Jump to content

Browar na Krowodrzy


Recommended Posts

Postanowiłem zacząć własny temat z zapiskami. Dla mobilizacji i żeby się nic nie pogubiło.

 

Dwie warki z gotowców fermentowane na hurra w temp 27st nie udały się, choć zostały już pojedyncze egzemplarze.

 

WARKA nr 3 - Witbier [wg przepisu Dori]

 

Zasyp:

- 2,0 kg słód pilzneński

- 0,5 kg słód pszeniczny jasny

- 0,8 kg płatki pszeniczne

- 0,2 kg mąka pszenna

- 0,4 kg płatki owsiane

 

Przerwy:

65C - 100 minut

72C - 30 minut

 

+ skórki z dwóch pomarańczy i 15g kolendry

 

nie miałem KJ więc bez próby jodowej. Największym problemem jednak okazało się filtrowanie. Sposób z fałszywym dnem (dziurki 1mm) zupełnie zawiódł. W ruch poszło sitko i połowa przyborów kuchennych, byleby to przefiltrować. Bardzo obawiałem się zakażenia z tego powodu, choć potem niby gotowanie...

Do tego okazało się, że torebka odżywcza wewnątrz propagatora jednak nie strzeliła...

 

Z rezygnacją zadałem drożdże z lipnego startera i ku mojej radości ruszyły na 3 dzień. Start 12°Blg -> po 5 dniach 3°Blg . Dzisiaj zlane na cichą i przeniesione do pomieszczenia z temp 14°C. Jak uzbieram butelki to rozleję. Gęstwę po burzliwej wsadziłem do lodówki i mam nadzieję powtórzyć warkę za tydzień.

Link to comment
Share on other sites

Brawo. Tak trzymaj. Zainwestuj w filtrator z oplotu. Sposób niezawodny, tani i przede wszystkim skracający czas procesu.

goroncopozdrawiamy

Link to comment
Share on other sites

Filtrator z oplotu już zrobiłem.

Koszt wykonania gdyby ktoś był ciekaw:

wąż 1m - 11zł

redukcja 3/4->1/2 6zł

zakończenie z końcówki, opaski i zaślepki - jakieś 7zł

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj minął tydzień od zlania na cichą wita. Po burzliwej zrobiłem dwie butelki do kontroli.

 

Właśnie otwarłem pierwszą. Nagazowanie mierne, natomiast zastanawia mnie smak - jest wyraźnie kwaskowaty, jakby cytrynowy. Wolałbym się go pozbyć w następnej warce. Co zmodyfikować? A może jest zdecydowanie za wcześnie aby oceniać kompozycję smakową piwa w tydzień po zabutelkowaniu?

 

Ze względu na niewielką wydajność piwa wyszło ok. 14L a kolendry użyłem 15g jak przy 20L. Może to być powód tej cytrynowatości?

Link to comment
Share on other sites

Kwaśne posmaki pochodzą zwykle z infekcji; a piwach pszenicznych o nią łatwo i w sumie nie ma co się jej bać, często wzbogaca smak piwa.

Śmiała teza.

 

A przypadkiem nie wynika to z dodatku skórki pomarańczowej?

Link to comment
Share on other sites

Skórkę z pomarańczy oczywiście dodawałem.

 

Piwo na zakażone nie wygląda, uchyłkiem zajrzałem do fermentora, piwo jest bez jakiegokolwiek nalotu. To w butelce wyglądało całkiem dobrze.

 

Czyli na przyszłość mniej skórek z pomarańczy (choć były tylko 2) i zredukuję kolendrę do 10g.

Link to comment
Share on other sites

Skórkę z pomarańczy oczywiście dodawałem.

 

Piwo na zakażone nie wygląda, uchyłkiem zajrzałem do fermentora, piwo jest bez jakiegokolwiek nalotu. To w butelce wyglądało całkiem dobrze.

 

Czyli na przyszłość mniej skórek z pomarańczy (choć były tylko 2) i zredukuję kolendrę do 10g.

Lactobacillus nie daje żadnych widocznych objawów. Ciężko wyrokować bez spróbowania.

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 3 właśnie poszła do butelek. Wyszło ostatecznie 10L.

 

Warka nr 4

Przepis taki sam jak nr 3. 10L to trochę za mało, więc powtórzę witbiera.

Płatki się kleikują.

Link to comment
Share on other sites

Kończę gotować brzeczkę #4 warki. I pojawia się pytanie - czy chmiel 2 dwa worki z przyprawami wyciągnąć już czy zostawić i schłodzić z nimi w brzeczce?

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj zlałem #4 warkę na cichą. Z góry zebrałem gęstwę (w sumie było tyle co na mały słoik). Zaskoczyła mnie natomiast znikoma ilość osadu (ok. 1L) na dnie. Dotychczas było go nawet 4L. Może to dlatego, że po gotowaniu brzeczki nie przelewałem wszystkiego do fermentora a dekantowałem znad osadu.

Edited by skyluker
Link to comment
Share on other sites

Warka #5 Stout Owsiany.

 

Najpierw kleikowanie 0.8kg płatków. Wymagało to sporej ilości wody.

