tib Posted November 8, 2015 Share Posted November 8, 2015 (edited) Znalazłem trzy ciekawe artykuły na temat słodów, dodatków niesłodowanych i błędów w piwowarskie domowym. Miłej lektury. Najczęstsze problemy przy warzeniu piwa i jak sobie z nimi radzić - http://goodbrew.pl/Blog/1 Wszystko co powinieneś wiedzieć o ciemnych słodach - http://goodbrew.pl/Blog/3 Dodatki niesłodowane w piwowarstwie – czym są i jak wpływają na piwo - http://goodbrew.pl/Blog/2 Edited November 8, 2015 by tib amorph 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted November 8, 2015 Share Posted November 8, 2015 Wpis powinieneś raczej umieścić w dziale z blogami. Dla rozpoczynających zabawę piwowarską może być to całkiem ciekawe, jednak popracuj nad literówkami - zwłaszcza we wpisie o słodach ciemnych. Przyczepiłbym się też do kilku spraw merytorycznych. Tekst o słodach palonych bym inaczej zredagował, po tytule wydaje się, że ma być o słodach palonych, art zaczyna się od słodów karmelowych. Albo bym go rozbudował i zrobił przegląd słodów karmelowych i palonych, albo skoncentrował tylko na jednych. Dodałbym też info na temat samych palonych ziaren, poprawił literówki bo w tym tekście jest ich akurat sporo. W dodatkach niesłodowanych miałem kilka uwag, ale w musiałem na chwilę wyjść, więc nie wszystko pamiętam. Jeśli chodzi o żyto, to wypadałoby wspomnieć o betaglukanach, samo żyto nie zwiększa gęstości zacieru (to też, ale jak każdy inny dodatek), ale jego lepkość. Ryż oprócz uczynienia piwa lżejszym, ma piwo rozjaśnić. Ryż kleikujemy. Wątpię, aby dodatek syropu klonowego do refermentacji zmienił profil piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tib Posted January 5, 2016 Author Share Posted January 5, 2016 (edited) Pojawiły się dwa nowe artykuły. Tym razem coś dla początkujących piwowarów. Miłej lektury! Jak wybrać sprzęt do warzenia piwa w domu i nie wydać fortuny - http://goodbrew.pl/Blog/5/jak-wybrac-sprzet-do-warzenia-piwa-w-domu-i-nie-wydac-fortuny Jak zacząć warzyć piwo w domu? - http://goodbrew.pl/Blog/4/jak-zaczac-warzyc-piwo-w-domu Edited January 5, 2016 by tib Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tib Posted February 5, 2016 Author Share Posted February 5, 2016 (edited) Jest już kolejny artukuł, zachęcam do lektury i komentowania. Jak zminimalizować ryzyko infekcji Edited February 5, 2016 by tib Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tib Posted February 29, 2016 Author Share Posted February 29, 2016 Tym razem trochę z innej beczki. Na GoodBrew.pl rozgrywa się konkurs na najlepsze pytanie związane z piwowarstwem, do wygrania zestaw surowców ze sklepu Browamator. Szczególy na www.facebook.com/goodbrew/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.