel, Sweet (Gotowaniu 10,0 mins) Przyprawa 11 - 10,00 g Orange Peel, Bitter (Gotowaniu 10,0 mins Przyprawa 13 - 10,00 g Coriander Seed (Gotowaniu 10,0 mins) Przyprawa 12 - 50,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 14 5,4 IBUs 40,00 g Pacific Jade [14,80 %] - Gotowanie 3,0 m Chmiel 15 7,2 IBUs 15,00 g Equinox [13,90 %] - Gotowanie 3,0 min Chmiel 16 2,5 IBUs 20,00 g Orange Peel, Sweet (Gotowaniu 3,0 mins) Przyprawa 17 - 10,00 g Coriander Seed (Gotowaniu 3,0 mins) Przyprawa 18 - 10,00 oz Orange Peel, Bitter (Gotowaniu 3,0 mins) Przyprawa 19 - Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 76,00 g Halletaur Blanc [7,60 %] - Aromatyczny ( Chmiel 20 0,0 IBUs Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) #24 Trappist Single 12°, 28 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 3,83 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 79,6 % 0,24 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 3 5,0 % 0,24 kg Munich II (Weyermann) (16,7 EBC) Słód 2 5,0 % 25,00 g Saaz [3,75 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 6 7,6 IBUs 25,00 g Saaz [3,75 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 7 3,6 IBUs 15,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 5 17,5 IBUs 0,50 kg Dememera Sugar (3,9 EBC) Cukier 4 10,4 % 1,0 pkg Klasztorna medytacja (Fermentum Mobile # Drożdże 8 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 4,81 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 11,26 l wody w 76,1 C 67,0 C 60 min dektry Dodaj -0,04 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C 20 min Out Dodaj 0,08 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C 1 min Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) #25 Belgian Golden Strong Ale 19,5°, 31 IBU Waga slodow: 8,07 kg Waga chmieli: 100,00 g oz. ---PROCES ZACIERANIA------PH ZACIERANIA:5,40 ------>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED SLODAMI!!<<<<<<< Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 5,84 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 72,3 % 0,74 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Słód 2 9,2 % 0,62 kg Carabelge (32,0 EBC) Słód 3 7,7 % 1,0 pkg Kłosy Kansas (Fermentum Mobile #FM50) gęstwa po #23 Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 20,18 l wody w 73,3 C 65,0 C 75 min Dekstry Dodaj -0,00 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C 20 min Mash Out Dodaj 0,32 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C 1 min ---WYSLADZANIE--->>>>>>>>>>-ZWERYFIKUJ WSZYSTKO: 22,2 C/22,2 C>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED FWH Wysładzanie 21 l wody o temp 75,6 C ---GOTOWANIE----------------------------- Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 16,153 Plato Szacunkowa gestosc OG: 19,440 PlatoIlość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,87 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Cukier 4 10,8 % 20,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 5 19,2 IBUs 30,00 g Lubelski [3,70 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 6 5,9 IBUs 25,00 g Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 10 Chmiel 7 4,2 IBUs 25,00 g Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 5, Chmiel 8 2,3 IBUs Recenzje: #1 Piana: Gęsta, nalewa się wysoka, opada do kożuszka i do samego końca w takiej formie jest. Biała. Barwa: Bursztynowy, opalizujące. Aromat: Typowo belgijski, estry morela, kapronian do tego rodzynki słodkie, dalej fenole ładne pieprzne oraz delikatna słodowość. Bardzo bogaty aromat. Po ogrzaniu wychodzi też delikatny alkohol taki perfumowy z lekką kwiatkowością. Bardzo stylowo. Smak: Nie zapowiadało się ale piwo ewidentnie słodkie, goryczka jest tam jakaś ale bardzo delikatna jak dla mnie. Trochę szczypie w język od wysycenia, ale brakuje mi typowej wytrawności, przez co piwo jest męczące i delikatnie mdłe. Po wypiciu 0,5l miałem długą pauzę bo czułem się jak po sporym posiłku Retronosowo jak zwykle przy belgach głównie fenole i alkohol. Ogólnie: Piwo nawet dobre, ale za pełne. Sprawdziłem aż Twoje notatki, ale widzę że nie wypisujesz szczepu drożdży ani odfermentowania A to dość przydatne informacje. Jak aromat świetny tak ta słodycz trochę zabiła to piwo, gdyby udało się uzyskać wytrawny finisz byłoby dla mnie świetne. No i druga sprawa goryczka jest niska jak na ten styl, albo przykrywa ją słodycz. Dzięki za piwko za godzinkę może EIPA spróbuje. Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) #26 Kveik 20,5°, 10 IBU Waga slodow: 8,10 kg Waga chmieli: 80,00 g oz. ---PROCES ZACIERANIA------PH ZACIERANIA:5,40 ------>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED SLODAMI!!<<<<<<< Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 50,00 g Styrian Goldings [5,30 %] - Zacieranie 6 Chmiel 1 5,1 IBUs 8,10 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 2 100,0 % Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 24,30 l wody w 77,6 C 69,0 C 210 min ---WYSLADZANIE--->>>>>>>>>>-ZWERYFIKUJ WSZYSTKO: 22,2 C/22,2 C>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED FWH Wysładzanie 21,81 l wody o temp 75,6 C ---GOTOWANIE----------------------------- Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 13,845 Plato Szacunkowa gestosc OG: 20,476 PlatoIlość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 40,00 g Juniper Berries (Gotowaniu 60,0 mins) Zapach 3 - 30,00 g Saaz [2,90 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 4 4,1 IBUs Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) #27 English IPA 16,5°, 52 IBU Waga slodow: 6,51 kg Waga chmieli: 120,00 g oz. ---PROCES ZACIERANIA------PH ZACIERANIA:5,40 ------>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED SLODAMI!!<<<<<<< Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 4,65 kg Maris Otter Malt (Muntons) (5,9 EBC) Słód 1 71,5 % 0,50 kg Munich II (Weyermann) (16,7 EBC) Słód 2 7,7 % 0,50 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Słód 3 7,7 % 0,50 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 4 7,7 % 0,36 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 5 5,5 % Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 16,99 l wody w 74,4 C 65,6 C 75 min ---WYSLADZANIE--->>>>>>>>>>-ZWERYFIKUJ WSZYSTKO: 22,2 C/22,2 C>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED FWH Wysładzanie 19,57 l wody o temp 75,6 C ---GOTOWANIE----------------------------- Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 14,424 Plato Szacunkowa gestosc OG: 16,522 PlatoIlość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 40,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 39,5 IBUs 30,00 g Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 7 4,4 IBUs 10,00 g Challenger [8,30 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 8 2,7 IBUs 30,00 g Challenger [7,50 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 9 4,0 IBUs 10,00 g Flyer [8,30 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 10 1,5 IBUs Recenzje: #1 Piana: Gęsta, dropęcheżykowa, biała. Barwa: Jasny brąz, delikatnie mętne. Aromat: Z butelki aromat delikatnie octowy, przelane do szkła i ewidentnie mocne bretty - jak dla mnie owocowość typowa dzika oraz lekka stajnia. Lekko octowe jest, ale w tle. Tu też są jakieś chmiele delikatnie. Smak: Wytrawne i delikatnie kwaskowate, ale też słodowe do tego goryczka nie nachalna i na średnim poziomie. Retronosowo znowu dzikus brettki z owockami i delikatnym koniem. Średnio wycycone nie pełne, dość mocno pijalne. Ogólnie: Hehe to co pisałem nie jeden kraft nie umie zrobić takiego delikatnego dzikusa. Jedynie trochę ocet przeszkadza, ale piwko całkiem niezłe z tymi brettami, pijalne i powiem że smakuje mi Co tu dodać goryczka w sam raz piwo zostawia ciekawy efekt lekko kwaskowaty w ustach. Ciekawie jest teraz nie wiem czy trzymałbym to piwo dłużej bo może czegoś nieciekawego narobić się w nim. Zawsze z takich dzikusów może wyjść apteka. Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) #28 Dunkles Weissbier 13°, 16 IBU ---PROCES ZACIERANIA------PH ZACIERANIA:5,40 ------>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED SLODAMI!!<<<<<<< Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 1,90 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC) Słód 1 38,8 % 1,30 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Słód 2 26,5 % 0,60 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 4 12,2 % 0,60 kg Munich II (Weyermann) (16,7 EBC) Słód 3 12,2 % 0,20 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 6 4,1 % 0,20 kg Carawheat (Weyermann) (98,5 EBC) Słód 5 4,1 % 0,05 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód 7 1,0 % 0,05 kg Chocolate Wheat (Weyermann) (817,5 EBC) Słód 8 1,0 % Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 17,15 l wody w 57,4 C 53,0 C 15 min Maltozowa Podgrzej aby uzyskć; 63,0 C przez 10 min 63,0 C 60 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,00 l wody w 72,0 C 72,0 C 15 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,13 l wody i ciepła do 78,0 C przez 78,0 C 2 min ---WYSLADZANIE--->>>>>>>>>>-ZWERYFIKUJ WSZYSTKO: 22,2 C/22,2 C>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED FWH Wysładzanie 16,33 l wody o temp 75,6 C ---GOTOWANIE----------------------------- Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 10,923 Plato Szacunkowa gestosc OG: 13,084 PlatoIlość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 8,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 9 9,9 IBUs 20,00 g Tradition [6,00 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 10 6,7 IBUs Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) #29 Blond Ale 11°, 26 IBU Waga slodow: 3,81 kg Waga chmieli: 60,00 g oz. ---PROCES ZACIERANIA------PH ZACIERANIA:5,40 ------>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED SLODAMI!!<<<<<<< Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 3,00 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 78,7 % 0,62 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 16,4 % 0,19 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Słód 3 4,9 % Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 11,50 l wody w 75,2 C 67,0 C 60 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,01 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C 50 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,13 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C 1 min ---WYSLADZANIE--->>>>>>>>>>-ZWERYFIKUJ WSZYSTKO: 22,2 C/22,2 C>>>>>>>>>>-DODAJ DODATKI CHEMICZNE PRZED FWH Wysładzanie 22,55 l wody o temp 75,6 C ---GOTOWANIE----------------------------- Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 8,993 Plato Szacunkowa gestosc OG: 10,904 PlatoIlość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 30,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 19,1 IBUs 3,00 g Irish Moss (Gotowaniu 15,0 mins) Klarowanie 5 - 30,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 6 6,9 IBUs Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 26 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 (edytowane) #30 American Amber Ale 12°, 40 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 4,09 kg Pale Ale (5,5 EBC) Słód 1 73,8 % 0,44 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 3 7,9 % 0,25 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 4 4,5 % 0,54 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 9,8 % 0,16 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Słód 5 3,0 % 0,05 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Słód 6 1,0 % 20,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 8 6,7 IBUs 25,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 27,6 IBUs 25,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 10 0,0 IBUs 20,00 g Jaryllo [15,00 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 9 6,0 IBUs 1,0 pkg HotHead (Omega #OYL-057) Drożdże 11 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 5,54 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 16,55 l wody w 72,9 C 65,0 C 60 min dekstr Dodaj -0,11 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C 15 min Mash Out Dodaj -0,11 l wody w 76,0 C 76,0 C 1 min Edytowane 26 Czerwca 2016 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się