crusher Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) Witam serdecznie, po kilkunastu warkach postanowilem prowadzic swoje zapiski. W zeszycie zapisuje wszystko, ale strasznie skrotowo i pozniej musze sie domyslac co i jak. Minie kilka chwil zanim uzupelnie wszystkie dane. Temat zalozony w celu systematycznych zapiskow i dyskusji, uwag z waszej strony, co zrobic aby warzyc jeszcze lepsze piwo. Pierwsze szlify zbieralem u kolegi Undeath'a i zabawe z piwowarstwem domowym zaczelem od razu od zacierania. Sprzet jakim dysponuje: - Garnek emaliowany olkusz 30l - 3 wiadra fermentacyjne - 1 wiadro do wysladzania ( tylko i wylacznie do tego celu ) - 1 wiadro do rozlewania piwka ( tylko i wylacznie do tego celu ) - filtrator z oplotu 60cm - ballingometr - kapslownica stołowa - chemia piwowarska, starsan, piro, naoh - lyzke kupilem w auchan z polecenia na forum - w najblizszym czasie planuje zakup srutownika z biowinu - piwko chlodze w kastrze budowlanej prostokatnej o pojemnosci 80l. Z kranu leci mi dosc zimna woda + do tego 8 petow zamrozonych 1.5l co przeklada sie na chlodzenie brzeczki do 14-16 stopni w okolo 2-3h. Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma Do tej pory powstalo kilkanascie warek 1. AIPA 2. Polsie Ale 3. American Wheat 4. AIPA 5. PIPA 6. AW 7.SH Iunga 8. Black IPA 9. Polskie Ale 10. American Stout 11. PIPA 12. AIPA 13. FES 14. AW 15. Brown Ale 16. APA 17. HefeWeizen Edytowane 26 Listopada 2015 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) 20.11.2015warka 18 HefeWeizen (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 2.2 kg Strzegom pszeniczny 2.2 kg Strzegom wiedeński 0.2 kg Marynka 10g Sybilla 15g Drozdze Wb06 gestwa po warce 17 ZACIERANIE:woda do zasypu - 15l 44C - 20' 63C – 45’ 72C – 20’ 78C – 1’ mash out WYSŁADZANIE:ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 70': 60’ – 10g Marynka 20’ – 15g Sybilla Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 12 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 16Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 2h do temp. 17C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C – 14 - 21 dni w zaleznosci od dostępnego czasu na kapslowanie Czas pracy 6h z perypetiami. 08.12.2015 warka 18 HefeWeizen zakapslowana z dodatkiem 140g cukru na 22l piwa. Wyszly 44 butelki. Piwo zeszlo do 2blg. [EDIT] Edytowane 9 Grudnia 2015 przez crusher gadaka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) 22.11.2015warka 19 RIS (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 1.0 kg Strzegom monachijski I 3.0 kg Strzegom wiedeński 4.5kg Bisciut 0.2 kg Special W 0.43 Strzegom karmel 150 0.2 kg Pszeniczny czekoladowy 1200 0.4 kg Strzegom czekoladowy 1200 0.3 kg Carafa special III 0.3 kg Marynka 85g Sybilla 60g Drozdze s-04 gestwa po warce 15 Cukier brązowy 0.5 kg ZACIERANIE: woda do zasypu - 22l 66C - 120' Nie wszedł cały słod do gara 30L, okolo 1.5kg wiedeńskiego zatarte w garnku 5l z 3.2l wody. WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 70': 60’ – 85g Marynka 20’ – 60g Sybilla 15' - cukier brazowy 0.5kg Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21l o gęstości 27 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 95Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 9 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 14C FERMENTACJA:Planowana burzliwa:16 - 17 C – 28 dni – cicha ? Czas pracy 6,5 h. [EDIT] Edytowane 8 Grudnia 2015 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) 08.12.2015 warka 18 HefeWeizen zakapslowana z dodatkiem 140g cukru na 22l piwa. Wyszly 44 butelki. Piwo zeszlo do 2blg. