Skocz do zawartości

Artykuły piwowarskie na GoodBrew.pl


tib

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem trzy ciekawe artykuły na temat słodów, dodatków niesłodowanych i błędów w piwowarskie domowym. Miłej lektury. 

 

Edytowane przez tib
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpis powinieneś raczej umieścić w dziale z blogami.

 

Dla rozpoczynających zabawę piwowarską może być to całkiem ciekawe, jednak popracuj nad literówkami - zwłaszcza we wpisie o słodach ciemnych.

 

Przyczepiłbym się też do kilku spraw merytorycznych.

Tekst o słodach palonych bym inaczej zredagował, po tytule wydaje się, że ma być o słodach palonych, art zaczyna się od słodów karmelowych. Albo bym go rozbudował i zrobił przegląd słodów karmelowych i palonych, albo skoncentrował tylko na jednych. Dodałbym też info na temat samych palonych ziaren, poprawił literówki bo w tym tekście jest ich akurat sporo.

 

W dodatkach niesłodowanych miałem kilka uwag, ale w musiałem na chwilę wyjść, więc nie wszystko pamiętam.

Jeśli chodzi o żyto, to wypadałoby wspomnieć o betaglukanach, samo żyto nie zwiększa gęstości zacieru (to też, ale jak każdy inny dodatek), ale jego lepkość. Ryż oprócz uczynienia piwa lżejszym, ma piwo rozjaśnić. Ryż kleikujemy.

Wątpię, aby dodatek syropu klonowego do refermentacji zmienił profil piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pojawiły się dwa nowe artykuły. Tym razem coś dla początkujących piwowarów. Miłej lektury! 

Edytowane przez tib
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.