Skocz do zawartości

Browar Hoppy Pony


ATP

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #15
Nielegalna wycinka drzew na posesji - Rauchweizen

Warka: 21l
Goryczka: 17 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:
2 kg wędzony jabłonią Viking Malt
2,5 kg pszeniczny Malteurop


Chmiele:
15g Magnum - 60'

Drożdże:

Mauribrew Weiss Y1433

Zacieranie:
44°C - 15 min
64°C - 45 min
72°C - 15 min
78°C - 5 minut

Przez niedostateczne odparowanie, brzeczka nastawiona mająca 11 Blg odparowała do "tylko" 11,5. Poza tym piwa jest znacznie więcej, w fermentorze znalazło się ~25l

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #15
Butterscotch - Scottish Export 80/-

Warka: 21l
Goryczka: 18 IBU
Ekstrakt: 11,5 Blg

Słody:
3 kg Pale Ale Strzegom
1 kg Pale Ale Malteurop
0,2 kg Żytni Weyermann (miały być płatki owsiane, ale nie miałem, a sklepy pozamykane)
0,12 kg Whisky 30-45 ppm Castle Malting
0,12 kg Karmelowy 150 Strzegom
0,06 kg Carafa II Weyermann (miał być jęczmień palony, ale gdzieś wsiąkł)

Chmiele:
15g Phoenix - 60'
15g Phoenix - 0'

Drożdże:

WLP028 Edinburgh Ale - fiolka bez startera

Zacieranie:
69°C - 60 minut
78°C - 5 minut

Carafa dodana na mashout, gotowanie 120 minut. Do fermentora trafiło 22l brzeczki.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie dzisiaj rozlewałem Scottisha 80. I powiem Ci, ze nijak nie trzyma mi się stylu. Dowaliłem za dużo na goryczkę i wszystko przyćmiło. Mam nadzieję, że się ułoży. Dałem tylko, albo aż 12 g Admirala 13,5 %AA na 60 minut. A zasyp praktycznie identyczny jak Twój, pale ale, sypnąłem wędzonego torfem, płatki owsiane i trochę karmelowego. Jestem Ciekaw jak Ci wyjdzie ;) Btw mi IBU wychodzi jakieś 36 :/

 

Warka 12 litrów. I na S-04 zeszło z 12.5 do 3.

Edytowane przez Gość
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sam jestem bardzo ciekaw tego piwa, niestety wracałem do Krakowa, więc piwem będę mógł się zająć tylko przez domowników. Póki co po 12 godzinach drożdże nie wystartowały, pewnie dlatego, że w skrytce zostawiłem otwarte okno i temperatura spadła z tych 15°C do ~10°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ostatnie dwa dni pracowite były.
#15 poszła w butle, odfermentowała do 3 Blg, wyszło 46x0,5l z 205g cukru
#16 poszła w butle, odfermentowała też do 3 Blg, wyszło 40x0,5l z 80g cukru
 

Warka #17
Skąpiec - Wee Heavy

Warka: 20l
Goryczka: 36 IBU
Ekstrakt: 25 Blg

Płaska łyżeczka CaCl2 (ok. 4g) do 19l wody do zacierania

Słody:
8 kg wiedeński Strzegom
0,25 kg Żytni Weyermann
0,25 kg Whisky 30-45 ppm Castle Malting
0,5 kg Biscuit 150 Strzegom
0,1 kg Carafa II Weyermann
1,25 kg Ekstrakt Słodowy Bruntal Pale Ale

Chmiele:
45g Phoenix - 60'

Dodatki:
Mech irlandzki - 10' łyżeczka

Drożdże:

WLP028 Edinburgh Ale - gęstwa, ok. 250 ml

Zacieranie:
66°C - 90 minut
78°C - 5 minut

Wysładzanie całkiem sprawnie poszło, do gotowania poszło 24l brzeczki o ekstrakcie 20 Blg. W trakcie gotowania odparowanie do 22l 22 Blg, 3 Blg dołożone ekstraktem słodowym. Niestety przez ostatnie 5 minut gotowania lekko się ten syrop przypalił. Do fermentora poszło 20l brzeczki o ekstrakcie 25 Blg.