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 09.12.2015warka 20 WEIZENBOCK (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 1.7 kg Strzegom monachijski I 1.3 kg Strzegom pszeniczny 2.4 kg Platki pszenne błyskawiczne 0.4 kg Strzegom karmel 150 0.1 kg Strzegą karmel 30 0.2 kg Pszeniczny czekoladowy 1200 0.1 kg Cukier bialy 0.5 kg Marynka 12g Sybilla 15g Drozdze wb06 gestwa po warce 18 ZACIERANIE: woda do zasypu - 17l 44C - 35' 63C – 35’ 72C – 35’ 78C – 5’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 80': 60’ – 12g Marynka 20’ – 15g Sybilla 10’ – 0.5kg cukier bialy Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 18 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 20Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 9 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C FERMENTACJA:Planowana burzliwa:16 - 17 C – 21 dni Czas pracy 6,0 h. [EDIT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 17.12.2015warka 21 Żytnie AIPA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 4.0 kg Strzegom żytni 1.5 kg Strzegom bursztynowy 0.3 kg Strzegom monachijski I 0.2 kg Columbus 22g Citra 55g Chinook 24g Mosaic 24g Drozdze uwodnione suche us-05 ZACIERANIE: woda do zasypu - 17l 68C – 70’ 78C – 10’ mash out WYSŁADZANIE: Kranik odkręcony na full i jakoś to ciekło. Wysładzanie okolo 1h, ogólnie filtracja bez tragedii. Podczas wysładzana zamoczyłem palucha i brzeczka bardzo gęsta, miałem wrażenie jak bym zamoczył palucha w oleju ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 22g Columbus 15’ – 25g Citra 10’ – 12g Mosaic, 12g Chinook 5’ – 25g Citra 0’ – 12g Mosaic, 12g Chinook, 5g Citra ( resztka z paczki ) Podczas chmielenia zamieszałem kilka razy brzeczke i stawiała duży opór dla łyżki – to co pisałem wcześniej, gęste i oleiste. Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 61Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 9 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C – 14-21 dni Cicha + Citra, Chinook, Mosaic Czas pracy 5.5 h. [EDIT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) 30.12.2015 warka 19 RIS zakapslowana z dodatkiem 70g cukru na 20L piwa. Wyszly 40 butelki. Piwo zeszlo do 10blg. Wiadro z miarka przeklamuje o 1L bylo 21L a wyszlo 40 butelek. Juz wczesniej mi cos nie pasowalo ale dopiero teraz dokladniej sie temu przygladnelem. Oraz zakapslowano wysłodki po RIS'ie. 11L z dodatkiem 45g cukru. Wyszly 21 butelki. Piwo zeszlo z 12blg do 2blg. Nie wpisywalem tej warki w zapiski bo traktowalem to jako warke testowa. Do gotowania poszla marynka na goryczke, a pod koniec kakao odtluszczone, imbir, gozdziki, i kora cynamonu. Mierzylem ile czego, ale teraz nie pamietam bo nie zapisalem. Edytowane 31 Grudnia 2015 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 09.01.2016 warka 20 WEIZENBOCK zakapslowana z dodatkiem 120g cukru na 22L piwa. Wyszły 44 butelki. Piwo zeszło do 5blg. oraz warka 21 Żytnie AIPA przelane na cicha. Dodano 20g mosaic, 20g chinook, 15g citra. Blg nie mierzyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 10.01.2016warka 22 Żytnie Black IPA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 5.0 kg Strzegom żytni 1.8 kg Strzegom karmelowy 150 0.2 kg Strzegom monachijski I 0.5 kg Pszeniczny czekoladowy 1200 0.2kg Carafa III Special 0.1kg Cukier biały 0.5kg Iunga 45g Amarillo 30g Cascade 30g Simco 50g Drozdze: gestwa us-05 po warce 21 ZACIERANIE: woda do zasypu - 21l 48C – 25’ – żytni Podgrzane do 70C i wsypana reszta 66C – 60’ 78C – 10’ mash out – wsypane słody ciemne WYSŁADZANIE: Tragedia. Zleciało z 2 litry i filtracja stanęła. Postanowiłem zlewać wężykiem z nad młóta. Dolewałem po 5l mieszałem, czekałem i zlewałem. Zlałem tak z 15l, później filtracja jakoś ruszyła i leciało 1l na 6 minut i tak dociągnąłem do 27l. Myślałem że pójdzie szybko jak w warce 21, gdzie filtracja była bezproblemowa. Zdaje mi się że ześrutowałem za drobno słody. ciągłe porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilości GOTOWANIE 60': 60’ – 45g Iunga 15’ – 15g Amarillo, 15g Cascade 10’ – 30g Simco, Cukier biały 0.5kg 5’ – 15g Amarillo, 15g Cascade 0’ – 30g Simco Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21l o gęstości 15.