Pierre Celis Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Takiej degustacji nie mogłem nie przeprowadzić na wizji. Leżakowany rok w Browarze Podgórz porter bałtycki o nazwie 652 m n.p.m oraz przeleżakowany w domu Porter Warmiński z Browaru Kormoran z datą przydatności 7.9.2014 r. Teraz miało nastąpić ich bezpośrednie porównanie. To, jak smakowały zaraz po otwarciu i nalaniu możecie oczywiście zobaczyć w . Jednak obydwa trunki były tak złożone, że po wyłączeniu kamery pokazały kolejne swoje oblicze. Nie bez znaczenia miała też inna, wyższa temperatura otoczenia, wpływająca na odczucia zapachowo-smakowe. Jak zatem wypadły obydwa piwa po zakończeniu wideodegustacji? Browar Podgórz 652 m n.p.m. Barwa: bardzo ciemny brąz, burgundowe przebłyski na obrzeżach Piana: milimetrowa obwódka która zanika do zera Aromat: lukrecja, melasa, delikatny aceton/rozpuszczalnik, pod sam koniec wanilia Smak: na pierwszym planie ciemne słody wnoszące paloność. Treściwe, rozgrzewające. Na finiszu delikatna słodycz. Browar Kormoran Porter Warmiński Barwa: ciemny rubin, klarowne Piana: stabilna cienka warstwa o żółtobrązowym odcieniu Aromat: rodzynki, wanilia, figi, trochę farby emulsyjnej/rozpuszczalnika Smak: słodkawe, średnio treściwe, obecne motywy sherry z utlenienia. W 3/4 pojemności lekko kwaskowej rześkości nadają czerowne owoce w typie czerownej porzeczki i wiśni. Pod koniec obecny karmel balansujący owocowość. To piwo to prawdziwe wyzwanie dla zmysłów! Zapytacie które z tych piw wygrało pojedynek, w końcu w materiale wideo nie było werdyktu. Otóż różnica pomiędzy czasem leżakowania obydwu piw była jednak zbyt duża, skutkując wyrazistym utlenieniem Warmińskiego. Jeśli lubicie motywy silnie utlenionych porterów to w porządku, ale jeśli chodzi o lepszy bałtycki porter to tu górą był Podgórz. Najważniejszym jednak wnioskiem jest fakt, że wersja butelkowa Podgórza nie osiągnęła wyśmienitego smaku wersji beczkowej. Tak naprawdę to beczkowy Podgórz pokazał siłę i sens leżakowania w browarze takiego piwa. Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się