Pan Łyżwa Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Trochę dziwne to zacieranie lambika Gratki 50 warki! Wyczytany z książki, podobno wyeast zaleca taki schemat połączony z kleikowaniem. Jeszcze inny schemat zacierania mnie interesuje, ale to przy następnym warzeniu lambika I dziękuje za gratulacje, teraz czym prędzej do 100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 19 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 (edytowane) #51 Tropical Stout 15°, 42 IBU Składniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 5,21 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 1 72,0 % 0,35 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 3 4,9 % 0,21 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 4 2,9 % 0,71 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 2 9,8 % 1,1 pkg Pilsner Lager (White Labs #WLP800) Drożdże 9 - 0,20 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód 6 2,7 % 0,21 kg Carafa II (811,6 EBC) Słód 5 2,9 % 55,00 g Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 42,2 IBUs 0,35 kg Brown Sugar, Dark (98,5 EBC) Cukier 7 4,8 % Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 7,24 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 20,70 l wody w 76,4 C 68,0 C 40 min Mah Out Dodaj -0,04 l wody w 76,0 C 76,0 C 1 min Edytowane 24 Września 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 11 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) #52 Doppelbock 22°, 25 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,64 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 4 5,7 % 5,30 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 47,8 % 0,02 kg Carafa I (Weyermann) (630,4 EBC) Słód 8 0,2 % 20,00 g German Tradition [6,00 %] - Gotowanie 60 Chmiel 10 9,1 IBUs 30,00 g German Tradition [6,00 %] - Gotowanie 20 Chmiel 12 8,2 IBUs 10,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 11 8,3 IBUs 0,35 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) Słód 5 3,2 % 2,00 kg Munich (BestMalz) (15,0 EBC) Słód 3 18,0 % 1,0 pkg Pilsner Lager (White Labs #WLP800) [35,4 Drożdże 13 - 0,12 kg Munich II (Weyermann) (16,7 EBC) Słód 6 1,1 % 0,05 kg Carafa II (811,6 EBC) Słód 7 0,5 % 2,12 kg Vienna (BestMalz) (8,0 EBC) Słód 2 19,1 % 0,50 kg Pilsner Liquid Extract (6,9 EBC) Ekstrakt 9 4,5 % Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 11,10 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 28,63 l wody w 73,3 C 65,0 C 60 min Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 11 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) #53 Weissbier 12,1°, 17 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 2,70 kg Wheat (BestMalz) (4,0 EBC) Słód 1 55,0 % 0,15 kg Munich Dark (BestMalz) (25,0 EBC) Słód 4 3,0 % 0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Słód 5 2,0 % 1,0 pkg Bavarian Weizen Yeast (White Labs #WLP35 Drożdże 7 - 0,96 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 3 19,6 % 1,00 kg BEST Pilsen Malt (BESTMALZ) (3,5 EBC) Słód 2 20,4 % 40,00 g Lublin (Lubelski) [4,00 %] - Gotowanie 6 Chmiel 6 17,8 IBUs Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 4,90 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 19,88 l wody w 48,4 C 45,0 C 20 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj -10,32 l wody w 70,0 C 70,0 C 25 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0 l wody i ciepła do 100,0 C 100,0 C 15 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 10,32 l wody w 9,6 C 60,0 C 63 min Mash Out Podniesienie temperatury na Mash Out 76,0 C 1 min Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 11 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) #54 Weissbier 12,1°, 17 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 2,70 kg Wheat (BestMalz) (4,0 EBC) Słód 1 55,0 % 0,15 kg Munich Dark (BestMalz) (25,0 EBC) Słód 3 3,0 % 0,05 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Słód 5 1,0 % 1,0 pkg Hefeweizen Ale (White Labs #WLP300) [35, Drożdże 7 - 1,96 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 2 40,0 % 40,00 g Lublin (Lubelski) [4,00 %] - Gotowanie 6 Chmiel 6 17,0 IBUs 0,05 kg Acidulated (BestMalz) (3,0 EBC) Słód 4 1,0 % Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 4,90 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 