Warka #18
Chopie nie wiem - Bezstylowiec z wysłodzin

Warka:
10l
Goryczka: 26 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg


Chmiele:

15g Pacific Gem - 20'
30g Mosaic - 0'
15g Phoenix - 0'
30g Pacific Gem - 0'
 

Dodatki:

0,45 - Ekstrakt Słodowy Bruntal Pale Ale
0,15 kg - laktoza
5g - cynamon na flameout

Drożdże:
Fermentis Safale K-97 - uwodniona saszetka

Poszło bez problemów. Do fermentora poszło 11l brzeczki o ekstrakcie 12,5 Blg


 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #18 poszła w butelki, odfermentowało do 2,8 Blg, co daje 5,3% alkoholu.

Wyszło 20x0,5l i 2x0,33l; zabutelkowane z 70g cukru.

Warka #17 zlana na cichą do dwóch różnych wiader.

Pierwsze, 10,5l dostało 40g płatków dębowych lekko opiekanych macerowanych przez 1,5 miesiąca w whisky. Drugie, nieco ponad 7l zostało jako wersja czysta. Refraktometr uparcie pokazuje 11.6 brix, co daje odfermentowanie do... 2 Blg co daje jakieś 14% alkoholu. Raczej niemożliwe, w smaku jest ok. Obstawiam błąd pomiaru. Piwo z wysłodek przy mierzeniu tydzień po rozpoczęciu fermentacji pokazało odfermentowanie do ok. 1,5 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19
Czarny Skrzat - Oatmeal (Milk) Black IPA

Warka: 21l
Goryczka: 80 IBU
Ekstrakt: 16 Blg

Słody:
5 kg Pale Ale Malteurop
0,8 kg Płatki owsiane błyskawiczne
0,4 kg Pszeniczny Malteurop
0,3 kg Carafa II Special - dodana na mashout
0,3 kg Carafa II Special - cold brew w 800 ml wody dodawany na gotowanie w ilości 500 ml
0,5 kg laktoza

Chmiele:
30g Magnum - 60'
50g Simcoe - 20'

25g Galaxy - 20'
75g Simcoe - 0'
40g Simcoe - whirlpool w 72°C
25g Galaxy - whirlpool w 72°C
135g Simcoe - na zimno

Drożdże:

US-05 - dwie saszetki

 

Dodatki:

Mech irlandzki - łyżeczka - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 5 minut


Ostatecznie do fermentora trafiło 21l brzeczki o ekstrakcie 16,2 Brix. Bardzo duże straty, ze względu na osady i chmiel.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #20
O bogowie, walka! - Fruit Wheat Ale

Warka: 21l
Goryczka: 26 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

2,6 kg Pszeniczny Vikingmalt
1,6 kg Pale Ale Vikingmalt
0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne

Chmiele:
5g Simcoe - 60'
15g Simcoe - 20'
15g Amarillo - 20'
25g Simcoe - 0'
25g Amarillo - 0'
30g Simcoe - whirlpool w 72°C
30g Amarillo - whirlpool w 72°C

Drożdże:

US-05 - uwodnione

 

Dodatki:

Mech irlandzki - łyżeczka - 10'
Gips - 3g do wody do zacierania
Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 5 minut


Po gotowaniu mega błotko na dnie, wygenerowało spore straty rzędu ~4l

W wiadrze 22l brzecki o ekstrakcie 11 Blg

W planach podzielenie warki na dwa różne owoce.
 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

5.03.2017 - Fruit Wheat Ale dostał pulpę z guanabany i mango; warka została podzielona.
12.03.2017 - Fruit Wheat Ale poszedł w butle. Wyszło 25x0,33l guanabany i 27x0,33l mango.
15.03.2017 - Wee Heavy poszło w butle - 19x0,33l wersji czystej z 22g cukru i 11x0,5l + 14x0,33l wersji z płatkami whisky zabutelkowane z 35g cukru. Spławik wskazał 2,5 Blg. Jednak po korekcie na ekstrakt rzeczywisty jest to podobno 6,5 Blg co daje 11,5% ABV (14% w przypadku odfermentowania do 2,5 Blg; pytanie czy jewarzka kłamie)
 

Warka #21
Miasteczkowe - Easy Saison

Warka: 21l
Goryczka: 10 IBU
Ekstrakt: 8 Blg

Słody:
1 kg Pilzneński Castle Malting

1 kg Pszeniczny Bestmalz
0,5 kg Pale Ale Vikingmalt
0,3 kg płatki owsiane błyskawiczne

