Skocz do zawartości

Browar Hajnel


joe

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #21 BPA   BLG 12 23L
28.05.2016

 

Słody

 
Słód pale ale 2 kg
Słód monachijski typ I 1,0 kg
Słód Abbey Malt 0,3 kg
Słód Carabelge 0,2 kg.
Słód Wiedeński 0,5 kg
Słód Pilzneński 0,5 kg
Słód Carahell   0.32 kg
Słód Caramunich I 0.32 kg
 
Chmiele
 
Chmiel Challenger 30 g 
Chmiel fuggles  30g
Drożdże
Gestwa po FM 25
 
Inne dodatki
 
mech irlandzki w 45 minucie gotowania.
Zacieranie
 
64°C - 20 minut
72°C - 45 minut
Czas gotowania
 
60 minut
Chmielenie
 
30g Chmiel Challenger w 5 minucie gotowania
30g Chmiel fuggles + mech irlandzki w 45 minucie gotowania.
Fermentacja
 
Fermentacja burzliwa 9 dni w temperaturze około 20 C
Fermentacja cicha 11dni w temperaturze około 20 C
 

Rozlew 17.06.2016 160g cukru w 1,2 L wody 

37x0,5 L+ 2L PET (16g cukru)

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #22 Hefe-Weizen 14 BLG


13.08.2016


 


skład


  • SŁÓD Pilznenski 2 kg 
  • SŁÓD Zakwaszajacy 0,1 kg
  • SŁÓD Pszeniczny 2 kg
  • SŁÓD Meladoinowy 0,25 kg
  • SŁÓD Carapils
  • Drozdze FM41 Gwozdzie i Banany (bezposrednio)
  • Chmiel Lubelski 38 g

 


 


44 C - 20'


65o - 20'


72  - 30'


76 - 5'


 


Gotowanie


75'


60' - Lubelski 38 g


 


Zadana  14 BLG  24 L


Fermentacja burzliwa 9 dni w 15o


FFT 3 BLG 16.08.2016


 


 


Rozlew 02.08.2016 180g cukru w 1,3 L wody 


44x0,5 L


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #23 Christmas Ale 16 BLG

02.09.2016

Słody

Pale Ale 4 kg
Karmelowy 0,50 kg
Palony  0,18 kg

 

Chmiele
Marynka - 20g - 60'
Lubelski - 20g - 60'

Lubelski - 40g - 10'

Imbir - 30g - 10'

cynamon - 30g - 10'

1 łyżeczka gałki muszkatałowej - 10'

anyż - 7g - 10'

7 gozdzików - 10'

1 łyzeczka kardamonu - 10'

3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 10'

skorka z 2 pomaranczy - 10'

 

Zacieranie

53 C - 15'

68 C - 60'

72 C - 5'

 

60 minut


Fermentacja:
- FFT 4 BLG
- burzliwa - 10 dni, temperatura 20 °C.

- cicha - 15 dni w temp. 18 °C.

Odfermentowało do 4°Blg.
Rozlew
27.09.2016
Zabutelkowane z udziałem 128 g cukru białego + 120 g ksylitolu

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #24 NZIPA 16,5 BLG

07.10.2016

Słody

Pale Ale 3,1 kg
Pszeniczne 1,0 kg

Monachijski 1,0 kg

Pilznenski 1,0 kg

 

Chmiele
Magnum - 50g - 60'
Sticklebract - 20g - 60'

Enigma - 20g - 5'

Rakau - 20g - 5

Mech - 5g - 5'

Sticklebract - 10g - 0'

Enigma - 10g - 0'

Rakau - 10g - 0'

 

Cicha 5 dni

Sticklebract - 20g

Enigma - 30g

Rakau - 30g

 

Zacieranie

65 C - 40'

72 C - 15'

76 C - 5'

 

Gotowanie

60 minut

Drozdze S-05

Fermentacja:
- FFT 2,5 BLG
- burzliwa - 9 dni, temperatura 20 °C.

- cicha - 10 dni w temp. 15 °C.

