PiotrekU Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 (edytowane) 3 tygodnie temu uwarzyłem ale 17BLG - Strzegom pilzneński - 5kg- Strzegom karmelowy 150 - 0,5kg- Weyermann Caramunich II- 0,20kg- Pszeniczny - 0,5kg, - cukier kandyzowany brązowy -500g - us05 piwo poszło już do butelek ale zostawiłem sobie 10 litrów, chciałbym je jakoś doprawić przyprawami żeby wyszło coś na wzór piernikowego ale rozważam dodanie pieprz czarny, goździki, imbir, ziele angielskie, cynamon, kolendra, gałka muszkatołowa. suszone sliwki Przyprawy wrzucić na zimno czy w formie herbatki? Edytowane 11 Grudnia 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Wydaje mi się, że przyprawy od samego maczania w zimnym piwie nie dadzą zbyt wiele smaku. Już lepsze będzie pewnie macerowanie w spirytusie lub owa herbatka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Najlepiej sprawdzi się macerat. Do wódki, rumu albo whisky dodaj przyprawy jakie lubisz nie przesadzaj z gozdzikami max 10 szt. Fajne efekty dawała skórka pomarańczy (zest). Po kilku dniach dodajesz do piwa i rozlewasz. Na 10 litrów piwa wystarczy 100ml maceratu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się