0,05 kg zakwaszający Bestmalz

Chmiele:
25g - Cascade PL - 60'

25g - Cascade PL - whirlpool w 72°C
25g - Mistral - whirlpool w 72°C
Drożdże:

Danstar Belle Saison - uwodniona saszetka

 

Dodatki:

Mech irlandzki - łyżeczka - 10'
Gips - 3g do wody do zacierania
Zacieranie:
68°C - 60 minut
78°C - 5 minut

Dziś poprzestałem tylko na zakończeniu filtracji. Rano kontynuacja. Z filtracji wyszło 27,5l brzeczki 7,5 Blg. Do wiadra poszło 23,5l brzeczki 8 Blg. Mimo użycia mchu irlandzkiego nadal była strasznie mętna.
 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #22
Woda po kwiatkach - Loral Session IPA

Warka: 21l
Goryczka: 39 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:
4 kg pale ale Vikingmalt
0,5 kg płatki owsiane błyskawiczne

0,5 kg pszeniczny Malteurop

0,05 kg zakwaszający Bestmalz

Chmiele:

5g - Loral - 60'

45g - Loral - 20'

40g - Loral - 0'

40g - Loral - whirlpool w 72°C - 20'

60g - Loral - na zimno
Drożdże:

US-05 - uwodniona saszetka

 

Dodatki:

Whirlfloct T - 1 tabletka - 10'
Gips - 4g do wody do zacierania

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 5 minut

Warka #19 w butelkach. Wyszło 38x0,5l + 1x niedolane 0.5l. Zabutelkowane ze 130g cukru. Zeszło do 3 Blg.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#21 poszło w butle - wyszło 41x0,5l zabutelkowane ze 140g cukru. Odfermentowało do 3 Brix co daje 0.75 Blg FG co z kolei daje 3.75% alkoholu.
 

Warka #23
No one gets left behind - Saison

Warka: 21l
Goryczka: 31 IBU
Ekstrakt: 13 Blg

Słody:
2,6 kg pale ale Vikingmalt
1,5 kg wiedeński Vikingmalt

1 kg wędzony jabłognią Vikingmalt
0,1 kg karmelowy 150 Strzegom
0,1 kg żytni Weyermann

0,1 kg zakwaszający Bestmalz

Chmiele:

15g - Iunga - 60'

25g - Mistral - 20'
30g - Mistral - 0'

Drożdże:

Danstar Belle Saison - gęstwa po #21

 

Dodatki:

Gips - 3g do zacierania
Mech irlandzki - 5g - 10'
Kandyzowana skórka pomarańczy - 30g - 10'
Kandyzowana skórka cytryny - 20g - 10'

Zacieranie:
68°C - 60 minut
78°C - 5 minut

Pierwotnie miało być 14 Blg, jednak przesadziłem nieco z wysładzaniem. Do wiadra poszły 24l brzeczki.
 

Warka #24
Round Two - Gose

Warka: 21l
Goryczka: 9 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:
2,2 kg pale ale Vikingmalt

1,5 kg pszeniczny Vikingmalt
0,7 kg płatki owsiane błyskawiczne
0,1 kg zakwaszający Bestmalz

Chmiele:

7g - Iunga - 60'
 

Drożdże:

Danstar Nottingham - uwodniona saszetka

 

Dodatki:

CaCl2 - 3g do zacierania

Kwas mlekowy - 7ml do zacierania
Kolendra - 25g - 10'
Sól himalajska - 20g - 10'
Mech Irlandzki - 5g - 10'

Zacieranie:
64°C - 45 minut
72°C - 15 minut

Zacierałem i filtrowałem w nocy, spać mi się chciało więc wygrzew odpuściłem. Po filtarcji uzyskałem 29l brzeczki 10 Blg.

#22 Poszło w butle. Wyszło 18l zabutelkowane ze 120g cukru.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #24 została podzielona.

12 litrów trafiło w butelki z 2,2 ml kwasu mlekowego/butelka i 86g cukru. Odfermentowało do 5,2 brix co daje 4.65% alk.

