lesiux Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Za mało drożdzy IMHO. Zrób FFT na piekarskich jak nie masz, tych drożdzy, na których robisz obecnie. Zobaczysz czy coś zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Z tego, co czytałem w wielu miejscach, to nie powinno się czegoś takiego robić. Drożdże, przyzwyczajając się do łatwo dostępnego cukru prostego (glukoza), mogą potem nie chcieć brać się za nieco mniej proste cukry z brzeczki (przewinąć na 9:15) Przepraszam, mój błąd Jestem ciekawy czy dodając glukozy, czy suchego ekstraktu słodowego do piwa zielonego pozwoli na "rozruszanie" drożdży, przez co: podniesienie ich z dna (górna fermentacja) i rozłożenie, przefermentowanie cukrów nisko fermentowalnych? (dotyczy problemu j.w) Cukier najlepiej dodać w fazie opadających krążków, po przejściu apogeum fermentacji burzliwej. Jest to pewna ulga w pracy dla drożdzy. z tematu http://www.piwo.org/topic/2617-dodatek-glukozy-podczas-cichej-fermentacji/.. Resztę info co znalazłem na ten temat dotyczy refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Wytrząsnąłem, postawiłem w cieple na tydzień, ale zeszło już tylko 0,5°Blg. Przy butelkowaniu całkowicie pijalne, jakkolwiek słodkie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się