Browarnik Sebol Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) 14.04.2018 Warka #58- California Common ================================================================================ Wydajność: % Gęstość początkowa: 1,048 Gęstość końcowa: ? Objętość 24,5 L Składniki fermentacji ================================================================================ Pale ale 5kgCarapils 0,2kgCarafa special I 0,15kg Zacieranie ================================================================================ 63 ℃ 30 min 73 ℃ 30 min 78 ℃ 5 min Chmiele ================================================================================ Northern Brewer 40,000 g 60,000 min Northern Brewer 30,000 g 15,000 min Northern Brewer 30,000 g 0,000 min Drożdże ================================================================================ Wyeast 2124 bohemian lager gęstwa zadane w 15℃ Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez Browarnik Sebol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 25 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 23.06.2018 Warka #59 Resztkowe ( właściwą była by nazwa Porażka) Poprzednia warka miała być ostatnią w sezonie, ale z uwagi na uszczuplające się zapasy i to że zostało ok 10 słodów różnego rodzaju postanowiłem to wykorzystać do jeszcze dwóch warek. I tak warka #59 przebiegła pod znakiem samych błędów, "lajtowego" podejścia, zgubnej rutyny. Słody - czego tan nie ma! resztki pilzneńskiego, pale ale, żytniego, pszenicznego, Grodziskiego. Wszystko razem wymieszane, użyty pierwszy raz śrutownik, choć słody były już zakupione ześrutowane, to postanowiłem je "dośrutowac". Okazało się że mam za słabą wiertarkę, nie dała rady.... Ale na szczęście śrutowanie ręczne nie było takie tragiczne. Okazuje się że na prawie całkowicie dokręconych rolkach nie da się śrutować musiałem trochę poluzować. Ale i tak ześrutowane drobniej niż sklepowo. Błąd pierwszy - nie ważyłem słodów, mniej więcej chciałem z tego co zostało podzielić na pół "na oko", ale okazuje się że "na oko jeden umarł"... Już po przerzuceniu zacieru do kadzi filtracyjne wiedziałem co się stało, ale było już za późno. I wyszło jak wyszło, 10 Plato. nic ,będzie słabsze piwko. Błąd drugi - nie chciało mi się przykręcać "sraczwężyka", filtrowałem na samym "fałszywym dnie" z IKEA, coś nie bardzo. Nie mogę co prawda obliczyć niestety wydajności, bo nie bardzo wiem ile użyłem słodów (muszę dopiero zważyć ile zostało). Nie mogłem po prostu wyregulować przepływu filtracji, tak jak przy użyciu "sraczwężyka" idzie to bardzo płynnie , tak na samym FB ,albo leci na maksa , albo wcale. Do tego wszystko bardzo mętne. Na chmielenie poleciało 90g Stryrian Wolf po 30g na 60' 20' i 0'. Taka ilość była przewidziana przy większym Ballingu , ale trudno, będzie goryczka. Filtracja po chłodzeniu przy użyciu nowego hop spidera 200mikron. Troche chmielin jednak się przedostało, i bardzo dużo osadów białkowych. Ale ogólnie jestem z zakupu zadowolony. Druga nowość, napowietrzanie. Kamień z nierdzewki i urządzenie do inhalacji. Bez trząchania fermentorem, w trakcie przelewania do fermerntora, chyba napowietrzyło dobrze. Drożdże us-05 leżały trochę w lodówce, uwodnion błąd trzeci, nie mierzyłem różnicy temperatur między brzeczką a drożdżami przed zadaniem, ale raczej nie była to duża różnica. A zmartwienie stąd, że był bardzo długi lag, ok 36 h. Chyba że byłą brzeczka tak dobrze napowietrzona ze tak długo się namnażały!?!??! No a teraz czekać co z tego wyjdzie!