Tytus Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Witam, uwarzyłem RIS'a : 20L BLG 25/26 po 14 dniach burzliwej mam 7/8 BLG przelane na cichą. Zacieranie 68 stp. 60 min 75 stp. 15 min. Drożdże FM Amerykański Sen (starter 1L). Pytanie czy powinno jeszcze zejść? Kombinować z pożywką albo bujaniem? Pierwszy raz używałem tych drożdży i pierwszy raz robiłem tak wysokie BLG. BLG podaje w dwóch wartościach ponieważ przy tak gęstym piwie 3 krotne pomiary wachają się w tych widełkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 ((7/25) - 1) * 100 = 72% odfermentowanie pozorne a wg producenta waha się pomiędzy 73 a 77% więc jest nieźle potrzymaj 2-3 tygodnie na cichej nie zaszkodzi jak zejdzie jeszcze trochę następnym razem żeby nie zgadywać http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki Tytus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) ((7/25) - 1) * 100 = 72% odfermentowanie pozorne a wg producenta waha się pomiędzy 73 a 77% więc jest nieźle potrzymaj 2-3 tygodnie na cichej nie zaszkodzi jak zejdzie jeszcze trochę następnym razem żeby nie zgadywać http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki Test robiłem, ale przy wyższym procencie alko wolałem się dopytać. Na cichej będzie do 2 miesiący z dodatkiem kakaowca, kawy i wanilli burbońskiej Edytowane 13 Listopada 2015 przez Tytus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 zamawiam butelke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 zamawiam butelke Hehe spoko, tylko się przypomnij Btw szukam dobrego źródła butelek longneck 0,33 może coś polecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Hehe spoko, tylko się przypomnij Btw szukam dobrego źródła butelek longneck 0,33 może coś polecasz? polecam spożywać mogę oddać ok 20 takich butelek - w zamian to Ty się przypomnisz jak RIS wyląduje w butelce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Hehe spoko, tylko się przypomnij Btw szukam dobrego źródła butelek longneck 0,33 może coś polecasz? polecam spożywać mogę oddać ok 20 takich butelek - w zamian to Ty się przypomnisz jak RIS wyląduje w butelce Spożywam regularnie Przelicze ile już mam ijakby co to się odezwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Hehe spoko, tylko się przypomnij Btw szukam dobrego źródła butelek longneck 0,33 może coś polecasz? polecam spożywać mogę oddać ok 20 takich butelek - w zamian to Ty się przypomnisz jak RIS wyląduje w butelce Spożywam regularnie Przelicze ile już mam ijakby co to się odezwę Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Tytus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Hehe spoko, tylko się przypomnij Btw szukam dobrego źródła butelek longneck 0,33 może coś polecasz? polecam spożywać mogę oddać ok 20 takich butelek - w zamian to Ty się przypomnisz jak RIS wyląduje w butelce Jakiś czas później cześć, masz jeszcze na zbyciu te butelki? Pytanie czy trzeba je szorować czy są w dobrym stanie? Termin leżakowania się kończy, a ja pamięć mam dobrą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi