czara6 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 (edytowane) Witam, rozlałem piwko do butelek i mam dziwne spostrzeżenie odnośnie miarki do glukozy ze sklepu hb. Chodzi o to że używając tej miarki w sumie do 43 butelek zeszło mi około 90 g glukozy mimo iż nabijałem glukoze do miarki nawet palcem. O co tu chodzi? Rozumiem też że piwko będzie sporo mniej nagazowane? Właśnie pomierzyłem wagą i wychodzi na to że cukier ma prawidłową wartość (jedna miarka = 4g) a glukozy trzeba dawać dwie miarki. Edytowane 30 Grudnia 2009 przez czara6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Przy tej samej wadze cukier i glukoza mają inną objętość. Myślę, że twoja miarka jest wyskalowana na cukier. Dodana przez ciebie ilość glukozy do refermentacji może okazać się zbyt mała do nagazowania jeżeli była górna fermentacja, jeżeli była dolna fermentacja, to z czasem nagazuje się, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Odmierzanie produktów sypkich na objetośc jest zawsze niedokładne. Radzę odważyć potrzebną ilość, rozpuścić w jakiejś równej ilości wody (200, 400 ml?) i rozmierzyć do butelek strzykawką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Miałem podobnie z miarką do cukru/glukozy. Ta komora na niby 4g dawała mi jakieś 2,5g glukozy. Jak to zobaczyłem, to już nie sypię do butelek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Jest kilka sposobów dodawania surowca do refermentacji. Ja dodaję w ten sposób, że odmierzam jego ilość w zależności od ilości młodego piwa, rozpuszczam w małej ilości wody lub tegoż piwa i wlewam całość do pojemnika z piwem. Mieszam i rozlewam do butelek. W ten sposób oszczędza się zabawę z odmierzaniem cukru do każdej butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Nie mając drugiego kubła można surowiec do refermentacji wlać (po rozpuszczeniu) do fermentatora po zakończeniu burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Nie mając drugiego kubła można surowiec do refermentacji wlać (po rozpuszczeniu) do fermentatora po zakończeniu burzliwej? i może jeszcze zamieszać , podnosząc z dna wszystkie drożdże i osady ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 No oczywiście poczekałbym z godzinę, dwie aż osad opadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Z resztą to i tak pytanie teoretyczne bo: 1. piwo już rozlałem do butelek. 2. za tydzień będę miał drugie wiadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 No oczywiście poczekałbym z godzinę, dwie aż osad opadnie. na cichej piwo stoi tydzień aż się wyklaruje a nie godzinę lub dwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Nie mając drugiego kubła można surowiec do refermentacji wlać (po rozpuszczeniu) do fermentatora po zakończeniu burzliwej? Nie no tak to nie rób. Trzeba przelać do drugiego pojemnika. Drożdże nie osiądą ci tak szybko w wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara6 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Spokojnie, nie zamierzałem tak zrobić ale byłem ciekaw waszej opinii czy w ogóle jest to do przyjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się