crusher Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) 24.11.2017 warka 56 AIPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurop pale ale 4.5 kg Strzegom karmelowy 30 0.3 kg Malteurop pszeniczny 0.7 kg Marynka 40g Chinook - 20g Zeus - 20g Citra - 20g Mosaic - 20g Coś pomieszam jeszcze na zimno z 60g gestwa us-05 po warce 55 ZACIERANIE: woda do zasypu - 16l 68C - 66C – 80’ 78C – 10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60' - 40g Marynka 15' - 20g Zeus 10' - 20g Chinook 5' - 20g Mosaic 1' - 20g Citra Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21l o gęstości 15.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 80 Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 18C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C – 14 dni Edytowane 27 Listopada 2017 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) 24.11.2017 warka 55 Session IPA przelana na cicha z dodatkiem 60g Cascade PL. Za 5-7dni kapslowanie. 24.11.2017 Edytowane 27 Listopada 2017 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) 27.11.2017 warka 57 Oatmeal IPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurop pale ale 1.7 kg Weyermann Carahell 30 0.2 kg Malteurop pszeniczny 1.3 kg Malteurop wiedeński 1.0 kg Malteurop pilzneński 1.0kg Płatki owsiane górskie 0.8 kg Łuska ryżowa 100g Marynka 35g Chinook PL - 30g Cascade PL - 40g Mosaic - 20 g Coś pomieszam jeszcze na zimno z 60g gestwa us-05 po warce 55 ZACIERANIE: woda do zasypu - 16l 68C - 66C – 80’ 78C – 10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60' - 35g Marynka 10' - 30g Chinook PL 5' - 25g Cascade PL 1' - 20g Mosaic, 15g Cascade PL Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 24l o gęstości 15 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 62 Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 18C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C – 14 dni + cicha 7 dni Edytowane 28 Listopada 2017 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 30.11.2017 warka 55 Session IPA zakapslowana z dodatkiem 126g cukru na 22l piwa. Wyszły 44 sztuki. Piwo zeszło z 12 do 3 blg. 12.12.2017 warka 56 AIPA przelana na cicha z dodatkiem 20g Citra, 20g Mosaic, 20g Chinook. Za 5-7dni kapslowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) 12.12.2017 warka 58 AIPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurop pale ale 4.5 kg Weyermann Carahell 30 0.3 kg Malteurop pszeniczny 0.5 kg Castlemalting Abbey 0.2 kg Marynka - 35g Chinook - 40g Citra- 10g Mosaic - 20 g Coś pomieszam jeszcze na zimno z 60g gestwa II us-05 po warce 56 ZACIERANIE: woda do zasypu - 16l 68C - 66C – 80’ 78C – 10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60' - 35g Marynka 10' - 20g Chinook 5' - 20g Mosaic, 10g Citra 1' - 20g Chinook Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 15.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 65 Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 18C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C – 14 dni + cicha 7 dni po 3 tyg. dodano do wiadra amerykański chmiel w ilości 60g. Po tygodniu zakapslowane z dodatkiem 120g cukru na 21l piwa. Wyszło 42 butelki, piwo zeszło do 3 blg. Edytowane 11 Lutego 2018 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) 05.01.2018warka 59 Brown IPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurop Pale ale 4.5 kg Malteurop Pszeniczny 0.5 kg Biscuit 0.2 kg Brown 0.3 kg Marynka 30g Simco 30g + 20g cicha Chinook 20g + 20g cicha Mosaic 40g + 20g cicha Citra 15g + 15g cicha Gęstwa US-05 III pokolenie. ZACIERANIE:woda do zasypu – 16L68C – 66C - 60’78C - 5' mash outWYSŁADZANIE:ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosciGOTOWANIE 60':60' - 30g Marynka15' - 20g Simco10' - 10g Simco, 20g Chinook5’ - 25g Mosaic0’ - 15g Mosaic, 15g CitraPo gotowaniu parametry piwa:Wyszły 22l o gęstości 16 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 57Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 3h do temp. 16CFERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16-17C 14 dniCzas pracy 5.5 h.Cicha:+ Simco + Citra + Mosaic + Chinook Po 3 tyg dodano chmiel na zimno. Po tygodniu zakapslowano z dodatkiem 100g cukru na 21l piwa. Piwo zeszło do 3blg. Edytowane 11 Lutego 2018 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 14.03.2018 warka 60 SH Iunga IPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurop pale ale 4.5 kg Strzegom karmelowy 30 0.2 kg Malteurop pszeniczny 0.5 kg Iunga 100g Na zimno 80g Iunga suchary us-05 ZACIERANIE: woda do zasypu - 16l 68C - 66C – 80’ 78C – 10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60' - 20g Iunga 10' - 40g Iunga 1' - 40g Iunga Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 14.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 52 Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 18C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C – 14 dni 05.04.2018 Po tygodniu z chmielem piwo zakapslowane z dodatkiem 100g cukru na 21L piwa. Zeszło z 14.5 do 4 blg. Wyszły 42 butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) 26.03.2018 warka 61 Cascade PL IPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurop pale ale 4.5 kg Strzegom karmelowy 30 0.2 kg Malteurop pszeniczny 0.5 kg Iunga 25g Cascade PL 100g Na zimno 80g Cascade PL gęstwa po warce 60 us-05 ZACIERANIE: woda do zasypu - 16l 68C - 66C – 80’ 78C – 10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60' - 25g Iunga 10' - 50g Cascade PL 1' - 50g Cascade PL Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 14.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 55 Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 18C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C – 14 dni Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 06.04.2018 warka 62 Chinook PL IPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurop pale ale 4.6 kg Weyermann Carahell 30 30 0.2 kg Malteurop pszeniczny 0.5 kg Magnum 30g Chinook PL 100g Na zimno 80g Chinook PL gęstwa po warce 60 us-05 ZACIERANIE: woda do zasypu - 16l 68C - 66C – 80’ 78C – 10’ mash out WYSŁADZANIE: ciagle porcjami 5l do uzyskanej zakładanej ilosci GOTOWANIE 60': 60' - 30g Magnum 5' - 50g Chinook PL 0' - 50g Chinook PL Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 14.5 Blg, przy wydajności ??? oraz IBU 52 Chłodzenie w kastrze budowlanej z dodatkiem 8 zamrozonych petów 1.5l około 4h do temp. 18C FERMENTACJA:Planowana burzliwa: 16 - 17 C – 14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 13 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 (edytowane) 01.05.2018 warka 61 Cascade PL IPA zakapslowana z dodatkiem 102g cukru na 20l piwa. Wyszły 40 sztuki. Piwo zeszło z 14 do 3 blg. 07.05.2018 warka 62 Chinook PL IPA zakapslowana z dodatkiem 106 cukru na 20l piwa. Wyszły 40 sztuki. Piwo zeszło z 14 do 3 blg. Edytowane 13 Maja 2018 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się