Pierre Celis Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Polski Craft ciągle zaskakuje. Wydawało się, że po październikowych festiwalach liczba premier będzie już tylko niższa ale nasi rzemieślnicy postanowili rzucić mocne odwody na listopadowe festiwale czyli Poznańskie Targi Piwne oraz Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych. Miesiąc zamknęliśmy liczbą 110 premier, tym samym ustanowiony został rekord liczby nowych piw w miesiącu! A co pojawiło się nowego jeśli chodzi o browary? Na lokalną scenę wkroczyły restauracyjne Złoty Pies i Prost (obydwa Wrocław), pojawiły się też piwa uwarzone w lubelskim browarze sieci Bierhalle. Jednak chyba to co cieszy bardziej, to powiększanie mocy istniejących browarów rzemieślniczych. Trwa rozbudowa w Browarze Bednary, nowe tanki dojechały do Artezana i do Podgórza. A skoro o Podgórzu mowa, to piwowar Łukasz Jajecznica zaprezentował nam w listopadzie taki oto specjał: Podgórz – 652 m n.p.m. Porter bałtycki 20° Blg, 8% alk. Takiej sytuacji jeszcze w polskim piwowarstwie rzemieślniczym nie mieliśmy. Łukasz Jajecznica uwarzył porter bałtycki w browarze dysponującym trzema tankami leżakowymi. Jak wiadomo, „Bałtyk” potrzebuje minimum trzech miesięcy leżakowania, a żeby mówić o dobrym piwie w tej kategorii to i pół roku nie starczy. Na tyle czasu ograniczyć moce browaru, w którym wyprodukowanie nowofalowego ejla to kwestia około miesiąca? Ale Łukasz postanowił wypuścić to piwo na rynek dopiero jak będzie spełniało jego wyśrubowane wymagania sensoryczne, nie wcześniej jednak niż po roku. Rok czasu leżakowania w tak małym browarze?? Oto prawdziwy craft! Wersja beczkowa spełniła wszystkie oczekiwania – piwo urzekało łagodną, delikatną teksturą smaku przy zachowaniu odpowiedniego rozgrzewania. W charakterze czekoladowe, z motywami ciemnych owoców i wanilii. Tak właśnie smakowało na Poznańskich Targach Piwnych. Wersja butelkowa, którą porównałem z dwuletnim Porterem Warmińskim miała bardziej odczuwalny owocowy charakter (śliwka, wiśnia) i solidną paloność dopełnioną lekką słodyczą mlecznej czekolady. Szczerze mówiąc teraz czekam na pojawienie się na rynku butelkowego rocznego Portera Warmińskiego z Browaru Kormoran. Czy zaproponuje podobne walory smakowe jak porter z Podgórza? Tak czy inaczej, wersja beczkowa 652 m n.p.m. była jednym z najlepszych porterów bałtyckich jakie kiedykolwiek piłem. Jakie piwa zasłużyły w listopadzie na wyróżnienie? Oczywiście takie, w których nie tylko zastosowano ciekawe receptury i surowce, ale poskutkowało to odpowiednią pijalnością. Mamy zatem extra i imperialne stouty z udziałem słodu wędzonego torfem, pierwszego bałtyckiego portera leżakowanego w dębowej beczce, AIPA z zestem czyli świeżo startą cytrusową skórką wnoszącą intensywny aromat i smak, rewelacyjnie orzeźwiające, owocowe sour ale, amerykańską pszenicę z kawą, w końcu długo przeze mnie wyczekiwane imperialne pumpkin ale. Artezan – No Worries Ocena piwa Baba Jaga (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Black Widow Ocena piwa Bednary – Saint Satanislav Ocena piwa Pinta (Browar na Jurze) – Dyniastia Ocena piwa Pracownia Piwa – Coffee Hey Now Ocena piwa Piwne Podziemie – Gold Digga z zestem z grejpfruta Ocena piwa SzałPiw (Wąsosz) – Oxycoccus audax (Odważna żurawina), Cerasum alacre (Dziarska Wiśnia) Ocena piwa Widawa – Porter Bałtycki Wędzony Barrel Aged Ocena piwa Podstawowe pytanie w połowie grudnia brzmi: Czy uda nam się osiągnąć liczbę tysiąca rzemieślniczych premier w roku 2015? Do końca listopada mieliśmy ich 893 więc grudzień musiałby być kolejnym rekordowym miesiącem na co niekoniecznie się zanosi. Czy zatem tylko otrzemy się o tysiąc? Nawet jeśli tak to i tak jest liczba absolutnie imponująca i nie do wyobrażenia jeszcze dwa lata temu… Pozostałe premiery listopada 2015: Amber – Po Godzinach Cherry Milk Stout Antybrowar – PROporcja Artezan – Cascara, Cococific Baba Jaga (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Mrok Bazyliszek – Czacha Dymi Beer Bros – One At All Bierhalle Lublin – Pils, Weizen, Dunkel Brodacz (Stary Browar Kościerzyna) – Afro, Silk Afro, American Afro, Amaro, Co BroKreacja (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – The Alchemist Browar Jana – Efydryna Browar Jana/Setka – Ardeny ’44 Browar Miejski Sopot – Imperial Stout Browar na Jurze – Malinowy Beret Browar Stu Mostów – Salamander Black IPA Browary Nyskie (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Ale Nysa! Calypso Pale Ale, Ale Nysa! New Zealand India Pale Ale Bulkers (Słociak) – Movembeer Black Bulkers (Browar Jana) – Movembeer Chmielarium (Zodiak) – Porter Bałtycki 21, Porter Bałtycki 24 Deer Bear/Wąsosz – Deer Beard Doctor Brew (Bartek) – Sorachi Ace IPA, Anabelle Belgian IPA Fabrica RARA (Cieszyński Browar Mieszczański) – Naranja, Smocze Oczy Fortuna – Miłosław Górnej Fermentacji Gloger – Porter Bałtycki, American IPA Hajer (Reden Świętochłowice) – Bajzel Haust – Cascadian HedgeHog (Wąsosz) – American India Pale Ale, American Pale Ale, Stout Hopium – Antonii Hopkinz, Alfred Hitchhop, Danny De Wheat’o Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy – Piotrek z Bagien Black IPA Kraftwerk (Wąsosz) – Skarbek, Manitou, NightJar Księży Młyn – American Pale Ale Miedzianka – Świąteczne Perun (Wąsosz) – Heretyk, Dziedzictwo Iunga Pinta (Zarzecze) – Modern Drinking Piwoteka (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Łódzkie Graffiti PiwoWarownia (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – UITU PITU Pracownia Piwa – 400!, Dwa Smoki Starka Profesja – Pielgrzym Prost – Pils, Full, Gold, Ared, Dark, Hefe, Prost Piwne Podziemie – Black IPA Birthday Special, Slave Driver, Gold Digga, Gold Digga z kawą Pol A Czech (Letohradský Jelen Žamberk) – Prototyp #1 Probus – Kapral Wojtek 1942 Przystanek Tleń – APA Racibórz – Raciborskie Koźlak Raduga (Zodiak) – Kings of the Sun Reden Świętochłowice – 60 minut na godzinę, Brown Eyed Revolta (Zodiak) – Earl Grey AIPA Roch – Fryz Setka (Wąsosz) – Madagaskar, Tu byłem, Leprechaun Spirifer (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – Striker, Sweeper SzałPiw (Wąsosz) – Vaccinium corymbosum sagax (Bystra borówka amerykańska), Fest Buba Tattooed Beer (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – Foxy Lady, Black Witch, Sailor Girl Tenczynek – Aborygen, Imperial Stout Trzech Kumpli (Szczyrzycki Browar Cystersów Gryf) – Sen Califii Twigg – Złota Jesień Ursa Maior – No Guru Widawa – Aby do Wiosny, Indian Summer, X West Brett IPA Barrel Aged Wrężel (Zarzecze) – American Black Rye Ale Złoty Pies – Bokser Lager, Buldog Amber, Golden Weizen, Pitbull IPA Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się