19,88 l wody w 48,4 C 45,0 C 20 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj -10,32 l wody w 70,0 C 70,0 C 25 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0 l wody i ciepła do 100,0 C 100,0 C 15 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 10,32 l wody w 9,6 C 60,0 C 63 min Mash Out Podniesienie temperatury na Mash Out 76,0 C 1 min Edytowane 14 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Co to za bajer z tymi wykresami temperatury? Czym to robisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Ogólnie pochodna programu matlab, trzeba mieć albo odpowiedni sterownik co wyśle dane na serwer grze możesz z tego korzystać, albo jakoś zbierze Ci je i lokoalnie już na kompie obrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) #55 Grisette 9,8°, 19 IBU Skladniki: ------------ Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,88 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 22,2 % 0,08 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 3 1,9 % 25,00 g Experimental P10-9 [6,90 %] - Gotowanie Chmiel 5 19,2 IBUs 10,00 g Experimental P10-9 [6,90 %] - Aromatyczn Chmiel 6 0,0 IBUs 1,0 pkg Abbey IV Ale Yeast (White Labs #WLP540) Drożdże 7 - 0,15 kg Dememera Sugar (3,9 EBC) Cukier 4 3,8 % 2,85 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 72,1 % Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 3,95 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 9,81 l wody w 73,8 C 65,0 C 45 min 72 Dodaj 0,00 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C 15 min Mash out Dodaj 0,00 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C 1 min Końcowe blg: 1,5 Piwo zlane następnie na cichą i wstawione w 27 stopni. Edytowane 6 Października 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) #56 Bier de Garde 17,4°, 24 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 5,48 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 76,0 % 1,08 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Słód 2 14,9 % 0,37 kg CHĂTEAU ABBEY® (44,1 EBC) Słód 3 5,1 % 0,22 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 4 3,0 % 0,07 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód 5 1,0 % 1,0 pkg Abbey IV Ale Yeast (White Labs #WLP540) Drożdże 8 - 30,00 g Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 20 Chmiel 7 8,3 IBUs 20,00 g Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 15,4 IBUs Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 7,21 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 21,77 l wody w 71,6 C 64,0 C 40 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0,34 l wody w 72,0 C 72,0 C 20 min MashOut Dodaj -0,34 l wody w 76,0 C 76,0 C 1 min Piwo zlane następnie na cichą i wstawione w 27 stopni. Edytowane 6 Października 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) #57 Belgian Tripel 19,4°, 33 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,41 kg Carabelge (32,0 EBC) Słód 2 5,1 % 0,25 kg Munich II (Weyermann) (16,7 EBC) Słód 3 3,1 % 0,10 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Słód 4 1,2 % 25,00 g Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 17,4 IBUs 40,00 g Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 20 Chmiel 7 9,9 IBUs 37,00 g Styrian Goldings [5,30 %] - Gotowanie 10 Chmiel 8 5,5 IBUs 6,60 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 80,5 % 0,83 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) Cukier 5 10,1 % 2,50 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins) Klarowanie 9 - 1,0 pkg Abbey IV Ale Yeast (White Labs #WLP540) Drożdże 10 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 8,19 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 22,27 l wody w 49,2 C 45,0 C 10 min Zacier Dodaj -0,15 l wody w 64,0 C 64,0 C 50 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0,26 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C 20 min Masshout Dodaj -0,26 l wody i ciepła do 75,0 C prze 75,0 C 1 min Cukier inwertowany robiony w domu, w około 130°C. Strart fermentacji był w 17, po pierwszej dobie do 21. Niestety ucieło początek wykresu Edytowane 6 Października 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 A jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2017 A jakie drożdże? Już dodałem bo przeoczyłem, dzięki za czujność. Abbey IV Ale Yeast (White Labs #WLP540), bardzo fajne jak narazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 6 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 (edytowane) #58 Strong Bitter 14°, 40 IBU Drożdze użyte tutaj to hybryda conanów i 644. Zobaczymy jakie będą efekty Skladniki: ------------ Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,33 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 3 5,6 % 0,19 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 4 3,2 % 4,93 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 1 83,8 % 35,00 g Challenger [5,80 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 5 17,7 IBUs 30,00 g Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 7 9,0 IBUs 15,00 g Fuggles [4,50 %] - Aromatyczny (whirpool Chmiel 9 0,0 IBUs 17,00 g Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 13,3 IBUs 1,0 pkg F1 (FInland #-) Drożdże 10 - 0,43 kg Wheat (BestMĂlz) (4,0 EBC) Słód 2 7,3 % 2,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins) Klarowanie 8 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 5,88 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 20,58 l wody w 75,8 C 68,0 C 40 min 72 Dodaj -0,02 l wody w 72,0 C 72,0 C 20 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj -0,02 l wody w 76,0 C 76,0 C 1 min Wysladzanie: Wysładzanie 18,51 l wody o temp 75,6 C Notes: ------ Odfermentowało do: 5,2 Edytowane 29 Października 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) #59 New England APA 13,4°, 40 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 1,74 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Słód 2 29,8 % 0,49 kg CHATEAU ABBEY® (44,1 EBC) Słó 3 8,4 % 45,00 g Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 40,6 IBUs 60,00 g Cascade [5,50 %] - Chmielenie na zimno 0 Chmiel 9 0,0 IBUs 50,00 g Galaxy [14,50 %] - Chmielenie na zimno 0 Chmiel 11 0,0 IBUs 52,00 g Centennial [10,00 %] - Chmielenie na zim Chmiel 10 0,0 IBUs 50,00 g Galaxy [14,50 %] - Aromatyczny (whirpool Chmiel 6 0,0 IBUs 30,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool Chmiel 7 0,0 IBUs 100,00 g Centennial [10,00 %] - Aromatyczny (whir Chmiel 5 0,0 IBUs 3,60 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 61,7 % 1,0 pkg F1 (FInland #-) Drożdże 8 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 5,83 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 21,91 l wody w 76,3 C 69,0 C 40 min 72 Dodaj 0,02 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C 20 min Mash out Dodaj 0,02 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C 1 min Wysladzanie: Wysładzanie 18,46 l wody o temp 75,6 C Notes: ------ Po 11 dniach 7 brix, zeszło do 2,9plato Chmielenie na zimno po 12 dniach na 3 dni, temperatura 20°C Użyta była łuska, ale nic nie dała. Następnym razem trzeba spróbować ją namoczyć dzień wcześniej żeby nie pływała Edytowane 29 Października 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) #60 Brett APA 12,5°, 38 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 4,92 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 1 88,0 % 0,39 kg CHATEAU ABBEYA® (44,1 EBC) Słód 2 7,0 % 1,0 pkg Lochristi Brettanomyces Blend (Yeast Bay Drożdże 8 - 0,28 kg Rye, Flaked (3,9 EBC) Słód 3 5,0 % 45,00 g Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 38,5 IBUs 50,00 g Simcoe [13,10 %] - Aromatyczny (whirpool Chmiel 7 0,0 IBUs 50,00 g Centennial [9,40 %] - Aromatyczny (whirp Chmiel 5 0,0 IBUs 50,00 g Mosaic [12,00 %] - Aromatyczny (whirpool Chmiel 6 0,0 IBUs 50,00 g Simcoe [13,10 %] - Chmielenie na zimno 0 Chmiel 11 0,0 IBUs 50,00 g Mosaic [12,00 %] - Chmielenie na zimno 0 Chmiel 10 0,0 IBUs Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 5,59 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 21,73 l wody w 70,2 C 65,0 C 40 min Wysladzanie: Wysładzanie 15,98 l wody o temp 75,6 C Notes: ------ Zadane w 26°C, potem swobodny odpad temp. Starter 1,5 litra kręcony 5 dni. Drożdże były przeterminowane ponad rok. Fermentacja w około 20-21* Edytowane 7 Grudnia 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) #61 Lambic 11,5°, 8 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 2,43 kg Wheat, Niesłodowana (4,0 EBC) Słód 2 40,0 % 3,64 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 60,0 % 10,00 g Magnum [5,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 5 4,8 IBUs 20,00 g Saaz [1,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 1,9 IBUs 20,00 g East Kent Goldings (EKG) [1,00 %] - Goto Chmiel 3 1,9 IBUs 1,0 pkg Belgian Lambic Blend (Wyeast Labs #3278) Drożdże 6 - Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 6,07 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku 60 Dodaj 0,00 l wody w 60,0 C 60,0 C 0 min Pszenica plus 10% pils Dodaj 15,13 l wody i ciepła do 100,0 C prz 100,0 C 30 min 70 Dodaj 4,24 l wody i ciepła do 70,0 C przez 70,0 C 120 min mash out Dodaj 0,02 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C 1 min Wysladzanie: Wysładzanie 21,34 l wody o temp 75,6 C Notes: Drożdże przeterminowane 2 miesiące. Fermentacja w około 20°C Na 10l 2,2kg malin Edytowane 15 Grudnia 2020 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) #62 English Barley Wine 24,3°, 70 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Słód 3 3,5 % 50,00 g Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 5 9,5 IBUs 50,00 g Admiral [13,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 45,5 IBUs 0,65 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Słód 2 4,6 % 1,0 pkg F1 (FInland #-) Drożdże 6 - 13,23 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 1 92,0 % Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 14,38 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 37,46 l wody w 75,6 C 67,0 C 75 min 72 Dodaj -0,06 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C 20 min Mash Out Dodaj 0,33 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C 1 min Wysladzanie: Wysładzanie 18,09 l wody o temp 75,6 C Notes: Piwo dalej przestawione do 20-21°C Edytowane 26 Listopada 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) #63 Belgian Blond Ale 14,7°, 22 IBU Szczegoly receptury -------------------------- Objetosc przed gotowaniem: 35,12 l Objetosc po gotowaniu: 29,12 l Wielkosc warki: 27,00 l Objetosc butelkowania/kegowania: 26,50 l Szacunkowa Gestosc Poczatkowa OG: 14,773 Plato Szacunkowy KOlor: 8,9 EBC Szacunkowe IBU: 22,6 IBUs Zakladana wydajnosc calkowita: 81,00 % Szacunkowa wydajnosc zacierania: 84,5 % Czas gotowania: 120 Minutes Skladniki: ------------ Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 0,62 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 10,0 % 0,31 kg Carabelge (32,0 EBC) Słód 4 5,0 % 15,00 g Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 12,4 IBUs 1,0 pkg Belgian Strong Ale (Wyeast Labs #1388) [ Drożdże 9 - 4,33 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 70,0 % 0,31 kg Caramel Pils (BestMalz) (5,0 EBC) Słód 3 5,0 % 15,00 g Styrian Cardinal [9,20 %] - Gotowanie 20 Chmiel 7 7,7 IBUs 15,00 g Styrian Cardinal [9,20 %] - Gotowanie 5, Chmiel 8 2,5 IBUs 0,62 kg Dememera Sugar (3,9 EBC) Cukier 5 10,0 % Profil zacierania: Temperature Mash, 2 Step, Light Body Waga slodow: 6,19 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Zacier Dodaj 19,31 l wody w 70,8 C 66,0 C 60 min Saccharification Dodaj -0,04 l wody i ciepła do 72,0 C prze 72,0 C 15 min Mash Out Dodaj 0,04 l wody i ciepła do 75,6 C przez 75,6 C 1 min Wysladzanie: Wysładzanie 21,39 l wody o temp 75,6 C Edytowane 13 Grudnia 2017 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 (edytowane) #64 Belgian Dubbel 18,1°, 23 IBU Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 1,18 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 4 14,3 % 0,49 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 5 5,9 % 0,47 kg CHATEAU ABBEY® (44,1 EBC) Słód 6 5,7 % 22,00 g Styrian Cardinal [8,00 %] - Gotowanie 60 Chmiel 8 14,1 IBUs 10,00 g Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 9 7,2 IBUs 2,46 kg MEP@ALE (5,5 EBC) Słód 3 29,8 % 2,83 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 2 34,3 % 20,00 g Lublin (Lubelski) [4,00 %] - Gotowanie 1 Chmiel 10 2,3 IBUs 1,0 pkg Belgian Strong Ale (Wyeast Labs #1388) [ Drożdże 11 - 10,00 ml Phosphoric Acid 85% (Zacieraniu 60,0 min Składnik wody 1 - 0,83 kg Amber Liquid Extract (24,6 EBC) Ekstrakt 7 10,0 % Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 8,26 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 26,17 l wody w 48,7 C 45,0 C 10 min zacieranie Dodaj 0,01 l wody i ciepła do 67,0 C przez 67,0 C 60 min Dekstrynująca Podgrzej aby uzyskać 72,0 C przez 4 min 72,0 C 15 min Mash Out Dodaj 0,36 l wody i ciepła do 76,0 C przez 76,0 C 1 min Potem piwo wstawione do 22-24°C na kilka dni na cichej. Przy zlewaniu zeszło do 2,5 i nadal pracowało. