Pindin Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) 29-12-2018 Warka 107 Czeski pils 18 litrów/10blg Zasyp: 3 kg Słód Pilzner Malteurop 0,3 kg Słód Wiedeński Strzegom 0,2 kg Słód Karmelowy 30 Strzegom Do gara wlałem 15 litrów wody. Podgrzałem do 65 stopni. Dodałem wszystkie słody. Zacieranie: 15 minut - 64-63 stopnie 45 minut - 72-70 stopni 2 minuty - 80 stopni Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 60 minut - 10 g Magnum 20 minut - 30 g Saaz 5 minut - 20 g Saaz Po wyłączeniu palnika - 50 g Saaz Drożdże - uwodnione W34/70. Edit 07-02-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 51 g cukru Edytowane 7 Lutego 2019 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 (edytowane) 09-02-2019 Warka 108 Pils - SH Mandarina Bavaria 36 litrów/10 blg Zasyp: 4,85 kg Słód Pilzner Malteurop 1,05 kg Słód Pszeniczny Strzegom 0,22 kg Słód Caramunich II Weyermann 0,12 kg Słód Karmelowy 30 Strzegom 0,08 kg Słód Czekoladowy 400 Strzegom Do gara wlałem 22 litry wody. Podgrzałem do 70 stopni. Dodałem wszystkie słody. Zacieranie: 60 minut - 69-67 stopni 5 minut - 74 stopnie Gotowanie 70 minut. Chmielenie: 70 minut - 20 g Mandarina Bavaria 20 minut - 30 g Mandarina Bavaria 10 minut - 20 g Mandarina Bavaria 1 minuta - 30 g Mandarina Bavaria Po wyłączeniu palnika na samoczynne chłodzenie - 100 g Mandarina Bavaria Drożdże - Gęstwa W34/70. Temperatura zadania drożdży 7 stopni. Start fermentacji w 11 stopniach. Planowane parametry: 40 litrów, 10 blg Temp. brzeczki/młodego piwa 9 stopni, mimo, że sterownik ustawiony był na 11 stopni. Edit 18-02-2018 - Temperatura podniesiona do 13 stopni na sterowniku. Zeszło do niecałych 3 blg. Edit 09-03-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 90 g cukru. Zeszło do trochę ponad 2 blg. Edytowane 13 Marca 2019 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) 13-03-2019 Warka 109 Witbier 20 litrów/ 11.5 blg Zasyp: 1,5 kg Płatki Pszenne błyskawiczne 1,5 kg Słód Pilzner Malteurop 0,5 kg Słód Pszeniczny Strzegom 0,4 kg Płatki Owsiane błyskawiczne 0,2 kg Płatki Jęczmienne błyskawiczne Do gara wlałem 16 litrów wody. Podgrzałem do 55 stopni. Dodałem płatki. Przerwa 15 minut. Podgrzałem wszystko do 68 stopni. Dodałem słody. Zacieranie: 75 minut - 68-66 stopni 10 minut - 72 stopnie 5 minut - 78 stopni Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 60 minut - 30 g Lubelski* 10 minut - 20 g Lubelski* 10 g Kolendry świeżo zmoździeżowanej, 20 g skórek suszonych ze słodkiej pomarańczy Drożdże - Gozdawa Witbier uwodnione. Fermentacja w temp. 21-22 stopnie * Chmiel był otwarty i zawilgotniał. Kawałki granulatu napuchły, zwiększyły wagę. Chmiel trzymany w zamrażalniku. Edit 22-03-2019 - Piwo zeszło do 5 blg. I chyba niżej już nie zejdzie. Mimo wysokiego ekstraktu próbka nie była słodka, za to w smaku istny szampan. Uderza lekko kolendra + skórki + fajne fenole, na szczęście nie aptekowe. Edit 30-03-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 110 g cukru. Zeszło do około 4 blg. Próbka mocno szampanowa, fenolowa i kolendrowa. Może być orzeźwiające jak się nagazuje Edytowane 30 Marca 2019 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) 15-03-2019 Warka 110 APA 20l/13blg Zasyp: 4,5 kg Słód Pilzner Malteurop 0,34 kg Słód Caramunich II Do gara wlałem 18 litrów wody. Podgrzałem do 65 stopni. Dodałem słody. Podgrzałem do 68 stopni. Zacieranie: 60 minut - 68-67 stopni 2 minuty - 72 stopnie 5 minut - 78 stopni Gotowanie 60 minut Chmielenie: 60 minut - 30 g Rubin 10 minut - 10 g Citra, 10 g Amarillo 0 minut - 10 g Citra, 10 g Amarillo chłodzenie 80 stopni - 20 stopni (samoczynnie) - 30 g Citra, 30 g Amarillo Drożdże - US05 uwodnione Edit 09-04-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 100 g cukru. Zeszło do 3 blg. Próbka fajnie chmielowa, słodowa, lekko karmelowa. Zapowiada się fajnie, mimo dość wysokiej temp fermentacji - jakieś 20-22 stopnie. Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 17 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 (edytowane) 17-03-2019 Warka 111 Marcowe 13blg/26 litrów Zasyp: 3 kg Słód Monachijski II Strzegom 2,5 kg Słód Pilzner Malteurop 0,2 kg Słód Biscuit Do gara wlałem 18 litrów wody. Podgrzałem do 65 stopni. Dodałem wszystkie słody. Zacieranie: 18 minut - 64-63 stopnie (podgrzanie do 73 stopni - 7 minut) 40 minut - 73-71 stopni 5 minut - 78 stopni Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 60 minut - 20 g Rubin (8,9% ak) 20 minut - 20 g Rubin Drożdże - gęstwa W34/70 Edit 25-03-2019 - Uciekła mi temperatura fermentacji. Wczoraj przez awarię prądu zresetował się sterownik i zanim się ogarnąłem, że lodówka nie pracuje temperatura podskoczyła do ponad 15 stopni z 10. Żeby zbytnio nie stresować drożdży obniżyłem temperaturę do 13 i tak już zostanie do przerwy diacetylowej. Oby nie wyszło zbyt dużo estrów. Edit 14-04-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 55 g cukru. Zeszło do 4,5 blg. Próbka w smaku mocno słodowa, lekko karmelowa. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) 14-04-2019 Warka 112 Grodziskie 40 litrów/8blg Zasyp: 3 kg Słód Pszeniczny Wędzony Dębem Strzegom 2,2 kg Słód Pilzner Malteurop Do gara wlałem 22 litry wody o temp 55 stopni. Dodałem słód pszeniczny. Podgrzałem do 67 stopni i dodałem pilzner. Zacieranie: 60 minut - 66-64 stopnie 10 minut - 72 stopnie 5 minut - 78 stopni Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 60 minut - 40 g Rubin 5 minut - 30 g Rubin Drożdże - gęestwa US-05 Edit 10-05-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 255 g cukru. Zeszło do nieco ponad 1 blg. Parametry planowane: 7,5 blg, 27 IBU, 40 litrów Edytowane 11 Maja 2019 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) 11-05-2019 Warka 113 Polski Pils 20 litrów/ 15 blg Zasyp: 4,5 kg Słód Pilzner Malteurop 1.0 kg Słód Pszeniczny Strzegom Do gara wlałem 18 litrów wody o temp. 55 stopni. Dodałem wszystkie słody. Zacieranie: 100 minut - 65-63 stopnie 5 minut - 70 stopni Gotowanie 60 minut Chmielenie: 60 minut - 20 g Lubelski 15 minut - 10 g Puławski, 10 g Oktawia, 10 g, Cascade PL, 10 g Chinook PL, 10 g Lubelski 0 minut - 10 g Puławski, 10 g Oktawia, 10 g, Cascade PL, 10 g Chinook PL, 10 g Lubelski Na chłodzenie - 20 g Puławski, 20 g Oktawia, 20 g, Cascade PL, 20 g Chinook PL, 20 g Lubelski Drożdże - gęstwa W34/70 Może coś pójdzie na zimno. Okaże się po