Smul&Sons Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Cześć wszystkim, Chciałbym sobie strzelić PIPę single hopa na Lubelskim i jako że ten chmiel jest nisko goryczkowy to zastanawiam się ile go wrzucić do gara. Mam 100g szyszek i zastanawiam się nad dokupieniem 200g granulatu, wszystko zbiór 2015. Receptura mniej więcej taka. słody słód pale ale 5,0kg słód monachijski 0,7kg słód Carapils 0,3kg drożdże US-05 Zacieranie na lenia Wysładzanie z 50g szyszek w fermentorze gotowanie 60min z dosypywaniem chmielu co minutę -120/180g granulatu Chmielenie na zimno - no właśnie, ile? Jak myślicie, czy coś takiego wypali? czy nie będzie przechmielone? może lepiej 50g szyszek na zimną i 100g granulatu przy gotowaniu? Planowany ekstrakt to 15-16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Podejrzewam, że po wsypaniu takiej ilości lubelskiego do gara, nic dobrego z tego nie wyjdzie. Niestety, nie każdy chmiel nadaje się do SH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Ostatnie East India Pale Ale robiłem właśnie tylko na Lubelskim, poszło mi 150g Lubelskiego 4,5 a-k, wyszło 60 IBU i piwko bardzo smaczne, chmielone, ale nie przechmielone. Chmieliłem po angielsku, więc najpierw 50g Lubelskiego na 45 minut, a potem 100g Lubelskiego na 30 minut i zostawione do ostygnięcia brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się