ATP Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) Warka #15Nielegalna wycinka drzew na posesji - RauchweizenWarka: 21lGoryczka: 17 IBUEkstrakt: 12 BlgSłody:2 kg wędzony jabłonią Viking Malt2,5 kg pszeniczny MalteuropChmiele:15g Magnum - 60'Drożdże: Mauribrew Weiss Y1433Zacieranie:44°C - 15 min64°C - 45 min72°C - 15 min78°C - 5 minutPrzez niedostateczne odparowanie, brzeczka nastawiona mająca 11 Blg odparowała do "tylko" 11,5. Poza tym piwa jest znacznie więcej, w fermentorze znalazło się ~25l Edytowane 2 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Warka #15Butterscotch - Scottish Export 80/-Warka: 21lGoryczka: 18 IBUEkstrakt: 11,5 BlgSłody:3 kg Pale Ale Strzegom1 kg Pale Ale Malteurop0,2 kg Żytni Weyermann (miały być płatki owsiane, ale nie miałem, a sklepy pozamykane)0,12 kg Whisky 30-45 ppm Castle Malting0,12 kg Karmelowy 150 Strzegom0,06 kg Carafa II Weyermann (miał być jęczmień palony, ale gdzieś wsiąkł)Chmiele:15g Phoenix - 60'15g Phoenix - 0'Drożdże: WLP028 Edinburgh Ale - fiolka bez starteraZacieranie:69°C - 60 minut78°C - 5 minutCarafa dodana na mashout, gotowanie 120 minut. Do fermentora trafiło 22l brzeczki. Edytowane 2 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Właśnie dzisiaj rozlewałem Scottisha 80. I powiem Ci, ze nijak nie trzyma mi się stylu. Dowaliłem za dużo na goryczkę i wszystko przyćmiło. Mam nadzieję, że się ułoży. Dałem tylko, albo aż 12 g Admirala 13,5 %AA na 60 minut. A zasyp praktycznie identyczny jak Twój, pale ale, sypnąłem wędzonego torfem, płatki owsiane i trochę karmelowego. Jestem Ciekaw jak Ci wyjdzie Btw mi IBU wychodzi jakieś 36 Warka 12 litrów. I na S-04 zeszło z 12.5 do 3. Edytowane 1 Listopada 2016 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Sam jestem bardzo ciekaw tego piwa, niestety wracałem do Krakowa, więc piwem będę mógł się zająć tylko przez domowników. Póki co po 12 godzinach drożdże nie wystartowały, pewnie dlatego, że w skrytce zostawiłem otwarte okno i temperatura spadła z tych 15°C do ~10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 (edytowane) Ostatnie dwa dni pracowite były.#15 poszła w butle, odfermentowała do 3 Blg, wyszło 46x0,5l z 205g cukru#16 poszła w butle, odfermentowała też do 3 Blg, wyszło 40x0,5l z 80g cukru Warka #17Skąpiec - Wee HeavyWarka: 20lGoryczka: 36 IBUEkstrakt: 25 BlgPłaska łyżeczka CaCl2 (ok. 4g) do 19l wody do zacieraniaSłody:8 kg wiedeński Strzegom0,25 kg Żytni Weyermann0,25 kg Whisky 30-45 ppm Castle Malting0,5 kg Biscuit 150 Strzegom0,1 kg Carafa II Weyermann1,25 kg Ekstrakt Słodowy Bruntal Pale AleChmiele:45g Phoenix - 60'Dodatki:Mech irlandzki - 10' łyżeczkaDrożdże: WLP028 Edinburgh Ale - gęstwa, ok. 250 mlZacieranie:66°C - 90 minut78°C - 5 minutWysładzanie całkiem sprawnie poszło, do gotowania poszło 24l brzeczki o ekstrakcie 20 Blg. W trakcie gotowania odparowanie do 22l 22 Blg, 3 Blg dołożone ekstraktem słodowym. Niestety przez ostatnie 5 minut gotowania lekko się ten syrop przypalił. Do fermentora poszło 20l brzeczki o ekstrakcie 25 Blg.Warka #18Chopie nie wiem - Bezstylowiec z wysłodzinWarka: 10lGoryczka: 26 IBUEkstrakt: 12,5 BlgChmiele: 15g Pacific Gem - 20'30g Mosaic - 0'15g Phoenix - 0'30g Pacific Gem - 0' Dodatki: 0,45 - Ekstrakt Słodowy Bruntal Pale Ale0,15 kg - laktoza5g - cynamon na flameoutDrożdże:Fermentis Safale K-97 - uwodniona saszetkaPoszło bez problemów. Do fermentora poszło 11l brzeczki o ekstrakcie 12,5 Blg Edytowane 2 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Warka #18 poszła w butelki, odfermentowało do 2,8 Blg, co daje 5,3% alkoholu.Wyszło 20x0,5l i 2x0,33l; zabutelkowane z 70g cukru.Warka #17 zlana na cichą do dwóch różnych wiader.Pierwsze, 10,5l dostało 40g płatków dębowych lekko opiekanych macerowanych przez 1,5 miesiąca w whisky. Drugie, nieco ponad 7l zostało jako wersja czysta. Refraktometr uparcie pokazuje 11.6 brix, co daje odfermentowanie do... 2 Blg co daje jakieś 14% alkoholu. Raczej niemożliwe, w smaku jest ok. Obstawiam błąd pomiaru. Piwo z wysłodek przy mierzeniu tydzień po rozpoczęciu fermentacji pokazało odfermentowanie do ok. 1,5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 (edytowane) Warka #19Czarny Skrzat - Oatmeal (Milk) Black IPAWarka: 21lGoryczka: 80 IBUEkstrakt: 16 BlgSłody:5 kg Pale Ale Malteurop0,8 kg Płatki owsiane błyskawiczne0,4 kg Pszeniczny Malteurop0,3 kg Carafa II Special - dodana na mashout0,3 kg Carafa II Special - cold brew w 800 ml wody dodawany na gotowanie w ilości 500 ml0,5 kg laktozaChmiele:30g Magnum - 60'50g Simcoe - 20' 25g Galaxy - 20'75g Simcoe - 0'40g Simcoe - whirlpool w 72°C25g Galaxy - whirlpool w 72°C135g Simcoe - na zimnoDrożdże: US-05 - dwie saszetki Dodatki: Mech irlandzki - łyżeczka - 10'Zacieranie:64°C - 60 minut78°C - 5 minutOstatecznie do fermentora trafiło 21l brzeczki o ekstrakcie 16,2 Brix. Bardzo duże straty, ze względu na osady i chmiel. Edytowane 2 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Warka #20O bogowie, walka! - Fruit Wheat AleWarka: 21lGoryczka: 26 IBUEkstrakt: 11 BlgSłody: 2,6 kg Pszeniczny Vikingmalt1,6 kg Pale Ale Vikingmalt0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne Chmiele:5g Simcoe - 60'15g Simcoe - 20'15g Amarillo - 20'25g Simcoe - 0'25g Amarillo - 0'30g Simcoe - whirlpool w 72°C30g Amarillo - whirlpool w 72°CDrożdże: US-05 - uwodnione Dodatki: Mech irlandzki - łyżeczka - 10'Gips - 3g do wody do zacieraniaZacieranie:64°C - 60 minut78°C - 5 minutPo gotowaniu mega błotko na dnie, wygenerowało spore straty rzędu ~4lW wiadrze 22l brzecki o ekstrakcie 11 BlgW planach podzielenie warki na dwa różne owoce. Edytowane 2 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) 5.03.2017 - Fruit Wheat Ale dostał pulpę z guanabany i mango; warka została podzielona.12.03.2017 - Fruit Wheat Ale poszedł w butle. Wyszło 25x0,33l guanabany i 27x0,33l mango.15.03.2017 - Wee Heavy poszło w butle - 19x0,33l wersji czystej z 22g cukru i 11x0,5l + 14x0,33l wersji z płatkami whisky zabutelkowane z 35g cukru. Spławik wskazał 2,5 Blg. Jednak po korekcie na ekstrakt rzeczywisty jest to podobno 6,5 Blg co daje 11,5% ABV (14% w przypadku odfermentowania do 2,5 Blg; pytanie czy jewarzka kłamie) Warka #21Miasteczkowe - Easy SaisonWarka: 21lGoryczka: 10 IBUEkstrakt: 8 BlgSłody:1 kg Pilzneński Castle Malting 1 kg Pszeniczny Bestmalz0,5 kg Pale Ale Vikingmalt0,3 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,05 kg zakwaszający Bestmalz Chmiele:25g - Cascade PL - 60' 25g - Cascade PL - whirlpool w 72°C25g - Mistral - whirlpool w 72°CDrożdże: Danstar Belle Saison - uwodniona saszetka Dodatki: Mech irlandzki - łyżeczka - 10'Gips - 3g do wody do zacieraniaZacieranie:68°C - 60 minut78°C - 5 minutDziś poprzestałem tylko na zakończeniu filtracji. Rano kontynuacja. Z filtracji wyszło 27,5l brzeczki 7,5 Blg. Do wiadra poszło 23,5l brzeczki 8 Blg. Mimo użycia mchu irlandzkiego nadal była strasznie mętna. Edytowane 2 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 (edytowane) Warka #22Woda po kwiatkach - Loral Session IPAWarka: 21lGoryczka: 39 IBUEkstrakt: 12 BlgSłody:4 kg pale ale Vikingmalt0,5 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg pszeniczny Malteurop 0,05 kg zakwaszający Bestmalz Chmiele: 5g - Loral - 60' 45g - Loral - 20' 40g - Loral - 0' 40g - Loral - whirlpool w 72°C - 20' 60g - Loral - na zimnoDrożdże: US-05 - uwodniona saszetka Dodatki: Whirlfloct T - 1 tabletka - 10'Gips - 4g do wody do zacierania Zacieranie:64°C - 60 minut78°C - 5 minutWarka #19 w butelkach. Wyszło 38x0,5l + 1x niedolane 0.5l. Zabutelkowane ze 130g cukru. Zeszło do 3 Blg. Edytowane 2 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) #21 poszło w butle - wyszło 41x0,5l zabutelkowane ze 140g cukru. Odfermentowało do 3 Brix co daje 0.75 Blg FG co z kolei daje 3.75% alkoholu. Warka #23No one gets left behind - SaisonWarka: 21lGoryczka: 31 IBUEkstrakt: 13 BlgSłody:2,6 kg pale ale Vikingmalt1,5 kg wiedeński Vikingmalt 1 kg wędzony jabłognią Vikingmalt0,1 kg karmelowy 150 Strzegom0,1 kg żytni Weyermann 0,1 kg zakwaszający Bestmalz Chmiele: 15g - Iunga - 60' 25g - Mistral - 20'30g - Mistral - 0' Drożdże: Danstar Belle Saison - gęstwa po #21 Dodatki: Gips - 3g do zacieraniaMech irlandzki - 5g - 10'Kandyzowana skórka pomarańczy - 30g - 10'Kandyzowana skórka cytryny - 20g - 10' Zacieranie:68°C - 60 minut78°C - 5 minutPierwotnie miało być 14 Blg, jednak przesadziłem nieco z wysładzaniem. Do wiadra poszły 24l brzeczki. Warka #24Round Two - GoseWarka: 21lGoryczka: 9 IBUEkstrakt: 11 BlgSłody:2,2 kg pale ale Vikingmalt 1,5 kg pszeniczny Vikingmalt0,7 kg płatki owsiane błyskawiczne0,1 kg zakwaszający Bestmalz Chmiele: 7g - Iunga - 60' Drożdże: Danstar Nottingham - uwodniona saszetka Dodatki: CaCl2 - 3g do zacierania Kwas mlekowy - 7ml do zacieraniaKolendra - 25g - 10'Sól himalajska - 20g - 10'Mech Irlandzki - 5g - 10' Zacieranie:64°C - 45 minut72°C - 15 minutZacierałem i filtrowałem w nocy, spać mi się chciało więc wygrzew odpuściłem. Po filtarcji uzyskałem 29l brzeczki 10 Blg.#22 Poszło w butle. Wyszło 18l zabutelkowane ze 120g cukru. Edytowane 2 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka #24 została podzielona.12 litrów trafiło w butelki z 2,2 ml kwasu mlekowego/butelka i 86g cukru. Odfermentowało do 5,2 brix co daje 4.65% alk.Pozostałe zostały zlane na owoce. Obrane, posiekane i zmiażdżone w pulpę 1,2 kg kiwi oblane sokiem wyciśniętym z dwóch limonek. Dostało łyżkę gęstwy i wiadro zostało zostawione w spokoju. Edytowane 17 Kwietnia 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka #25Złoto Lubelszczyzny - Polish WheatWarka: 21lGoryczka: 29 IBUEkstrakt: 11.5 BlgSłody: 3 kg pszeniczny Bestmalz1,2 kg pale ale Vikingmalt0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne0,2 kg słód wiedeński Vikingmalt0,1 kg słód zakwaszający Bestmalz Chmiele: 25g - Iunga - 20'10g - Marynka - 20' 15g - Sybilla - 20'30g - Iunga - 0'20g - Marynka - 0'20g - Sybilla - 0' 30g - Iunga - whirlpool w 72°C20g - Marynka - whirlpool w 72°C20g - Sybilla - whirlpool w 72°C50g - Iunga - na zimno15g - Marynka - na zimno45g - Sybilla - na zimno Drożdże: Danstar Nottingham - gęstwa po #24 Dodatki: CaSO4 - 3g do zacierania Kwas mlekowy - 3 ml do zacieraniaKwas mlekowy - 5 ml do wysładzaniaWhirlfloc - tabletka - 10' Zacieranie:64°C - 60 minut78°C - 10 minutDo gotowania poszło 29l brzeczki 11,5 brix. Straty na rekord, ponad 6 litrów. Rekordowe błoto plus potknąłem się o wąż przy przenoszeniu i jeszcze z pół litra uroniłem. Ostatecznie w fermentorze 21l brzeczki 11.5 Blg. Zadane 120 ml gęstwy Danstar Nottingham. Edytowane 2 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka #26Owsianka - Oatmeal IPAWarka: 21lGoryczka: 88 IBUEkstrakt: 16 BlgSłody: 5 kg pale ale Vikingmalt1,4 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,8 kg płatki pszenne0,25 kg cukier0,1 kg słód zakwaszający Bestmalz Chmiele: 40g - Iunga - 60'20g - Centennial - 20' 20g - Citra - 20'20g - Mosaic - 20'20g - Simcoe - 20'25g - Mosaic - 0'25g - Citra - 0'25g - Mosaic - whirlpool w 72°C25g - Centennial - whirlpool w 72°C50g - Centennial - na zimno25g - Simcoe - na zimno25g - Citra - na zimno Drożdże: Danstar Nottingham - gęstwa po #24 Dodatki: CaSO4 - 3g do zacierania Kwas mlekowy - 3 ml do zacieraniaKwas mlekowy - 5 ml do wysładzaniaWhirlfloc - tabletka - 10'150g - łuska orkiszowa cała Zacieranie:64°C - 60 minut78°C - 10 minutDo gotowania poszło 26,5l brzeczki 15,4 brix . Straty na rekord, ponownie ponad 6 litrów. Wydaje mi się że to wpływ Whirfloca. Balling podbity nieco cukrem. Wyszło 19l brzeczki 18 brix. Rozcieńczono do 20.5l 16 Blg. Zadane 150 ml gęstwy nottinghamów. Edytowane 2 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Widzę,dużo w browarze się dzieje Pozdrawiam i samych udanych warek życzę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Widzę,dużo w browarze się dzieje Pozdrawiam i samych udanych warek życzę . Dużo w Ostrowie bytuję ostatnimi czasy. Jeszcze majówka i będzie cała stop. Sesja za pasem. Do tego udaje mi się gościnnie warki robić na sprzęcie znajomego w Krakowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) Warka #27Druga szansa - GoseWarka: 16lGoryczka: 8 IBUEkstrakt: 11 BlgSłody:2 kg