Pozostałe zostały zlane na owoce. Obrane, posiekane i zmiażdżone w pulpę 1,2 kg kiwi oblane sokiem wyciśniętym z dwóch limonek. Dostało łyżkę gęstwy i wiadro zostało zostawione w spokoju.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #25
Złoto Lubelszczyzny - Polish Wheat

Warka: 21l
Goryczka: 29 IBU
Ekstrakt: 11.5 Blg

Słody:

3 kg pszeniczny Bestmalz
1,2 kg pale ale Vikingmalt
0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne
0,2 kg słód wiedeński Vikingmalt
0,1 kg słód zakwaszający Bestmalz

Chmiele:

25g - Iunga - 20'
10g - Marynka - 20'

15g - Sybilla - 20'
30g - Iunga - 0'
20g - Marynka - 0'
20g - Sybilla - 0'

30g - Iunga - whirlpool w 72°C
20g - Marynka - whirlpool w 72°C
20g - Sybilla - whirlpool w 72°C
50g - Iunga - na zimno
15g - Marynka - na zimno
45g - Sybilla - na zimno
 

Drożdże:

Danstar Nottingham - gęstwa po #24

 

Dodatki:

CaSO4 - 3g do zacierania

Kwas mlekowy - 3 ml do zacierania
Kwas mlekowy - 5 ml do wysładzania
Whirlfloc - tabletka - 10'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Do gotowania poszło 29l brzeczki 11,5 brix. Straty na rekord, ponad 6 litrów. Rekordowe błoto plus potknąłem się o wąż przy przenoszeniu i jeszcze z pół litra uroniłem. Ostatecznie w fermentorze 21l brzeczki 11.5 Blg. Zadane 120 ml gęstwy Danstar Nottingham.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #26
Owsianka - Oatmeal IPA

Warka: 21l
Goryczka: 88 IBU
Ekstrakt: 16 Blg

Słody:

5 kg pale ale Vikingmalt
1,4 kg płatki owsiane błyskawiczne

0,8 kg płatki pszenne
0,25 kg cukier
0,1 kg słód zakwaszający Bestmalz

Chmiele:

40g - Iunga - 60'
20g - Centennial - 20'

20g - Citra - 20'
20g - Mosaic - 20'
20g - Simcoe - 20'
25g - Mosaic - 0'
25g - Citra - 0'
25g - Mosaic - whirlpool w 72°C
25g - Centennial - whirlpool w 72°C
50g - Centennial - na zimno
25g - Simcoe - na zimno
25g - Citra - na zimno
 

Drożdże:

Danstar Nottingham - gęstwa po #24

 

Dodatki:

CaSO4 - 3g do zacierania

Kwas mlekowy - 3 ml do zacierania
Kwas mlekowy - 5 ml do wysładzania
Whirlfloc - tabletka - 10'
150g - łuska orkiszowa cała
 

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Do gotowania poszło 26,5l brzeczki 15,4 brix . Straty na rekord, ponownie ponad 6 litrów. Wydaje mi się że to wpływ Whirfloca. Balling podbity nieco cukrem. Wyszło 19l brzeczki 18 brix. Rozcieńczono do 20.5l 16 Blg. Zadane 150 ml gęstwy nottinghamów.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę,dużo w browarze się dzieje :) Pozdrawiam i samych udanych warek życzę .

Dużo w Ostrowie bytuję ostatnimi czasy. Jeszcze majówka i będzie cała stop. Sesja za pasem. Do tego udaje mi się gościnnie warki robić na sprzęcie znajomego w Krakowie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #27
Druga szansa - Gose

Warka: 16l
Goryczka: 8 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:
2 kg pilzneński klepiskowy Bruntal

1,7 kg pszeniczny Vikingmalt
0,8 kg płatki owsiane błyskawiczne
0,2 kg pale ale Vikingmalt

Chmiele:

5g - Iunga - 60'
 

Drożdże:

S-33 - uwodniona saszetka

 

Dodatki:

Kolendra - 20g - 10'
Sól himalajska - 15g - 10'
Mech Irlandzki - 5g - 10'

Zacieranie:
64°C - 45 minut
72°C - 15 minut
78°C - 10 minut

Zdecydowanie nie polecam usługi śrutowania z esencjesmaku.pl Dramatycznie źle ześrutowany słód spowodował wydajność ok. 50% przez co piwa powstało znacznie mniej (18l w fermentorze). Spowodowało to przeskalowywanie przepisu na oko. Strasznie mętna brzeczka powędrowała do wiadra.
 

