Zamerstary Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 (edytowane) Cześć, wcześniej nie miałem okazji założyć tutaj własnego wątku, ale postanowiłem to zrobić teraz. Za mną już tam jakieś piwa są ale tutaj i tak zaczynam od nowa. *** 28.11.2015r. AIPA - "Prowincjonalny Kloszard" 17,5 BLG | 6,9% Alkoholu Zasyp: - 6 kg Pale Ale - 0,4 kg Crystal 150 - 0,2 kg Aroma - 0,2 kg Cukier biały Chmiele: Goryczka: - Bravo 40g Aromat: - Citra: 60g - Cascade: 45g Na zimno: - Citra 40g - Cascade 55g Drożdże: -Safale US-05 Zacieranie: 80 min - 67C 20 min - 75 C Wysładzanie wodą w tem 78-80C dodałem 2g gipsu piwowarskiego na samym początku Na ostatnie 5 minut gotwania dałem 10g czarnego pieprzu (w siateczce) Wyszło 20l 17,5 blg, (wg BT IBU 86) UPDATE:Piwo zlane do butelek, wyszło dokładnie 18,5l. Dodałem glukozy i białego cukru do refermentacji (pół na pół, razem 112g) *** Edytowane 17 Stycznia 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) *** 27.12.2015r. American Strong Bitter - "Piwniczny Kobzacz" 13 BLG | 5,4% Alkoholu Zasyp: - 9,75 kg Pale Ale - 0,2 kg Karmelowy 300 Chmiele: Goryczka: -Columbus 36g Smak i Aromat: -Azacca 44g Drożdże: -Safale US-05 Zacieranie: 50-52C - 15 min 65C - 45 min 72C - 15 min na koniec podgrzanie do 78C i koniec gotowania Wyszło 42,5l 13BLG (37 IBU wg BT), Aktualnie fermentuje. UPDATE: Piwo zostało zabutelkowane, wyszło 70 butelek 0,5l, a pozostałe kilka litrów zostało poświęcone na próbki. Planuję poleżakować piwo przez tydzień w temp. pokojowej, poźniej na dwa tygodnie do niższej, ok 10-12C *** Edytowane 17 Stycznia 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) *** 22-23.01.2016r. White IPA - "Nocna Kurtyzana" 14,5 BLG | 5,5-6% Alkoholu Zasyp: - 4,75 kg Pale Ale - 0,54 kg Płatki ryżowe - 0,25 kg Płatki żytnie - 0,25 kg Karmelowy 30 - 0,15 kg Cukier Biały Chmiele: Goryczka: - Columbus 25g Smak i Aromat: - Mosaic 55g Na cichą: -Mandarina Bavaria 50g Drożdże: - FM52 Amerykański Sen Zacieranie: 67C - 40 min 72C - 15 min na koniec podgrzewanie do 78C i koniec zacierania Wyszło 24 litry 14,5BLG (70 IBU wg BT) Piwo zostało warzone w nocy, a ja czuję się po tym okropnie. Pozdrawiam UPDATE: Piwo już w butelkach, dodałem 130g cukru do refermentacji. *** Edytowane 13 Lutego 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) *** 06.02.2016r. Imperial Stout - "Dostojny Ryszard" 23BLG | 9% Alkoholu Zasyp: - 7 kg Pale Ale - 1 kg Aroma - 1 kg Special Red X - 1 kg Whisky Malt - 0,5 kg Karmelowy 300 - 0,5 kg Carawheat - 0,35 kg Czekoladowy 1200 - 0,2 kg Palony jęczmień - 0,2 kg Czekoladowy 400 Chmiele: Goryczka: - Magnum DE 60g - Columbus 35g Smak i Aromat: -Willamette 50g Drożdże: - S-04 Dodatki: - Mocno przypiekane płatki dębowe macerowane w bourbonie. - Suszone śliwki węgierki - Anyż Zacieranie: 67C - 60 min 72C - 20 min na koniec podgrzanie do 78C i koniec zacierania Wyszło 20,5 litra 23BLG (85IBU wg BT) Gotowe piwo zamierzam leżakować około 8-12 miesięcy zanim je spróbuję. UPDATE: 23.02.2016r. Piwo zostało zlane na cichą, 7,8BLG, dodałem płatki dębowe, Cicha planowana ok. 3 miesięcy. 01.05.2016r. Fermentacja cicha została skrócona do ponad 2 miesięcy, rozlałem do butelek 0,33l z udziałem 70g cukru i łyżeczki gęstwy us-05 na 18 litrów. Teraz piwo sobie będzie dojrzewać w butelkach. *** Edytowane 18 Maja 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) *** 16.02.2016r, Mild - "Czekoladowy Wicherek" 9,5BLG | 3-3,5% Alkoholu Zasyp: - 3,1 kg Pale Ale - 0,3 kg Czekoladowy 400 - 0,1 kg Karmelowy 300 - 0,075kg Czekoladowy 1200 Chmiele: Goryczka: -Magnum DE 9g Aromat: -East Kent Goldings 45g Drożdże: - S-04 Zacieranie: 64C - 40 min 72C - 10 min na koniec podgrzanie do 78 i koniec zacierania Wyszło 21 litrów 9,5BLG (19IBU wg BT) Aktualnie fermentuje. UPDATE: Piwo zabutelkowane z dodatkiem 135g cukru na 18,5l (reszta piwa poświęcona na próbki) *** Edytowane 12 Marca 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 (edytowane) *** 06.03.2016r. Saison - "Czas na Miłość" 15 BLG | 35 IBU | 7,1% Alkoholu Zasyp: - 2,7 kg Pale Ale - 0,8 kg Pszeniczny - 0,65 kg Monachijski - 0,4 kg Karmelowy 30 - 0,1 kg Zakwaszający Chmiele: Goryczka: - Magnum DE 30g Aromat: -East Kent Goldings 52g (w tym 32g whirpool) Drożdże: - Danstar Belle Saison Dodatki: - cukier biały 300g (dodany na ostatnie 5 minut gotowania) - swieża skórka pomarańczy 20g (dodana na ostatnie 15 min gotowania) - gips piwowarski 1,5g (dodany do wody przed zacieraniem) Zacieranie: 64C - 60 min 72C - 20 min 76C - 5 min Wyszło 18 litrów, 35 IBU (wg BT), drożdże zadane, fermentacja zostanie przeprowadzona w ok, 20C. Rozlano z dodatkiem 135g cukru białego. Odfermentowało do 1,4 BLG *** Edytowane 15 Maja 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 (edytowane) *** 19.03.2016r. Barleywine - "Powstanie Marcowe" 28BLG | 82 IBU | 14% Alkoholu Zasyp: - 7,5 kg Pale Ale - 3 kg Monachijski - 1 kg Karmelowy RED Chmiele: Goryczka: - Marynka 100g (na 90 minut) - Perle DE 65g (na 60 minut) Drożdże: - US-05 - S-33 Dodatki: - Cukier biały 1kg dodany na ostatnie 5 minut gotowania. - Płatki dębowe, francuskie, mocno palone. Zacieranie: 66C - 80 min na koniec podgrzanie do 76C i koniec zacierania Wyszło ok. 23 litrów 28BLG (82IBU wg BT) Fermentacja burzliwa w temperaturze ok 16-18C UPDATE: 26.04.2016r Piwo przelane na cichą z dodatkiem francuskich płatków dębowych, mocno palonych w ilości 50g. 12.06.2016r Piwo rozlane do butelek wraz z 68g cukru białego i refermentowane przy użyciu drożdży Safbrew S-33 *** Edytowane 24 Lutego 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 na świeżej paczce drożdży fermentujesz? czy gęstwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) na