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 30 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2018 30.07.2018 Warka #60 Resztkowe II albo SH Rakau Po, jak się domyślałem, błędzie w odważaniu słodów, poprzenie piwo było zrobione na niewiele ponad 3 kg słodów. Dziś , po uwarzenie warki#60 został zabutelkowane, wyszło 22L zeszło do 2,1 P. Przy butelkowaniu w smaku bardzo dobre, jak się można było domyślić mocno goryczkowe, i co ciekawe mimo bardzo niewielkiego udziału słodu wędzonego , czuć go Jako że na pierwsze resztkowe poszło mniej słodu, na drugie poszło ok. 7kg. Wyszło 26L 14P. Na chmielenie poleciało 90g Rakau po 30g na 60' 30' i 0'. Taka ilość była przewidziana przy mniejszym Ballingu , ale trudno, zacierana było "na słodko" 60' 72C.. Chmielenie przy użyciu nowego hop spidera 200mikron. Rzeczywiście nic chmielin się nie przedostało po chłodzeniu do brzeczki. No to teraz czekać na efekty!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 15 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 14.10.2018 Warka #61 British Golden Ale Pale Ale MARIS OTTER 4,5 kg Carapils 0,2 kg zacieranie 67C 60'Admirals 20g 60' East Kent Goldings 20g 30' East Kent Goldings 20g 0' FM 11 Wichrowe Wzgórza starter 1L Wyszło 26 L 12 P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 26 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Browar domowy KrotoMłyński może pochwalić się zakwalifikowaniem do testów nowego, jeszcze nie wypuszczonego na rynek, słodu słodowni Viking Malt Jest to słód Viking Red Active. Charakteryzuje się wprowadzeniem do piwa głębokiej czerwonej barwy. Dziś dotarła darmowa próbka! Planuje na nim uwarzyć dwie warki, Irish Red Ale i Vienna Lager. Oba SM, IRA też SH na Admiral, IRA na FM13 co do Vienna Lager jeszcze się zastanowię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 29 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) 27.10.2018 Warka #62 Norther English Brown Ale Pale ale 5kg Karmelowy 300 50g Carafa Special I 150g zacierane 67C 60' Goldings 30g 60' 30g 30' 30g 0' Gęstwa I pasaż 200ml Fermentum Mobile 11 Wichrowe Wzgórza wyszło 26L 12.8 BLG Edytowane 29 Października 2018 przez Browarnik Sebol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2018 (edytowane) 10.11.2018Warka #63 Extra Strong BitterPale Ale 6 kgCaraamber 100gPszeniczny czekoladowy 100gzacierane 67C 60' East Kent Goldings 60g 60' Admiral 10g 60' Norther Brewer 15g 0' Goldings 10g 0' Wyszło 28L 14P Gęstwa II pasaż 300ml Fermentum Mobile 11 Wichrowe Wzgórza Edytowane 13 Listopada 2018 przez Browarnik Sebol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2018 24.11.2018 Warka#64 Flandres Red Ale 5,5 kg Viking Red Activ 40' 62C 40' 72C Warzenie 90' 25g Goldings 60' Saszetka Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend bez startera zadana w 18C. Wyszło 13.2 P 24L , dlatego tak mało bo był potężny przełom, jeszcze takiego nie miałem, i sporo zostało w osadach. Na cichą pójdą płatki dębowe pure vanilla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 02.12.2018 Warka #65 Irish Red AleViking Malt Red Aktive 4,5kg60' 67CAdmiral 20g 45'Drożdże DENNY'S FAVORITE 50 ALE ™ 1L starter. Wyszło 24L 10,7P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) 15.12.2108 Warka #66 Dry StoutViking Malt Pale Ale 4kgWeyermann chocolate wheat 100g viking malt jęczmień prażony 300g dodany przy podnoszeniu temperatury płatki jęczmienne 400g 45' 62C 15' 72C Challeger 50g 60' Fuggels 25g 0'' Drożdże DENNY'S FAVORITE 50 ALE ™ 400ml gęstwa II pasaż. Wyszło 24L 10,7P Edytowane 17 Grudnia 2018 przez Browarnik Sebol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) 16.12.2108 Warka #67 Oud BruinViking Malt Pilzneński 