Warka #28
Projekt Marcin P. - Imperial Saison

Warka: 20l
Goryczka: 37 IBU
Ekstrakt: 24 Blg

Słody:
5 kg pilzneński Castle Malting
2 kg pale ale Bestmalz

1 kg Colorado Honig Vikingmalt
0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne
0,3 kg Abbey Castle Malting
0,25 kg Cara Clair Castle Malting
0,2 kg wiedeński Vikingmalt
0,15 kg zakwaszający Bestmalz
0,75 kg ekstrakt słodowy jasny WES

Chmiele:

50g - Iunga - 60'
 

Drożdże:

Danstar Belle Saison - gęstwa po #23

 

Dodatki:

Gips - 5g do zacierania

Mech Irlandzki - 5g - 10'

Zacieranie:
67°C - 90 minut
78°C - 10 minut

Dziwne jest to, że mimo takich samych proporcji słód:woda co w wee heavy nie udało mi się tego upchnąć do gara. Pozostały słód zacierany jest w osobnym garnku.

EDIT: Następnego dnia zdałem sobie sprawę że pomyliłem worki i poszły 2 kg pale ale Bestmalz zamiast pilzneńskiego z CM.

W międzyczasie #23 poszło w butle. 44x0,5l zabutelkowane ze 140g cukru. Odfermentowało do 1,5 Blg co daje 6,1% alkoholu.

#25 zlane na cichą. Odfermentowało do 3 Blg co daje 4,6% alkoholu.
#26 zmierzone - odfermentowanie do 8 brix co daje 3,3 Blg FG.


W zależności od wydajności z #28 powstanie jeszcze coś z wysłodzin.

25.06.2017 - piwo podzielone na 3 wiadra - w jednym 3l + 0,15g szafranu, w drugim 6.5l z 25g płatków sherry oloroso, trzecie czyste z całą resztą, ok. 7l
28.08.2017 - wersja z szafranem zabutelkowana z 14g cukru, wyszło 7x 0,33l i 1x 0,2l; wersja z płatkami sherry zabutelkowana, wyszło 3x0,33l i 11x0,5l zabutelkowane z 30g cukru; wersja bez dodatków w butlach, wyszło 14x0,5l z 30g cukru. Do rozlewu dodałem gęstwę US-05 po #35
 

Warka #29
Ziele na hałdzie - Black Ale

Warka: 11l
Goryczka: 23 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Zasyp jak to w piwie z wysłodzin niespecjalnie istnieje. Zebrałem ok. 13l brzeczki o ekstrakcie 9 brix. Trafiło do niej 300g Carafy Special II, z której został zrobiony cold brew w proporcjach z wodą 0,3:1. Jeśli nie uzyskam odpowiedniego ekstraktu użyję ekstraktu słodowego, żeby uzupełnić do tych 11-12 Blg

Chmiele:

10g Iunga - 60'
10g Simcoe - 0'
10g Centennial - 0'
15g Iunga - 0'
10g Simcoe - whirlpool w 72°C
10g Centennial - whirlpool w 72°C
15g Iunga - whirlpool w 72°C

Dodatki:

Kandyzowana skórka cytryny - 20g - 5'
Kandyzowana skórka pomarańczy - 10g - 5'
Mech irlandzki - 2,5g - 10'
Rozmaryn - 3g - 5'

Drożdże:

Danstar Nottingham - gęstwa z #25

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostateczny wynik wczorajszego warzenia to 17 litrów saisona 24 Blg; zaszczepiono ok. 300 ml bardzo rzadkiej gęstwy Belle Saison i 12l black ale 10 Blg - 50 ml bardzo gęstej gęstwy Nottinghamów

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Uff, lekki update, z pomocą ojca szanownego
#25 dostało 30g Marynki, 50g Iungi i 40g Sybilli na 5 dni i zostało zabutelkowane ze 130g cukru. Wyszło 40x0,5l
#26 dostało 50g Centenniala, po 25g Citry i Simcoe na 5 dni; zabutelkowane ze 100g cukru. Wyszło 36x0,5l
#27 zabutelkowano 10,5l ze 75g cukru. Wyszło 21x0,5l Reszta warki dostała 850g pulpy z mango i 450g ananasa w kawałkach (z puszki) przelanego wrzątkiem w celu spłukania syropu.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#24 z kiwi i limonkami poszło w butle. 23x0,5l i 1x0,33l z 80g cukru i 4.8ml/l kwasu mlekowego
#29 w butlach zabutelkowane z 60g cukru; 24x0,5l; zeszło do 2.5 blg co daje 4% alkoholu
#27 z mango i ananasem w butelkach z 45g glukozy, wyszło 11x0,5l.
#28 zeszło do 7.4 Blg co daje 10.5% alkoholu. W planach podzielenie na trzy wiadra z różnymi dodatkami.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Okrągła warka, trzydziesta, to i czas na powtórkę:
 

