skyluker Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Chciałem uzyskać 15°Blg więc przerwałem wysładzanie. Filtruję ponad 1-metrowym oplotem. Podejrzewam 2 przyczyny: Filtrator nie ułożył się na dnie, tylko ze względu na długość gdzieś go podniosło i przepuszczał wodę ponad złożem, dwa może warto zamieszać złoże co jakiś czas, żeby się równomiernie wysładzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JNT Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Przy jakiej gęstości przerwałeś wysładzanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 dwa może warto zamieszać złoże co jakiś czas, żeby się równomiernie wysładzało. A to oczywiste. Górną część warto zamieszać aby polikwidować kanaliki, którymi płynie sobie woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 23 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Przerwałem przy 3°Blg. To co się potem lało odebrałem do drugiego pojemnika, zagotowałem i wrzuciłem drożdże. Taki starter na resztce wysłodzin. Po kilkunastu godzinach jak już brzeczka osiągnie temp. pokojową wlewam drożdże i fermentacja rozpoczyna się w kilka godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Smutna wiadomość - warka #8 zakażona. Otwarłem po przydługawej fermentacji cichej tank a tam grzybki. BLG zeszło do 0.5. Ale nie zraziłem się od razu - z marginesem kilkucentymetrowym zlałem co się dało, trochę cukru i do butelek. Na wylanie będzie jeszcze czas Wyszło 12L, cukru dałem jak na 16L więc może być ciut przegazowane, o ile w ogóle będzie. A tymczasem wczoraj #10 Irish Red Ale z przepisu na wiki. Poszło sprawnie, drożdże od Codera za co wielkie dzięki. Ruszyły z kopyta (dwa dni w starterze) i dzisiaj bąbelkuje namiętnie. Wyszło ok. 20L 15°Blg (dokładnie nie wiem bo zbił się miernik ) Znacznie wzrosła wydajność, tym razem po odebraniu pierwszych 12L całe złoże zamieszałem i układało się jeszcze raz. W planach Saison i Witbier (podejście trzecie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Dzisiaj po ponad 2 tygodniach burzliwej zlałem #10 od razu do butelek. Pominąłem cichą w obawie przed zakażeniem. Tymczasem warka #9 - zakażona w butelkach się odrodziła i smakuje jak powinna. Pleśń (drożdże?) pozostały w fermentorze. Nagazowanie w normie. Super, bo już było mi żal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 (edytowane) Wielki powrót! Po prawie 2 latach, 3 przeprowadzkach nareszcie mam przyzwoite warunki do warzenia piwa. Problem nastanie w lecie, nie mam miejsca w miarę chłodnego, ale trudno się mówi. Dzisiaj coś nowego - warka #10 - a'la Grodzisz (pomieszane receptury Anteksa i Jana Szały) 2 kg wędzonego 1 kg pszenicznego 12l wody Zacieranie: 38`C - 45 min (*) 63`C - 21 min 72`C - 22 min wysładzanie: do ok. 26L. Gotowanie 70min, chmielenie Lubuskim z 2009r. Po zlaniu znad osadu wyszło jakieś 22L. Edytowane 17 Maja 2012 przez skyluker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Warka #10 zlana po prawie 2 tygodniach bezpośrednio z fermentacji burzliwej. Tzn. burzliwa to ona była tylko w pierwszym dniu, potem absolutna cisza. BLG zeszło do 4. Zapowiada się 2.5% alk. Jest mocno nachmielone. Dzisiaj pierwsza degustacja mam nadzieję, że już się nagazowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Dzisiaj pierwsza degustacja mam nadzieję, że już się nagazowało. Nagazowało się, piana jest piękna, śmietankowa, drobnobąbelkowa, wolno opada. Ale w smaku... jakim smaku? Subtelne nuty słodowe, gaz i dziwnie metaliczna końcówka, jakby niechciany składnik chmielu. No cóż, pierwsze koty za płoty. Dam mu max 2 msc inaczej popłynie do Bałtyku. A tymczasem warka #11 - sprawdzony przepis na stouta. 4,5kg Pilzneńskiego 300g płatków pszennych 0,1kg palonego jęczmiennego 0,1kg karmelowego ciemnego 0,3kg Caraaroma Przed filtracją 15L zacieru. [cdn] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 27 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Warka #11 idzie bo butelek po 20 dniach fermentacji. Bez przelewania, z braku czasu. Docelowe nagazowanie 2.2 (96g cukru) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 (edytowane) reanimacja. Warka #12 Witbier zrobiony z resztek: 1.5kg jasnego 1kg pszenicznego 400g płatków błyskawicznych owsianych 400g płatków błyskawicznych jęczmiennych 20g curacao 10g kolendry Zacieranie: 52-50 st 1 godzina płatki 30min w 66 st połączenie, podgrzanie do 68-60`C przez 90 min 72`C 15 min 78`C wysładzanie. Płatki zatykały rurkę dlatego wydłużyło się wysładzanie. Gotowanie z lubelskim 30g od początku. Kolendra na 10 ostatnich minut Curacao 20 min przed końcem i 30min chłodzenia. Zadane drożdże suche (2op, bo jedno przeterminowane) 7.07. Wyszło na oko 12L 12BLG. Temperatura ok. 23`C. Zlane na cichą 13.07.2013. Edytowane 13 Lipca 2013 przez skyluker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 (edytowane) Warka #13 AIPA wzorowania na przepisie Krzysztofa Kuli http://www.wiki.piwo...tof_Kula_(kuli) 5kg Pale Ale 0.7kg monachijskiego 0.3kg Carapils Zacieranie: do 15L wody 76`C dorzuciłem słody. temperatura ustaliła się zgodnie z planem na 68`C. 1 godzina. Potem podgrzanie do 76`C - 10 minut 78`C i filtracja. Brzeczka gotowana 70 min. Chmielenie: - 60 min Amarillo 30g granulat (8.9%AA) - 30 min Amarillo 30g granulat (8.9%AA) - 15 min Amarillo 30g granulat (8.9%AA) - 1 min Amarillo 10g granulat (8.9%AA) + 20g Cascade 20g (szyszki 6.6%AA) Wyszło 15L 18BLG brzeczki. Na dnie ok. 3,5L błotka z tego 2.5L się klaruje. Może dodam Dolałem 3L zagotowanej wody uzyskując 18L 15,2`BLG 70 IBU. Chłodzi się. Nie zamówiłem przez przypadek drożdży US-05 stąd zadane 04. Temperatura fermentacji od 17 stopni do 28 w ostatnim dniu burzliwej BLG spadło do 4, przelane na cichą 23.07.2013r. Edytowane 23 Lipca 2013 przez skyluker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Warka #12 rozlana do butelek. 11L, wg kalkulatora 59g cukru = 2.3VOL. Warka #13 poszła na cichą po 12 dniach, BLG 4 z 15. Od razu dodałem 50g Cascade na cichą, ale skarpetka pływa, bo nie ma obciążnika Mam nadzieję, że utonie za dzień, dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się