pluton Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Witam, Pytanie trochę 'w bok' od tematyki piwowarskiej, ale na pewno ktos sie zna. Jakiego użyć słodu lub ekstraktu, żeby prawidłowo i efektywnie scukrzyć skrobię żytnią ? pozdrawiam pluton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Nie potrzeba słodu wystarczą enzymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Słod żytni scukrzy się samodzielnie, surowe żyto wymaga obecności innego słodu, najlepiej pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Ale jak to przefiltrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Ale jak to przefiltrować? Kolega pluton, chyba nie myśli tego filtrować Wystarczy 2 kg pilzneńskiego na 8 kg żytka. Swego czasu zrobiłem próbę 1 kg słodu na 9 kg żytka i też po dwóch godzinach próba jodowa była negatywna. Edytowane 28 Grudnia 2009 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluton Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Ale jak to przefiltrować? Kolega pluton' date=' chyba nie myśli tego filtrować [/quote'] Wykonam oczyszczanie metodą "beer strip run" Co do enzymow - wole troche bardziej czaso i pracochłonne, ale bardziej tradycyjne metody (co nie znaczy, ze czasem nie pójde na skróty). Co do słodu żytniego - to sam go nie zrobię, a kupny za drogi. dzięki wszystkim za podpowiedzi. pozdrawiam pluton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się