Kuczmen Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Witam. Chciałbym uwarzyć swoją ostatnią warkę z użyciem ekstraktów słodowych. Wybór padł na Dry Stout'a. Czy ktoś ma i mógłby podzielić się taką recepturą? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
need Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Witaj Mogę Tobie podać coś takiego - zerknąłem do zapisków, 2 lata temu popełniłem stouta na ekstraktach, który wyszedł bardzo przyzwoicie. Dodatkowo wykorzystałem słody specjalne (steeping/partial mash?) i wrzuciłem kawę na cichej (nie pamiętam czy pokruszoną czy całe ziarna). Ekstrakt słodowy Bruntal ciemny 1,7 kg Ekstarkt słodowy Bruntal jasny 1,7 kg Jęczmień palony 250g Pszenica prażona 50g Słód czekoladowy ciemny 500g Ekstrakcja słodów specjalnych 30 min 70 stp Chmielenie: Marynka 30 g 0 min East Kent Goldings 20g 30min East Kent Goldings 30g 5 min Kawa ziarnista 50g na zimno Safale US-04 Edyta: Nie mam zapisane ile brzeczki ale patrząc na OG jakieś 24l Edytowane 8 Grudnia 2015 przez need Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 w porównywarce znalazłem http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/dry_stout_12_blg http://cml.dokuro.org/beer/index?searchh=dry%20stout&q=0b22ddbfaa931142c1b070f553df0f2a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 Cześć kontynuując temat chcę popełnić dry stouta z ekstraktów z następujących składników (warka 20l). Ekstrakty jasny i ciemny po 1,5 kg. Chmiel East Kent Golding 50g Płatki jęczmienne 0,5kg Palone ziarno jęczmienia 0,3kg Słód Czekoladowy 0,2kg Chmielenie - 50 g w 60 minucie Moje pytanie jest takie. - Czy recepta jest ok? - Jak długo mam robić steeping i w jakiej temperaturze? Tak jak tu kolega napisał 30 minut w 70 stopniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 (edytowane) Ekstrakt ciemny zastąp jasnym. Ja robiłem jak w poniższym linku (warka #31) i wyszedł zacny! Edytowane 27 Czerwca 2019 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się