świeżej paczce drożdży fermentujesz? czy gęstwa? Gęstwa świeża poszła do ostatniej mojej warki. Edytowane 20 Marca 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) *** 1-2.04.2016r. Summer Ale - "Wstrzyk" 13BLG | 23 IBU | 5% Alkoholu Zasyp: - 4,1 kg Pale Ale - 0,5 kg Pszeniczny - 0,1 kg Zakwaszający Chmiele: Goryczka: - Perle DE 14g Aromat: - Sorachi Ace 50g - ADHA 529 USA 50g Na zimno: - Cascade 100g Drożdże: - US-05 Dodatki: -kolendra indyjska - 25g Zacieranie: 66C - 40 min 72C - 10 min wygrzew do 76C i koniec zacierania Wyszło 19 litrów 13BLG (23IBU wg BT) Fermentacja burzliwa w temperaturze 17-18C. UPDATE: 14.04.2016r. Piwo przelane na cichą, na 4 i 1 dzień przed rozlewem planuję chmielenie na zimno Cascade. 19.04.2016r. Pierwsza porcja chmielu na zimno dodana w ilości 50 g. 22.04.2016r. Druga porcja chmielu na zimno dodana w ilości 50 g. 23.04.2016r. Piwo rozlane do butelek z użyciem 118 g cukru białego, wyszło 18 litrów, miało wyjść więcej ale chmielin było stosunkowo dużo. Odfermentowało do 3,5BLG co daje 4,9% ABV + refermentacja = ok. 5% alkoholu *** Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) 24.04.2016r. India Pale Ale - "Letni Kogucik" 15BLG | 68 IBU | 6-6,5% Alkoholu Zasyp: - 5 kg Pilzneński - 0,65 kg Monachijski - 0,05 kg Zakwaszający Chmiele: Goryczka: - Pacific Gem 25g (chmielenie brzeczki przedniej) - Pacific Gem 10g 60 minut Aromat: - Pacific Gem 15g - 5 minut - Centennial 50 g - 5 minut Na zimno: - Galaxy 100g Drożdże: - US-05 Dodatki: - gips piwowarski 1,6g Zacieranie: 58C - 3 min 67C - 45 min wygrzew do 76C i koniec zacierania Wyszło 24 litry 15BLG (68IBU wg BT) Fermentacja burzliwa w temperaturze 18C. UPDATE: 08.05.2016r. Piwo przelane na fermentację cichą. 11.05.2016r. Dodałem chmiel na fermentację cichą w postaci 100g Galaxy. 14.05.2016r. Piwo zabutelkowane z użyciem 120g cukru białego. Edytowane 14 Maja 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) *** 14.05.2016r. Belgian Flaked Strong Ale - "Ciepły Wieczór" 18BLG | 30 IBU | 7,5% Alkoholu Zasyp: - 4 kg Pale Ale - 1,2 kg Płatki jęczmienne - 0,5 kg Abbey Malt - 0,3 kg Pszeniczny - 0,2 kg Karmelowy 30 - 0,1 kg Płatki Pszenne - 0,07 kg Czekoladowy 1200 Chmiele: Goryczka: - Marynka 30g 60 minut Aromat: - TNT Hop Blend DE 10g 10 minut - TNT Hop Blend DE 10g 1 minuta Drożdże: - FM26 Belgijskie Pagórki Dodatki: - cukier biały 0,5 kg Zacieranie: 52C - 10 min 62C - 40 min 72C - 20 min wygrzew do 78C i koniec zacierania Wyszło 21 litrów 18BLG, 30 IBU (wg BT) Fermentacja burzliwa w temperaturze 20C. UPDATE: 18.06.2016r. Rozlew do butelek wraz z 106g cukru białego na 20 litrów piwa. *** Edytowane 18 Czerwca 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 20 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 (edytowane) *** 20.05.2016r. Rauch Saison - "Wędzona Niewiadoma" 13 BLG | 30 IBU | 5,5% Alkoholu Zasyp: - 2,6 kg Pale Ale - 1 kg Wędzony Castlemalting 5-10ppm - 0,9 kg Pszeniczny - 0,5 kg Monachijski typ 2 - 0,2 kg Karmelowy 30 Chmiele: Goryczka: - Marynka 20g (chmielenie brzeczki przedniej) - Marynka 4g 60 minut Aromat: - TNT Hop Blend DE 10g 10 minut - TNT Hop Blend DE 20g 1 minuta Drożdże: - FM21 Odkrycie Sezonu Dodatki: - świeża skórka pomarańczy - świeża skórka cytryny - świeża skórka grejpfruta Zacieranie: 50- 52C 10 minut 62C 20 minut 72C 40 minut wygrzew do 78C i koniec zacierania Fermentacja burzliwa planowana w temperaturze 20-22C 09.06.2016r. Piwo zabutelkowane wraz z 106g cukru białego na 16 litrów. *** Edytowane 9 Czerwca 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 (edytowane) *** 17-18.06.2016r. Belgian IPA - "Kwiecisty Tarn" 15,7 BLG | 46 IBU | 16 EBC | 7,2% Alkoholu Zasyp: - 4,1 kg Pale Ale - 1 kg Monachijski typ 1 - 0,7 kg Carabelge Chmiele: Goryczka: - Iunga 27g 60 minut Aromat: - Simcoe 10g 10 minut - Mosaic 10g 10 minut - Nelson Sauvin 10g 10 minut - Simcoe 15g 1 minuta - Mosaic 15g 1 minuta - Nelson Sauvin 15g 1 minuta Na zimno: - Simcoe 25g - Mosaic 25g - Nelson Sauvin 25g Drożdże: - Mangrove Jacks M27 Belgian Ale Zacieranie: 62C 20 minut 72C 40 minut 76C 3 minuty Wyszło 22 litry drożdże zadane w temperaturze 25C Fermentacja burzliwa planowana w temperaturze 21-23C 09.07.2016r. Dodano 75g chmielu na zimno, w równych porcjach: Mosaic, Simcoe, Nelson Sauvin. 22.07.2016r. Piwo rozlane do butelek wraz z 126g cukru białego. FG: 1,64 BLG *** Edytowane 22 Lipca 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 24 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 (edytowane) *** 24.06.2016r. American/Pacific Pale Ale - "Zanik Iloczasu" 13 BLG | 26 IBU | 12 EBC | 5,3% Alkoholu Zasyp: - 4,95 kg Pale Ale - 0,3 kg Carabelge Chmiele: Goryczka: - Iunga 24g 60 minut Aromat: - Mosaic 25g 5 minut - Topaz 10g 5 minut Na zimno: - Topaz 40g Drożdże: - S-33 Zacieranie: 64C 20 minut 72C 30 minut 76C 3 minuty Wyszło 22 litry drożdże zadane w temperaturze 23C Fermentacja burzliwa planowana w temperaturze 20C 09.07.2016r Piwo przelane na fermentację cichą wraz z dodatkiem chmielu Topaz w ilości 40g 17.07.2016r Piwo rozlane do butelek wraz z 106g cukru białego, piwo zeszło do 2,84 BLG co daje 5,2% ABV *** Edytowane 17 Lipca 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 2 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2016 (edytowane) *** 02.07.2016r. Session IPA - "The Biggest Small Town in America" 10,5 BLG | 30 IBU | 9 EBC | 4,1% Alkoholu Zasyp: - 3,9 kg Pale Ale - 0,4 kg płatki owsiane - 0,1 kg Monachijski typ 1 Chmiele: Goryczka: - Columbus 12g 60 minut Aromat: - Columbus 10g 10 minut - Columbus 20g 5 minut - Columbus 40g 1 minuta Na zimno: - Columbus 50g Drożdże: - US-05 Zacieranie: 52C 10 minut 64C 40 minut 72C 15 minut 76C 3 minuty Wyszło 26 litrów, 10,5 BLG piwo będzie fermentować w 19-20C 23.07.2016r. Dodano 50g chmielu Columbus na zimno 12.08.2016r. Piwo odfermentowało do 2,65 BLG co daje 4% alkoholu. Rozlane do butelek wraz z 130g cukru białego (22 litry) *** Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 (edytowane) *** 15.07.2016r. Cherry Saison - "Little Rose" 12,5BLG | 33 IBU | 12 EBC | 5,7% Alkoholu Zasyp: - 4,3 kg Pale Ale - 0,5 kg Monachijski typ 1 - 0,5 kg Wiedeński Chmiele: Goryczka: - Iunga 25g 60 min Smak i Aromat: - East Kent Goldings 20g 30 min - East Kent Goldings 75g 5 min Drożdże: - Danstar Belle Saison Zacieranie: 63C 40 minut 72C 10 minut 76C 3 minuty Dodatki: - wiśnie 1,4kg 10 minut gotowania - wiśnie 4 kg fermentacja cicha Wyszło 26 litrów, fermentacja burzliwa w 20C. 03.09.2016r. Rozlew do butelek wraz z użyciem 167g cukru białego na 25 litrów, piwo odfermentowało do 1,77BLG co daje 5,6% alkoholu *** Edytowane 3 Września 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) *** 12-13.08.2016r. Flanders Brown Ale/Oud Bruin - "War Ostatetczny" 15 BLG | 20 IBU | 30 EBC | 6,5-7,5% Alkoholu Zasyp: - 3,6 kg Pale Ale - 1,5 kg Wiedeński - 0,25kg Monachijski typ I - 0,2 kg karmelowy 300 - 0,05 kg czekoladowy 400 - 0,05 kg palony jęczmień Chmiele: Goryczka: - Mosaic 20g 45 min Drożdże: - White Labs WLP665 Flemish Ale Blend Zacieranie: 52C 5 minut 63C 35 minut 72C 25 minut ( na ostatnie 2 minuty przerwy dawkowany palony jęczmień) 76C 3 minuty Wyszło 25 litrów, fermentacja burzliwa około 2-6 tygodni, w temperaturze 20C, cicha 2-xx miesięcy. 12.04.2017r. Piwo nadal w fermentorze z drożdżami, aktualnie odfermentowało do 2,15 BLG *** Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 9 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 (edytowane) *** 09.09.2016r. Sour Ale - "Light Heavy Machine Gun" 10,8 BLG | 24 IBU | 9 EBC | 4,2% Alkoholu Zasyp: - 3,45 kg Pale Ale - 0,3 kg Monachijski typ 1 - 0,25 kg Prażona pszenica Chmiele: Goryczka: - Magnum DE 12g 60 min Aromat: - Citra 35g 5 min - Citra 35g 0 min Drożdże: - US-05 Dodatki: - kwas mlekowy (fermentacja cicha) Zacieranie: 52C 5 minut 64C 30 minut 72C 15 minut 76C 3 minuty Wyszło 20 litrów o ekstrakcie 10,8 BLG Piwo będzie fermentować w temperaturze 18-19C, planowane 8-12 dni burzliwej + 7-10 dni cichej fermentacji. 18.09.2016r. Piwo zostało przelane na fermentację cichą wraz z dodatkiem 65 ml kwasu mlekowego na 20l 22.10.2016r. Piwo rozlane do butelek wraz z 130g cukru białego. *** Edytowane 22 Października 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 17 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) *** 17.09.2016r. Wędzone Ale - "Gruszki i Kiełbasy" 12,1 BLG | 25 IBU | 12 EBC | 5,2% Alkoholu Zasyp: - 3 kg Pilzneński (wędzony gruszą) Strzegom - 2 kg Pale Ale Chmiele: Goryczka: - Magnum DE 17g 60 min Aromat: - Sybilla 30g 10 min Drożdże: - S-33 Zacieranie: 52C 5 minut 64C 40 minut 72C 10 minut 76C 3 minuty Wyszło 26 litrów o ekstrakcie 12,12 BLG. Piwo będzie fermentować w temperaturze 17-18C, planowane 14-18 dni fermentacji burzliwej, bez cichej. 31.10.2016r Piwo zabutelkowane wraz z 152g cukru białego na 24 litry, odfermentowało do 2,28BLG *** Edytowane 31 Października 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 4 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) *** 05.10.2016r. Belgian Speciality Tripel - "Ponury Karczmiarz " 18 BLG | 40 IBU | 10 EBC | 7% Alkoholu Zasyp: - 5 kg Pilzneński - 1 kg Pale Ale - 0,3 kg Monachijski typ 1 Chmiele: Goryczka: - Magnum DE 31g 60 min Aromat: - Sybilla 50g 10 min Drożdże: - FM25 - Klasztorna Medytacja Dodatki: - cukier Demerara 1 kg 15 min - świeża skórka cytryny 5g 10 min - suszona skórka cytryny 20g 10 min - kolendra indyjska 10g 10 min - anyż 5g - 10 min - pieprz czarny 4,5g 10 min Zacieranie: 52C 5 minut 63C 40 minut 72C 15 minuta 76C 3 minuty Wyszło 23 litry, drożdże zadane w temperaturze 23C. Piwo będzie fermentować w temperaturze 19C, planowane 14-18 dni fermentacji burzliwej + ok. 14 dni cichej. 15.11.2016r. Piwo zabutelkowane wraz z użyciem 144g cukru białego na 21l, odfermentowało do 4,7 BlG. *** Edytowane 15 Listopada 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 29 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) *** 30.10.2016r. Roggenbier - "Ratyzbonski Żołdak" 12,4 BLG | 15 IBU | 20 EBC | 5,4% Alkoholu Zasyp: - 2,6 kg Żytni - 2,6 kg Pale Ale - 0,1 kg Czekoladowy 400 Chmiele: Goryczka: - Magnum DE 10g 60 min Aromat: - Sybilla 15g 5 min Drożdże: - WB-06 Zacieranie: 52C 5 minut 64C 20 minut 72C 40 minut 78C 3 minuty Wyszło 25 litrów, drożdże zadane w temperaturze 25C, proces fermentacji planowany w 15C na początku i 18-19C później, planowane ok. 15 dni fermentacji burzliwej. 26.11.2016r. Rozlano do butelek wraz z 224g cukru białego na 22 litry, odfermentowało do 2blg, co daje 5,4% alkoholu. *** Edytowane 26 Listopada 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) *** 05.11.2016r. Imperial India Pale Ale - "Wywar z Piwska" 20,5 BLG | 75 IBU | 18 EBC | 9,3% Alkoholu Zasyp: - 7,8 kg Pale Ale - 0,3 kg Monachijski typ 1 - 0,2 kg Pszeniczny - 0,2 kg Aroma Chmiele: Goryczka: - Summit 45g 60 min Aromat: - Citra 25g 5 min - Cascade 25g 5 min - Galaxy 30g 5 min - Citra 25g 0 min - Cascade 25g 0 min - Galaxy 20g 0 min Na zimno: - Citra 50g - Cascade 50g - Galaxy 57g - Centennial 25g Drożdże: - US-05 Zacieranie: 52C 5 minut 64C 40 minut 72C 10 minut 76C 3 minuty Wyszło 24 litry, drożdże zadane w temperaturze 16C, proces fermentacji planowany w 15C na początku i 17-18C później, planowane ok. 15 dni fermentacji burzliwej + 7-10 dni fermentacji cichej wraz z chmieleniem na zimno. 27.11.2016r. Piwo trafiło na fermentację cichą wraz z 182g chmielu. Aktualne odfermentowało do 3,8 BLG. 03.12.2016r. Piwo zostało zabutelkowane wraz z 106 g cukru białego na 18 litrów, Odfermentowanie nie uległo zmianie. *** Edytowane 3 Grudnia 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) *** 20.11.2016r. Oatmeal Stout - "Brunatna Pomarańcza" 13,6 BLG | 33 IBU | 67 EBC | 5,3% Alkoholu Zasyp: - 4,3 kg Pale Ale - 0,5 kg słód owsiany - 0,5 kg Caramunich I - 0,35 kg Pale Chocolate - 0,2 kg Aroma - 0,075 kg palony jęczmień - 0,075 kg Carafa Special III Chmiele: Goryczka: - Magnum DE 30g 60 min Smak i Aromat: - Fuggles 5g 30 min - Fuggles 20g 5 min - Fuggles 20g 0 min Na zimno: - Fuggles 25g Dodatki: - zest z pomarańczy 55g 5 min - zest z 1 cytryny i 3 pomarańczy + sok z pomarańczy, łącznie ok 400 ml. - fermentacja cicha Drożdże: - S-04 Zacieranie: 63C 40 minut 72C 20 minut (na ostatnie 5 minut przerwy dekstrynującej wsypano Carafa Special III) 76C 3 minuty Wyszło 25 litrów, fermentacja burzliwa zostanie przeprowadzona w 19C około 14 dni + 7-10 dni fermentacji cichej. Na fermentację cichą zostanie przygotowana porcja zestu z pomarańczy (niekonwencjonalny zest), i być może dodatek chmielu. 10.12.2016r. Piwo trafiło na fermentację cichą wraz z mieszanką zestu oraz soku z trzech pomarańczy i jednej cytryny. Aktualnie odfermentowało do 3,9 BLG co daje 5,2% alkoholu. 20.12.2016r. Od piwa zostały oddzielone fragmenty zestu oraz dodano 25g chmielu, ostatnie 3-4 dni przed rozlewem piwo bedzie stało w 1-2C 23.12.2016r. Piwo rozlane do butelek wraz z 126g cukru białego na 22l, Odfermentowanie nie uległo zmianie, 3,9BLG *** Edytowane 23 Grudnia 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) *** 09.12.2016r. Low Alcohol Wheat-Rye IPA - "Jujutsu!" 6,3 BLG | 17 IBU | 6 EBC | 2,5% Alkoholu Zasyp: - 0,75 kg Pilzneński - 0,5 kg Pszeniczny - 0,5 kg Żytni - 0,5 kg płatki pszenne Chmiele: Goryczka: - Summit 4g (chmielenie brzeczki przedniej) Aromat: - Cascade 8g 10 min - Citra 5 g 10 min - Centennial 2 g 10 min - Equinox 15 g 0 min - Cascade 12 g 0 min - Citra 12 g 0 min - Centennial 4 g 0 min Na zimno: - Cascade 16g - Citra 10g - Centennial 10g - Equinox 20g Drożdże: - S-33 Zacieranie: 52C 15 minut 64C 30 minut ( tutaj dodano 190g pilzneńskiego, 200g pszenicznego, 250g p. pszennych ) 72C 15 minut 76C 3 minuty Wyszło 18,5 litra, fermentacja burzliwa zostane przeprowadzona w temperaturze 19C, planowano ok. 7 dni burzliwej + 7-10 dni cichej wraz z chmieleniem na zimno. 27.12.2016r. Piwo trafiło na fermentację cichą wraz z 56 g chmielu. Fermentacja cicha planowana ok. 4 dni. 02.01.2017r. Piwo rozlane do butelek wraz z 100g cukru białego na 17l, odfermentowało do 2,8BLG co daje 1,9% ABV + refermentacja co razem da ok. 2,2-2,5% alkoholu. *** Edytowane 2 Stycznia 2017 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się