bart3q Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Ok... Ja i tak bym drożdże zadał niżej. Daj znać jak wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Nie wiem jak w 29 ale w 19 dają lekki rozpuszczalnik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabryśka Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Na razie nie wyczuwam żadnych negatywnych aromatów. Wręcz przeciwnie, pachnie bardzo przyjemnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Nie wiem jak w 29 ale w 19 dają lekki rozpuszczalnik... Sugerujesz wyższą czy niższą temperaturę? Za pierwszym razem trzymałem je w 20-21 stopniach i zapach był super, ale ostatnie warki fermentowały w 17-19 i rzeczywiście objawiały się takie nieprzyjemne zapachy i dziwny posmak. Do połowy jednej warki dałem M20 Bavarian Wheat, fermentowały zaraz obok WB-06, ale nie dały żadnych niechcianych efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 jak widać niska temperatura może je stresować, dałbym im więcej ciepła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 To jest ciapkę tak: silnik w samochodzie też może osiągać 7 tys obrotów, co nie znaczy, że trzeba jeździć cały czas na maksymalnych. Kompletnie uniwersalna zasada dla drożdży górnej fermentacji to fermentowanie w okolicach 20 °C. Oczywiście, każdy szczep się inaczej zachowa, ale będzie to cokolwiek przewidywalne zachowanie. Jest to jednocześnie relatywnie uniwersalna temperatura, bo zbliżona do warunków pokojowych, jakie zazwyczaj mamy. Potem zaczyna się bawienie w dokładną regulację temperatury, zależnie od szczepu drożdży, np saisonowe w 28, święte stefany w 18 a potem w 22, itd itd itd. Ale mimo to nigdy, ale to nigdy nie sugerowałbym zadawania drożdży w temperaturze zbliżonej do 30°C, chyba, że to celowe, zamierzone i przemyślane zagranie. Wiem, że na początku ciężko też wyczuć pewne wady piwa (przy czym zapach z rurki o niczym nie świadczy), ale po kilkudziesięciu warkach przychodzi też większe doświadczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 To jest ciapkę tak: silnik w samochodzie też może osiągać 7 tys obrotów, co nie znaczy, że trzeba jeździć cały czas na maksymalnych. Kompletnie uniwersalna zasada dla drożdży górnej fermentacji to fermentowanie w okolicach 20 °C. Oczywiście, każdy szczep się inaczej zachowa, ale będzie to cokolwiek przewidywalne zachowanie. Jest to jednocześnie relatywnie uniwersalna temperatura, bo zbliżona do warunków pokojowych, jakie zazwyczaj mamy. Potem zaczyna się bawienie w dokładną regulację temperatury, zależnie od szczepu drożdży, np saisonowe w 28, święte stefany w 18 a potem w 22, itd itd itd. Ale mimo to nigdy, ale to nigdy nie sugerowałbym zadawania drożdży w temperaturze zbliżonej do 30°C, chyba, że to celowe, zamierzone i przemyślane zagranie. Wiem, że na początku ciężko też wyczuć pewne wady piwa (przy czym zapach z rurki o niczym nie świadczy), ale po kilkudziesięciu warkach przychodzi też większe doświadczenie Mówisz o temp w pomieszczeniu , czy temperaturze tego co w fermentatorze. Bo właśnie u mnie zaczęła dzisiejszą Warka bulkać na s-33. I temp otoczenia 19 a Warka zdążyła zejść do 23 z temp 27 w której zadałem te drożdże. (Belgian pale Ale z zestawu BA 19 litra blg wyszło 11)Sroka że nie w swoim temacie alem wiem uczę ciągle. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabryśka Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Warka nr 9 a'la APA 12°Blg (receptura własna) 24.06.2016 r. Słody: pale ale Strzegom 3 kg, pszeniczny Strzegom 1,25 kg. Chmiele: Iunga 10 g, Citra 10 + 20 g, Equinox 10 + 20 g, Mosaic 10 + 20 g. Zacieranie: 13 l wody podgrzane do temp. 76°C, 68°C → 60 min, 76°C → 5 min. Filtracja/Wysładzanie: do uzyskania 25 l brzeczki, ekstrakt 10,5°Blg. Gotowanie: 60 minut Iunga → 50 min, Citra, Equinox, Mosaic → 5 min. Ekstrakt po gotowaniu: 12°Blg przy 22 litrach brzeczki Fermentacja: Safale S-04 burzliwa/cicha: 16/7 dni w temp. 20/21°C na ostatnie 4 dni cichej fermentacji dodanie chmielów Citra, Equinox, Mosaic po 20 g każdy, odfermentowanie do 3°Blg. Wyszło 40 butelek 0,5 litra. Butelkowane z ~ 2 g cukru/butelka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się