Lerche Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Szanowni! Uwarzyłem czas jakiś temu DUNKELWEIZENA, a wkrótce potem WEIZENBOCKA, oba na Safbrew WB-06. Niestety, oba piwa w stopniu nieznośnym smakowały i śmierdziały alkoholem. Musiałem obie warki wylać. Wcześniej nigdy mi się to nie zdarzyło - przy późniejszych warkach także nie. Są to jednak jedyne dwa piwa, które robiłem z zasypem pszenicznym oraz na WB-06. Skąd mógł wziąć się ten smak i smród? Wątpię w zakażenie, bo sprzętu specjalnie po nich nie myłem, a kolejne dwie warki wyszły zupełnie normalne. Z góry dzięki za poradę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Szanowni! Uwarzyłem czas jakiś temu DUNKELWEIZENA, a wkrótce potem WEIZENBOCKA, oba na Safbrew WB-06. Niestety, oba piwa w stopniu nieznośnym smakowały i śmierdziały alkoholem. Musiałem obie warki wylać. Wcześniej nigdy mi się to nie zdarzyło - przy późniejszych warkach także nie. Są to jednak jedyne dwa piwa, które robiłem z zasypem pszenicznym oraz na WB-06. Skąd mógł wziąć się ten smak i smród? Wątpię w zakażenie, bo sprzętu specjalnie po nich nie myłem, a kolejne dwie warki wyszły zupełnie normalne. Z góry dzięki za poradę! Doprecyzuj ten alkohol - w zapachu bimber a po przełknięciu grzało przełyk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 bo sprzętu specjalnie po nich nie myłem ja wlasnie z tego powodu obstawiałbym infekcje. Pszenica łatwo ją łapie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Jaka temperatura fermentacji? Obstawiam, że zbyt wysoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 +1 U mnie takie właśnie rezultaty dała zbyt wysoka temperatura fermentacji. Jeśli czujesz alkohol o lekko owocowym (jabłko) posmaku/aromacie to masz odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Rzeczywiście, nie napisałem o temperaturze. W pomieszczeniu było 21 stopni. Jednak inne piwa nie śmierdziały ani nie smakowały tak alkoholem. Możliwe jest jednak, by piwa miały infekcje, chociaż te robione pomiędzy nimi oraz po nich, niepszeniczne, nie miały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Możliwe jest jednak, by piwa miały infekcje, chociaż te robione pomiędzy nimi oraz po nich, niepszeniczne, nie miały? Możliwe. Rzeczywiście, nie napisałem o temperaturze. W pomieszczeniu było 21 stopni. Jednak inne piwa nie śmierdziały ani nie smakowały tak alkoholem. To o jakieś 4-5 stopni za dużo (w pomieszczeniu). W wiadrze miałeś zapewne do 24-25C - to stanowczo za dużo i niewiele szczepów drożdży daje dobre efekty w takich temperaturach. Pszenicę z reguły fermentuje się w okolicach 18-19C (w wiadrze, a nie otoczenia!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się