Pan Łyżwa Opublikowano 26 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 (edytowane) #31 Weizenbock 15°, 30 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 4,92 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 1 60,0 % 0,49 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) Słód 3 6,0 % 0,33 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 4 4,0 % 0,25 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Słód 5 3,0 % 0,16 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 6 2,0 % 2,05 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 2 25,0 % 30,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 30,2 IBUs 1,0 pkg Pszeniczny Łan (Fermentum Mobile #FM41) Drożdże 8 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 8,20 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 24,54 l wody w 75,2 C 67,0 C 75 min Edytowane 26 Czerwca 2016 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 26 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2016 #32 Low alcohol APA 5°, 30 IBU Próba stworzenia nisko alkoholowego piwa o stosonkowo dużym nachmieleniu. Zasyp głównie żyto w celu uzyskania pełni. Carapils dla pełni i piany, a Caraaroma robi za element barwiący. Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,10 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Słód 2 10,1 % 0,04 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 3 4,1 % 0,85 kg Rye Malt (Weyermann) (5,9 EBC) Słód 1 85,8 % 25,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 6 0,0 IBUs 25,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 5 15,1 IBUs 15,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 4 15,1 IBUs 1,0 pkg HotHead Drożdże 7 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 0,99 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 3,53 l wody w 75,4 C 68,0 C 30 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gauron Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) Do połowy piwa dodane 600 g mrożonej borówki amerykańskiej. Hey. Domyślam się, że to na cichą. Na jak długo? Czy w jakiś specjalny sposób je potraktowałeś (wymaczanie we wrzątku czy takie rozmrożone prosto do fermentora)? Jakie wrażenia degustacyjne wniosły? Czy zabarwiły w znaczący sposób piwo? Pozdrawiam G. Edytowane 7 Września 2016 przez gauron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 7 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Do połowy piwa dodane 600 g mrożonej borówki amerykańskiej. Hey. Domyślam się, że to na cichą. Na jak długo? Czy w jakiś specjalny sposób je potraktowałeś (wymaczanie we wrzątku czy takie rozmrożone prosto do fermentora)? Jakie wrażenia degustacyjne wniosły? Czy zabarwiły w znaczący sposób piwo? Pozdrawiam G. Niestety piwo miało infekcje od nich. Z perspektywy czasu polecalbym przygotować je w wodzie i dopiero zadac Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 7 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Do połowy piwa dodane 600 g mrożonej borówki amerykańskiej.Hey. Domyślam się, że to na cichą. Na jak długo?Czy w jakiś specjalny sposób je potraktowałeś (wymaczanie we wrzątku czy takie rozmrożone prosto do fermentora)? Jakie wrażenia degustacyjne wniosły? Czy zabarwiły w znaczący sposób piwo? Pozdrawiam G. Niestety piwo miało infekcje od nich. Z perspektywy czasu polecalbym przygotować je w wodzie i dopiero zadac Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Zabarwienie było znaczące, malinowo granatowe Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 (edytowane) #33 American Brown Ale 12,2°, 32 IBU Składniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,35 kg Brown malt, Fawcett (180,0 EBC) Słód 2 7,0 % 3,76 kg Pale Ale (5,5 EBC) Słód 1 75,0 % 0,35 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Słód 3 7,0 % 0,20 kg Chocolate Malt (Thomas Fawcett) (1000,8 Słód 5 4,0 % 18,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 20,5 IBUs 25,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool Chmiel 10 0,0 IBUs 0,35 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 4 7,0 % 20,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 7 6,9 IBUs 15,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 8 3,1 IBUs 20,00 g Palisade [7,50 %] - Gotowanie 3,0 min Chmiel 9 1,9 IBUs Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 5,02 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 16,57 l wody w 67,6 C 61,0 C 40 min dekstry Dodaj 0,16 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C 15 min mash out Dodaj 0,16 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C 1 min Wysladzanie: Wysładzanie 18,18 l wody o temp 75,6 C Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 (edytowane) #34 Wheat Wine 25°, 79 IBU Skladniki: ------------Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 7,15 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 