Areh Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Przymierzam się do piwa jak w temacie. Bazową recepturą jest ta - przynajmniej zacierać będę wg tego schematu. Mam 3kg słodu pszenicznego 3kg pilzneńskiego 300g karmelowego. Całości słodu nie zużyję, bo celuję w 20l ok. 13blg, co przy mojej wydajności powinno wyjść z ok. 5kg słodu. Co będzie lepsze: 3 kg pszenicy, 2 pilzneńskiego 2kg pszenicy, 3 pilzneńskiego po 2,5kg jednego i drugiego? Teraz chmielenie. Chciałbym żeby piwo miało trochę goryczki, ale bez przesady. Mam 60g East Kent Goldings 30g Centenial 25g Simcoe 25g Mosaic East Kent Goldings za bardzo nie znam, ale z tego co widzę jakoś specjalnie dużo alfa-kwasów nie ma, wiec zamiast 15g na 25l jak jest w przepisie, chciałbym dać 20g na 20l. Resztę chciałbym zużyć też od razu, przy warzeniu, a do chmielenia na zimno dokupię coś później. Macie jakieś sugestie jak to zrobić żeby wyszło coś ciekawego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zbyt mały mam staż, by coś doradzać, ale ja warzyłem wg tej receptury i wyszło bardzo ok:http://blog.homebrewing.pl/?p=650 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Dzięki za odpowiedź, ale w pierwszym poście napisałem czym dysponuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 No ale praktycznie dysponujesz wszystkim co potrzeba Z moich skromnych doświadczeń mogę ci tylko powiedzieć, żę EKG daje całkiem przyjemną goryczkę. Centenial jakoś wybitnie nie urywa odwłoka, ale Simcoe jak najbardziej. Stąd gdybym ja to robił to dałbymEKG/Centenial na goryczkę (oblicz sobie ile tam dokładnie potrzeba). Mosaica nie znam, ale Simcoe dorzucony po wyłączeniu palnika dał bardzo przyjemny aromat mojej Apie. Podsumowując, ja bym to zrobił tak: 60 min - tyle ile ci potrzeba EKG 15 min - 10g Centenial, 10g Mosaic 0 - cała reszta Amerykanów Niech się jednak bardziej doświadczeni wypowiedzą, bo tutaj ślepy kulawego prowadzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Chciałbym żeby piwo miało trochę goryczki, ale bez przesady. Mam 60g East Kent Goldings 30g Centenial 25g Simcoe 25g Mosaic Ja bym zrobił tak: Słody: po 2,5 kg pilzneńskiego i pszenicznego + karmelowy Chmielenie: 30g East Kent Goldings - 60min 10g Centennial + 10g Simcoe + 10g Mosaic - 1min Chmielenie na zimno 15g Centennial + 15g Simcoe + 15g Mosaic (max. 4 doby w max. temp. 16C). To da Ci goryczkę w górnej granicy stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Chciałbym żeby piwo miało trochę goryczki, ale bez przesady. Mam 60g East Kent Goldings 30g Centenial 25g Simcoe 25g Mosaic Ja bym zrobił tak: Słody: po 2,5 kg pilzneńskiego i pszenicznego + karmelowy Chmielenie: 30g East Kent Goldings - 60min 10g Centennial + 10g Simcoe + 10g Mosaic - 1min Chmielenie na zimno 15g Centennial + 15g Simcoe + 15g Mosaic (max. 4 doby w max. temp. 16C). To da Ci goryczkę w górnej granicy stylu. Po przeliczeniu na oko to da ok. 20 IBU. Trochę mało. A gdyby zrobić to tak: Na 60': 30g EKG po 10g Simcoe, Mosaic i Centennial na 1': 20 Centennial po 15 Simcoe i Mosaic To daje ok. 50IBU, więc jak dla mnie już ok. Na zimno dokupię trochę jakiegoś amerykańca. Ps. Karmelowego mam jednak 200g, nie 300, ale to akurat już chyba szczegół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) to to juz bedzie goryczka jak w IPA. American wheat ma inne widełki IBU Edytowane 13 Grudnia 2015 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 to to juz bedzie goryczka jak w IPA. American wheat ma inne widełki IBU I o to chodzi. Na szczęście nie robię piwa na żaden konkurs, więc mogę trochę poszaleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 to wypadalo by dac tutaj kapke wiecej karmelu, albo ewentualnie zatrzec troche wyzej, bo dla tych 50 IBU nie bedzie kontry. American wheat to lekkie wakacyjne piwko, a tutaj bardziej IPA robisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 crusher, dnia 13 grudzień 2015 - 10:32, napisał: to to juz bedzie goryczka jak w IPA. American wheat ma inne widełki IBU I o to chodzi. Na szczęście nie robię piwa na żaden konkurs, więc mogę trochę poszaleć. Myślę, że łatwiej by było Ci coś doradzić gdybyś jaśniej zdefiniował swoje potrzeby bo tak to ludzie się produkują, a Ty co rusz wyciągasz nowe króliki z rękawa. Szklane kul teraz szybko szronem zachodzą i trudno jest dojść o co Ci chodzi Podajesz przykładową recepturę z pudła i chcesz z niej zastosować ... zacieranie Autor tej receptury daje ci rady, a Ty jakbyś ich nie widział Kolega crusher Ci zwraca uwagę, że chcesz przechmielić to piwo, a Ty, że chcesz zaszaleć. Na tym forum słabo z wróżbitami i jasnowidzami, a ponieważ bardzo cenię sobie ten styl piwa to pozwoliłem sobie na te uwagi i prośbę o jaśniejsze zdefiniowanie Twoich potrzeb. American Wheat to tylko american wheat, a nie wolna amerykanka więc uszanuj może chęci tych, którzy pomimo wszystko chcą Ci pomóc, ale ja się nie znam ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Wiecie co, macie rację. Wydawało mi się że 50 IBU przy takim ekstrakcie to nie będzie źle, ale posłucham "starszych". Dzięki wszystkim za rady, zrobię tak jak zasugerował Łukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 zrobię tak jak zasugerował Łukasz. i "będziesz Pan zadowolony" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się