Odfermentowało do 2,5°Blg.
Rozlew
26.10.2016
Zabutelkowane z udziałem 125 g cukru białego w 1L do 39x0.5l

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #25 Dry Stout 16,5 BLG

08.10.2016

Słody
Jęczmień palony 0,3 kg

Carafa II 0,2 kg

Monachijski I 0,2 kg

Płatki jęczmienne 0,3

Pilznenski 4,0 kg

 

Chmiele
Marynka - 45g - 50'

Lubelski - 30g - 10'

 

Drozdze Safale 04

 

Zacieranie

65 C - 40'

72 C - 60'

 

Gotowanie

120 minut
 

Fermentacja:
- FFT 4BLG
- burzliwa - 7 dni, temperatura 20 °C.

- cicha - 7 dni w temp. 15 °C.

Odfermentowało do 4°Blg.
Rozlew
21.10.2016
Zabutelkowane z udziałem 120 g cukru białego 37x0.5 L

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #26 Kölsch 11,5 BLG - 15.10.2016

 

Skład:

  • Słód pilzneński 3 kg
  • Słód pszeniczny 1 kg
  • Słód Carapils 0,25 kg
  • chmiel Magnum 25 g
  • chmiel Saaz 30 g
  • Drożdże Wyeast 2565 Kolsch (na mieszadle 48h i w lodowce 24h)

Zacieranie:

przerwa 64 - 45'

przerwa 72 - 15'

 

Gotowanie 60 minut

 

chmiel Magnum 25 g - 60'

chmiel Saaz 30 g - 5'

 

Fermentacja:

 

Drożdze zadane w 17C

FFT 3 BLG

Fermentacja burzliwa w 14-16 C - 10 dni

Fermentacja cicha w 14 C - 17 dni

 

Rozlew;

 

19L z syropem 135 g cukru w 0,8 L wody do 38 butelek 0,5L.

 

Uwagi:

Piwo jak dla mnie jedno z lepszych moze za malo klarowne ale na pewno do powtorzenia. Goryczka umiarkowana w aromacie delikatne gruszki piana gesta i trwala.

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #27  FES 17 BLG - 22.10.2016

 

Skład:

  • Słód pilzneński 5 kg
  • Słód Caraaroma 0,3 kg
  • Palony jęczmień 0,2 kg
  • Carafa II             0,1 kg
  • Płatki jęczmienne 0,4 kg
  • Barwiący              0,1 kg  do wysladzania wczesniej uwodniony
  • chmiel Marynka 9,5% 40 g
  • chmiel Lubelski3,6%  40 g
  • Drożdże gestwa po warce #25 Dry Stout 200 ml

Zacieranie:

przerwa 64 - 40'

przerwa 72 - 30'

 

Gotowanie 60 minut

 

chmiel Marynka 9,5% 40g - 50'

chmiel Lubelski3,6%  40g - 10'

 

Fermentacja:

 

Drożdze zadane w 19C

FFT 3,5 BLG

Fermentacja burzliwa w 17 C - 8dni - 22 C - 4 dni

Fermentacja cicha w 15 C -8 dni

 

Rozlew;

 

21 L z syropem 100 g w 0,6L do 42 butelek 0,5L   20 butelek + herbatka z mięty z 10g na 250ml

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #28 Kölsch 11 BLG - 29.10.2016


 


Skład:


  • Słód pilzneński 3 kg
  • Słód pszeniczny 1 kg
  • Słód Carapils 0,25 kg
  • Słód zakwaszający 0,1 kg
  • chmiel Saaz 100 g
  • Drożdże gestwa po warce 26 Wyeast 2565 Kolsch 

Zacieranie:


przerwa 64-66 - 60'


przerwa 77 - 5'


 


Gotowanie 60 minut


 


chmiel Saaz 60 g - 60'


mech 5g             - 15'


chmiel Saaz 40 g - 10'


 


Fermentacja:


 


Drożdze zadane w 17C


FFT 2 BLG


Fermentacja burzliwa w (skrzynia) 14 C - 12 dni


Fermentacja cicha w 10 C - 10 dni


 


