dobry alkoholik Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Mam pytanie czy da radę chmielić lubelskim na goryczkę bez niepożądanych smaków ? Pytam ponieważ mam tylko taki chmiel i jest on z mojej własnej uprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Da się. Takimi chmielami chmieli się bardzo często na goryczkę piwa, które nie powinny być mocno goryczkowe. Jakieś witbiery, hefe-weizeny itd. Oczywiście jeszcze kwestia jakie piwo chcesz chmielić. Bo jak chcesz zrobić 60 IBU w jakimś AIPA samym lubelskim to niestety bez ściągającej goryczki się nie obejdzie. W przypadku własnej uprawy dochodzi jeszcze fakt, że zawartość alfa-kwasów to dosyć mocna loteria. Edytowane 28 Grudnia 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się