darkc Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Witam, Po paru ładnych latach przerwy postanowiłem uwarzyć piwo (mam 3 warki z ekstraktu i 1 z zacieraniem zakończone sukcesem). Aby nie było mi przykro w przypadku porażki zamierzam na prośbę kobiety zmierzyć się z piernikowym tematem z ekstraktu. W związku z tym mam ideę i pytania o sensowność. Będę wdzięczny. Niestety zasoby mam ograniczone a egzekucja musi nastąpić jutro z powodu wyjazdu... Na ok 11 piwa w fermentatorze, przy użyciu 5l garnka 1.7 kg WES jasny (nie było ciemnego w sklepie) 100 g karmelowego ciemnego (nie znam parametrów, ma 4 lata ale było szczelnie zamknięte - nada się?) 80 g czekoladowego (j.w.) 80 g ziaren pszenicy palonej (j.w. - je się mieli przed użyciem?) zasyp - moczony ok 20 min w temp. ok 70-75 (minimash?) na herbatkę w 5L wody w "skarpecie", Chmielenie: 20 g Sybilla na 50 min. (??) nie chce żeby było zbyt chmielowe/gorzkie... Przyprawy na ostatnią minutę gotowania (i zostawiam w fermentacji?) wzorując się na podpowiedziach: http://www.piwo.org/topic/15294-piwo-piernikowe-z-ekstraktow-prosba-o-porade/?hl=piernikowe +100 g miodu (to dobry pomysł?) Chłodzę i dodaję 6-7 L przegotowanej/schłodzonej wody Powinno dojść do 13Blg (ale nie wiem czy dobrze czytam Brewtarget) Drożdże S04 Co mogę poprawić nie wychodząc poza zasoby? Dzięki wielkie, Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się