karollom Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Witam, dziś postanowiłem zrobić Polskie Pale ale, kupiłem więc z poradą kolegi ze sklepu piwowarskiego takie słody jak: Pale Ale 4kg żytni 0.6kg karmel czerwony 0.4kg planuje zacierac 67-68 stopni i wygrzew w 78. Chce okolo 12.5-13max BLG chmiele: Marynka - 30-40g (raczej 30) 60 min gotowania - granulat Sebilla 20g na ostatnie 10 min gotowania - szyszki Dziki chmiel z ogródka 20g - ostatnie 10 min gotowania (sprawdzony bardzo aromatyczny, piwo na nim bardzo ok, nie wiem ile AK) Na zimno po 20 g sebilli i dzikiego w szyszkach Chche uzyskać okolo 40-45 IBU Co wy na to? Będzie dobrze? jakiekolwiek uwagi co do zasypu, chmielenia czy zacierania milewidziane:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Sybilla Słody spoko, zacieranie wedle uznania, skoro jesteś pewien tego dzikiego chmielu, to w sumie nic tylko warzyć, ja bym jednak zastąpił go choćby lubelskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) sprawdzony, lubelski też był użyty w poprzednich warkach "na luźno" ten dziki do takiej np. sybilli pachnie 2-3x mocniej i bardziej trawiasto z lekką nutą iglaka, bardzo orzyjemnie i intensywnie. Nie jest za mało troche chmieli? może inne rozwiązanie dawkowania? sorry za błąd sYbilli oczywisice Dziękuję za odpowiedź Edytowane 9 Grudnia 2015 przez karollom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 http://www.piwo.org/topic/8475-polskie-ale-opis/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi