Skocz do zawartości

BLG - zawsze coś nie tak!


scarmine

Rekomendowane odpowiedzi

 

problem z nagazowanie,a po 6 tygodnia (ostatnia butelka) wyłaziło 

trochę za szybko chyba wszystko robisz 

ja mam spławik z biowinu który w wodzie pokazuje można powiedzieć że 0 

przy 10 jest na nim 8,a przy 14-9

obejrzyj go czy gdzieś nie jest pęknięty,czy w środku nie ma płynu

zrób kreskę markerem przy jakiejś wartości i pomachaj nim ,może być tak że karteczka w środku lata

 

Wszystko z nim ok, sprawdzałem w wodzie destylowanej i jest niemal 0 BLG. Teraz rodzi się stwierdzenie, że piwo mi nie odfermentowało, ale dlaczego, skoro z temperaturą fermentacji wszystko ok.

To zrób jeszcze roztwór 10g cukru w 90 gramach (ml) wody i sprawdź czy masz 10blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

problem z nagazowanie,a po 6 tygodnia (ostatnia butelka) wyłaziło 

trochę za szybko chyba wszystko robisz 

ja mam spławik z biowinu który w wodzie pokazuje można powiedzieć że 0 

przy 10 jest na nim 8,a przy 14-9

obejrzyj go czy gdzieś nie jest pęknięty,czy w środku nie ma płynu

zrób kreskę markerem przy jakiejś wartości i pomachaj nim ,może być tak że karteczka w środku lata 

Wszystko z nim ok, sprawdzałem w wodzie destylowanej i jest niemal 0 BLG. Teraz rodzi się stwierdzenie, że piwo mi nie odfermentowało, ale dlaczego, skoro z temperaturą fermentacji wszystko ok.

 

Przestań robić sobie jaja z piwowarów i zlikwiduj tą fotkę w podpisie

Twoja uwaga bardzo pomogła i dużo wniosła do dyskusji, dziękuję...

 

Rusz kukułą, jeśli wyszło 17l 16blg to dolewasz wody i masz np 20l 14blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak kupujesz zestaw dobrze jest kupić 0,5-1kg więcej słodu, który jest podstawowym w danym zestawie. Dzięki temu będziesz miał pewność że uzyskasz tyle piwa ile jest napisane. A jak wszystko przebiegnie jak należy to zawsze będzie więcej piwa a nie mniej.

Więcej piwa, ale niższe IBU, czyli w ogóle nie takie piwo jak trzeba.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więcej piwa, ale niższe IBU, czyli w ogóle nie takie piwo jak trzeba.

 

Zakładając że wydajność będzie słaba, czyli ekstat mały a brzeczki dużo to tak.

Ale dla przykładu gdy kupuje zestaw 20l 13°Blg, natomiast po warzeniu wychodzi 20l 12°Blg lub 18l 13°Blg. W tym momencie dodając te 0,5-1kg słodu możemy mieć pewność że uzyskamy te 20l i 13°Blg, a jak wszystko pójdzie dobrze to uzyskamy 20l i 13,5°Blg. 

 

PS.

 A jak wszystko przebiegnie jak należy to zawsze będzie więcej piwa a nie mniej.   

Źle to ująłem, chodziło mi o to że lepiej dokupić słodu i mieć tyle piwa ile zakładano. Ewentualnie uzyskać większy ekstarkt niż jest zakładany. A co do IBU to nie wiem czy przy 1-2 litrach więcej będzie aż tak wyraźna różnica. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.