fsmati Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Witam serdecznie, mam zamiar nawarzyć Portera Bałtyckiego celem długoterminowego (ok. 5 lat) leżakowania. Chłodna i sucha piwniczka. Piwo rzecz jasna domowej roboty - niefiltrowane, nieutrwalone ( jak takie piwo znosi leżakowanie). Czy podczas butelkowania mogę użyć korka naturalnego? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Chyba prostszym i pewniejszym rozwiązaniem na zamknięcie butelki będzie kapsel zalany woskiem, czy czymś takim (lak podobno się nie sprawdza, bo potem się to kruszy i może wpadać do piwa). Podobno też piwo zwykle osiąga szczyt swoich możliwości po ok 2 latach (oczywiście mowa o stylach nadających się do takiego trzymania), więc 5 lat wydaje się trochę bez sensu. Ale ja się na tym nie znam, powtarzam tylko plotki, które pewnie dodatkowo przekręciła zawodna pamięć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi