orcen92 Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 problem z nagazowanie,a po 6 tygodnia (ostatnia butelka) wyłaziło trochę za szybko chyba wszystko robisz ja mam spławik z biowinu który w wodzie pokazuje można powiedzieć że 0 przy 10 jest na nim 8,a przy 14-9 obejrzyj go czy gdzieś nie jest pęknięty,czy w środku nie ma płynu zrób kreskę markerem przy jakiejś wartości i pomachaj nim ,może być tak że karteczka w środku lata Wszystko z nim ok, sprawdzałem w wodzie destylowanej i jest niemal 0 BLG. Teraz rodzi się stwierdzenie, że piwo mi nie odfermentowało, ale dlaczego, skoro z temperaturą fermentacji wszystko ok. To zrób jeszcze roztwór 10g cukru w 90 gramach (ml) wody i sprawdź czy masz 10blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 problem z nagazowanie,a po 6 tygodnia (ostatnia butelka) wyłaziło trochę za szybko chyba wszystko robisz ja mam spławik z biowinu który w wodzie pokazuje można powiedzieć że 0 przy 10 jest na nim 8,a przy 14-9 obejrzyj go czy gdzieś nie jest pęknięty,czy w środku nie ma płynu zrób kreskę markerem przy jakiejś wartości i pomachaj nim ,może być tak że karteczka w środku lata Wszystko z nim ok, sprawdzałem w wodzie destylowanej i jest niemal 0 BLG. Teraz rodzi się stwierdzenie, że piwo mi nie odfermentowało, ale dlaczego, skoro z temperaturą fermentacji wszystko ok. Przestań robić sobie jaja z piwowarów i zlikwiduj tą fotkę w podpisie Twoja uwaga bardzo pomogła i dużo wniosła do dyskusji, dziękuję... Rusz kukułą, jeśli wyszło 17l 16blg to dolewasz wody i masz np 20l 14blg dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 jak kupujesz zestaw dobrze jest kupić 0,5-1kg więcej słodu, który jest podstawowym w danym zestawie. Dzięki temu będziesz miał pewność że uzyskasz tyle piwa ile jest napisane. A jak wszystko przebiegnie jak należy to zawsze będzie więcej piwa a nie mniej.Więcej piwa, ale niższe IBU, czyli w ogóle nie takie piwo jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Więcej piwa, ale niższe IBU, czyli w ogóle nie takie piwo jak trzeba. Zakładając że wydajność będzie słaba, czyli ekstat mały a brzeczki dużo to tak. Ale dla przykładu gdy kupuje zestaw 20l 13°Blg, natomiast po warzeniu wychodzi 20l 12°Blg lub 18l 13°Blg. W tym momencie dodając te 0,5-1kg słodu możemy mieć pewność że uzyskamy te 20l i 13°Blg, a jak wszystko pójdzie dobrze to uzyskamy 20l i 13,5°Blg. PS. A jak wszystko przebiegnie jak należy to zawsze będzie więcej piwa a nie mniej. Źle to ująłem, chodziło mi o to że lepiej dokupić słodu i mieć tyle piwa ile zakładano. Ewentualnie uzyskać większy ekstarkt niż jest zakładany. A co do IBU to nie wiem czy przy 1-2 litrach więcej będzie aż tak wyraźna różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Więcej piwa, ale niższe IBU, czyli w ogóle nie takie piwo jak trzeba. Tylko że receptura jest na 20 l więc przy 17l ibu będzie wyższe niż planowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Przepraszam że w tym wątku ale nie chcę zakładać nowego tematu- gdzie znajdę kalkulator przeliczający blg w zaleznosci od temperatury pomiaru? Uzywałem coś takiego tylko nie pamiętam gdzie to było.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Kalkulator to nie jest ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 ProMash ma narzędzie do korekty odczytu Blg w zależności od temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Ciekawe co robią z ProMash bo już kilka miesięcy strona ich nie działa. Dobrze że instalkę można dostać gdzie indziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się