Lasek Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 21 minut temu, Bachi napisał: Odezwę się kiedyś do Ciebie Wiesz, ale to tak nie dziala. Nigdy chyba deficytowego towaru nie kupowales. Musisz miec referencje od dwoch wczesniejszych moich odbiorcow. Zebym wiedzial zes pewny czlowiek i nie zostane z jakimis dziwnymi drozdzami w lodowce Pan Łyżwa i Kaniutek 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 3 minuty temu, Lasek napisał: Wiesz, ale to tak nie dziala. Nigdy chyba deficytowego towaru nie kupowales. Musisz miec referencje od dwoch wczesniejszych moich odbiorcow. Zebym wiedzial zes pewny czlowiek i nie zostane z jakimis dziwnymi drozdzami w lodowce Czyli jak jeden potwierdzi, to za mało? Panie, co za ekskluzywny klub stworzyłeś A tak całkiem serio, nie wiem kto od Ciebie kupuje grzybki, więc nie mam pojęcia na kogo się powoływać. Jest wśród Twoich znajomych ktoś z zarządu PSPD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 7 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 1 minutę temu, Bachi napisał: Czyli jak jeden potwierdzi, to za mało? Panie, co za ekskluzywny klub stworzyłeś A tak całkiem serio, nie wiem kto od Ciebie kupuje grzybki, więc nie mam pojęcia na kogo się powoływać. Jest wśród Twoich znajomych ktoś z zarządu PSPD? @Bachi i tak ulgowo zostałeś potraktowany. Ja musiałem dodatkowo pokazać paszport Polsatu i zaświadczenie od cioci A tak serio to chodzi o logistykę i trochę o regulaminy lotnisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) 23 godziny temu, Bachi napisał: Czyli jak jeden potwierdzi, to za mało? Panie, co za ekskluzywny klub stworzyłeś A tak całkiem serio, nie wiem kto od Ciebie kupuje grzybki, więc nie mam pojęcia na kogo się powoływać. Jest wśród Twoich znajomych ktoś z zarządu PSPD? Wiesz jeden to moze byc zbieg okolicznosci albo jakas lokalna korupcja Dwoch odbiorcow juz sie ujawnilo, a mrozonki drozdzy ode mnie to hulaja po calej Polsce dzieki dobrooci @Daniel()'a. Klub ogranicza sie do stalych bywalcow czatu. Ja ich nie sprzedaje tylko posrednicze w zakupie. Jak jestes zainteresowany to system wyglada tak: Zazwyczaj jak ide do sklepu to informuje wczesniej na czacie ze ide, latem raz w tygodniu zima rzadziej raz na dwa lub trzy tygodnie. Wszystko zalezy od mojej sklerozy i planow warzenia. Nastepnie informuje jakie drozdze moge kupic, jakie sa w promocji a jakie moga mi zamowic na zyczenie. Nastepnie zainteresowani wiarygodni forumowicze mowia co chca, ja kupuje a pozniej kombinuje jak to dostarczyc do Warszawy. Paczki do 100ml zazwyczaj raz w miesiacu lub raz na dwa miesiace spokojnie docieraja do Wawy. Imperial Yeast lub Wyeast ze wzgledu na duze paczki musi czekac az bede lecial z bagazem rejestrowym. PS: Z zarzadem PSPD nie mam nic wspolnego, karierowiczami brzydze sie z natury. Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Lasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 2 minuty temu, Lasek napisał: Klub ogranicza sie do stalych bywalcow czatu. Ja ich nie sprzedaje tylko posrednicze w zakupie. Będę o tym pamiętał i na pewno zajrzę na nasz lokalny czat. Obecnie mam kilka warek w planach i surowce na nie już posiadam. Nie ukrywam, że jest jednak kilka ciekawych odmian grzybków, które nie są u nas dostępne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) #91 Munich Dunkel 13,5°, 24 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 36,22 L Post Boil Volume: 31,72 L Batch Size (fermenter): 29,50 L Bottling Volume: 29,00 L Estimated OG: 13,564 Plato Estimated Color: 37,6 EBC Estimated IBU: 23,9 IBUs Brewhouse Efficiency: 80,00 % Est Mash Efficiency: 82,7 % Boil Time: 90 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 2,71 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Grain 1 40,0 % 1,77 L 2,58 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Grain 2 38,0 % 1,68 L 0,67 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 3 9,9 % 0,44 L 0,39 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain 4 5,8 % 0,25 L 0,22 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 5 3,2 % 0,14 L 0,22 kg Caramel Pils (BestMälz) (5,0 EBC) Grain 6 3,2 % 0,14 L 10,00 g Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 60,0 min Hop 7 13,5 IBUs - 25,00 g Perle [8,00 %] - Boil 20,0 min Hop 8 10,4 IBUs - 0,40 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 9 - - 1,0 pkg Augustiner Lager (Omega #OYL-114) Yeast 10 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6,79 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 23,72 L of water at 74,7 C 67,0 C 40 min 72 Add 0,32 L of water at 72,0 C 72,0 C 15 min Dekokcja Decoct 4,50 L of mash and boil it 72,0 C 30 min Mash Out Add 0,09 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 18,90 L water at 75,6 C Edytowane 3 Listopada 2019 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) #92 Vienna Lager 13,2°, 25 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 37,83 L Post Boil Volume: 33,33 L Batch Size (fermenter): 31,00 L Bottling Volume: 30,50 L Estimated OG: 13,252 Plato Estimated Color: 21,8 EBC Estimated IBU: 25,6 IBUs Brewhouse Efficiency: 82,00 % Est Mash Efficiency: 84,6 % Boil Time: 90 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 2,87 kg Vienna (BestMälz) (8,0 EBC) Grain 1 42,3 % 1,87 L 1,92 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Grain 2 28,3 % 1,25 L 1,92 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 3 28,3 % 1,25 L 0,07 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 4 1,1 % 0,05 L 65,00 g Styrian Goldings [4,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 21,4 IBUs - 35,00 g Styrian Goldings [4,00 %] - Boil 10,0 min Hop 6 4,2 IBUs - 1,0 pkg Munich Lager (Wyeast Labs #2308) [124,21 ml] Yeast 7 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6,79 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Białkowa Add 23,73 L of water at 57,1 C 52,0 C 20 min 62 Add 0,05 L of water and heat to 66,0 C 66,0 C 40 min 72 Add 0,05 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C 15 min Mash Out Add -0,16 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 20,95 L water at 75,6 C Edytowane 3 Listopada 2019 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 #93 American Porter 13,7°, 45 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 30,04 L Post Boil Volume: 27,04 L Batch Size (fermenter): 25,00 L Bottling Volume: 24,50 L Estimated OG: 13,763 Plato Estimated Color: 52,1 EBC Estimated IBU: 45,3 IBUs Brewhouse Efficiency: 76,00 % Est Mash Efficiency: 79,0 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 5,00 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Grain 1 78,7 % 3,26 L 0,70 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 2 11,0 % 0,46 L 0,25 kg BEST Melanoidin (BESTMALZ) (70,0 EBC) Grain 3 3,9 % 0,16 L 0,25 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 4 3,9 % 0,16 L 0,15 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Grain 5 2,4 % 0,10 L 35,00 g Simcoe [13,10 %] - Boil 60,0 min Hop 6 45,3 IBUs - 50,00 g Simcoe [13,10 %] - Boil 0,0 min Hop 7 0,0 IBUs - 40,00 g Mosaic [12,00 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min, 90, Hop 8 0,0 IBUs - 1,0 pkg Irish Ale (Omega #OYL-005) Yeast 9 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6,35 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 22,22 L of water at 73,5 C 66,0 C 45 min 72 Add 0,16 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C 15 min Mash out Error: Infusion temperature above boili 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 13,84 L water at 75,6 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 #94 Pre Prohibition Lager 12,8°, 37 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 37,83 L Post Boil Volume: 33,33 L Batch Size (fermenter): 31,00 L Bottling Volume: 30,50 L Estimated OG: 12,827 Plato Estimated Color: 7,2 EBC Estimated IBU: 36,8 IBUs Brewhouse Efficiency: 77,00 % Est Mash Efficiency: 79,5 % Boil Time: 90 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 5,40 