Arek Jóźwiak Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Witam wszystkich zaczynam swoja przygode z piwowarstwem. Dzisiaj rozlalem swoja pierwsza warke Dark ALe do butelek. Zrobilem ja idealnie wg instrukcji dolaczonej do brewkita dodalem 1kg glukozy bo nie mialem slodu. Teraz mam zamiar zrobic INDIAN PALE ALE zamowilem slod Ekstarkt słodowy suchy MEDIUM-B 1kg i i teraz nie wiem czy robic nadal wg instrukcji z brew kita bo wyczytalem ze temperatury powinny byc nizsze 20-21 z dolnofermentacyjnych jeszcze nizsze. Mam zamiar zrobic tak ze dam 1kg slodu i 0,5kg glukozy bo chcialem zeby wyszlo mocniejsze (mogę tak zrobic???) nastepnie nie bede zlewal na cicha bo podobno przy brew kitach nie jest to konieczne no i jak wy robicie bo tez dokladnie nie wiem jak zrobic z butelkami z mojej 1 warki bo w instrukcji pisze zeby je trzymac przez 4 dni w temp 21-27C a przez nastepne 10 dni w temp 18-20C i wlasnie z tymi temperaturami byl by problem bo nie wiem gdzie znajde 18-20. Czy czekac 4dni tak w temperaturze 22-23 a nastepnie wyniesc do piwnicy ??? nie wplynie to jakos na smak jakosc piwa ?? A i co byscie mi radzili odnosnie tego IPA dobrze mysle czy moze byscie jakos inaczej to rozegrali ?? Edytowane 28 Grudnia 2015 przez Arek Jóźwiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Co do temperatury Indian Pale Ale jest to piwo górnej fermentacji więc nie potrzebujesz super niskich temperatur. Nie wiem o jakich temperaturach masz do dyspozycji pomieszczenia ale ok. 20-21 będzie dobrze (sam robiłem brewkity i to w wyższych temperaturach). Tak możesz dodać 1kg suchego ekstraktu + 0,5kg glukozy - wyjdzie mocniejsze. Na cichą nie musisz zlewać. Jeśli chodzi o leżakowanie: jeśli masz jedynie opcje 21-27C lub piwnica (zakładam, że dosyć chłodna) to potrzymaj z tydzień w 21-27C a potem do piwnicy. Powinno w tym czasie się nagazować. Pomyśl też o chmieleniu na zimno (po burzliwej, na cichej tak z 4 -5 dni przed rozlewem dodając powiedzmy z 50g jakiegoś chmielu aromatycznego) daje dobre efekty i fajnie można stuningować brewkita (pozostaje później jedynie konieczność odfiltrowania chmielin - wystarczy rurka + pończocha). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się