59,1 % 0,54 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Słód 4 4,5 % 0,50 kg Carawheat (Weyermann) (98,5 EBC) Słód 5 4,1 % 20,00 g Pacific Jade [14,80 %] - Gotowanie 3,0 m Chmiel 11 3,7 IBUs 21,50 g Equinox [13,90 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 8 14,9 IBUs 25,00 g Equinox [13,90 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 9 7,0 IBUs 50,00 g Iunga [10,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 50,3 IBUs 20,00 g Jaryllo [15,00 %] - Gotowanie 3,0 min Chmiel 10 3,8 IBUs 3,30 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 3 27,3 % 5,00 ml Lactic Acid (Zacieraniu 60,0 mins) Składnik wody 1 - 0,60 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Cukier 6 5,0 % 1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Drożdże 13 - 1,0 pkg Nottingham Yeast (Lallemand #-) [23,66 m Drożdże 12 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 12,09 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 27,58 l wody w 74,1 C 65,0 C 75 min Wysladzanie: Wysładzanie 20,31 l wody o temp 75,6 C Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 (edytowane) #35 Belgian Pale Ale 11,2°, 22 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 3,08 kg Pale Ale (5,5 EBC) Słód 1 59,5 % 0,51 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 3 9,9 % 0,26 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 6 4,9 % 0,30 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Słód 4 5,8 % 0,27 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 5 5,2 % 0,05 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 7 1,0 % 20,00 g Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 15 Chmiel 9 5,4 IBUs 15,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 17,0 IBUs 1,0 pkg Belgijskie pagórki (Fermentum Mobile #FM Drożdże 10 - 0,71 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 2 13,7 % Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 5,18 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 13,98 l wody w 73,5 C 65,0 C 45 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0,03 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C 20 min mash out Dodaj -0,01 l wody i ciepła do 76,0 C prze 76,0 C 1 min Wysladzanie: Wysłdzanie 22,33 l wody o temp 75,6 C Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) #36 Belgian IPA 17°, 78 IBU Skladniki: ------------Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,42 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Słód 3 5,0 % 0,42 kg Carabelge (32,0 EBC) Słód 4 5,0 % 0,84 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 10,0 % 36,00 g Azacca [15,00 %] - Gotowanie 3,0 min Chmiel 11 5,6 IBUs 30,00 g Jaryllo [15,00 %] - Gotowanie 3,0 min Chmiel 12 4,7 IBUs 10,00 g Azacca [15,00 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 9 4,5 IBUs 10,00 g Jaryllo [15,00 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 10 4,5 IBUs 30,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 27,5 IBUs 30,00 g Azacca [15,00 %] - Chmielenie na zimno 4 Chmiel 17 0,0 IBUs 36,00 g Jaryllo [15,00 %] - Chmielenie na zimno Chmiel 16 0,0 IBUs 1,0 pkg Belgijskie pagórki (Fermentum Mobile #FM Drożdże 15 - 20,00 g Pacific Jade [14,80 %] - Gotowanie 30,0 Chmiel 7 19,0 IBUs 6,30 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 1 75,0 % 20,00 g Equinox (HBC 366) [13,10 %] - Gotowanie Chmiel 8 10,8 IBUs 15,00 g Equinox (HBC 366) [13,10 %] - Gotowanie Chmiel 13 2,0 IBUs 5,00 g Equinox (HBC 366) [13,10 %] - Aromatyczn Chmiel 14 0,0 IBUs 0,42 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Cukier 5 5,0 % 10,00 g Palisade [6,10 %] - Chmielenie na zimno Chmiel 19 0,0 IBUs 10,00 g Equinox (HBC 366) [13,10 %] - Chmielenie Chmiel 18 0,0 IBUs Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) #37 Quadrupel 23,5°, 37 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 1,21 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 9,8 % 0,85 kg Candi Syrup, Inwertowany 143°C Ekstrakt 6 6,9 % 0,36 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 5 2,9 % 0,91 kg CHĂTEAU ABBEY® (44,1 EBC) Słód 3 7,3 % 0,91 kg Carabelge (32,0 EBC) Słód 4 7,3 % 25,00 g Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 5, Chmiel 10 2,0 IBUs 45,00 g Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 20 Chmiel 8 10,7 IBUs 25,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 20,4 IBUs 1,0 pkg Belgijskie pagórki (Fermentum Mobile #FM Drożdże 11 - 8,11 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 65,7 % 10,00 g Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 10 Chmiel 9 1,4 IBUs Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) #38 Ordinary Bitter 8,6°, 28IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,24 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 3 6,9 % 0,27 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 