Zasyp:

- 4kg pilzneńskiego

- 0.4kg caraaroma

- 0.1kg ciemnego słodu

 

W sumie 13 litrów.

 

Zacieranie:

120' w temp 70->65°C. (w trakcie dolałem 3x1.5L wrzątku).

 

Filtracja:

filtrator na początku średnio sobie radził. Ostatecznie wyszło ok. 17.5L 14°Blg i 2 litry słabszej brzeczki, którą dodam jak będzie trzeba.

 

Gotowanie 90 minut (40g granulatu lubelskiego) na początku i 10g 20 minut przed końcem.

Edited by skyluker
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #4 i #5 rozlana do butelek (75sztuk). #4 po cichej, #5 po 10 dniach burzliwej (BLG spadło do 2).

 

Muszę jakoś uskutecznić mycie butelek bo zajęło mi to 4 godziny :/

Link to comment
Share on other sites

6.02.2010

Warka #6 Gryczane (przepis ze strony Jejskiego, odrobinę zmodyfikowany)

 

Pilzneński - 4kg,

Karmelowy ciemny Strzegom - 0,35kg

Ciemny Caraaroma - 0,10kg

Płatki gryczane błyskawiczne - 0,4kg,

Lubelski granulat typ "45" - 15g

Magnum szyszki - 15g

Mech Irlandzki - 5g,

Drożdże suche Safale US-05 - pół saszetki

 

Zacieranie:

69-65stC - 75min.

72stC -15 min.

Podniesienie temp. do 76°C i filtracja.

 

Gotowanie 80min.

Szyszki Magnum - 15g 10 minuta

mech na 15 min

Lubelski granulat typ "45" - 15g 65 minuta

 

W sumie wyszło 16,2L 15.5°Blg.

 

Kusiło mnie, żeby dolać resztę brzeczki aby blg spadło do 12 ale tym razem spróbuję coś treściwszego uzyskać.

Edited by skyluker
Link to comment
Share on other sites

Warka #6 po 8 dniach zlana na cichą. Odfermentowała <4°Blg.

 

Warka #7 Hefe-Weizen

Zasyp:

1.8kg słodu pilzneńskiego

2kg słodu pszenicznego

0.4kg płatków żytnich błyskawicznych

 

Zacieranie:

45°C - 15 min

67°C - 1h (odebranie części zacieru, podgrzanie do 72°C , przerwa 20 min, gotowanie 20 min i z powrotem do zacieru głównego) - pierwsza próba z dekoktem. Jednak trzeba go odbierać sitkiem, żeby był gęstszy.

72°C - 15 min

76°C i filtracja.

 

Tym razem nie bawiłem się w dolewanie wody, ale do filtratora od razu wlałem dodatkowe 12L.

Po odfiltowaniu okazało się, że wyszło 10.5°Blg. Trochę mało, ale sporo odparowało w trakcie gotowania, więc mam nadzieję, że do 12°Blg wzrosło, bo nie miałem kiedy zmierzyć.

 

Zadane drożdżami W-06 (pół saszetki miałem od pół roku). Zrobiłem im wcześniej starter, uruchomiły się i 8h po zadaniu jest już piękna piana.

Edited by skyluker
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka #6 rozlana dn. 3.03 do butelek.

 

Warka #7 po fermentacji burzliwej znalazła się 23.02 w butelkach.

 

Degustowane 4.03 - mała zawartość alkoholu, zrównoważone nuty goździkowo-bananowe. Wyczuwalna oleistość.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Po przerwie przyszedł czas na następną warkę.

 

#8 Foreign Extra Stout

 

Przepis wg wiki (od Dori). http://www.wiki.piwo.org/index.php/Foreign_Extra_Stout,_Dorota_Chrapek_%28dori%29

 

Poszło bardzo sprawnie.

 

Wyszło 20 litrów 16.5°Blg. Drożdże zadane, fermentacja rozpoczęta.

Edited by skyluker
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #8 rozlana po 8 dniach fermentacji burzliwej ( z czego burzliwy był tylko 1. dzień) - próba smakowa pozytywna, ze względu na zupełny brak posmaków drożdżowych zrezygnowałem z fermentacji cichej. Z 16.5°Blg zeszło do 6°Blg.

 

Refermentacja : 16.5L - 125g glukozy.

 

Następny w kolejce Dunkelweizen

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #8 po 10 dniach od zabutelkowania już pomalutku schodzi. Piwo wyszło świetne, treściwe, okrągłe, z posmakami ekspresso.

 

W ten weekend przymierzam się do ciemnej pszenicy.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #9 DunkelWeizen

 

Zasyp:

- 3.0kg pszenicznego

- 1.5kg pilzneńskiego

- 1.0kg monachijskiego

- 0.5kg karmelowego jasnego

- 0.2kg karmelowego ciemnego

 

chmielenie: Magnum 15g

 

Uzyskano: 15°Blg jakieś 16L. (dramatyczna wydajność :lol: )

 

drożdże S-06.

 

13.05. zlana na cichą, bardzo mętna. Zapachy głównie bananowe.

 

 

---

W planach: Irish Red Ale, Saison, Witbier.

Edited by skyluker
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.