Pierre Celis Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Zabytkowe hale targowe stanowią o klimacie miasta. Hale Mirowskie w Warszawie, Hale Targowe w Gdańsku i Wrocławiu – wszystkie budowane na przełomie lub na początku XX wieku urzekają swą ceglaną, kunsztowną architekturą. W Gdańsku przy ul. Lawendowej niedaleko tamtejszej hali targowej ulokowało się kilka miejsc z dobrym piwem i bardzo przyjemnie spędza się czas w tamtejszych ogródkach. We Wrocławiu postanowiono połączyć obie rzeczy i urządzono lokal w podziemiach zabytkowej Markthalle Nummer 1. Targowa – Craft Beer and Food, bo tak brzmi pełna nazwa lokalu, wita nas stromym zejściem w dół i napisem Rauchen Verbotem na betonowym portalu. Wejście do schronu przeciwlotniczego? Bynajmniej. Sala sprawia przestronne wrażenie, a odpowiednio oświetlone drewniane stoły i ceglane arkady i filary nadają pomieszczeniu ciepłego charakteru. Piwnym menedżerem w Targowej jest znany z organizacji Beer Geek Madness Daniel Mielczarek i to on oprowadzał nas po zaułkach hali. Numerowane boksy w piwnicach, masywna winda towarowa, w końcu potężne żelbetowe sklepienia głównej hali – wszystko to wywiera naprawdę spore wrażenie i stanowi o unikalności miejsca. W Targowej mamy oczywiście chłodnię, a kranów z rzemieślniczym piwem jest 12. Do tego kuchnia z dwoma prostymi stronami menu. Podoba mi się koncept przyrządzania potraw na oczach gości, dzięki temu przywrócona zostaje łączność między twórcą a odbiorcą, rzecz która swego czasu imponowała mi w przypadku browarów restauracyjnych. Ty widzisz jak przyrządzane są potrawy, kucharz widzi Twoją reakcję na przyrządzone przez niego danie. O to właśnie chodzi. No ale najważniejsze jest przecież piwo a w przypadku Daniela nie ma wątpliwości, że potrafi on zorganizować specjalne akcje. Uwarzono więc z miejscowym Browarem Profesja wspólne piwo o adekwatnej nazwie „Przekupka”. Z kolei ekipa Nepomucena wraz ze słynnym propagatorem milickiego karpia Jacerem postanowiła choć trochę wprowadzić w życie piwa karpiowego i proponowała w Targowej rybno-piwny food pairing Daniel ma dalekosiężne plany odnośnie tego miejsca i chce aby całość Hali Targowej stała się zagłębiem rzemieślnictwa, nie tylko piwnego i żeby życie toczyło się tu do późnych godzin nocnych. Pozostaje zatem życzyć powodzenia w realizacji tych zamierzeń!Targowa – Craft Beer and Food, Wrocław, Piaskowa 1 Facebook Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się