fermentacji jaki będzie aromat. Edit 17-06-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 52 g cukru. Zeszło do 2 blg Edytowane 17 Czerwca 2019 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 20 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2019 (edytowane) Warka 114 Pale Ale 20-06-2019 Zasyp: 4 kg Pilzner Malteurop 0,2 kg Biscuit Zacieranie: 60 minut - 66-64 stopnie 2 minuty - 70 stopni Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 60 minut - 20 g Mandarina Bavaria 30 minut - 10 g Mosaic 10 minut - 30 g Mosaic 0 minut - 20 g Mosaic Na chłodzenie - 40 g Mosaic Drożdże - uwodnione US-05 Edit 19-07-2019 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 90 g cukuru. Zeszło do 4,5 blg Edytowane 20 Lipca 2019 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 (edytowane) Warka 115 21-07-2019 Black Ale Zasyp: 4,2 kg Słód Pilzner Malteurop 0,8 kg Słód pszeniczny Strzegom 0,5 kg Słód Monachijski II Strzegom 0,3 kg Słód Carafa III Specjal Do gara wlałem 17,5 litra wody. Dodałem wszystkie słody. Zacieranie: 65 minut - 68-66 stopni Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 60 minut - 25 g Lubeski 0 minut - 25 g Citra, 22 g Cascade (USA), 20 g Amarillo, 20 g Simcoe Drożdże - gęstwa US-05 Edytowane 21 Lipca 2019 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) Po dłuższej przerwie nieobecności na forum wracam do zapisków. Kilkanaście warek w tym czasie zrobione, wymieniłem sprzęt, tak więc do dzieła. Warka 1 11-02-2021 Bitter 22 litry/11,5 blg/ok. 40 IBU Zasyp: 4 kg Słód Pilzneński Viking 0,3 kg Słód Karmelowy 30 Viking Zacieranie w 14 litrach wody. Słód dodany do wody o temp. 69 stopni. Zacieranie: 65 minut - 68-67 stopni 5 minut - 78 stopni Gotowanie 55 minut. Chmielenie: 55 minut - Magnum 20 g 10 minut - Fuggles 10 g, EKG 10 g 0 minut - Fuggles 16 g, EKG 16 g Drożdże US-05 suche. Fermentacja w lodówce 18,6-19 stopni. 25-02-2021 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 117 g cukru. Zeszło do 2 blg. Wyszło 42 butelki. Edytowane 26 Lutego 2021 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 12 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) Warka 2 12-02-2021 "Dry Stout" 10 blg/18 litrów Zasyp: 2,25 kg Słód Pilzneński Viking 0,4 kg Płatki Owsiane Błyskawiczne 0,35 kg Słód Karmelowy 30 Viking 0,225 kg Słód Carafa II Specjal Słód dodany do 12 litrów wody o temp. 68 stopni. Zacieranie: 70 minut - 65-62 stopnie Gotowanie 60 minut. Chmieleni: 60 minut - 15 g Magnum 5 minut - 25 g Cascade Drożdże S-04 zadane do brzeczki o temp. 21 stopni. Fermentacja poza lodówką, temp. otoczenia 20-21 stopni. 24-02-2021 Piwo zabutelkowane z dodatkiem 77 g cukru. Zeszło do 1,5 blg. Wyszło 36 butelek. Edytowane 24 Lutego 2021 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 26 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 (edytowane) Warka 3 26-02-2021 RIS 19 blg / 21 litrów, być może ekstrakt jest około 20 blg Zasyp: 5 kg Słód Pilzneński/Pale Ale 1 kg Słód Monachijski I 1 kg Słód Wiedeński 0,5 kg Słód Barwiący 0,3 kg Słód Czekoladowy 800 0,3 kg Słód Karmelowy 400 0,3 kg Słód Karmelowy 50 Zacieranie w 20 litrach wody przez 80 minut. Temperatura 67-65 stopni. Wgrzew 80 stopnie 5 minut. Filtracja na wężyku z oplotu. Gotowanie 70 minut. Chmielenie: 70 minut - 65 g Magnum, zbiór 2018 10 minut - 50 g Willamette Drożdże - gęstwa S-04. Fermentacja w lodówce, start 14 stopni otoczenia. Edit 14-03-2020. Piwo dwa dni temu przeniesione poza lodówkę, zeszło do 6 blg. Próbka w smaku mocno goryczkowa, lekko słodka i czekoladowa. Edytowane 14 Marca 2021 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 27 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 (edytowane) Warka 4 27-02-2021 Ale z czarną herbatą Dilmah 23 litry/ 13,5 blg, być może ekstrakt wynosi 14,5-15 blg Zasyp: 5 kg Słód Pilzneński/Pale Ale 1 kg Słód Pszeniczy Do 4 litrów wrzącej wody dodałem 25 g czarnej herbaty Dilmah, po czym uzupełniłem ciepłą wodą do ilości 20 litrów. Temperatura 69 stopni. Dodałem wszystkie słody. Zacieranie 60 minut - 68-66 stopni wygrzew 5 minut - 80 stopni Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 60 minut - Magnum 30 g 5 minut - Simcoe 33 g, Cascade 13 g Drożdże gęstwa US-05 po Bitterze. Planowane na cichą dodanie 75 g czarnej herbaty Dilmah. Czy to będzie wywar czy luzem sypnięte to się okaże. A może i tak i tak. Fermentacja w lodówce z RISem Planowane parametry 25 litrów, 13 blg, 40 IBU Edit 10.03.2021 - do piwa dodane razem z liścmi 50 g herbaty czarnej Dilmah zalanej około 300 ml wrzątku. Edit 13-03-2021 - Piwo zabutelkowane z dodatkiem 130 g cukru rozpuszczonych w litrze wrzątku z dodatkiem 25 g herbaty Dilmah. Zeszło do 2 blg. Edytowane 14 Marca 2021 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 (edytowane) 13-03-2021 Warka 5 New England IPA 11 blg/ 24 litry po korekcie balingometru 12,5 blg/24 litry Zasyp: 2,8 kg Słód Pilzneński 1,8 kg Słód Pszeniczny 0,5 kg Słód Monachijski I Zacieranie w 18 litrach wody, 66-65 stopni przez godzinę. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: Po wyłączeniu palnika po 10 g Citra, Cascade, Simcoe, Mosaic Gdy temperatura brzeczki osiągnie 50 stopni (chłodzenie w wannie z zimną wodą, jakieś 100-120 minut) po 10 g Citra, Cascade, Simcoe, Mosaic Drożdże gęstwa US-05, fermentacja start 17 stopni. Planowane chmielenie: w pierwszym dniu fermentacji burzliwej po 15 g Citra, Casacade, Simcoe, Mosaic Na cichą: 5 dni - 15 g Citra, Cascade, Simcoe, Mosaic 3 dni - 20 g Citra, Cascade, Simcoe, Mosaic kolejny raz wyszła fatalna wydajność, słód zamawiany na allegro, śrutowany. Pierwszy i ostatni raz zakup tego typu. Sprawdziłem pomiar blg na czystej wodzie o temp. 20 stopni i okazało się, że balingomet zaniża wartość o 1-1,5 blg. Tak więc wydajność jest okej Edytowane 14 Marca 2021 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 (edytowane) 14-03-2021 Warka 6 Weizen 18 litrów/12 blg Zasyp: 2.2 kg Słód Pszeniczny 2.2 kg Słód Pale Ale Zacieranie w 14 litrach wody. Słód pszeniczny dodany do wody o temp. 55 stopni, 10 minut podgrzewania do 72 stopni i dodany słód Pale ale. Zacieranie 55 minut. Wygrzew 80 stopni 2 minuty Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 60 minut - 10 g Agnus 20 minut - 10 g Agnus Drożdże suche WB-06 Edytowane 14 Marca 2021 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się