colkurtz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ostatnio zacząłem zacierać w fermentorze (biały "standard" PP 33litry) i tak mnie naszło… To są temperatury dochodzące do 75-80*, czasem nawet zdarza mi się przelać pod-wrzącą brzeczkę ~95*. Czy ktoś może wie, jak to wpływa na plastik? W sensie, mam gdzieś ew. odkształcenia, ale czy przypadkiem jakieś paskudztwo nie przenika do piwa? Z tego co wiem, polipropylen ogólnie jest dość odporny na temperaturę, bardziej „wrażliwe” są dodatki (plastyfikator?). Czy ktoś wie więcej? Mam się bać? Mam nie pić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Używam jako kadź zacierną - żyję i mam się dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ludzie też warzą w wiadrach, więc temperatura ~100°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Właściwość Zakres wartości Gęstość 900–910 kg/m³ Temperatura topnienia krystalitów 160–170 °C Temperatura zeszklenia od −25 do −35 °C Temperatura mięknienia (Vicata) 120–155 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Używam jako kadź zacierną - żyję i mam się dobrze dzięki za słowa otuchy, jednak chodziło mi o coś innego... Ludzie też warzą w wiadrach, więc temperatura ~100°C Panie, ja słyszałem co ludzie robią - oni szkło żrą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się