Pancho Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Tego nie doczytałem, a myślałem że B: 7 dni, sory, ale co to za burzliwa z 9 do 7. Na cichej z 9 do 7 blg zeszło. Przepraszam podszedłem od dupy strony i naprawdę nie wiem dlaczego umknął mi początek wątku. Nie wiedziałem o początkowym balingu. Przepraszam. Spoko. Też moje ostatnie zdanie nie miało być "psztyczkiem", czy atakiem. Edytowane 17 Grudnia 2015 przez Pancho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Zastanawiam się czy ilość chmielu... ma wpływ na goryczkę. ??????WTF???? Dzięki za odpowiedz. Wiem że ilość ma wpływ ale chciałem się dowiedzieć czy czas gotowania też ma wpływ czy wystarczy tylko zmniejszyć ilość i nastepna wyjdzie dobra. Wg. przepisu miała być mniej goryczkowa stąd moje pytania gdzie jest przywczyna. Edytowane 18 Grudnia 2015 przez 511201 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abstynent Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Z czasem goryczka spada, więc po leżakowaniu może się okazać, że goryczka jest wporzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zastanawiam się czy ilość chmielub czy długość gotowania ma wpływ na goryczk To oczywiste, że oba te czynniki mają wpływ. Oczywiście pod warunkiem, że chodzi o długość gotowania z chmielem. Jednak degustowanie piwa przed zabutelkowaniem i refermentacją daje zwykle zupełnie inne wrażenia, niż degustowanie gotowego piwa. Jeszcze bardziej gorzka jest brzeczka przed fermentacją Spróbuj sobie kiedyś tego osadu drożdżowego na ściance fermentora po zlaniu piwa - u mnie zawsze jest bardzo gorzki i myślę, że część goryczki zostaje właśnie tam Tak więc jeżeli przy rozlewie było trochę za gorzkie, to po butelkowaniu powinno być w sam raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zastanawiam się czy ilość chmielub czy długość gotowania ma wpływ na goryczkTo oczywiste, że oba te czynniki mają wpływ. Oczywiście pod warunkiem, że chodzi o długość gotowania z chmielem. Jednak degustowanie piwa przed zabutelkowaniem i refermentacją daje zwykle zupełnie inne wrażenia, niż degustowanie gotowego piwa. Jeszcze bardziej gorzka jest brzeczka przed fermentacją Spróbuj sobie kiedyś tego osadu drożdżowego na ściance fermentora po zlaniu piwa - u mnie zawsze jest bardzo gorzki i myślę, że część goryczki zostaje właśnie tam Tak więc jeżeli przy rozlewie było trochę za gorzkie, to po butelkowaniu powinno być w sam raz OK dziękuję za pomoc .Już się bałem że coś źle robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 OK dziękuję za pomoc .Już się bałem że coś źle robiłem. Nawet jeśli, to na tym etapie już raczej nic z tym nie zrobisz Pozostaje poprawka receptury przy kolejnych warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Przy gotowych recepturach trzeba sprawdzić przed gotowaniem czy mamy odpowiednią ilość brzeczki o odpowiednim ekstrakcie, żeby po gotowaniu pozostało tyle, ile zakłada receptura. Z wydajnością bywa różnie i czasami wyjdzie więcej lub mniej niż było w recepturze i trzeba korygować chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się