joe Opublikowano 28 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 (edytowane) Warka #21 BPA BLG 12 23L28.05.2016 Słody Słód pale ale 2 kg Słód monachijski typ I 1,0 kg Słód Abbey Malt 0,3 kg Słód Carabelge 0,2 kg. Słód Wiedeński 0,5 kg Słód Pilzneński 0,5 kg Słód Carahell 0.32 kg Słód Caramunich I 0.32 kg Chmiele Chmiel Challenger 30 g Chmiel fuggles 30g Drożdże Gestwa po FM 25 Inne dodatki mech irlandzki w 45 minucie gotowania. Zacieranie 64°C - 20 minut 72°C - 45 minut Czas gotowania 60 minut Chmielenie 30g Chmiel Challenger w 5 minucie gotowania 30g Chmiel fuggles + mech irlandzki w 45 minucie gotowania. Fermentacja Fermentacja burzliwa 9 dni w temperaturze około 20 C Fermentacja cicha 11dni w temperaturze około 20 C Rozlew 17.06.2016 160g cukru w 1,2 L wody 37x0,5 L+ 2L PET (16g cukru) Edytowane 5 Listopada 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Warka #22 Hefe-Weizen 14 BLG 13.08.2016 skład SŁÓD Pilznenski 2 kg SŁÓD Zakwaszajacy 0,1 kg SŁÓD Pszeniczny 2 kg SŁÓD Meladoinowy 0,25 kg SŁÓD Carapils Drozdze FM41 Gwozdzie i Banany (bezposrednio) Chmiel Lubelski 38 g 44 C - 20' 65o - 20' 72 - 30' 76 - 5' Gotowanie 75' 60' - Lubelski 38 g Zadana 14 BLG 24 L Fermentacja burzliwa 9 dni w 15o FFT 3 BLG 16.08.2016 Rozlew 02.08.2016 180g cukru w 1,3 L wody 44x0,5 L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) Warka #23 Christmas Ale 16 BLG 02.09.2016 SłodyPale Ale 4 kgKarmelowy 0,50 kgPalony 0,18 kg ChmieleMarynka - 20g - 60'Lubelski - 20g - 60' Lubelski - 40g - 10' Imbir - 30g - 10' cynamon - 30g - 10' 1 łyżeczka gałki muszkatałowej - 10' anyż - 7g - 10' 7 gozdzików - 10' 1 łyzeczka kardamonu - 10' 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 10' skorka z 2 pomaranczy - 10' Zacieranie 53 C - 15' 68 C - 60' 72 C - 5' 60 minutFermentacja:- FFT 4 BLG- burzliwa - 10 dni, temperatura 20 °C.- cicha - 15 dni w temp. 18 °C.Odfermentowało do 4°Blg.Rozlew27.09.2016Zabutelkowane z udziałem 128 g cukru białego + 120 g ksylitolu Edytowane 25 Października 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) Warka #24 NZIPA 16,5 BLG 07.10.2016 SłodyPale Ale 3,1 kgPszeniczne 1,0 kg Monachijski 1,0 kg Pilznenski 1,0 kg ChmieleMagnum - 50g - 60'Sticklebract - 20g - 60' Enigma - 20g - 5' Rakau - 20g - 5 Mech - 5g - 5' Sticklebract - 10g - 0' Enigma - 10g - 0' Rakau - 10g - 0' Cicha 5 dni Sticklebract - 20g Enigma - 30g Rakau - 30g Zacieranie 65 C - 40' 72 C - 15' 76 C - 5' Gotowanie 60 minutDrozdze S-05 Fermentacja:- FFT 2,5 BLG- burzliwa - 9 dni, temperatura 20 °C.- cicha - 10 dni w temp. 15 °C.Odfermentowało do 2,5°Blg.Rozlew26.10.2016Zabutelkowane z udziałem 125 g cukru białego w 1L do 39x0.5l Edytowane 26 Października 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) Warka #25 Dry Stout 16,5 BLG 08.10.2016 SłodyJęczmień palony 0,3 kg Carafa II 0,2 kg Monachijski I 0,2 kg Płatki jęczmienne 0,3 Pilznenski 4,0 kg ChmieleMarynka - 45g - 50' Lubelski - 30g - 10' Drozdze Safale 04 Zacieranie 65 C - 40' 72 C - 60' Gotowanie 120 minut Fermentacja:- FFT 4BLG- burzliwa - 7 dni, temperatura 20 °C.