Kuczmen Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Witam. Po uwarzeniu kilku warek na kuchence gazowej postanowiłem kupić taboret gazowy, żeby spokojnie warzyć w garażu. Dodatkowo planuję zakup garnka emaliowanego (ze względu na cenę) o pojemności 40l (warki 25-28l). Rozważam zakup: http://allegro.pl/taboret-gazowy-40x40-moc-8-0kw-waz-reduktor-opaski-i5059552098.html http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5618302480&reco_id=6a8355c0-969a-11e5-853d-fa163efa8923&ars_rule_id=201 Czy ktoś może używa/używał takiego taboretu i garnka? Ew. może ktoś z Was jest w stanie polecić coś lepszego/sprawdzonego. Z góry dziękuję za pomoc w wyborze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 (edytowane) mam identyczny taborek polecam Garnek radzę jednak 50 l wziąć najlepiej nierdzewkę Te emaliowane garnki one są dość szerokie dużo wody odparowuje Edytowane 29 Listopada 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 odparowanie nie jest problemem, po prostu trzeba wysładzać do objętości 26 litrów i wychodzi 20 do wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Nie chcę inwestować w stal nierdzewną ze względu na wysokie koszty. Gdzieś czytałem, że w szerszych garnkach lepiej rozkłada się ciepło co jest równoważne z tym, że jest mniej mieszania przy zacieraniu. Ale oczywiście dzięki za sugestię Czy ktoś jeszcze się wypowie na temat taboretu? Czy może warto dołożyć do czegoś lepszego - solidniejszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 odparowanie nie jest problemem, po prostu trzeba wysładzać do objętości 26 litrów i wychodzi 20 do wiadra jak będziesz wysładzał poniżej 2 blg to ci się garbniki przedostaną do brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Albo wysładzam powyżej dwóch albo po prostu te garbniki to ściema. Zresztą jak ktoś się boi to niech doleje po prostu 6 litrów z kranu przed gotowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokatorun Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Kupiłem identyczny taboret i powiem szczerze ze jestem zadowolony jak na razie nie widzę wad,za te pieniądze uważam ze warto.Trzeba tylko pamiętać o wyregulowaniu płomienia przed pierwszym użyciem (info jest na forum) i oczywiście o wypalaniu farby którą pokryty jest taboret. Zapach do przyjemnych nie należy ale towarzyszy tylko przy pierwszym warzeniu. Co do taboretów w wersji bardziej rozbudowanej musisz sam zdecydować czy naprawdę potrzebujesz np termopary czy zapalarki ja nie widziałem takiej potrzeby i kupiłem właśnie taki najprostszy model Garnek także mam identyczny zrobiłem na nim 15 warek i tez nie narzekam.Gdyby nie to ze dostałem 4 kegi i chce z jednego zrobić kadź zacierno warzelna nadal bym go używał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Używam podobnego zestawu. Wystarczający do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Dzięki wielkie za tak liczne odpowiedzi, ułatwią mi one podjecie decyzji. Kupiłem identyczny taboret i powiem szczerze ze jestem zadowolony jak na razie nie widzę wad,za te pieniądze uważam ze warto.Trzeba tylko pamiętać o wyregulowaniu płomienia przed pierwszym użyciem (info jest na forum) i oczywiście o wypalaniu farby którą pokryty jest taboret. Zapach do przyjemnych nie należy ale towarzyszy tylko przy pierwszym warzeniu. Co do taboretów w wersji bardziej rozbudowanej musisz sam zdecydować czy naprawdę potrzebujesz np termopary czy zapalarki ja nie widziałem takiej potrzeby i kupiłem właśnie taki najprostszy model Garnek także mam identyczny zrobiłem na nim 15 warek i tez nie narzekam.Gdyby nie to ze dostałem 4 kegi i chce z jednego zrobić kadź zacierno warzelna nadal bym go używał. @jokatorun, ile wody odparowuje Ci z tego garnka podczas 60 min gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokatorun Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Dzięki wielkie za tak liczne odpowiedzi, ułatwią mi one podjecie decyzji. Kupiłem identyczny taboret i powiem szczerze