Warka #30

Terminatek - Oatmeal Rye Coffee Milk Stout

Warka: 21l
Goryczka: 32 IBU
Ekstrakt: 16 Blg

Słody:
3 kg pale ale Bestmalz
1 kg owsiany Fawcett
0,9 kg płatki żytnie

0,8 kg płatki owsiane błyskawiczne

0,6 kg laktoza
0,5 kg żytni Weyermann
0,5 kg Honig Viking Malt
0,3 kg Carafa II Weyermann
0,3 kg Brown Fawcett
0,3 kg Carafa III Special Weyermann

Chmiele:
35g Iunga -  60'
 

Drożdże:

US-05 - dwie uwodnione saszetki

Zacieranie:
68°C  - 60 minut; na ostatnie 15 minut wrzucona Carafa III Special
78°C - 10 minut

Dodatki:

Kawa - jeszcze nie sprecyzowałem jaka, na pewno powstaną dwie wersje na dwóch różnych kawach.
Kwas mlekowy - 7 ml do zacierania, 7 ml do wody do wysładzania
Whirlfloc T - 1 tabletka - 10'
CaCl2 - 4g
NaCl - 2g

Zmiany względem poprzedniej warki są tak znaczne, że nie wiem czy to będzie to samo piwo. Docelowo ma być jeszcze słodsze (zacieranie w wyższej temperaturze i 2x więcej laktozy), gładsze (2x tyle owsa) i gęstsze (1,5x więcej żyta). Zmieniłem chmiel goryczkowy, Iunga na stałe zagościła już w domowym browarze. Większa pełnia będzie osiągnięta przedłużonym do 90 minut gotowaniem.


Filtracja nie była aż tak tragiczna, 150g łuski wydatnie pomogło. Ostatecznie w wiadrze wylądowało nieco ponad 22l piwa o ekstrakcie 16,6 Brix = 16 Blg. Czarne jak smoła, obawiam się przesadzenia z palonymi słodami.

09.07.2017 - zlany na dwie połowy po ~10l; do jednego kawa brazylijska, do drugiego gwatemalska z krakowskiego Kellerana; po 50g mielonej. Dokładne nazwy uzupełnię
10.07.2017 - butelkowanie po 17-godzinnym cold brew mielonych ziaren. Wersji brazylijskiej wyszło 19x0,5l, gwatemalskiej 20x0,5l zabutelkowane odpowiednio z 42 i 45g cukru. Odfermentowało do 5.5 Blg co daje parametry 16* Blg i 6% alk.
 

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #31
Wit-Chuck - Witbier

Warka: 21l
Goryczka: 12 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

2,4 kg - pilzneński lager Malteurop
2 kg - płatki pszenne
0.4 kg - płatki owsiane błyskawiczne
0.1 kg - zakwaszający Bestmalz

Zacieranie:

płatki pszenne wrzucone w trakcie podgrzewania w temperaturze 60 stopni
66°C -> 64°C - 75 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

10g Iunga - 60'
25g Amarillo - 0'

Dodatki:

Kandyzowana skórka cytryny - 15g - 5'
Kandyzowana skórka pomarańczy - 5g - 5'

Curacao - 25g - 5'
Mech irlandzki - 5g - 10'
Kolendra - 15g - 5'
CaCl2 - 4g
NaCl - 2g
Łuska orkiszowa - 75g
Mąka - dla uzyskania zmętnienia

Drożdże:

Brewferm Blanche - uwodniona saszetka

Prawie całkowicie stylowo, oprócz Amarillo na flameout. Przywiozłem z Krakowa resztkę zmasakrowanej paczki, prawie jak hop powder. Z wysładzania 27l brzeczki 10.4 Brix. W wiadrze 22l 11.6 Brix

10.07.2017 - zlane na cichą; gęstwa potrzebna na jutrzejsze warzenie. Odfermentowało do 6 Brix co daje 3 Blg FG. Alk. 4,4%
11.07.2017 - zabutelkowane ze 160g cukru. Wyszło 39x0,5l i 3x0,33l

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #32
Hoppy Witbier

Warka: 21l
Goryczka: 50 IBU
Ekstrakt: 14 Brix

Słody:

3.3 kg - pilzneński lager Malteurop
2.8 kg - płatki pszenne błyskawiczne
0.4 kg - płatki owsiane błyskawiczne
0.15 kg - zakwaszający Bestmalz

Zacieranie:

64°C - 45 minut
72°C - 15 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

30g Iunga - 60'
25g Citra - 20'
20g Chinook - 20' whirlpool w 72°C
20g Centennial - 20' whirlpool w 72°C
20g Citra - 3 dni na zimno
20g Centennial - 3 dni na zimno
20g Chinook - 3 dni na zimno

Dodatki:
Whirlfloc-T - 1 tabletka - 10'

Curacao - 40g - 5'
Kolendra - 15g - 5'
NaCl - 2g

CaSO4 - 3g
Łuska orkiszowa - 100g

Drożdże:

Brewferm Blanche - gęstwa z #31

Trochę za mocno wysłodziłem i nie udało mi się osiągnąć zamierzonego ekstraktu. Uzupełniłem ekstraktem słodowym WES do 14 Brix. Dodatkowo załatwiłem na amen obydwa termometry, więc whirlpool i zadanie drożdży odbyło się na oko. Zadałem ok. 200 ml bardzo rzadkiej gęsty brewfermów.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #33
House of Taps - Imperial Oak&Orange Coffee New Zealand Dark Grodziskie

Warka: 21l
Goryczka: 21 IBU
Ekstrakt: 12.7 Blg

Słody:

5 kg - grodziski Weyermann
0.25 kg - Carafa Special III Weyermann
0.1 kg - pszeniczny czekoladowy Fawcett

Zacieranie:

64°C - 60 minut
78°C - 5 minut
Wrzucenie ciemnych słodów
78°C - kolejne 5 minut

Chmiele:

20g Iunga - 60'
50g Motueka - 20' whirlpool w 72°C
50g Rakau - 20' whirlpool w 72°C

Dodatki:
Whirlfloc-T - 1 tabletka - 10'

Curacao - 25g - 5'
Skórka słodkiej pomarańczy suszona - 5'
Łuska ryżowa - 250g
Amerykańskie płatki dębowe mocno opiekane - 40g - 7 dni
Kawa Etiopia Yirgacheffe Kochere - 50g - planowany cold brew 12-16h

Drożdże:

US-05 - uwodnione suchary

Poszło lepiej niż zakładaliśmy - wyszło 24l brzeczki o ekstrakcie 12.7 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #34
(Sour) APA

Warka: 21l
Goryczka: 32 IBU
Ekstrakt: 11,7 Blg

Słody:

3,5 kg - pilzneński Malteurop
1 kg - pszeniczny Heidelberg Bestmalz
0,25 kg - Cara Clair Castle Malting
0,2 kg - Abbey Castle Malting
0,05 kg - zakwaszający Bestmalz
Zacieranie:

64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Chmiele:

10g - Iunga - 60'
25g - Mosaic - 20'
10g - Citra - 20'
15g - Chinook - 0'
15g - Citra - 0'
30g - Chinook - 20' whirlpool w 72°C
20g - Citra - 3 dni na zimno
25g - Chinook - 3 dni na zimno
20g - Centennial - 3 dni na zimno
20g - Mistral - 3 dni na zimno
Dodatki:
Whirlfloc-T - 1 tabletka - 10'

Kwas mlekowy - 5 ml do zacierania
Gips - 5g do zacierania

Drożdże:

US-05 - uwodnione suchary

Dziś chciałem zatrzeć, ale filtracja tak utknęła, że chyba daruję sobie spanie i zrobię całą warkę w nocy... Po 3 godzinach i uzyskaniu 16l błota darowałem sobie i wróciłem do tego rano. Nowy filtrator załatwił sprawę i przefiltrował wszystko z zaskakująco wysoką wydajnością w pół godziny. Chyba rekord, 85%.

Wyszło 25l 12,2 Brix co daje 11,7 Blg

08.08.2017 - zlane na cichą, na której postoi z dwa-trzy tygodnie, bo nie mam kiedy rozlać tego piwa niestety. Odfermentowało do 2.9 Blg co daje 4,8% alk.
26.08.2017 - poszedł chmiel na zimno

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.