- cicha - 7 dni w temp. 15 °C.Odfermentowało do 4°Blg.Rozlew21.10.2016Zabutelkowane z udziałem 120 g cukru białego 37x0.5 L Edytowane 25 Października 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) Warka #26 Kölsch 11,5 BLG - 15.10.2016 Skład: Słód pilzneński 3 kg Słód pszeniczny 1 kg Słód Carapils 0,25 kg chmiel Magnum 25 g chmiel Saaz 30 g Drożdże Wyeast 2565 Kolsch (na mieszadle 48h i w lodowce 24h) Zacieranie: przerwa 64 - 45' przerwa 72 - 15' Gotowanie 60 minut chmiel Magnum 25 g - 60' chmiel Saaz 30 g - 5' Fermentacja: Drożdze zadane w 17C FFT 3 BLG Fermentacja burzliwa w 14-16 C - 10 dni Fermentacja cicha w 14 C - 17 dni Rozlew; 19L z syropem 135 g cukru w 0,8 L wody do 38 butelek 0,5L. Uwagi: Piwo jak dla mnie jedno z lepszych moze za malo klarowne ale na pewno do powtorzenia. Goryczka umiarkowana w aromacie delikatne gruszki piana gesta i trwala. Edytowane 30 Listopada 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) Warka #27 FES 17 BLG - 22.10.2016 Skład: Słód pilzneński 5 kg Słód Caraaroma 0,3 kg Palony jęczmień 0,2 kg Carafa II 0,1 kg Płatki jęczmienne 0,4 kg Barwiący 0,1 kg do wysladzania wczesniej uwodniony chmiel Marynka 9,5% 40 g chmiel Lubelski3,6% 40 g Drożdże gestwa po warce #25 Dry Stout 200 ml Zacieranie: przerwa 64 - 40' przerwa 72 - 30' Gotowanie 60 minut chmiel Marynka 9,5% 40g - 50' chmiel Lubelski3,6% 40g - 10' Fermentacja: Drożdze zadane w 19C FFT 3,5 BLG Fermentacja burzliwa w 17 C - 8dni - 22 C - 4 dni Fermentacja cicha w 15 C -8 dni Rozlew; 21 L z syropem 100 g w 0,6L do 42 butelek 0,5L 20 butelek + herbatka z mięty z 10g na 250ml Edytowane 30 Listopada 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Warka #28 Kölsch 11 BLG - 29.10.2016 Skład: Słód pilzneński 3 kg Słód pszeniczny 1 kg Słód Carapils 0,25 kg Słód zakwaszający 0,1 kg chmiel Saaz 100 g Drożdże gestwa po warce 26 Wyeast 2565 Kolsch Zacieranie: przerwa 64-66 - 60' przerwa 77 - 5' Gotowanie 60 minut chmiel Saaz 60 g - 60' mech 5g - 15' chmiel Saaz 40 g - 10' Fermentacja: Drożdze zadane w 17C FFT 2 BLG Fermentacja burzliwa w (skrzynia) 14 C - 12 dni Fermentacja cicha w 10 C - 10 dni Rozlew; 21.11.2016 22L z syropem 160 g cukru w 1,2 L wody do 46 butelek 0,5L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Warka #29 PIS 22 BLG05.11.2016 SŁÓD PALE ALE 3,9 kg SŁÓD CARAAROMA 0,5 kg - Weyermann SŁÓD MELANOIDYNOWY 0,5 kg - Strzegom JĘCZMIEŃ PRAŻONY 0,25 kg - Strzegom SŁÓD WĘDZONY WHISKY (30-45 ppm) 1 kg - Castle Malting CARAFA III - 0,12 kg Carafa II - 0,19 kg CUKIER - 0,4 kg Płatki jęczmienne - 0.4 kg Chmiel Marynka - 60 g Chmiel Citra 13 g Chmiel Lubelski 15 g Gęstwa po FES warka #27 Zacieranie65 C - 80 min76 C - 5 minGotowanie90'90' - chmiel Marynka 60 g60' - chmiel Lubelski 15g + Citra 13 g15' - cukier 400 g + Chili Jalapeno 15 g Zadana 22 BLG okolo 19 L FFT 4,5 Fermentacja burzliwa 18 dni Fermentacja cicha 18 dni Rozlew 11.12.2016 Z syropem 0,7L wody + 100g cukru 0,33x23 0,5x23 Edytowane 12 Grudnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Warka #30 Belgian Dubbel (La Trappe) 12 BLG 12.11.2016 Skład: Słód Pale Ale 4 kg Słód Caramunich 0,67 kg chmiel Saaz 35 g Candi Sugar 250 ml po 4 dniach burzliwej Drożdże THG Mech Zacieranie: przerwa 65 - 45' przerwa 76 - 5' Gotowanie 60 minut chmiel Saaz 35 g - 45' mech 5g - 15' Schłodzona do 30 C i ponownie zagotowana (wyciek z chłodnicy) Fermentacja: Drożdze zadane w 18C 12 BLG 22L FFT 1,5 BLG Fermentacja burzliwa 3 dni - 21 C 3 dni - 22 C 3 dni - 24 C Fermentacja cicha w 15 C - 9 dni Rozlew; 01.12.2016 Syrop 131 g cukru w 1 L wody do 38 butelek 0,5L. Skład: Słód pilzneński 3 kg Słód pszeniczny 1 kg Słód Carapils 0,25 kg Słód zakwaszający 0,1 kg chmiel Saaz 100 g Drożdże gestwa po warce 26 Wyeast 2565 Kolsch Zacieranie: przerwa 