Korzeniu Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Witam Pozostało mi trochę surowców i nie mam natchnienia co by z nich uwarzyć. 1kg monachijskiego 0,5kg caramunich 0,4kg pszenicznego 1,5kg pilzeńskiego 0,5kg carared 0,6kg melanoidynowy 0,15kg carahell 0,10kg pszenica palona 60gr Fuggles szyszki drożdże W34/70 lub górniaki brewferm TOP lub gęstwa Belgian Golden Strong Ale Mam pomysł aby wszystko wsypać do gara i uzyskana brzeczkę zadać dolniakami , czy będzie coś z tego? czy lepiej dokupić trochę składników i zrobić 2 warki? Proszę o wskazówki. Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Munich Dunkel: 1kg monachijskiego 0,5kg caramunich 0,4kg pszenicznego 1,5kg pilzeńskiego 0,5kg carared 0,2kg melanoidynowy 0,15kg carahell 0,10kg pszenica palona 35gr Fuggles szyszki drożdże W34/70 Jedna warka, OG 12,84 ,FG 3,47, 37,5 EBC, 23,5 IBU i zapasy masz wyczyszczone praktycznie do zera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Moim, ale tylko moim zdaniem tych cara-... troszkę za dużo. Czytałem chyba gdzieś niedawno że takie cara-.. piwa nie są za smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Pils, monach, caramunich i odrobina pszenicy palonej i wyjdzie fajny ciemniak-dolniak. Reszta jest zbędna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzeniu Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Dzięki za wskazówki. Na dzisiaj zaplanowałem 1 warzenie w tym roku:-) Ciemny dolniak 10-11°Blg 1kg monachijskiego 0,5kg caramunich 1,5 pilzenskiego 0,4 pszenicznego 0,1kg pszenica palona zacieranie - 45°C zasyp - 52°C 15 min - 62°C - 40 min - 72°C - 90 min gotowanie 60 min - Fuggles szyszki 30g -60 min - Fuggles szyszki 30g - 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio melu Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 (edytowane) Piwomistrze ! takiego se ostatnio spontona miałem i namieszałem :trzy oddechy nietoperza,litr śliny krokodyla... a tak na serio to jakie wypadkowe piwo może wyjść z takiego zasypu i reszty (wietrzenie magazynów jak w ' dla idiotów') jasny 53% pale ale 20% c.red 7,6% caraamber 3,5% karmel ciemny 0,9% wiedeński 4,1% melanoid 4,6% pł jęczmienne 3% pł owsiane 3,2% wsyp 44'c 10min na 53'c 65min na 63'c 55min na 73'c drożdże t-58 25gr lubelski (75min) 10gr kolendry (15min) 25 gr lubelski (15min) lubelski t-90 , 4,5%alfa fermentacja większość czasu w 17,5-18'c wyszło 22 l brzeczki 18blg co to może być za potworek??? Edytowane 28 Czerwca 2010 przez misio melu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się