Rozlew;


 


21.11.2016


 


22L z syropem 160 g cukru w 1,2 L wody do 46 butelek 0,5L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #29 PIS 22 BLG

05.11.2016

  • SŁÓD PALE ALE 3,9 kg
  • SŁÓD CARAAROMA 0,5 kg - Weyermann
  • SŁÓD MELANOIDYNOWY 0,5 kg - Strzegom
  • JĘCZMIEŃ PRAŻONY 0,25 kg - Strzegom
  • SŁÓD WĘDZONY WHISKY (30-45 ppm) 1 kg - Castle Malting
  • CARAFA III - 0,12 kg
  • Carafa II - 0,19 kg
  • CUKIER - 0,4 kg
  • Płatki jęczmienne - 0.4 kg
  • Chmiel Marynka - 60 g
  • Chmiel Citra  13 g
  • Chmiel Lubelski 15 g 
  • Gęstwa po FES warka #27

 

Zacieranie
65 C - 80 min
76 C - 5 min

Gotowanie
90'
90' - chmiel Marynka 60 g
60' - chmiel Lubelski 15g + Citra 13 g
15' - cukier 400 g + Chili Jalapeno 15 g


Zadana 22 BLG okolo 19 L 



FFT 4,5

Fermentacja burzliwa 18 dni 

Fermentacja cicha 18 dni

 

Rozlew 

11.12.2016

Z syropem 0,7L wody + 100g cukru 0,33x23 0,5x23 

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #30 Belgian Dubbel (La Trappe) 12 BLG  12.11.2016

 

 

Skład:

  • Słód Pale Ale    4 kg
  • Słód Caramunich 0,67 kg
  • chmiel Saaz 35 g
  • Candi Sugar 250 ml po 4 dniach burzliwej
  • Drożdże THG
  • Mech 

Zacieranie:

przerwa 65 - 45'

przerwa 76 - 5'

 

Gotowanie 60 minut

 

chmiel Saaz 35 g - 45'

mech 5g - 15'

 

Schłodzona do 30 C i ponownie zagotowana (wyciek z chłodnicy)

 

Fermentacja:

 

Drożdze zadane w 18C 12 BLG 22L

FFT 1,5 BLG

Fermentacja burzliwa 3 dni - 21 C

                                 3 dni - 22 C

                                 3 dni - 24 C

Fermentacja cicha w 15 C - 9 dni

 

Rozlew;

 

01.12.2016

 

Syrop 131 g cukru w 1 L wody do 38 butelek 0,5L.


Skład:

  • Słód pilzneński 3 kg
  • Słód pszeniczny 1 kg
  • Słód Carapils 0,25 kg
  • Słód zakwaszający 0,1 kg
  • chmiel Saaz 100 g
  • Drożdże gestwa po warce 26 Wyeast 2565 Kolsch 

Zacieranie:

przerwa 64-66 - 60'

przerwa 77 - 5'

 

Gotowanie 60 minut

 

chmiel Saaz 60 g - 60'

mech 5g - 15'

chmiel Saaz 40 g - 10'

 

Fermentacja:

 

Drożdze zadane w 17C

FFT 2 BLG

Fermentacja burzliwa w (skrzynia) 14 C - 12 dni

Fermentacja cicha w 10 C - 10 dni

 

Rozlew;

 

21.11.2016

 

22L z syropem 160 g cukru w 1,2 L wody do 46 butelek 0,5L.

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #31 Belgian Blonde Ale(Grimbergen Blonde) 15 BLG    19.11.2016

 

  • SŁÓD Pilzneński Wayermann 4 kg
  • SŁÓD Caramunich I                0,03 kg
  • Płatki pszenne                         0,4 kg
  • Sryop kandyzowany 130oC      0,5 kg
  • Chmiel Styrian Goldings - 60 g
  • Chmiel Citra  20 g
  • Lukrecja 3g
  • Goździki 3 g
  • Skorki z pomaranczy 42 g
  • Mech irlandzki 5g
  • WLP 530

 

Zacieranie
62 C - 35 min

72 C - 30 min
76 C - 5 min

Gotowanie
90'
90' - chmiel Styrian Goldings 60 g
15' - cukier + lukrecja + goździki + skórki

5' - Mech irlandzki

0' - chmiel Citra 20 g


Zadana 15,5 BLG okolo 20 L 

Start po 48 h bez mieszadla bezposrednio zadane

FFT 2,5

Fermentacja burzliwa 11 dni 

Fermentacja cicha 28 dni 15C

 

Rozlew 

28.12.2016

Z syropem 1L wody + 120g cukru 36x0.5 i 1Lx1

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #32 Belgian Strong Ale (Westvleteren 12) 22 BLG   26.11.2016

 

  • SŁÓD Pilzneński Wayermann 6 kg
  • SŁÓD Pale Ale                           1 kg
  • SŁÓD Carafa II                        0,05 kg
  • SŁÓD Special B                       0,08 kg
  • Candi Sugar                              500 ml po 3 dniach burzliwej
  • Chmiel Styrian Goldings - 30 g
  • Chmiel Sybilla 30 g
  • Chmiel Hersbrucker 30g
  • Pożywka 10 g
  • Gestwa po THG

 

Zacieranie
66 C - 30 min

69 C - 30 min

Gotowanie
60'

60' - chmiel Sybilla 30g

30' - chmiel Hersbrucker 30g
15' - chmiel Styrian Goldings 60 g
10' - Pozywka 


Zadana 20 BLG okolo 22 L 

FFT 3 29.11

Fermentacja burzliwa 8 dni 

Fermentacja cicha 25 dni 15C

 

Rozlew 

29.12.2016

Z syropem 1L wody + 130g cukru 37x0.5 i 0,330Lx1

Edytowane przez joe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #33 Belgian Blonde Ale 14 BLG  03.12.2016

 

  • SŁÓD Pale Ale                       3 kg
  • SŁÓD Karmelowy 30            1 kg
  • SŁÓD Karmelowy 300      0,11 kg
  • Sryop kandyzowany 127oC    750 ml
  • Chmiel Styrian Goldings - 24 g
  • Chmiel Hersbrucker 53 g
  • Drozdze gestwa po WLP 530
  • Pozywka 

Zacieranie
67 C - 60 min

76 C - 5 min

Gotowanie
90'

60' - chmiel Hersbrucker 53 g
15' - chmiel Styrian Goldings 14 g
15' - pozywka 10g

 

5 dni - chmiel Styrian Goldings 10 g

 

Zadana 14 BLG okolo 20 L 

FFT 3

Fermentacja burzliwa 8 dni - 21C

Fermentacja cicha 17 dni 15C

 

Rozlew 

28.12.2016

Z syropem 1,2L wody + 120g cukru 37x0.5 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #34 Belgian Dark Strong Ale (St. Bernardus 12) 24 BLG  10.12.2016


 


 


Skład:


  • Słód Pale Ale  1 kg
  • Słód pilzneński 4 kg
  • Słód Monachijski 1,8 kg
  • Słód Special B     0,45 kg
  • Słód Carafa I       0,23  uwodniona w 1L wody dodany do wysladzania 
  • Candi Sugar 250 ml dodany po 3 dniach burzliwej
  • Chmiel Perle 30 g
  • Chmiel Styrian 10 g 
  • Drożdże gestwa THG

Zacieranie:


56 - 10'


63 - 35'


74 - 25'


78 - 5'


 


Gotowanie 60 minut


 


chmiel Perle 30 g - 45'


chmeil Styrian 10 g - 20' 


 


Fermentacja:


 


Drożdze zadane w 18C 22 BLG 24L


FFT 2,5 BLG


Fermentacja burzliwa 11 dni - 21 C


Fermentacja cicha w 15 C - XXX dni


 


Rozlew;


 


XXXXXXXX


 


Syrop X g cukru w X L wody do X butelek XL.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.