Skocz do zawartości

Stout 18,5°Blg zszedł do 10,5°Blg - i stoi. Co robić?


Lerche

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Z tego, co czytałem w wielu miejscach, to nie powinno się czegoś takiego robić. Drożdże, przyzwyczajając się do łatwo dostępnego cukru prostego (glukoza), mogą potem nie chcieć brać się za nieco mniej proste cukry z brzeczki

 

(przewinąć na 9:15)

 

Przepraszam, mój błąd 

 

Jestem ciekawy czy dodając glukozy, czy suchego ekstraktu słodowego do piwa zielonego pozwoli na "rozruszanie" drożdży, przez co: podniesienie ich z dna (górna fermentacja) i rozłożenie, przefermentowanie cukrów nisko fermentowalnych? (dotyczy problemu j.w)

 

 

 

Cukier najlepiej dodać w fazie opadających krążków, po przejściu apogeum fermentacji burzliwej. Jest to pewna ulga w pracy dla drożdzy.
   z tematu http://www.piwo.org/topic/2617-dodatek-glukozy-podczas-cichej-fermentacji/..

 

Resztę info co znalazłem na ten temat dotyczy refermentacji. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.