ze jestem zadowolony jak na razie nie widzę wad,za te pieniądze uważam ze warto.Trzeba tylko pamiętać o wyregulowaniu płomienia przed pierwszym użyciem (info jest na forum) i oczywiście o wypalaniu farby którą pokryty jest taboret. Zapach do przyjemnych nie należy ale towarzyszy tylko przy pierwszym warzeniu. Co do taboretów w wersji bardziej rozbudowanej musisz sam zdecydować czy naprawdę potrzebujesz np termopary czy zapalarki ja nie widziałem takiej potrzeby i kupiłem właśnie taki najprostszy model Garnek także mam identyczny zrobiłem na nim 15 warek i tez nie narzekam.Gdyby nie to ze dostałem 4 kegi i chce z jednego zrobić kadź zacierno warzelna nadal bym go używał. @jokatorun, ile wody odparowuje Ci z tego garnka podczas 60 min gotowania? Średnio około 6 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wickham Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Też mam taki taboret + garnek emalia 53 litry, wszystko działa jak należy. Na taborecie zrobiłem już ze 40 warek. Tam nie ma co się zepsuć. A z gara odparowuje około 5 -6 liitrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 Też mam taki taboret + garnek emalia 53 litry, wszystko działa jak należy. Na taborecie zrobiłem już ze 40 warek. Tam nie ma co się zepsuć. A z gara odparowuje około 5 -6 liitrów. Dzięki za info. Decyzja już chyba podjęta - biorę zestaw z 1 posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokatorun Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Myślę że będziesz zadowolony. Jak przetestujesz podziel się wrażeniami bo wielu użytkowników ma wątpliwości przed dokonaniem wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Podłączę się pod temat, bo też planuje zakup taboretu i garnka. O ile taboret kupię z linku powyżej, to mam dylemat nad garnkiem. Czy te garnki różnią się? Ktoś korzystał z takich garów? http://allegro.pl/garnek-wysoki-50-l-gastronomiczny-100-70-stalowy-i5854261551.html http://allegro.pl/garnki-gastronomiczne-ze-stali-nierdzewnej-50-l-q-i5587546996.html Edytowane 22 Grudnia 2015 przez joonecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matekk Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Ten z drugiego linku wydaje się porządniejszy, ale nie jestem w stanie powiedzieć na 100%, bo nie miałem z nim styczności. Aczkolwiek ten pierwszy jest używany przez sporo osób z tego forum (w tym od niedawna przeze mnie, tyle że w wersji 70. litrowej) i raczej ludzie sobie chwalą, także jak wybierzesz ten tańszy, to zawsze jakaś kasa zostanie w kieszeni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Mi też ten drugi wydaje się porządniejszy. Ale może to być tylko kwestią zdjęcia. Cena jest taką sama, bo jeden ma darmową wysyłkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Garnek z 1 linka jest bardzo fajny, polecam, sporo osób tu używa sprzętu od tego sprzedawcy. Można też zakupić wersję od razu z zamontowanym zaworem kulowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuczmen Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Podłączę się pod temat, bo też planuje zakup taboretu i garnka. O ile taboret kupię z linku powyżej, to mam dylemat nad garnkiem. Czy te garnki różnią się? Ktoś korzystał z takich garów? http://allegro.pl/garnek-wysoki-50-l-gastronomiczny-100-70-stalowy-i5854261551.html http://allegro.pl/garnki-gastronomiczne-ze-stali-nierdzewnej-50-l-q-i5587546996.html Taboret używałem już 1 raz. Wszystko ok - bez zastrzeżeń. Jeśli chodzi o garnek to nie jestem do końca zadowolony z jego jakości... Szczególnie to "wywinięcie" na górze garnka jest nierówne i emalia odchodzi (chyba była obita w transporcie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Emalia? Ten garnek jest malowany emalią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Ten garnek jest malowany emalią? Chyba piszecie o różnych garach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Te z linków są z nierdzewki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi