tomalus Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Witam! 10 warka, zatem nie mam jeszcze zbytniego doświadczenia w kwestii wpływu słodu na smak i kolor piwa, ani tego jaką goryczkę i aromaty dają poszczególne chmiele. Pierwsze American India Pale Ale oraz maksymalne wykorzystanie dostępnych surowców. Planuje 16 Blg, raczej wytrawne, goryczka ok. 65 IBU ,aromat i smak chmielowy na średnim, średnio wysokim poziomie. Barwa ciemnozłota, ale na tym najmniej mi zależy. Wydajność ok. 75%. Drożdże gęstwa US-05 po American Amber Ale 14Blg (fermentacja 19'C - w pokoju), temperatura przewidziana dla AIPA 16'C w piwnicy. Posiadam chłodnice zanurzeniową. Początkowo planowałem 21l z surowców: pale ale 5 kg monachijski II 0,7 kg carapils 0,3 kg Chmielenie w zasadzie nie ustalone, ale do wykorzystania mam: 30g Chinook 12,1%, 20g Citra 13,1%, 50g Mosaic 12%, 50g Cascade 6,9%. Myślę żeby podzielić to na trzy równe partie (goryczka, whirpool, na zimno). Propozycja: 30g Chinook 60min 20g Citra 60min 25g Mosaic + 25g Cacade poniżej 80'C przez 50 minut 25g Mosaic + 25g Cacade na zimno Jednak zastanawiam się nad zwiększeniem ilości do ok 30 litrów 16 blg, ponieważ w sumie mam do wykorzystania 7kg pale ale; 1 kg monachijskiego II; 0,5 kg carapils i 0,1kg pszenicznego (i tak go pewnie wrzucę, bo po co ma dłużej wietrzeć). Do tego dokupiłbym Iunge (kwestie finansowe) na goryczkę i wtedy wyglądałoby to tak: pale ale 7kg monachijski II 1kg carapils 0,5 kg pszeniczny 0,1 kg 100g Iunga 60min 50g Mosaic + 30g Chinook poniżej 80'C przez 50 minut 20g Citra + 50g Cascade na zimno w obu przypadkach zacieranie jednotemperaturowe 65C przez 60 minut Moje pytania: 1. Czy podane ilości słodów monachijskiego i carapils nie wprowadzą za dużo karmelu i koloru? 2. Czy podane ilości chmielu w obu recepturach pozwolą uzyskać zadowalający aromat i smak (nie musi być bomby, byle był dominujący)? 3. Czy warto pójść w ilość (aby wykorzystać słody, bo nie mam co innego z nimi zrobić, raczej bedę miał długą przerwę z warzeniem), czy jednak goryczka z Iunga nie odda charakteru AIPA (chociaż czytałem ze ludzie tak robią z powodzeniem)? 4. Czy warto użyć gipsu piwowarskiego (mam raczej miękką wodę o odczynie obojętnym)? I jaką ilość? Posiadam 20g. 5. Jak chmielić? Chodzi mi o to co na goryczkę (1. receptura), co na whirpool i co na zimno? Będę wdzięczny za wszystkie uwagi data warzenia 11.11.2015r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 1) Wprowadzą, szczególnie że 150g chmielu na 20 l IPA, to nie jest porażająca ilość. Moim zdaniem zostaw w tym przypadku samo pale ale. 2) Nie wiem, zawsze do IPA sypałem więcej. Citrę bym dał w tym przypadku na zimno, bo jest najbardziej intensywna, zamieniłbym z Mosaic na 60'. 3)Przy tej ilości chmielu nie warto iść w ilość/Iunga na pewno nie zaszkodzi. Najlepszym wyjściem byłoby moim zdaniem wykorzystanie całej skromnej ilości amerykańców jakie posiadasz na smak(chinook)/aromat/zimno i sypnięcie Iungi na 60'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalus Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 3)Przy tej ilości chmielu nie warto iść w ilość/Iunga na pewno nie zaszkodzi. Najlepszym wyjściem byłoby moim zdaniem wykorzystanie całej skromnej ilości amerykańców jakie posiadasz na smak(chinook)/aromat/zimno i sypnięcie Iungi na 60'. Bez zwiększania zasypu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 (edytowane) Pozwolę sobie zabrać głos chociaż jestem większy świerzak od kolegi Przedostatnia warkę zrobiłem też AAA. Na goryczkę dałem 50g Iungi. Na FWH 12 g, na 60 min 20g i na 30 min- 18g. W miesięcznym piwie, które moim zdaniem wyszło ok, goryczka jeszcze się układa. Bo w niektórych butelkach wydaje się smaczna i niezalegającą a w innych trochę łodygowa. Niemniej polecam Iungę na goryczkę, a amerykańce na aromat/zimno Powodzenia! Edytowane 9 Listopada 2015 przez jerzdna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 0,1kg pszenicy nic nie da, po prostu wrzuć do gara nawet nie licząc, karmelu dałbym jednak 0,3kg. Co do chmielenia to nie zrozumienia AIPA bez chmielu na smak. A te 100g iungi to też lekka przesadą, 50g da już b. mocną goryczkę, na smak daj z 25g czegoś (np cascade). Reszta na aromat/na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Jak kto lubi, ja mam odmienne upodobania i robię inaczej, więc powiedziałbym że jednej uniwersalnej metody nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się