5kgWeyermann Special B 400gWeyermann chocolate wheat 100g60' 67CGoldings 50g 60''Drożdże Wyeast XL 3763 Roeselare Ale Blend200ml gęstwa II pasaż. Wyszło 26L 13 P Na cichą pójdzie 50g płatków dębowych cherry Edytowane 18 Grudnia 2018 przez Browarnik Sebol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 20.12.2108 Warka #68 IPAViking Malt Pale Ale 6 kg60' 67CChinook 50g 60''Drożdże Wyeast Denny's Favorite #1450 400ml gęstwa III pasaż. Wyszło 24L 13,7 P Na cichą pójdzie po 50g Crystal i Palisade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 14 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 12.01.2019 warka # 69 RIS 7 kg Pale Ale 0,5 kg płatki pszeniczne 0,5 kg płatki owsiane 0,5 kg płatki jęczmienne 0,5 kg pszeniczny czekoladowy 0,5 kg caramunich III 0,2 kg jęczmień prażony 0,14 kg karmelowy 300 0,1 kg special B chmiele Challenger 100g 60' Goldings 50g 20' Goldings 50g 0' Drożdże Wyeast Denny's Favourite #1450 gęstwa IV pasaż 300ml Wyszło 26L 18,6P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 14 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 12.01.2019 warka # 70 wysłodziny po #69 RIS 16L 4P przed cukrem, dodatek 0,5kg cukru brązowego kandyzowanego, wyszło 7P i do tego 0,5kg laktozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 09.02.2019 Warka #71 American MultiMalt German Lager ? Płatki jęczmienne 50g Carafa special I 50g Carapils 400g Diastatyczny 1kg Orkiszowy 1kg Żytni 1kg Gryczany 1kg Owsiany 1kg zacierane 60' 62C 30' 72' Chmielenie Chinook 25g 60' Glacier 50g 20' Willamette 50g cicha 7 dni Wyszło 26L 11,4P Drożdże FM31 Bawarska Dolina 1L starter zadane w 8C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 02.03.2019 Warka #72 American Pale Lager. Pilzneński 5kg Caraamber 100gpłatki jęczmienne 50 gCarapils 0.40 kgzacierane 60' 67C chmielenie Chinook 25g 60' Tradition 50g 40' Crystal 50g cicha 7 dni Drożdże FM31 Bawarska Dolina gęstwa 250ml II pasaż zadane w 8C Wyszło 24L 12.9P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 24.03.2019 Warka #73 Porter Bałtycki! Wiedeński 2kg Monachijski I 2kg Monachijski II 2kg Pale Ale 1kg Special B 0,5kg Caramunich I 0,5kg Czekoladowy pszeniczny 0,1kg Płatki pszenne 0,5kg Płatki jęczmienne 0,5kg Płatki owsiane 0,5kg Zacierane 90' 67C chmielenie East Kent Goldings 50g 60' East kent Goldings 25g 20' Drożdże FM31 Bawarska Dolina gęstwa III pasaż ok.350g wyszło 30L 16,7P. Na koniec fermentacji przewidywana śliwka suszona, ale jeszcze nie wiem ile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 24.03.2019 Warka #74 Robust Porter Po wysłodzeniu warki #73 jeszcze 15L 7P dodałem 0,5kg laktozy i 0,9kg suchego ekstraktu i.... się zdziwiłem !!! Bo wyszło 16P!!! aż żałowałem że nie wysładzałem dalej, no ale było już za późno. Nachmieliłem East Kent Goldngs 25g 60' bo już nic innego nie miałem. Szykuje się jeszcze jedno fajne piwko, tym bardzie że planuję na koniec dać świeżo mielonej i prażone kawy, ale też jeszcze nie wiem ile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 11.05.2019 Warka #75 `Polska Desitka Jako że koniec sezonu, a coś lekkiego "na grilla" by się jeszcze przydało, bo w magazynie dużo piw ciemnych, przyszedł pomysł żeby pierwszy raz spróbować HGB. Receptura: słód Pilzneński Viking Malt 10kg chmielenie Iunga 50g 60' Sybilla 50g 20' Lubelski 50g 0' dwa fermentory po 30L jeden US-o5 drugi S-04 zadane w 18C z powodu ograniczeń sprzętowych, uzyskana brzeczka przednia ok.30L ok.18P wysłodzone jeszcze ok.20L i dodane 10L wody mineralnej. W sumie wyszło 60L 10P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się