Piwowarski774 Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) Mam za sobą juz kilka warek i chce wreszcie podejść do RIS-a. Proszę o pomoc. No to po kolei: Pale ale - 3 kg Monachijski - 2 Jęczmień palony - 0,35 Caraaroma - ,025 Caramunich II - 0,25 Płatki pszenne - 0,3 Płatki owsiane - 0,3 Płatki jęczmienne - 0,3 Carafa I - 0,3 Czekoladowy [Carafa II] - 0,25 Chmiel: Marynka - 50g, Chellenger - 40, Lubelski 30g, Citra - 30, EKG - 30 Drożdże - S-04 [brzeczki wyjdzie mi około 12 l - 25 blg] czy jedna saszetka wystarczy, czy lepiej 2. Od razu powiem, że w grę wchodzą tylko drożdże suche]. Zacieranie 66-67 przez około 90 min. Gotowanie około 2 h. Czy to ma w ogóle ręce i nogi? Proszę o konstruktywny komentarz i pomoc. Edytowane 17 Listopada 2015 przez Piwowarski774 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) zacierałbym 90min ale w 69-70°C - sypałbym trochę więcej carafy - uprościłbym zasyp czym się różnią płatki jęczmienne od drugich płatków jęczmiennych? Edytowane 17 Listopada 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwowarski774 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 zacierałbym 90min ale w 69-70°C - sypałbym trochę więcej carafy - uprościłbym zasyp czym się różnią płątki jęczmienne od drugich płatków jęczmiennych? Jęczmień palony miał być. Juz poprawiłem. Ale czy to [poza skomplikowaniem zasypu] trzyma się kupy? Czy drożdże się nadadzą w tej formie, typie i ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) trochę słabo, że suchary - dobra byłaby zaprawiona gęstwa na szybko http://www.mrmalty.com/calc/calc.html dla 25blg 12l potrzeba 1.3 paczki - oczywiście rozbija się o termin przydatności z paczki dodatkowo jak je źle uwodnisz albo zaszokujesz temperaturowo to również działasz na swoją niekorzyść Edytowane 17 Listopada 2015 przez cml Piwowarski774 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwowarski774 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 trochę słabo, że suchary - dobra byłaby zaprawiona gęstwa na szybko http://www.mrmalty.com/calc/calc.html dla 25blg 12l potrzeba 1.3 paczki - oczywiście rozbija się o termin przydatności z paczki dodatkowo jak je źle uwodnisz albo zaszokujesz temperaturowo to również działasz na swoją niekorzyść Wielkie dzięki za wskazówki. Jeszcze tylko proszę o radę jak nie "zaszokować drożdży" i będę happy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 udownione drożdże muszą mieć temp brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) Zrób sobie bittera na (U.ps) Safale S 04 i wtedy mocarz. W sobotę mam zamiar RIS'a wykonać i gęstwa po US04 czeka Edytowane 18 Listopada 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwowarski774 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 1447791856677.jpg Zrób sobie bittera na US04 i wtedy mocarz. W sobotę mam zamiar RIS'a wykonać i gęstwa po US04 cze Dzięki za propozycję, tylko ja na razie się orientuję w recepturze tego RISa. Warzenie w okolicach stycznia, więc Twoja gęstwa może nie doczekać. Ale gdyby za 2 miesiące propozycja była aktualna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Zrób sobie bittera na US04 Nie ma takich drożdży... GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxikaz Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Zrób na suchych drożdżach, na których chcesz zrobić tego mocnego stouta jakąś 12-14 (APA, stout lub coś na co masz ochotę), a potem użyj odpowiedniej ilości gęstwy doniego (wszystkie opisy i linki do kalkulatorów odnośnie gęstwy są na wiki). Daj se spokój z sucharami dla piwa powyżej 20Blg. Pewnie się da (z więcej niż jedną paczką), ale po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się