hajclander Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 26 października butelkowałem kolosch z zestawu homebrewing (drożdże s-33). Piwo jest wyśmienite ale jest mętnawe. Jest taki jakby pyłek, ktory osadza sie na ściankach butelki. Niby sie klaruje ale bardzo powoli jak na takie piwo- teraz jest ok 3-4cm od góry w miare przejrzyste. Czy przyczyną jest zbyt drobne mielenie? Testowałem nowy młynek na minimalnej szczelinie i było dosyć dużo mąki. Może dostała się ta mąka razem z filtratem i teraz mam to zmacone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Ja bym raczej obwinił drożdże, S-33 nie tworzą w butelce zbitego osadu na dnie. W jakiej temperaturze leżakuje twoje piwo? Spróbuj schować kilka butelek na parę dni do możliwie jak najniższej temperatury (byle więcej niż 0) i porównaj z tymi przechowywanymi w cieplejszym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Gdyby to była wina śrutowania to miał byś błoto po filtracji. Miałeś? Też stawiam na drożdże. Może za krótka cicha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Mam tak w 2 warkach z tego sezonu, jedna, to lager, a druga ejl. Ja obwiniam za to źle przeprowadzoną fermentację lub zbyt wczesne przelanie na cichą, w wyniku czego drożdże słabo flokulują. Często takie zmętnienie występuję w belgijskich piwach, a jak wiadomo te drożdże są szczególnie wymagające i czułe. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Mam tak w 2 warkach z tego sezonu, jedna, to lager, a druga ejl. Ja obwiniam za to źle przeprowadzoną fermentację lub zbyt wczesne przelanie na cichą, w wyniku czego drożdże słabo flokulują. Często takie zmętnienie występuję w belgijskich piwach, a jak wiadomo te drożdże są szczególnie wymagające i czułe. Zacierałem je 29-09 a na cichą 08-10 i w butelki jak pisałem 26-10. Może rzeczywiście za wcześnie na cichą ale w instrukcji jest 5 dni na burzliwą. Fermentowało w temp ok 18-19 a w butelkach ma od 15 do 18. Wezmę kilka butelek do lodówki i zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 ale w instrukcji jest 5 dni na burzliwą Przestań czytać instrukcje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się