camilos Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Parę osób kupiło tę siatkę: http://www.piwo.org/topic/19004-gie%C5%82da-siatka-200%C2%B5m-na-hop-stopper-biab/ Jak wasze projekty? Jak ją montujecie? Warzę w tradycyjnej emalii i zastanawiam się w którą stronę pójść, czy coś takiego: tylko zamiast zaworu będzie wężyk z jakimś ciężkim elementem, aby leżało spokojnie na dnie przy zlewaniu, czy może jednak: montować w fermentorze i na to zlewać ochłodzoną brzeczkę po whirpoolu. W 2gim rozwiązaniu obawiam się, że chmiele i osady mogą blokować oczka, co może sprawić, że będzie się przelewało górą. Plusem 2giego rozwiązania jest możliwość stosowania po chmieleniu na zimno oraz klarowaniu żelatyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 A czy nie prościej damską skarpetkę z licry zawiązać na końcu węża? Ładnie zatrzymuje chmieliny i osady białkowe. Sposób to prosty, tani, skuteczny. Skarpetę łatwo pozyskać i jest wielokrotnego użycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Ale ma minus - jak ją wyciągam to się rozciąga,przez co powiększają się oczka i puszcza syf do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Parę osób kupiło tę siatkę: http://www.piwo.org/topic/19004-gie%C5%82da-siatka-200%C2%B5m-na-hop-stopper-biab/ Jak wasze projekty? Jak ją montujecie? Warzę w tradycyjnej emalii i zastanawiam się w którą stronę pójść, czy coś takiego: tylko zamiast zaworu będzie wężyk z jakimś ciężkim elementem, aby leżało spokojnie na dnie przy zlewaniu, czy może jednak: montować w fermentorze i na to zlewać ochłodzoną brzeczkę po whirpoolu. W 2gim rozwiązaniu obawiam się, że chmiele i osady mogą blokować oczka, co może sprawić, że będzie się przelewało górą. Plusem 2giego rozwiązania jest możliwość stosowania po chmieleniu na zimno oraz klarowaniu żelatyną. Jakie są efekty? jakie rozwiązanie wybrałeś? Zastanawiam się nad kupnem siatki, czym można ją zszyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Moja jest zszyta zwykłą białą bawełnianą nicią, w najprostszy sposób - w formie "ślepego" rękawa (zszyte z 2ch stron). W wiadrze przypinam go do ścianki i wrzucam tam końcówkę węża. Najprostszy z możliwych sposobów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) testowałeś może filtrowanie chmielin po chmieleniu na zimno? składałeś jakoś tą siatkę na pół czy na ileś razy żeby zagęścić przelot? EDYTA: a jak z dezynfekcją? Edytowane 22 Lutego 2016 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Ja wygotowuję, materiał pojedynczo. Popatrzę, czy da się jakoś tak przewinąć bez prucia, żeby łapać podwójnie i czy to coś da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 To ja wrzucam swój hop spider z worka nylonowego 200 mikronów 7" na 17" kupiony za jakieś 24zł z przesyłką z aliexpress. Do tego pręt aluminiowy fi 8mm i dwa druty miedziane. Z myciem nie ma problemu, kolor się zmienił po pierwszym użyciu na które poszło 170 gram chmielu. Straty brzeczki zmniejszyły się do 1-1,5 litra. Po chmieleniu trzeba też zrobić whirpool bo część chmielu , ta drobna się przedostaję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Możesz rzucić linkiem do ali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 http://pl.aliexpress.com/item/Quality-Nylon-200-Micron-Mesh-Bag-Good-Sewn-D7-x-L17/32359147092.html nieaktualne ale akurat taka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 RAS: gotujesz chmiel w tym worku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 wczoraj użyłem tej siatki do filtracji po chmieleniu na zimno. siatka złożona na 2 razy czyli 4 warstwy filtracyjne. nie mam porównania bo chmieliłem na zimno pierwszy raz ale wydaje mi się że filtracja się spisała. co prawda po takim złożeniu tego arkusza "worek" wyszedł mały w efekcie czego szybko się zapełnił chmielinami a chmieliłem raptem 30g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Przy wysokim ekstrakcie i bogatym przełomie potrafi się przytkać siateczka. Miałem tak przy RISie, trzeba nią wtedy potrząsać, żeby się chmiel i osady odklejały od ścianek i trzeba być czujnym, zeby się tak nie pozapychało, że zacznie przelewać się górą siatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał84 Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 można też zastosować coś takiego: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-z-obrecza-150-mikronow/426 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Można, używam, jest OK. Problemem jest tylko ten "kołnierz" z materiału. Jest dość gruby i chmiel lubi się tam zbierać więc ciężko się go czyści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Ja kupilem duza torbe nylonowa do chmilenia 60cmx60cm, zakladam i sciagam sznurek, zaczepiajac go o zawor - do tego jeszcze sracz wezyk i nie narzekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi