Skocz do zawartości

Prośba o opinie - piernikowe


darkc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Po paru ładnych latach przerwy postanowiłem uwarzyć piwo (mam 3 warki z ekstraktu i 1 z zacieraniem zakończone sukcesem).

 

Aby nie było mi przykro w przypadku porażki zamierzam na prośbę kobiety zmierzyć się z piernikowym tematem z ekstraktu. W związku z tym mam ideę i pytania o sensowność. Będę wdzięczny. Niestety zasoby mam ograniczone a egzekucja musi nastąpić jutro z powodu wyjazdu...

 

Na ok 11 piwa w fermentatorze, przy użyciu 5l garnka

 

1.7 kg WES jasny (nie było ciemnego w sklepie)

100 g karmelowego ciemnego (nie znam parametrów, ma 4 lata ale było szczelnie zamknięte - nada się?)

80 g czekoladowego (j.w.)

80 g ziaren pszenicy palonej (j.w. - je się mieli przed użyciem?)

 

zasyp - moczony ok 20 min w temp. ok 70-75 (minimash?) na herbatkę w 5L wody w "skarpecie",

 

Chmielenie:

20 g Sybilla na 50 min. (??)

nie chce żeby było zbyt chmielowe/gorzkie...

 

Przyprawy na ostatnią minutę gotowania (i zostawiam w fermentacji?) wzorując się na podpowiedziach:

http://www.piwo.org/topic/15294-piwo-piernikowe-z-ekstraktow-prosba-o-porade/?hl=piernikowe

+100 g miodu (to dobry pomysł?)

 

Chłodzę i dodaję 6-7 L przegotowanej/schłodzonej wody

Powinno dojść do 13Blg (ale nie wiem czy dobrze czytam Brewtarget)

 

Drożdże S04

 

Co mogę poprawić nie wychodząc poza zasoby?

 

Dzięki wielkie,

Darek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.