2 7,7 % 0,14 kg Muscovado (197,0 EBC) Cukier 5 4,0 % 1,0 pkg Brewlab 1508 Thames Valley Ale Drożdże 12 - 0,10 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Słód 4 2,9 % 2,75 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 1 78,6 % 20,00 g Challenger [5,80 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 13,7 IBUs 15,00 g Challenger [5,80 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 8 7,9 IBUs 20,00 g Challenger [5,80 %] - Gotowanie 1,0 min Chmiel 11 0,6 IBUs 5,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 6,5 IBUs 3,50 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins) Klarowanie 10 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 3,50 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 10,16 l wody w 76,4 C 68,0 C 60 min Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Ostatnio wystartowałem ze skosami, zabawa na razie wygląda owocnie mimo dość amatorskiego sprzętu. Poniżej efekty: Planuje na razie sukcesywnie powiększać bank o ciekawe szczepy. Na zdjęciu widać wyrośnięte hot head'y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) #39 California Common 12,5°, 44IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 4,50 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 85,0 % 0,21 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Słód 3 4,0 % 0,21 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 4 4,0 % 0,16 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 5 3,0 % 0,21 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 2 4,0 % 45,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 24,4 IBUs 20,00 g Cluster [7,00 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 8 2,8 IBUs 32,00 g Cluster [7,00 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 7 17,0 IBUs 1,0 pkg San Francisco Lager (White Labs #WLP810) Drożdże 9 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 5,29 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 15,87 l wody w 71,7 C 64,0 C 60 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,00 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C 15 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,20 l wody w -5981,7 C 7,0 C 1 min Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) #40 Rye IPA 14,5°, 64IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 3,71 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 1 60,2 % 2,17 kg Żytni (9,3 EBC) Słód 2 35,1 % 0,29 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 3 4,7 % 30,00 g Galaxy [14,50 %] - Gotowanie 6,0 min Chmiel 7 10,2 IBUs 30,00 g Galaxy [14,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 6 15,7 IBUs 10,00 g Galaxy [14,50 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 8 0,0 IBUs 36,00 g Galaxy [14,50 %] - Chmielenie na zimno 0 Chmiel 10 0,0 IBUs 40,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 5 13,3 IBUs 1,0 pkg HotHead Ale (Omega #OYL-057) Drożdże 9 - 20,00 g Columbus (Tomahawk) [12,50 %] - Gotowani Chmiel 4 25,0 IBUs 25,00 g Cascade [5,50 %] - Chmielenie na zimno 0 Chmiel 11 0,0 IBUs Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 6,17 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 16,03 l wody w 78,6 C 69,0 C 60 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,00 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C 20 min Mash Out Dodaj 0,10 l wody i ciepła do 78,0 C przez 78,0 C 1 min Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) #41 American Stout 16°, 63IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 5,27 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 1 79,0 % 0,33 kg Carafa I (Weyermann) (630,4 EBC) Słód 3 5,0 % 0,33 kg Carafa III (1034,3 EBC) Słód 4 5,0 % 0,07 kg Chocolate Malt (Thomas Fawcett) (1000,8 Słód 5 1,0 % 0,67 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) Słód 2 10,0 % 30,00 g Columbus (Tomahawk) [12,50 %] - Gotowani Chmiel 6 33,7 IBUs 32,00 g Palisade [6,10 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 12 0,0 IBUs 25,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 7 9,5 IBUs 25,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 8 7,5 IBUs 26,00 g Azacca [14,00 %] - Gotowanie 3,0 min Chmiel 11 4,1 IBUs 15,00 g Equinox (HBC 366) [13,10 %] - Gotowanie Chmiel 9 6,4 IBUs 20,00 g Palisade [6,10 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 10 2,2 IBUs 1,0 pkg HotHead Ale (Omega #OYL-057) Drożdże 13 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 6,68 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 17,23 l wody w 77,4 C 68,0 C 75 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,08 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C 20 min Mash out Dodaj 0,08 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C 1 min Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) #42 Czech Premium Pale