Pierre Celis Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Już dawno nie miałem takiego kłopotu z wyborem Debiutu Miesiąca. W październiku mieliśmy naprawdę rewelacyjne piwa, których w wykonaniu naszych rzemieślników jeszcze nie było. Posłuchajcie tego – owocowe kwasy fermentowane mieszanką drożdży brettanomyces i bakterii kwasu mlekowego, gose z dodatkiem owoców limonki czy dwudziestosiedmioballingowy imperialny stout leżakowany w beczce po bourbonie. Gdyby powiedzieć komuś jeszcze dwa lata temu, że będziemy mieć na rynku takie piwa i to w polskim wykonaniu, to niechybnie by nas wyśmiał. Ale to na szczęście jest rzeczywistość. Październik skołatał nas 83 piwnymi premierami. Ale najważniejsze, że pojawiły się dwa nowe rzemieślnicze browary – względnie duży, sprofilowany pod produkcję kontraktową Browar Jana z Zawiercia oraz zdecydowanie mniejszy, założony przez fascynatów Antybrowar z Łodzi. A na Debiut Miesiąca wybrałem… Artezan – Samiec Alfa Bourbon Barrel Aged Imperialny stout leżakowany w beczce po bourbonie: 27° Blg, 11% alk. Czy to jest najmocniejsze do tej pory krajowe piwo jeśli chodzi o balling? Nawet jeśli nie to i tak jest to nieistotne. Tak gładkiej, łagodnej tekstury smaku w tak mocnym polskim piwie jeszcze nie doświadczyłem. Optymalnie zharmonizowane, bardzo pijalne (!) no i ta obłędna piana powodują, że w tym piwie po prostu można się zakochać. Ja zresztą byłem już otumaniony przez to piwo próbując je po raz pierwszy w maju, 19 godzin po starcie fermentacji. Najlepszy jak dotąd polski imperialny stout! Ocena piwa tutaj A co w wyróżnieniach? Mnóstwo dobroci! I przede wszystkim innowacyjnych pomysłów, które dobrze się sprawdziły w finalnym piwie. Jasne imperialne ale z kawą, dyniowe z solą, ale z czerwonym burakiem, brown ale z ziarnami kakaowca, kawą i wanilią, wspomniane już na początku owocowe kwasy i limonkowe gose. Ale jest też coś z nowofalowej klasyki jak świetnie orzeźwiające american pale ale czy też kolejny leżakowany w beczce imperialny stout! Hopium – Michail Jakson Ocena piwa Lubrow – Yntelygent Ocena piwa Nepomucen – Labirytm Ocena piwa Piwne Podziemie – Buena Vista Brown Ocena piwa Piwoteka (Księży Młyn) – Zośka Straszybotka Ocena piwa Reden Chorzów – Wostok Ocena piwa Setka (Widawa) – Kapitan Drake Ocena piwa SzałPiw (Wąsosz) – Ribesium nigrum arcanum (Tajemnicza czarna porzeczka), Fragum ambitiosum (Ambitna truskawka) Ocena piwa Październikowe premiery to głównie pokłosie dwóch festiwali – katowickiego Silesian Beer Fest oraz Warszawskiego Festiwalu Piwa. W listopadzie czekają nas Poznańskie Targi Piwne i zobaczymy czy piwowarzy znów zarzucą nas nowościami. Wydaje mi się jednak, że październik był ostatnim tak intensywnym miesiącem w tym roku. Czeka nas zdecydowanie spokojniejszy okres, przynajmniej do wiosny… Pozostałe premiery października 2015: Antybrowar – ANTYbiotyk, PROstak, PRObiotyk Artezan – Preparat Barrel Aged Artezan/Lambrate (Lambrate) – Lagrozischi Baba Jaga (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Session IPA Beer Bros – Hippie IPA, Koziradek Bednary – Stoutopia, Osteroida Chili, Yeti Bednary/Jabeerwocky – We Will Hop You Brodacz (Stary Browar Kościerzyna) – China Town, Robust Afro Browar Jana – , Hopok, , Browar Jana/Solipiwko – Operacja Wit Browar Jana/Setka – Enigma Browar Stu Mostów – ART White IPA Browar z Grodziska – Bernardyńskie Ciemne Brovaria – Stout Doctor Brew (Bartek) – Enigma Hajer (Reden Świętochłowice) – Hica Haust – Porter Bałtycki Hopium – Jan Hibisbach Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy – Piernikowe, Piotrek z Bagien Pumpkin Ale, Piotrek z Bagien Roggenbier Kingpin (Zarzecze) – Turbo Geezer Bourbon Barrel Aged, Turbo Geezer Raspberry Bourbon Barrel Aged Kraftwerk/Wąsosz – This is kraft, bitch Krajcar – Orkiszowe Księży Młyn – Pacific Weizen MajEr – APA Nepomucen – Koźlak Jesienny, Black IPA Olimp (Wąsosz) – Talia, Wild Charon Perun (Wąsosz) – Marynka Pinta (Browar na Jurze) – MaiBock Grand Prix, Havana Stout Piwne Podziemie – Noir Desir, Double Hops, Death & Taxes, Gold Digga, Buena Vista Brown Piwoteka (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Kapral Brown Pracownia Piwa – Mr. Hard barrel aged whisky, Mr. Hard barrel aged red wine Profesja – Marynarz, Smolarz Raduga (Zodiak) – Forbidden Planet, Holy Mountain Revolta (Zodiak) – New Wave Lager Roch – Folblut, Marwari, Arden Słodowy Dwór – Jeleni Most Spirifer (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – The Box SzałPiw (Wąsosz) – Pierredoła z Gądek, Glapa, Prunum lascivum (Frywolna śliwka) Szpunt (Koreb) – Night Wolf, Nigami Tenczynek – Milk Stout Tumski – Biała IPA Warsztat Piwowarski – Pierwsza Warka Waszczukowe (Pivovaria) – Figlarna Bożena Widawa – Tawahaki, Miss Eva Widawa/Kopyra – Vespa, Wściekły Borsuk Wrężel (Zarzecze) – East Coast IPA Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się