64-66 - 60' przerwa 77 - 5' Gotowanie 60 minut chmiel Saaz 60 g - 60' mech 5g - 15' chmiel Saaz 40 g - 10' Fermentacja: Drożdze zadane w 17C FFT 2 BLG Fermentacja burzliwa w (skrzynia) 14 C - 12 dni Fermentacja cicha w 10 C - 10 dni Rozlew; 21.11.2016 22L z syropem 160 g cukru w 1,2 L wody do 46 butelek 0,5L. Edytowane 31 Grudnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Warka #31 Belgian Blonde Ale(Grimbergen Blonde) 15 BLG 19.11.2016 SŁÓD Pilzneński Wayermann 4 kg SŁÓD Caramunich I 0,03 kg Płatki pszenne 0,4 kg Sryop kandyzowany 130oC 0,5 kg Chmiel Styrian Goldings - 60 g Chmiel Citra 20 g Lukrecja 3g Goździki 3 g Skorki z pomaranczy 42 g Mech irlandzki 5g WLP 530 Zacieranie62 C - 35 min 72 C - 30 min76 C - 5 minGotowanie90'90' - chmiel Styrian Goldings 60 g15' - cukier + lukrecja + goździki + skórki 5' - Mech irlandzki 0' - chmiel Citra 20 g Zadana 15,5 BLG okolo 20 L Start po 48 h bez mieszadla bezposrednio zadaneFFT 2,5 Fermentacja burzliwa 11 dni Fermentacja cicha 28 dni 15C Rozlew 28.12.2016 Z syropem 1L wody + 120g cukru 36x0.5 i 1Lx1 Edytowane 31 Grudnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Warka #17 PIS - wymiata dzięki za wczorajsze spotkanie PSPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 31 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Warka #32 Belgian Strong Ale (Westvleteren 12) 22 BLG 26.11.2016 SŁÓD Pilzneński Wayermann 6 kg SŁÓD Pale Ale 1 kg SŁÓD Carafa II 0,05 kg SŁÓD Special B 0,08 kg Candi Sugar 500 ml po 3 dniach burzliwej Chmiel Styrian Goldings - 30 g Chmiel Sybilla 30 g Chmiel Hersbrucker 30g Pożywka 10 g Gestwa po THG Zacieranie66 C - 30 min 69 C - 30 minGotowanie60' 60' - chmiel Sybilla 30g 30' - chmiel Hersbrucker 30g15' - chmiel Styrian Goldings 60 g10' - Pozywka Zadana 20 BLG okolo 22 L FFT 3 29.11 Fermentacja burzliwa 8 dni Fermentacja cicha 25 dni 15C Rozlew 29.12.2016 Z syropem 1L wody + 130g cukru 37x0.5 i 0,330Lx1 Edytowane 31 Grudnia 2016 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 31 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Warka #33 Belgian Blonde Ale 14 BLG 03.12.2016 SŁÓD Pale Ale 3 kg SŁÓD Karmelowy 30 1 kg SŁÓD Karmelowy 300 0,11 kg Sryop kandyzowany 127oC 750 ml Chmiel Styrian Goldings - 24 g Chmiel Hersbrucker 53 g Drozdze gestwa po WLP 530 Pozywka Zacieranie67 C - 60 min 76 C - 5 minGotowanie90' 60' - chmiel Hersbrucker 53 g15' - chmiel Styrian Goldings 14 g15' - pozywka 10g 5 dni - chmiel Styrian Goldings 10 g Zadana 14 BLG okolo 20 L FFT 3 Fermentacja burzliwa 8 dni - 21C Fermentacja cicha 17 dni 15C Rozlew 28.12.2016 Z syropem 1,2L wody + 120g cukru 37x0.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 31 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Warka #34 Belgian Dark Strong Ale (St. Bernardus 12) 24 BLG 10.12.2016 Skład: Słód Pale Ale 1 kg Słód pilzneński 4 kg Słód Monachijski 1,8 kg Słód Special B 0,45 kg Słód Carafa I 0,23 uwodniona w 1L wody dodany do wysladzania Candi Sugar 250 ml dodany po 3 dniach burzliwej Chmiel Perle 30 g Chmiel Styrian 10 g Drożdże gestwa THG Zacieranie: 56 - 10' 63 - 35' 74 - 25' 78 - 5' Gotowanie 60 minut chmiel Perle 30 g - 45' chmeil Styrian 10 g - 20' Fermentacja: Drożdze zadane w 18C 22 BLG 24L FFT 2,5 BLG Fermentacja burzliwa 11 dni - 21 C Fermentacja cicha w 15 C - XXX dni Rozlew; XXXXXXXX Syrop X g cukru w X L wody do X butelek XL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się