Jump to content

[Docent] Podgórz vs Kormoran czyli sprawdzian porterów dobrze wyleżakowanych


Pierre Celis

Recommended Posts

PodgórzKormoranTakiej degustacji nie mogłem nie przeprowadzić na wizji. Leżakowany rok w Browarze Podgórz porter bałtycki o nazwie 652 m n.p.m oraz przeleżakowany w domu Porter Warmiński z Browaru Kormoran z datą przydatności 7.9.2014 r. Teraz miało nastąpić ich bezpośrednie porównanie. To, jak smakowały zaraz po otwarciu i nalaniu możecie oczywiście zobaczyć w

.

Jednak obydwa trunki były tak złożone, że po wyłączeniu kamery pokazały kolejne swoje oblicze. Nie bez znaczenia miała też inna, wyższa temperatura otoczenia, wpływająca na odczucia zapachowo-smakowe. Jak zatem wypadły obydwa piwa po zakończeniu wideodegustacji?

Browar Podgórz 652 m n.p.m.

Barwa: bardzo ciemny brąz, burgundowe przebłyski na obrzeżach

Piana: milimetrowa obwódka która zanika do zera

Aromat: lukrecja, melasa, delikatny aceton/rozpuszczalnik, pod sam koniec wanilia

Smak: na pierwszym planie ciemne słody wnoszące paloność. Treściwe, rozgrzewające. Na finiszu delikatna słodycz.

L1820465L1820462L1820466

Browar Kormoran Porter Warmiński

Barwa: ciemny rubin, klarowne

Piana: stabilna cienka warstwa o żółtobrązowym odcieniu

Aromat: rodzynki, wanilia, figi, trochę farby emulsyjnej/rozpuszczalnika

Smak: słodkawe, średnio treściwe, obecne motywy sherry z utlenienia. W 3/4 pojemności lekko kwaskowej rześkości nadają czerowne owoce w typie czerownej porzeczki i wiśni. Pod koniec obecny karmel balansujący owocowość. To piwo to prawdziwe wyzwanie dla zmysłów!

L1820477L1820473L1820480

Zapytacie które z tych piw wygrało pojedynek, w końcu w materiale wideo nie było werdyktu. Otóż różnica pomiędzy czasem leżakowania obydwu piw była jednak zbyt duża, skutkując wyrazistym utlenieniem Warmińskiego. Jeśli lubicie motywy silnie utlenionych porterów to w porządku, ale jeśli chodzi o lepszy bałtycki porter to tu górą był Podgórz. Najważniejszym jednak wnioskiem jest fakt, że wersja butelkowa Podgórza nie osiągnęła wyśmienitego smaku wersji beczkowej. Tak naprawdę to beczkowy Podgórz pokazał siłę i sens leżakowania w browarze takiego piwa.

 

b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.