Lager 13°, 42IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,36 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Słód 4 4,9 % 0,30 kg Munich II (Weyermann) (16,7 EBC) Słód 5 4,8 % 19,00 g Saaz [2,90 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 5,2 IBUs 40,00 g Saaz [4,00 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 10 7,5 IBUs 25,00 g Saaz [4,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 9,5 IBUs 20,00 g Saaz [4,00 %] - Gotowanie 45,0 min Chmiel 9 7,0 IBUs 40,00 g Saaz [4,00 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 12 3,0 IBUs 5,00 kg Heildelberski (BestMalz) (3,0 EBC) Słód 1 78,9 % 30,00 g Saaz [4,00 %] - Aromatyczny (whirpool) M Chmiel 13 0,0 IBUs 10,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 10,4 IBUs 0,36 kg Caramel Pils (BestMalz) (5,0 EBC) Słód 3 5,7 % 1,00 tsp Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins) Klarowanie 11 - 1,0 pkg Pilsner Lager (White Labs #WLP800) [35,4 Drożdże 14 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 6,33 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 16,52 l wody w 73,7 C 65,0 C 60 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0,02 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C 20 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0,12 l wody i ciepła do 76,0 C prze 76,0 C 1 min Pierwsze 10 dni fermentacji prowadzone w 6-7°C. Natępnie to co widać poniżej i cold crush: Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) #43 Low Alcohol APA 4,5°, 42IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,81 kg Żytni (9,3 EBC) Słód 1 71,8 % 0,06 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 4 5,0 % 0,11 kg Caramel Pils (BestMalz) (5,0 EBC) Słód 3 10,0 % 1,0 pkg HotHead Ale (Omega #OYL-057) Drożdże 8 - 7,00 g Equinox (HBC 366) [13,10 %] - Gotowanie Chmiel 7 0,0 IBUs 15,00 g Equinox (HBC 366) [13,10 %] - Gotowanie Chmiel 6 19,1 IBUs 8,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 5 23,6 IBUs 0,15 kg Rye Malt (Weyermann) (5,9 EBC) Słód 2 13,3 % Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 1,13 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 2,98 l wody w 79,7 C 70,0 C 75 min Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) #44 Flanders Red Ale 14°, 24IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 3,20 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 52,5 % 1,22 kg Vienna (BestMalz) (8,0 EBC) Słód 2 20,0 % 0,73 kg Maize, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC) Słód 3 12,0 % 0,46 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 5 7,5 % 0,49 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 4 8,0 % 50,00 g Fuggles [4,00 %] - Gotowanie 600,0 min Chmiel 6 24,1 IBUs 1,0 pkg SafBrew Ale (DCL/Fermentis #S-33) [23,66 Drożdże 8 - 1,0 pkg Belgian Sour Mix Drożdże 7 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 6,10 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 15,88 l wody w 60,5 C 54,0 C 15 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,10 l wody i ciepła do 64,0 C przez 64,0 C 40 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 0,26 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C 20 min Mash Out Dodaj 0,26 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C 2 min Dodano 60 gram płatków francuskich średnio opiekanych macerowanych w winie Pellegrino. Edytowane 15 Marca 2018 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 30 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 (edytowane) #45 Oud Bruin 18°, 22IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,99 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 2 12,7 % 0,38 kg Vienna (BestMalz) (8,0 EBC) Słód 5 4,9 % 0,83 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 4 10,7 % 0,18 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 6 2,3 % 0,92 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Słód 3 11,9 % 0,08 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód 7 1,0 % 50,00 g Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 18,9 IBUs 5,00 g Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 9 3,8 IBUs 4,40 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Słód 1 56,5 % 1,0 pkg SafBrew Ale (DCL/Fermentis #S-33) [23,66 Drożdże 12 - 1,0 pkg Lochristi Brettanomyces Blend (Yeast Bay Drożdże 11 - 1,00 tsp Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins) Klarowanie 10 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 7,79 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 20,09 l wody w 71,4 C 63,0 C 40 min Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 72,0 C przez 72,0 C 30 min Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 76,0 C przez 76,0 C 10 min Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) #46 Seison 13,5°, 20IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,21 