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 75 Strasznie dużo osadów i chmielin, nie bardzo to się chciało zbić w kupe na dnie gara po wirpoolu, więc dolałem wody aby jakaś przyzwoita ilość wyszła.Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 9 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C FERMENTACJA:Planowana burzliwa:15 - 16 C – 14-21 dni Cicha + Simco, Cascade, Amarillo Czas pracy – przez te perypetie z wysładzaniem lepiej nie mówić [EDIT] Miała być IIPA a wyszła IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 15.01.2016 warka 21 Żytnie AIPA zakapslowana z dodatkiem 106g cukru na 20L piwa. Wyszły 40 butelki. Piwo zeszło do 4blg. W smaku goryczka lekko ściągająca, oraz smak i aromat tropikalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) 27.01.2016 warka 22 Żytnie Black IPA przelane na cicha z dodatkiem. 20g simco. 20g amarillo. 20g cascade. piwo zeszło do 2.5 blg. Zmartwienie mam takie ze nic a nic w smaku i zapachu nie czuc ameryki. Mam nadzieje ze pozniej wszystko wyjdzie. Edytowane 27 Stycznia 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) 27.01.2016warka 23 SH Iunga IPA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 4.5 kg Strzegom bursztynowy 0.3 kg Strzegom pszeniczny 0.2 kg Iunga 2015 11.6 ak – 104g Cukier 0.2kg Drozdze gestwa II po warce 22 – us05 ZACIERANIE: woda do zasypu - 17l 68C - 61C – 70’ 77C – 10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 30g Iunga 15’ – 15g Iunga 10’ – 15g Iunga 5’ – 24g Iunga 0’ – 20g Iunga Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 58Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16C FERMENTACJA:Planowana burzliwa:16 - 17 C – 14-21 dni Cicha + Iunga Czas pracy 5.5 h. [EDIT] 16.02.2016 Poszło do wiadra 60g Iungi na cicha. Edytowane 19 Lutego 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) 31.01.2016warka 24 Imperial IPA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 5.5 kg Strzegom monachijski I 1.0 kg Strzegom pszeniczny 0.5 kg Strzegom karmel 30 0.2 kg Iunga – 85g Citra – 40g Cascade – 40g Amarillo – 40g Cukier brązowy 420g Drozdze gestwa II po warce 22 – us05 ZACIERANIE: woda do zasypu - 20l 66C – 64C – 80’ 77C – 10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': FWH’ – 50 Iunga 60’ – 10g Iunga 30’ – 25g Iunga 15’ – 10g Citra, 10g Cascade, 10g Amarillo, Cukier brązowy 420g 10’ – 10g Citra, 10g Cascade, 10g Amarillo 5’- 10g Citra, 10g Cascade, 10g Amarillo 0’ – 10g Citra, 10g Cascade, 10g Amarillo Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 19 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 95Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C FERMENTACJA:Planowana burzliwa:16 - 17 C – 21 dni Cicha + Citra, Cascade, Amarillo Czas pracy 5.5 h. [EDIT] Edytowane 10 Lutego 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 05.02.2016 warka 22 Żytnie Black IPA zakapslowana z dodatkiem 100g cukru na 18.5L piwa. Wyszły 36 butelki + 0.5l wlane w gardło. Goryczka i aromat się poprawiła, zobaczymy co będzie po nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) 09.02.2016warka 25 Pale Ale SH Marynka(receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 4.5 kg Strzegom monachijski I 0.2 kg Strzegom pszeniczny 0.2 kg Strzegom karmel 150 0.1 kg Marynka – 90g – szyszka 2015r Suchary uwodnione US-05 ZACIERANIE: woda do zasypu - 15l 68C – 62C – 60’ 76C – 10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 20g Marynka 25’ – 10g Marynka 10’ – 20g Marynka 5’ – 20g Marynka 0’ – 20g Marynka Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22.5l o gęstości 13,5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 40Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C – 14 dni Cicha + Marynka Czas pracy 5.5 h. [EDIT] Edytowane 29 Lutego 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) 26.02.2016 Warka 24 Imperial IPA. Poszło do wiadra: citra 30g amarillo 10g cascade 10g simco 20g chinook 20g resztki chmieli 2014. Piwo zeszło z 19 do 3blg. oraz zaległe, 23.02.2016 warka 23 SH IPA Iunga zostało zakapslowane z dodatkiem 107g cukru na 20.5L piwa. Wyszło 40 butelek Edytowane 26 Lutego 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 28.02.2016 warka 25 Pale Ale SH Marynka zlana na cicha z dodatkiem 50g Marynki w granulacie. Piwko zeszło z 13.5 do 2 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) 28.02.2016 warka 26 Mosaic Black IPA – CDA (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 5 kg Strzegom monachijski I 1kg Biscuit 0.25 kg Carafa Special typ II 0.5 kg Iunga – 35 g Mosaic – 85g Gestwa us-05 po warce 25 ZACIERANIE: woda do zasypu - 19l 68C – 65C – 60’ 76C – 10’ mash out Carafa Special wsypana na wygrzew WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 35g Iunga 15’ – 20g Mosaic 10’ – 20g Mosaic 5’ – 20g Mosaic 0’ – 25g Mosaic Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24.5l o gęstości 16 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 63Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C – 14 - 21 dni Cicha + Mosaic Czas pracy 5.5 h. [EDIT] Edytowane 29 Lutego 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 09.03.2016 warka 24 IIPA zakapslowana z dodatkiem 115g cukru na 19.5L piwa. Wyszły 39 butelki. warka 25 Pale Ale SH Marynka zakapslowana z dodatkiem 124g cukru na 21L piwa. Wyszły 42 butelki. Bardzo fajny kwiatowy i lekko cytrusowy zapach, zobaczymy jak bedzie po nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boleksit Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Jak u Ciebie wygląda chłodzenie w tej kastrze? Przelewasz gorącą brzeczke do niej i wrzucasz zamrożone pety? Czy przelewasz gorącą brzeczkę do fermentora, i dopiero fermentor do kastry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 hehe, gorąca brzeczka idzie do fermentora i fermentor do kastry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 warka 26 Mosaic Black IPA zlana na cicha z dodatkiem 30g Mosaic i 30g Citra w granulacie. Blg nie mierzylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) 24.03.2016 warka 27 RIS (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 8 kg Strzegom karmel 150 0.5 kg Strzegom bursztynowy 0.5 kg Carafa Special typ III 0.5 kg Strzegom czekoladowy 1200 0.5 kg Pszeniczny czekoladowy 1200 0.2 kg Cukier brązowy 0.5 kg Marynka 35g Magnat 35g Iunga 45g Sybilla 50g Gestwa us-05 II po warce 26 ZACIERANIE: woda do zasypu – 24L 66C – 64C – 90’ 76C – 10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 70': 70’ – 45g Iunga, 35g Marynka, 45g Magnat 20’ – 50g Sybilla 15’ – 0.5 kg cukier brązowy Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22.5l o gęstości 24.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 85Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C - 28 dni Cicha + Płatki debowe moczone w rumie Czas pracy 6.5 h. [EDIT] Edytowane 24 Marca 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 30.03.2016 warka 26 Mosaic Black IPA zakapslowana z dodatkiem 130g cukru na 22l piwa. Wyszly 44 butelki. Zeszlo do 5blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) 21.04.2016 warka 28 Amerykańska Pszenica (receptura własna) SKŁAD: Strzegom pale ale 2.5 kg Strzegom pszeniczny 2.5 kg Columbus 15g Citra 50g Danstar Notthingam suchary ZACIERANIE: woda do zasypu – 15L 68C – 64C – 60’ 76C –1’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60’ – 15g Columbus 15’ – 15g Citra 5’ – 15g Citra 0’ – 30g Citra Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24.0l o gęstości 12.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 30Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 17C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C – 14 dni i w butle bez cichej Czas pracy 5.5 h. [EDIT] Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się