Lili Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Cześć mam mały problem z gęstwą, otóż po zebraniu i rozmąceniu w większej ilości wody zgodnie ze wskazówkami zaczerpniętymi z piwo org (http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej) najgrubsze osady nie opadają mi na dno słoja tylko po kilku minutach drożdże opadają a płyn zaczyna się klarować (fot1). Po odstaniu doby w lodówce i przemywaniu wygląda to tak (fot 2) nie wydzieliły się żadne warstwy. Gęstwa z tych samych drożdży( FM Bawarska Dolina) po 2,5 tyg i kilkukrotnym przemywaniu wygląda podobnie(fot 3).Tak więc moje pytanie brzmi co robić żeby do następnego piwa zadać możliwie najbardziej żywotne drożdże kiedy nie widzę które to trupy a które żywe drożdże, ewentualnie co robić by zapobiegać takim sytuacjom? Pozdrawiam Ps. z Wyeast Kolsch nie było takich problemów, podczas rozmącania gęstwy chmieliny itp odrazu opadły na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 To nie przemywaj Wbrew pozorom nie trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Ja jeszcze nigdy nie miałem w gęstwie warstw tak, jak to jest opisywane. Zadaj potrzebną ilość gęstwy starając się wybierać od góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Osobiście po drożdżach z FM zawsze mam w słoiku ... kawę latte Nigdy danej gęstwy nie przemywam. Do słoika i do 3 dni ją zużywam. I zawsze gęstwa jest ok. Może drożdże FM tak mają. Dodam tylko że po innych drożdżach kawy nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się