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Grain 1 80,2 % 3,52 L 1,00 kg Barley, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC) Grain 2 14,9 % 0,65 L 0,33 kg Caramel Pils (BestMälz) (5,0 EBC) Grain 3 4,9 % 0,22 L 25,00 g Cluster [8,60 %] - Boil 60,0 min Hop 4 18,0 IBUs - 20,00 g Cluster [8,60 %] - Boil 30,0 min Hop 5 11,0 IBUs - 30,00 g Cluster [8,60 %] - Boil 10,0 min Hop 6 7,8 IBUs - 25,00 g Cluster [8,60 %] - Boil 0,0 min Hop 7 0,0 IBUs - 1,0 pkg Old Bavarian Lager (White Labs #WLP920) [35,49 m Yeast 8 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6,73 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 17,59 L of water at 74,7 C 65,6 C 75 min 72 Add -0,20 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C 15 min MashOut Add -0,20 L of water at 76,0 C 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 27,38 L water at 75,6 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 #95 Eisbock 21°, 32 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 35,17 L Post Boil Volume: 29,17 L Batch Size (fermenter): 27,00 L Bottling Volume: 26,50 L Estimated OG: 21,035 Plato Estimated Color: 42,6 EBC Estimated IBU: 32,3 IBUs Brewhouse Efficiency: 69,00 % Est Mash Efficiency: 71,6 % Boil Time: 120 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 5,02 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Grain 1 44,2 % 3,27 L 4,28 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 2 37,7 % 2,79 L 1,25 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Grain 3 11,0 % 0,81 L 0,42 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain 4 3,7 % 0,27 L 0,20 kg Caraaroma (256,1 EBC) Grain 5 1,8 % 0,13 L 0,10 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Grain 6 0,9 % 0,07 L 0,08 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Grain 7 0,7 % 0,05 L 27,00 g Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 60,0 min Hop 8 32,3 IBUs - 1,0 pkg Bawarska dolina (Fermentum Mobile #FM31) Yeast 9 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 11,35 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 32,86 L of water at 76,9 C 68,0 C 65 min MashOut Add 1,10 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 12,57 L water at 75,6 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 #96 Schwarzbier 13,5°, 26 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 35,23 L Post Boil Volume: 30,73 L Batch Size (fermenter): 28,50 L Bottling Volume: 28,00 L Estimated OG: 13,536 Plato Estimated Color: 44,4 EBC Estimated IBU: 25,9 IBUs Brewhouse Efficiency: 83,00 % Est Mash Efficiency: 85,9 % Boil Time: 90 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 3,52 kg MEP Lager (3,5 EBC) Grain 1 57,1 % 2,30 L 2,00 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 2 32,4 % 1,30 L 0,31 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain 3 5,0 % 0,20 L 0,15 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 4 2,4 % 0,10 L 0,15 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Grain 5 2,4 % 0,10 L 0,04 kg Melanoidin (BestMälz) (70,0 EBC) Grain 6 0,6 % 0,03 L 12,00 g Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 60,0 min Hop 7 16,9 IBUs - 35,00 g Perle [8,00 %] - Boil 10,0 min Hop 8 9,0 IBUs - 35,00 g Perle [8,00 %] - Boil 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs - 1,2 pkg Augustiner Lager (Omega #OYL-114) Yeast 10 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6,17 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 21,53 L of water at 72,3 C 65,0 C 45 min 72 Add -0,18 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C 15 min Mash Out Add -0,18 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 20,24 L water at 75,6 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) #97 Irish Extra Stout 14,8°,39 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 31,12 L Post Boil Volume: 28,12 L Batch Size (fermenter): 26,00 L Bottling Volume: 25,50 L Estimated OG: 14,842 Plato Estimated Color: 77,1 EBC Estimated IBU: 39,2 IBUs Brewhouse Efficiency: 85,00 % Est Mash Efficiency: 88,3 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 5,00 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Grain 1 77,4 % 3,26 L 0,40 kg Barley, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC) Grain 2 6,2 % 0,26 L 0,35 kg Carafa III (1034,3 EBC) Grain 3 5,4 % 0,23 L 0,26 kg Carafa II (811,6 EBC) Grain 4 4,0 % 0,17 L 0,20 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 5 3,1 % 0,13 L 0,15 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 6 2,3 % 0,10 L 0,10 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 7 1,5 % 0,07 L 45,00 g Iunga [9,50 %] - Boil 60,0 min Hop 8 39,2 IBUs - 1,0 pkg Irish Ale (Omega #OYL-005) Yeast 9 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6,46 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 23,26 L of water at 71,0 C 64,0 C 45 min 72 Add -0,26 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C 20 min Mash Out Add -0,26 L of water at 76,0 C 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 14,85 L water at 75,6 C Edytowane 3 Listopada 2019 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 #98 Pale Kellerbier 11,3°,31 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 38,82 L Post Boil Volume: 34,32 L Batch Size (fermenter): 32,00 L Bottling Volume: 31,50 L Estimated OG: 11,333 Plato Estimated Color: 6,6 EBC Estimated IBU: 31,5 IBUs Brewhouse Efficiency: 80,00 % Est Mash Efficiency: 82,5 % Boil Time: 90 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 5,13 kg MEP Lager (3,5 EBC) Grain 1 88,0 % 3,34 L 0,58 kg Vienna (BestMälz) (8,0 EBC) Grain 2 10,0 % 0,38 L 0,12 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 3 2,0 % 0,08 L 15,00 g Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 60,0 min Hop 4 20,1 IBUs - 10,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - Boil 60,0 min Hop 5 4,2 IBUs - 35,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - Boil 15,0 min Hop 6 7,2 IBUs - 1,0 pkg Munich Lager (Wyeast Labs #2308) [124,21 ml] Yeast 7 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 5,83 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 20,39 L of water at 73,5 C 66,0 C 45 min 72 Add 0,01 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C 20 min Mash Out Add 0,14 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 24,12 L water at 75,6 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) #99 Amber Kellerbier 12,4°,41 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 37,24 L Post Boil Volume: 32,24 L Batch Size (fermenter): 30,00 L Bottling Volume: 29,50 L Estimated OG: 12,393 Plato Estimated Color: 21,3 EBC Estimated IBU: 41,6 IBUs Brewhouse Efficiency: 79,00 % Est Mash Efficiency: 81,6 % Boil Time: 100 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 4,00 kg Vienna (BestMälz) (8,0 EBC) Grain 1 63,1 % 2,61 L 2,10 kg MEP Lager (3,5 EBC) Grain 2 33,1 % 1,37 L 0,14 kg Melanoidin (BestMälz) (70,0 EBC) Grain 3 2,2 % 0,09 L 0,10 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 4 1,6 % 0,07 L 12,00 g Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 70,0 min Hop 5 17,2 IBUs - 10,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - Boil 70,0 min Hop 6 4,4 IBUs - 45,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - Boil 15,0 min Hop 7 9,6 IBUs - 45,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - Boil 5,0 min Hop 8 3,9 IBUs - 30,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - Steep/Whirlpo Hop 9 6,5 IBUs - 1,0 pkg Old Bavarian Lager (White Labs #WLP920) [35,49 m Yeast 10 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6,34 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 25,36 L of water at 72,8 C 66,0 C 45 min 72 Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 15 min Mash Out Add 0,09 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 18,14 L water at 75,6 C Edytowane 3 Listopada 2019 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 #100 New Zeland Pilsner 12,8°,61 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 35,75 L Post Boil Volume: 31,25 L Batch Size (fermenter): 29,00 L Bottling Volume: 28,50 L Estimated OG: 12,796 Plato Estimated Color: 6,9 EBC Estimated IBU: 61,0 IBUs Brewhouse Efficiency: 80,00 % Est Mash Efficiency: 82,8 % Boil Time: 90 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 5,44 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Grain 1 90,0 % 3,55 L 0,30 kg Caramel Pils (BestMälz) (5,0 EBC) Grain 2 5,0 % 0,20 L 0,30 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 3 5,0 % 0,20 L 30,00 g Nelson Sauvin [11,20 %] - Boil 60,0 min Hop 4 30,0 IBUs - 3,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 5 - - 30,00 g Nelson Sauvin [11,20 %] - Boil 10,0 min Hop 6 10,9 IBUs - 40,00 g Nelson Sauvin [11,20 %] - Steep/Whirlpool 60,0 Hop 7 20,0 IBUs - 1,0 pkg Augustiner Lager (Omega #OYL-114) Yeast 8 - - 50,00 g Nelson Sauvin [11,20 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 9 0,0 IBUs - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6,04 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 21,20 L of water at 71,1 C 64,0 C 40 min 72 Add -0,02 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C 25 min MashOut Add 0,13 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 20,49 L water at 75,6 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 #101 Forgerin Extra Stout 17,1°,56 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 30,06 L Post Boil Volume: 27,06 L Batch Size (fermenter): 24,98 L Bottling Volume: 24,48 L Estimated OG: 17,130 Plato Estimated Color: 72,3 EBC Estimated IBU: 56,3 IBUs Brewhouse Efficiency: 82,00 % Est Mash Efficiency: 85,3 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 6,30 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Grain 1 84,5 % 4,11 L 0,35 kg Carafa III (1034,3 EBC) Grain 2 4,7 % 0,23 L 0,29 kg Crystal Malt (Thomas Fawcett) (150,0 EBC) Grain 3 3,9 % 0,19 L 0,29 kg Crystal Malt - 45L (Thomas Fawcett) (90,0 EBC) Grain 4 3,9 % 0,19 L 0,23 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 5 3,1 % 0,15 L 75,00 g Iunga [8,50 %] - Boil 60,0 min Hop 6 56,3 IBUs - 1,0 pkg Irish Ale (Omega #OYL-005) Yeast 7 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 7,46 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 19,45 L of water at 74,7 C 65,6 C 75 min Sparge: Fly sparge with 18,09 L water at 75,6 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 #102 Rauchbier 14,6°,25 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 33,67 L Post Boil Volume: 29,17 L Batch Size (fermenter): 27,00 L Bottling Volume: 26,50 L Estimated OG: 14,591 Plato Estimated Color: 29,3 EBC Estimated IBU: 25,2 IBUs Brewhouse Efficiency: 80,00 % Est Mash Efficiency: 83,0 % Boil Time: 90 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 2,67 kg MEP Lager (3,5 EBC) Grain 1 40,5 % 1,74 L 2,50 kg Smoked Steinbach Malzerei (8,0 EBC) Grain 2 37,9 % 1,63 L 0,83 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 3 12,6 % 0,54 L 0,40 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Grain 4 6,1 % 0,26 L 0,12 kg Melanoidin (BestMälz) (70,0 EBC) Grain 5 1,8 % 0,08 L 0,08 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Grain 6 1,2 % 0,05 L 13,00 g Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 60,0 min Hop 7 18,7 IBUs - 25,00 g Perle [8,00 %] - Boil 10,0 min Hop 8 6,6 IBUs - 1,0 pkg Munich Lager (Wyeast Labs #2308) [124,21 ml] Yeast 9 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6,60 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Białkowa Add 23,10 L of water at 57,1 C 52,0 C 20 min Mash In Add 0,00 L of water at 68,0 C 68,0 C 40 min 72 Heat to 72,0 C over 4 min 72,0 C 20 min Mash Out Add 0,16 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 17,02 L water at 75,6 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) #103 Dortmunder 13,2°,34 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 35,29 L Post Boil Volume: 32,29 L Batch Size (fermenter): 30,00 L Bottling Volume: 29,50 L Estimated OG: 13,238 Plato Estimated Color: 