Skocz do zawartości

Browar na Krowodrzy


Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem uzyskać 15°Blg więc przerwałem wysładzanie.

Filtruję ponad 1-metrowym oplotem. Podejrzewam 2 przyczyny:

Filtrator nie ułożył się na dnie, tylko ze względu na długość gdzieś go podniosło i przepuszczał wodę ponad złożem, dwa może warto zamieszać złoże co jakiś czas, żeby się równomiernie wysładzało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przerwałem przy 3°Blg. To co się potem lało odebrałem do drugiego pojemnika, zagotowałem i wrzuciłem drożdże. Taki starter na resztce wysłodzin. Po kilkunastu godzinach jak już brzeczka osiągnie temp. pokojową wlewam drożdże i fermentacja rozpoczyna się w kilka godzin.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Smutna wiadomość - warka #8 zakażona. Otwarłem po przydługawej fermentacji cichej tank a tam grzybki. BLG zeszło do 0.5. Ale nie zraziłem się od razu - z marginesem kilkucentymetrowym zlałem co się dało, trochę cukru i do butelek. Na wylanie będzie jeszcze czas :P

Wyszło 12L, cukru dałem jak na 16L więc może być ciut przegazowane, o ile w ogóle będzie.

 

 

A tymczasem wczoraj #10 Irish Red Ale z przepisu na wiki.

 

Poszło sprawnie, drożdże od Codera za co wielkie dzięki. Ruszyły z kopyta (dwa dni w starterze) i dzisiaj bąbelkuje namiętnie.

 

Wyszło ok. 20L 15°Blg (dokładnie nie wiem bo zbił się miernik :mad: )

 

Znacznie wzrosła wydajność, tym razem po odebraniu pierwszych 12L całe złoże zamieszałem i układało się jeszcze raz.

 

W planach Saison i Witbier (podejście trzecie).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj po ponad 2 tygodniach burzliwej zlałem #10 od razu do butelek. Pominąłem cichą w obawie przed zakażeniem.

 

Tymczasem warka #9 - zakażona w butelkach się odrodziła i smakuje jak powinna. Pleśń (drożdże?) pozostały w fermentorze.

Nagazowanie w normie. Super, bo już było mi żal.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Wielki powrót!

Po prawie 2 latach, 3 przeprowadzkach nareszcie mam przyzwoite warunki do warzenia piwa.

Problem nastanie w lecie, nie mam miejsca w miarę chłodnego, ale trudno się mówi.

 

Dzisiaj coś nowego - warka #10 - a'la Grodzisz (pomieszane receptury Anteksa i Jana Szały)

2 kg wędzonego

1 kg pszenicznego

12l wody

 

Zacieranie:

38`C - 45 min (*)

63`C - 21 min

72`C - 22 min

 

wysładzanie: do ok. 26L.

Gotowanie 70min, chmielenie Lubuskim z 2009r.

Po zlaniu znad osadu wyszło jakieś 22L.

Edytowane przez skyluker
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #10 zlana po prawie 2 tygodniach bezpośrednio z fermentacji burzliwej. Tzn. burzliwa to ona była tylko w pierwszym dniu, potem absolutna cisza.

BLG zeszło do 4. Zapowiada się 2.5% alk. Jest mocno nachmielone.

 

Dzisiaj pierwsza degustacja :) mam nadzieję, że już się nagazowało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj pierwsza degustacja :) mam nadzieję, że już się nagazowało.

 

Nagazowało się, piana jest piękna, śmietankowa, drobnobąbelkowa, wolno opada. Ale w smaku... jakim smaku?

Subtelne nuty słodowe, gaz i dziwnie metaliczna końcówka, jakby niechciany składnik chmielu.

No cóż, pierwsze koty za płoty.

Dam mu max 2 msc inaczej popłynie do Bałtyku.

 

A tymczasem warka #11 - sprawdzony przepis na stouta.

4,5kg Pilzneńskiego

300g płatków pszennych

0,1kg palonego jęczmiennego

0,1kg karmelowego ciemnego

0,3kg Caraaroma

 

Przed filtracją 15L zacieru. [cdn]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

reanimacja.

 

Warka #12 Witbier

zrobiony z resztek:

1.5kg jasnego

1kg pszenicznego

400g płatków błyskawicznych owsianych

400g płatków błyskawicznych jęczmiennych

20g curacao

10g kolendry

 

Zacieranie:

52-50 st 1 godzina

płatki 30min w 66 st

połączenie, podgrzanie do 68-60`C przez 90 min

72`C 15 min

78`C wysładzanie.

 

Płatki zatykały rurkę dlatego wydłużyło się wysładzanie.

Gotowanie z lubelskim 30g od początku.

Kolendra na 10 ostatnich minut

Curacao 20 min przed końcem i 30min chłodzenia.

 

Zadane drożdże suche (2op, bo jedno przeterminowane) 7.07.

Wyszło na oko 12L 12BLG.

 

Temperatura ok. 23`C.

 

Zlane na cichą 13.07.2013.

Edytowane przez skyluker
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #13 AIPA

wzorowania na przepisie Krzysztofa Kuli http://www.wiki.piwo...tof_Kula_(kuli)

5kg Pale Ale

0.7kg monachijskiego

0.3kg Carapils

 

Zacieranie:

do 15L wody 76`C dorzuciłem słody. temperatura ustaliła się zgodnie z planem na 68`C. 1 godzina.

Potem podgrzanie do 76`C - 10 minut

78`C i filtracja.

 

Brzeczka gotowana 70 min.

 

Chmielenie:

- 60 min Amarillo 30g granulat (8.9%AA)

- 30 min Amarillo 30g granulat (8.9%AA)

- 15 min Amarillo 30g granulat (8.9%AA)

- 1 min Amarillo 10g granulat (8.9%AA) + 20g Cascade 20g (szyszki 6.6%AA)

 

Wyszło 15L 18BLG brzeczki.

Na dnie ok. 3,5L błotka z tego 2.5L się klaruje. Może dodam :)

 

Dolałem 3L zagotowanej wody uzyskując 18L 15,2`BLG 70 IBU.

 

Chłodzi się.

 

Nie zamówiłem przez przypadek drożdży US-05 stąd zadane 04.

Temperatura fermentacji od 17 stopni do 28 w ostatnim dniu burzliwej :)

 

BLG spadło do 4, przelane na cichą 23.07.2013r.

Edytowane przez skyluker
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #12 rozlana do butelek. 11L, wg kalkulatora 59g cukru = 2.3VOL.

 

Warka #13 poszła na cichą po 12 dniach, BLG 4 z 15. Od razu dodałem 50g Cascade na cichą, ale skarpetka pływa, bo nie ma obciążnika :/

Mam nadzieję, że utonie za dzień, dwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.