Skocz do zawartości

Przyprawy do świątecznego.


PiotrekU

Rekomendowane odpowiedzi

3 tygodnie temu uwarzyłem ale 17BLG

- Strzegom pilzneński - 5kg
- Strzegom karmelowy 150 - 0,5kg
- Weyermann Caramunich II- 0,20kg
- Pszeniczny -  0,5kg,

- cukier kandyzowany brązowy -500g

- us05

 

piwo poszło już do butelek ale zostawiłem sobie 10 litrów, chciałbym je jakoś doprawić przyprawami żeby wyszło coś na wzór piernikowego ale

 

rozważam dodanie 

pieprz czarny,

goździki,

imbir,

ziele angielskie,

cynamon,

kolendra,

gałka muszkatołowa.

suszone sliwki

 

Przyprawy wrzucić na zimno czy w formie herbatki?

Edytowane przez PiotrekU
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej sprawdzi się macerat. Do wódki, rumu albo whisky dodaj przyprawy jakie lubisz nie przesadzaj z gozdzikami max 10 szt. Fajne efekty dawała skórka pomarańczy (zest). Po kilku dniach dodajesz do piwa i rozlewasz. Na 10 litrów piwa wystarczy 100ml maceratu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.