13,5 EBC Estimated IBU: 33,9 IBUs Brewhouse Efficiency: 84,00 % Est Mash Efficiency: 86,8 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 12,00 g Chalk (Mash) Water Agent 1 - - 8,00 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash) Water Agent 2 - - 4,23 kg MEP Lager (3,5 EBC) Grain 3 68,0 % 2,76 L 1,92 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 4 30,8 % 1,25 L 0,07 kg Melanoidin (BestMälz) (70,0 EBC) Grain 5 1,1 % 0,05 L 20,00 g Perle [8,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 13,4 IBUs - 10,00 g Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 60,0 min Hop 7 13,2 IBUs - 30,00 g Perle [8,00 %] - Boil 10,0 min Hop 8 7,3 IBUs - 22,00 g Perle [8,00 %] - Boil 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs - 8,00 g Hallertauer Mittelfrueh [5,40 %] - Boil 0,0 min Hop 10 0,0 IBUs - 1,0 pkg Augustiner Lager (Omega #OYL-114) Yeast 11 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6,22 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 21,80 L of water at 71,1 C 64,0 C 40 min Sparge: Fly sparge with 19,72 L water at 75,6 C Edytowane 3 Listopada 2019 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) #104 RIS 29,3°,102 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 26,96 L Post Boil Volume: 23,96 L Batch Size (fermenter): 22,00 L Bottling Volume: 21,50 L Estimated OG: 29,315 Plato Estimated Color: 126,9 EBC Estimated IBU: 101,7 IBUs Brewhouse Efficiency: 55,00 % Est Mash Efficiency: 57,5 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 10,19 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Grain 1 66,7 % 6,64 L 0,99 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 2 6,5 % 0,65 L 0,71 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 3 4,6 % 0,46 L 0,71 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 4 4,6 % 0,46 L 0,60 kg Carafa III (1034,3 EBC) Grain 5 3,9 % 0,39 L 0,38 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 6 2,5 % 0,25 L 1,10 kg Light Dry Extract [Boil] (15,8 EBC) Dry Extract 7 7,2 % 0,71 L 0,60 kg Sugar, Table (Sucrose) [Boil] (2,0 EBC) Sugar 8 3,9 % 0,38 L 100,00 g Iunga [9,50 %] - Boil 60,0 min Hop 9 62,3 IBUs - 60,00 g Magnum [10,00 %] - Boil 60,0 min Hop 10 39,4 IBUs - 1,0 pkg Irish Ale (Omega #OYL-005) Yeast 11 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 15,28 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 31,25 L of water at 73,7 C 64,0 C 75 min Sparge: Fly sparge with 9,31 L water at 75,6 C Edytowane 3 Listopada 2019 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 #105 RIS wysłodki 12°,34 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 25,92 L Post Boil Volume: 22,92 L Batch Size (fermenter): 21,00 L Bottling Volume: 20,50 L Estimated OG: 12,008 Plato Estimated Color: 126,5 EBC Estimated IBU: 34,2 IBUs Brewhouse Efficiency: 26,00 % Est Mash Efficiency: 27,2 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 10,19 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Grain 1 75,1 % 6,64 L 0,99 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Grain 2 7,3 % 0,65 L 0,71 kg CHÂTEAU BISCUIT® (50,0 EBC) Grain 3 5,2 % 0,46 L 0,71 kg CHÂTEAU SPECIAL B® (300,2 EBC) Grain 4 5,2 % 0,46 L 0,60 kg Carafa III (1034,3 EBC) Grain 5 4,4 % 0,39 L 0,38 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 6 2,8 % 0,25 L 25,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 34,2 IBUs - 1,0 pkg Old Ale (White Labs #WLP9097) Yeast 8 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 13,57 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 34,00 L of water at 72,9 C 64,0 C 75 min Sparge: Fly sparge with 5,51 L water at 75,6 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) #106 Helles Bock 15,6°,34 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 34,71 L Post Boil Volume: 30,21 L Batch Size (fermenter): 28,00 L Bottling Volume: 27,50 L Estimated OG: 15,614 Plato Estimated Color: 13,1 EBC Estimated IBU: 33,6 IBUs Brewhouse Efficiency: 72,00 % Est Mash Efficiency: 74,6 % Boil