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Słód 5 4,0 % 0,66 kg Rye, Flaked (3,9 EBC) Słód 2 12,6 % 0,66 kg Vienna (BestMalz) (8,0 EBC) Słód 3 12,6 % 0,22 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 4 4,2 % 1,0 pkg Farmhouse Sour Ale (Yeast Bay #-) Drożdże 8 - 30,00 g Experimental P10-9 [6,90 %] - Gotowanie Chmiel 6 20,2 IBUs 35,00 g Experimental P10-9 [6,90 %] - Aromatyczn Chmiel 7 0,0 IBUs 3,50 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 66,7 % Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 5,25 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku 44 Dodaj 19,30 l wody w 48,6 C 45,0 C 15 min Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 64,0 C przez 15 min 64,0 C 40 min Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać do 72,0 C 72,0 C 15 min Nazwa kroku Zacierania Podgrzej aby uzyskać 76,0 C 76,0 C 1 min Wysladzanie: Wysładzanie 18,62 l wody o temp 75,6 C Początek fermentacji jak poniżej, następnie w 22°C Edytowane 15 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) #47 Grape lager 9°, 33IBU Skladniki: ------------ Ilość: Nazwa Typ Lp. %/IBU 1,37 kg Grape extract (5,9 EBC) Ekstrakt 5 34,7 % 1,37 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 34,7 % 0,20 kg Caramel Pils (BestMalz) (5,0 EBC) Słód 4 5,0 % 0,39 kg Munich Dark (BestMalz) (25,0 EBC) Słód 3 9,9 % 1,0 pkg Pilsner Lager (White Labs #WLP800) [35,4 Drożdże 10 - 20,00 g Nelson Sauvin [12,00 %] - Gotowanie 0,0 Chmiel 9 0,0 IBUs 15,00 g Nelson Sauvin [12,00 %] - Gotowanie 5,0 Chmiel 8 3,6 IBUs 15,00 g Nelson Sauvin [12,00 %] - Gotowanie 10,0 Chmiel 7 6,6 IBUs 20,00 g Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 18,3 IBUs 0,63 kg Heildelberski (BestMalz) (3,0 EBC) Słód 2 15,8 % Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 3,96 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 10,31 l wody w 77,2 C 70,0 C 60 min Mah Out Dodaj -0,11 l wody i ciepła do 76,0 C prze 76,0 C 1 min Edytowane 15 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) #48 Low Alcohol APA 6°, 38IBU Skladniki: ------------ Ilość: Nazwa Typ Lp. %/IBU 2,05 kg Żytni (9,3 EBC) Słód 1 81,7 % 0,12 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 3 4,7 % 1,0 pkg HotHead Ale (Omega #OYL-057) Drożdże 8 - 24,50 g Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 5 24,3 IBUs 20,00 g Citra [13,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 6 11,5 IBUs 30,00 g Citra [13,50 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 7 0,0 IBUs 0,24 kg Munich Dark (BestMalz) (25,0 EBC) Słód 2 9,6 % 0,10 kg Pilsner Liquid Extract (6,9 EBC) Ekstrakt 4 4,0 % Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 2,51 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 7,24 l wody w 78,8 C 70,0 C 75 min Edytowane 15 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) #49 Jopejskie 52°, 7 IBU Część pierwsza projektu jopen, ta jest prawnie niechmielona. Wyszło 10 litrów o plato 60, następnie dodałem 2 litrowy starter. Gotowanie trwało 41 godzin. Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,91 kg Wędzony wiśnią (10,0 EBC) Słód 3 7,7 % 0,72 kg Karmelowy 150 (100,0 EBC) Słód 4 6,1 % 6,15 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Słód 1 51,9 % 0,26 kg Smoked Malt (Weyermann) (3,9 EBC) Słód 5 2,2 % 5,00 g Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 7,6 IBUs 3,50 kg Colorado Crystal 10L (20,0 EBC) Słód 2 29,6 % 0,30 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Cukier 6 2,5 % Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 11,84 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 27,70 l wody w 72,9 C 64,0 C 75 min 04-05-2017 Dodałem około 280ml gęstwy po Seisonie. Praca nadal nie stwierdzona w petainerze. Edytowane 15 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa bart3q i BuDeX 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) #50 Lambic 13°, 2 IBU Piwo jest zlane na resztkę piwa Johny Sour z porzeczka. Podobno był tam zadany belgian sour mix. Poza tym saszetka S-33. Chmiel to wyleżakowane niskogoryczkowe odmiany które dostałem w prezencie. Skladniki: ------------ Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 2,43 kg Wheat, Niesłodowana (4,0 EBC) Słód 3 40,0 % 65,00 g Lubelski [1,00 %] - Zacieranie 60,0 min Chmiel 1 1,2 IBUs 3,64 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 2 60,0 % Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 6,07 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku 60 Podgrzej aby uzyskać 60,0 C przez 0 min 60,0 C 0 min Pszenica plus 10% pils Dodaj 15,17 l wody i ciepła do 100,0 C prz 100,0 C 30 min 70 Dodaj 4,25 l wody i ciepła do 70,0 C przez 70,0 C 120 min Edytowane 15 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Trochę dziwne to zacieranie lambika Gratki 50 warki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się