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) #65 Czech Pale Lager 10,4°, 36 IBU Chmiel użyty w tej recepturze to szyszka. Dodatkowo w celu zmiękczenia wody do wyfiltrowanej wody z brity dodałem 10l wody destylowanej. Starter był dwu stopniowy z kilku ml drożdży na pierwszym stopniu. Drugi stopień około 2,1l. Szczegoly receptury -------------------------- Objetosc przed gotowaniem: 34,66 l Objetosc po gotowaniu: 30,16 l Wielkosc warki: 28,00 l Objetosc butelkowania/kegowania: 27,50 l Szacunkowa Gestosc Poczatkowa OG: 10,434 Plato Szacunkowy KOlor: 5,0 EBC Szacunkowe IBU: 35,9 IBUs Zakladana wydajnosc calkowita: 80,00 % Szacunkowa wydajnosc zacierania: 82,9 % Czas gotowania: 90 Minutes Skladniki: ------------ Ilość; Nazwa Typ Lp. %/IBU 4,89 kg Heildelberski (BestMalz) (3,0 EBC) Słód 2 100,0 % 33,00 g Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 3 14,1 IBUs 31,00 g Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 45,0 min Chmiel 4 12,1 IBUs 33,00 g Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 7 2,8 IBUs 65,00 g Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 8 0,0 IBUs 1,0 pkg Czech Pilsner Lager (Wyeast Labs #2278) Drożdże 9 - 33,00 g Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 5 7,0 IBUs 10,00 l Distilled Water Woda 1 - 5,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins) Klarowanie 6 - 1 pkg Czech Pilsner Lager (Wyeast Labs #2278) Drożdże 12 Profil zacierania: Single Infusion, Light Body, No Mash Out Waga slodow: 4,89 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 17,12 l wody w 71,1 C 64,0 C 40 min Dekokcja Dodaj -5,38 l wody i ciepła do 100,0 C prz 100,0 C 30 min Nazwa kroku Zacierania Dodaj 5,38 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C 15 min Mash Out Dodaj -0,12 l wody w 76,0 C 76,0 C 1 min Wysladzanie: Wysładzanie 22,56 l wody o temp 75,6 C Edytowane 19 Lutego 2018 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 #66 Czech Pale Lager 11,1°, 23 IBU ---DODATKI CHEMICZNE DO WODY---------------- Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 10,00 l Distilled Water Woda 1 - Waga slodow: 5,94 kg Waga chmieli: 120,00 g oz. Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 3,15 kg Heildelberski (BestMalz) (3,0 EBC) Słód 2 53,0 % 1,55 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 3 26,1 % 0,36 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Słód 4 6,1 % 0,35 kg CHATEAU ABBEA® (44,1 EBC) Słód 5 5,9 % 0,25 kg Munich Dark (BestMalz) (25,0 EBC) Słód 7 4,2 % 0,25 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 6 4,2 % 0,03 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód 8 0,5 % 1 pkg Czech Pilsner Lager (Wyeast Labs #2278) Drożdże 12 Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Mash In Dodaj 19,05 l wody w 75,1 C 67,0 C 40 min Dekokt Dodaj -3,57 l wody i ciepła do 100,0 C prz 100,0 C 30 min 72 Dodaj 3,56 l wody w -76,9 C 72,0 C 15 min Mash Out Dodaj -0,01 l wody i ciepła do 76,0 C prze 76,0 C 1 min ---WYSLADZANIE--- Wysładzanie 25,73 l wody o temp 75,6 C ---GOTOWANIE----------------------------- Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 9,532 Plato Szacunkowa gestosc OG: 11,141 Plato Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 50,00 g Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 9 18,2 IBUs 4,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins) Klarowanie 10 - 70,00 g Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 11 5,1 IBUs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 (edytowane) #67 Czech Dark Lager 10,7°, 25 IBU Waga slodow: 6,46 kg Waga chmieli: 98,00 g oz. Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 2,67 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 41,3 % 2,65 kg Heildelberski (BestMalz) (3,0 EBC) Słód 2 41,0 % 0,32 kg Munich Dark (BestMalz) (25,0 EBC) Słód 3 4,9 % 0,25 kg Vienna (BestMalz) (8,0 EBC) Słód 4 3,9 % 0,25 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EB Słód 5 3,9 % 0,21 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 6 3,3 % 0,11 kg Carafa II (811,6 EBC) Słód 7 1,7 % 1 pkg Czech Pilsner Lager (Wyeast Labs #2278) Drożdże 12 Nazwa Opis Temperatura Czas kroku Protein Rest Dodaj 22,62 l wody w 73,0 C 68,0 C 40 min Dekokt Dodaj -3,90 l wody i ciepła do 100,0 C prz 100,0 C 30 min 72 Dodaj 3,86 l wody i ciepła do 72,0 C przez 72,0 C 15 min Mash Out Podgrzej aby uzyskać 76,0 C przez 10 min 76,0 C 1 min Wysładzanie 22,71 l wody o temp 75,6 C ---GOTOWANIE----------------------------- Szacunkowa gestosc przed gotowaniem: 9,136 Plato Szacunkowa gestosc OG: 10,681 Plato Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 20,00 g Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 7,4 IBUs 18,00 g Iunga [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 9 14,0 IBUs 60,00 g Lubelski [4,70 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 10 4,4 IBUs Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) #68 New England IPA 13,6°, 23 IBU Chmiele Użyty Chmiel Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 10,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 5,0 IBUs 10,00 g Zeus [11,50 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 5 8,1 IBUs 50,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 6 9,1 IBUs 70,00 g Centennial [10,00 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 7 0,0 IBUs 50,00 g Galaxy [14,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 8 0,0 IBUs 40,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 9 0,0 IBUs 30,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 10 0,0 IBUs 60,00 g Cascade [5,50 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 12 0,0 IBUs 50,00 g Galaxy [14,50 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 14 0,0 IBUs 50,00 g Centennial [10,00 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 13 0,0 IBUs 40,00 g Amarillo [9,20 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 15 0,0 IBUs Słody Składniki receptury Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 4,00 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 60,0 % 2,00 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Słód 2 30,0 % 0,67 kg CHÂTEAU ABBEY® (44,1 EBC) Słód 3 10,0 % Pozostałe dodatki Drożdże Użyte drożdże Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 1,0 pkg F1C1 (FInland #-) Drożdże 11 - Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Pan Łyżwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #69 Imperial IPA 18,3°, 113 IBU Chmiele Użyty Chmiel Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 94,00 g Zeus [15,70 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 106,2 IBUs 50,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 8 7,2 IBUs 100,00 g Galaxy [14,00 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 0,0 min Chmiel 9 0,0 IBUs 50,00 g Centennial [10,00 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 10 0,0 IBUs 30,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 12 0,0 IBUs 30,00 g Cascade [5,50 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 11 0,0 IBUs 10,00 g Amarillo [9,20 %] - Aromatyczny (whirpool) Moczenie 60,0 min Chmiel 13 0,0 IBUs 100,00 g Galaxy [14,00 %] - Chmielenie na zimno 5,0 Dni Chmiel 15 0,0 IBUs 80,00 g Cascade [5,50 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 16 0,0 IBUs 80,00 g Centennial [10,00 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 17 0,0 IBUs 40,00 g Amarillo [9,20 %] - Chmielenie na zimno 0,0 Dni Chmiel 18 0,0 IBUs Słody Składniki receptury Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 7,50 kg MEP Pilsner (4,1 EBC) Słód 1 70,7 % 1,29 kg Rice, Flaked (2,0 EBC) Słód 2 12,2 % 0,92 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Słód 3 8,7 % 0,77 kg Caramel Pils (BestMälz) (5,0 EBC) Słód 4 7,3 % 0,13 kg Acidulated (BestMälz) (3,0 EBC) Słód 5 1,2 % Pozostałe dodatki Dodatki Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 5,58 g Irish Moss (Gotowaniu 15,0 mins) Klarowanie 7 - Drożdże Użyte drożdże Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 200ml F1 (FInland #-) Drożdże 14 - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 No Panie, teraz to te receptury wyglądają. Tylko zacieranie zatajasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się