Time: 90 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 15,00 L Distilled Water Water 1 - - 4,45 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Grain 2 55,3 % 2,90 L 2,60 kg Munich (BestMälz) (15,0 EBC) Grain 3 32,3 % 1,70 L 1,00 kg Soufflet Pils (3,5 EBC) Grain 4 12,4 % 0,65 L 22,00 g Hallertau Taurus [15,80 %] - Boil 60,0 min Hop 5 29,4 IBUs - 28,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,90 %] - Boil 10,0 min Hop 6 4,2 IBUs - 1,0 pkg Old Bavarian Lager (White Labs #WLP920) [35,49 m Yeast 7 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 8,05 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Bialkowa Add 24,95 L of water at 57,5 C 52,0 C 15 min Mash In Heat to 66,0 C over 4 min 66,0 C 45 min 72 Add -0,09 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C 15 min Mash Out Add -0,09 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 17,99 L water at 75,6 C Edytowane 3 Listopada 2019 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 #107 Wędzony Kwaśny Porter Bałtycki 20,4°,49 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 28,00 L Post Boil Volume: 25,00 L Batch Size (fermenter): 23,00 L Bottling Volume: 22,50 L Estimated OG: 20,404 Plato Estimated Color: 91,4 EBC Estimated IBU: 49,3 IBUs Brewhouse Efficiency: 60,00 % Est Mash Efficiency: 62,6 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 3,50 kg Smoked Steinbach Malzerei (8,0 EBC) Grain 1 31,2 % 2,28 L 3,00 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Grain 2 26,8 % 1,96 L 1,15 kg Munich (BestMälz) (15,0 EBC) Grain 3 10,2 % 0,75 L 0,74 kg Crystal Malt (Thomas Fawcett) (150,0 EBC) Grain 4 6,6 % 0,48 L 0,71 kg Crystal Malt(pale) - 45L (Thomas Fawcett) (90,0 Grain 5 6,3 % 0,46 L 0,60 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 6 5,3 % 0,39 L 0,46 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 7 4,1 % 0,30 L 0,45 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Grain 8 4,0 % 0,29 L 0,25 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 9 2,2 % 0,16 L 0,15 kg Carafa III (1034,3 EBC) Grain 10 1,3 % 0,10 L 0,10 kg Barley, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC) Grain 11 0,9 % 0,07 L 0,10 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Grain 12 0,9 % 0,07 L 40,00 g Iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 13 37,8 IBUs - 40,00 g Hellatauer Tradition [5,50 %] - Boil 20,0 min Hop 14 11,4 IBUs - 1,0 pkg Augustiner Lager (Omega #OYL-114) Yeast 15 - - 1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 Yeast 16 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 11,20 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 33,63 L of water at 76,7 C 68,0 C 40 min Nazwa kroku Zacie Add 0,40 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C 15 min Nazwa kroku Zacie Add 0,40 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 4,79 L water at 75,6 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 #108 Wooden Ale 13,1°,32 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 34,12 L Post Boil Volume: 28,12 L Batch Size (fermenter): 26,00 L Bottling Volume: 25,50 L Estimated OG: 13,158 Plato Estimated Color: 40,0 EBC Estimated IBU: 32,2 IBUs Brewhouse Efficiency: 75,00 % Est Mash Efficiency: 77,9 % Boil Time: 120 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 5,25 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Grain 1 81,9 % 3,42 L 0,50 kg Crystal Rye Malt (Thomas Fawcett) (157,6 EBC) Grain 2 7,8 % 0,33 L 0,30 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 3 4,7 % 0,20 L 0,20 kg Crystal Malt (Thomas Fawcett) (150,0 EBC) Grain 4 3,1 % 0,13 L 0,10 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Grain 5 1,6 % 0,07 L 0,06 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 6 0,9 % 0,04 L 40,00 g Target [8,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 32,2 IBUs - 1,0 pkg Old Ale (White Labs #WLP007) [35,49 ml] Yeast 8 - - 40,00 g Oak Chips A.Medium (Secondary 7,0 days) Flavor 9 - - 30,00 g Oak Chips A.Heavy (Secondary 7,0 