tib Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) Znalazłem trzy ciekawe artykuły na temat słodów, dodatków niesłodowanych i błędów w piwowarskie domowym. Miłej lektury. Najczęstsze problemy przy warzeniu piwa i jak sobie z nimi radzić - http://goodbrew.pl/Blog/1 Wszystko co powinieneś wiedzieć o ciemnych słodach - http://goodbrew.pl/Blog/3 Dodatki niesłodowane w piwowarstwie – czym są i jak wpływają na piwo - http://goodbrew.pl/Blog/2 Edytowane 8 Listopada 2015 przez tib amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Wpis powinieneś raczej umieścić w dziale z blogami. Dla rozpoczynających zabawę piwowarską może być to całkiem ciekawe, jednak popracuj nad literówkami - zwłaszcza we wpisie o słodach ciemnych. Przyczepiłbym się też do kilku spraw merytorycznych. Tekst o słodach palonych bym inaczej zredagował, po tytule wydaje się, że ma być o słodach palonych, art zaczyna się od słodów karmelowych. Albo bym go rozbudował i zrobił przegląd słodów karmelowych i palonych, albo skoncentrował tylko na jednych. Dodałbym też info na temat samych palonych ziaren, poprawił literówki bo w tym tekście jest ich akurat sporo. W dodatkach niesłodowanych miałem kilka uwag, ale w musiałem na chwilę wyjść, więc nie wszystko pamiętam. Jeśli chodzi o żyto, to wypadałoby wspomnieć o betaglukanach, samo żyto nie zwiększa gęstości zacieru (to też, ale jak każdy inny dodatek), ale jego lepkość. Ryż oprócz uczynienia piwa lżejszym, ma piwo rozjaśnić. Ryż kleikujemy. Wątpię, aby dodatek syropu klonowego do refermentacji zmienił profil piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tib Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Pojawiły się dwa nowe artykuły. Tym razem coś dla początkujących piwowarów. Miłej lektury! Jak wybrać sprzęt do warzenia piwa w domu i nie wydać fortuny - http://goodbrew.pl/Blog/5/jak-wybrac-sprzet-do-warzenia-piwa-w-domu-i-nie-wydac-fortuny Jak zacząć warzyć piwo w domu? - http://goodbrew.pl/Blog/4/jak-zaczac-warzyc-piwo-w-domu Edytowane 5 Stycznia 2016 przez tib Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tib Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) Jest już kolejny artukuł, zachęcam do lektury i komentowania. Jak zminimalizować ryzyko infekcji Edytowane 5 Lutego 2016 przez tib Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tib Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Tym razem trochę z innej beczki. Na GoodBrew.pl rozgrywa się konkurs na najlepsze pytanie związane z piwowarstwem, do wygrania zestaw surowców ze sklepu Browamator. Szczególy na www.facebook.com/goodbrew/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się