days) Flavor 10 - - 30,00 g Oak Chips F.Medium (Secondary 7,0 days) Flavor 11 - - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6,41 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 19,23 L of water at 76,7 C 68,0 C 45 min 72 Add -0,00 L of water and heat to 72,0 C 72,0 C 15 min Mash Out Add -0,00 L of water and heat to 76,0 C 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 21,32 L water at 75,6 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2019 #109 APA Sabro 11,5°,51 IBU Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 32,62 L Post Boil Volume: 28,12 L Batch Size (fermenter): 26,00 L Bottling Volume: 25,50 L Estimated OG: 11,576 Plato Estimated Color: 9,4 EBC Estimated IBU: 51,0 IBUs Brewhouse Efficiency: 73,50 % Est Mash Efficiency: 76,3 % Boil Time: 90 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU Volume 4,85 kg Soufflet Pils (3,5 EBC) Grain 1 92,5 % 3,16 L 0,39 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 2 7,5 % 0,26 L 5,00 g Citra [13,50 %] - Boil 60,0 min Hop 3 7,0 IBUs - 15,00 g Citra [13,50 %] - Boil 10,0 min Hop 4 7,6 IBUs - 15,00 g Mosaic [12,00 %] - Boil 10,0 min Hop 5 6,8 IBUs - 15,00 g Sabro [15,00 %] - Boil 10,0 min Hop 6 8,5 IBUs - 15,00 g Citra [13,50 %] - Boil 5,0 min Hop 7 4,2 IBUs - 15,00 g Mosaic [12,00 %] - Boil 5,0 min Hop 8 3,7 IBUs - 15,00 g Sabro [15,00 %] - Boil 5,0 min Hop 9 4,7 IBUs - 20,00 g Citra [13,50 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 70, Hop 10 2,9 IBUs - 20,00 g Mosaic [12,00 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 70 Hop 11 2,5 IBUs - 20,00 g Sabro [15,00 %] - Steep/Whirlpool 60,0 min, 70, Hop 12 3,2 IBUs - 1,0 pkg San Diego Super Yeast (White Labs #WLP090) Yeast 13 - - 20,00 g Citra [13,50 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 14 0,0 IBUs - 20,00 g Mosaic [12,00 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 15 0,0 IBUs - 20,00 g Sabro [15,00 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 16 0,0 IBUs - Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Total Grain Weight: 5,24 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 15,68 L of water at 75,5 C 67,0 C 75 min 72 Add -0,22 L of water at 72,0 C 72,0 C 30 min MashOut Add -0,22 L of water at 76,0 C 76,0 C 1 min Sparge: Fly sparge with 22,63 L water at 75,6 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 #110 Old Ale 21°,51 IBU Mash or Steep Grains Mash Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 8,50 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Grain 1 73,0 % 5,54 L 1,20 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 2 10,3 % 0,78 L 0,80 kg Crystal Malt (Thomas Fawcett) (150,0 EBC) Grain 3 6,9 % 0,52 L 0,34 kg Munich Dark (BestMälz) (25,0 EBC) Grain 4 2,9 % 0,22 L 0,16 kg Vienna (BestMälz) (8,0 EBC) Grain 5 1,4 % 0,10 L 0,15 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 6 1,3 % 0,10 L Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time Mash In Add 33,45 L of water at 77,0 C 69,0 C 60 min MashOut Error: Infusion temperature above boiling. Add more water! 76,0 C 1 min Sparge Water Acid Treatment: None Fly sparge with 7,66 L water at 75,6 C Boil Wort Add water to achieve boil volume of 30,08 L Estimated pre-boil gravity is 18,333 Plato Boil Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 0,50 kg Cukier kokosowy [Boil] (98,5 EBC) Sugar 7 4,3 % 0,32 L 53,00 g Target [8,00 %] - Boil 60,0 min Hop 8 32,8 IBUs - 25,00 g Iunga [9,50 %] - Boil 60,0 min Hop 9 18,4 IBUs - Estimated Post Boil Vol: 27,08 L and Est Post Boil Gravity: 21,005 Plato Cool and Prepare Fermentation Cool wort to fermentation temperature Transfer wort to fermenter Add water to achieve final volume of 25,00 L Fermentation Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume 1,0 pkg Old Ale (White Labs #WLP007) [35,49 ml] Yeast 10 - - Measure Actual Original Gravity _______ (Target: 21,005 Plato) Measure Actual Batch Volume _______ (Target: 25,00 L) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się