pilzneński klepiskowy Bruntal 1,7 kg pszeniczny Vikingmalt0,8 kg płatki owsiane błyskawiczne0,2 kg pale ale Vikingmalt Chmiele: 5g - Iunga - 60' Drożdże: S-33 - uwodniona saszetka Dodatki: Kolendra - 20g - 10'Sól himalajska - 15g - 10'Mech Irlandzki - 5g - 10' Zacieranie:64°C - 45 minut72°C - 15 minut78°C - 10 minutZdecydowanie nie polecam usługi śrutowania z esencjesmaku.pl Dramatycznie źle ześrutowany słód spowodował wydajność ok. 50% przez co piwa powstało znacznie mniej (18l w fermentorze). Spowodowało to przeskalowywanie przepisu na oko. Strasznie mętna brzeczka powędrowała do wiadra. Warka #28Projekt Marcin P. - Imperial SaisonWarka: 20lGoryczka: 37 IBUEkstrakt: 24 BlgSłody:5 kg pilzneński Castle Malting2 kg pale ale Bestmalz 1 kg Colorado Honig Vikingmalt0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne0,3 kg Abbey Castle Malting0,25 kg Cara Clair Castle Malting0,2 kg wiedeński Vikingmalt0,15 kg zakwaszający Bestmalz0,75 kg ekstrakt słodowy jasny WES Chmiele: 50g - Iunga - 60' Drożdże: Danstar Belle Saison - gęstwa po #23 Dodatki: Gips - 5g do zacierania Mech Irlandzki - 5g - 10' Zacieranie:67°C - 90 minut78°C - 10 minutDziwne jest to, że mimo takich samych proporcji słód:woda co w wee heavy nie udało mi się tego upchnąć do gara. Pozostały słód zacierany jest w osobnym garnku.EDIT: Następnego dnia zdałem sobie sprawę że pomyliłem worki i poszły 2 kg pale ale Bestmalz zamiast pilzneńskiego z CM.W międzyczasie #23 poszło w butle. 44x0,5l zabutelkowane ze 140g cukru. Odfermentowało do 1,5 Blg co daje 6,1% alkoholu.#25 zlane na cichą. Odfermentowało do 3 Blg co daje 4,6% alkoholu.#26 zmierzone - odfermentowanie do 8 brix co daje 3,3 Blg FG.W zależności od wydajności z #28 powstanie jeszcze coś z wysłodzin.25.06.2017 - piwo podzielone na 3 wiadra - w jednym 3l + 0,15g szafranu, w drugim 6.5l z 25g płatków sherry oloroso, trzecie czyste z całą resztą, ok. 7l28.08.2017 - wersja z szafranem zabutelkowana z 14g cukru, wyszło 7x 0,33l i 1x 0,2l; wersja z płatkami sherry zabutelkowana, wyszło 3x0,33l i 11x0,5l zabutelkowane z 30g cukru; wersja bez dodatków w butlach, wyszło 14x0,5l z 30g cukru. Do rozlewu dodałem gęstwę US-05 po #35 Warka #29Ziele na hałdzie - Black AleWarka: 11lGoryczka: 23 IBUEkstrakt: 11 Blg Zasyp jak to w piwie z wysłodzin niespecjalnie istnieje. Zebrałem ok. 13l brzeczki o ekstrakcie 9 brix. Trafiło do niej 300g Carafy Special II, z której został zrobiony cold brew w proporcjach z wodą 0,3:1. Jeśli nie uzyskam odpowiedniego ekstraktu użyję ekstraktu słodowego, żeby uzupełnić do tych 11-12 BlgChmiele: 10g Iunga - 60'10g Simcoe - 0'10g Centennial - 0'15g Iunga - 0'10g Simcoe - whirlpool w 72°C10g Centennial - whirlpool w 72°C15g Iunga - whirlpool w 72°CDodatki: Kandyzowana skórka cytryny - 20g - 5'Kandyzowana skórka pomarańczy - 10g - 5'Mech irlandzki - 2,5g - 10'Rozmaryn - 3g - 5'Drożdże: Danstar Nottingham - gęstwa z #25 Edytowane 28 Sierpnia 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Ostateczny wynik wczorajszego warzenia to 17 litrów saisona 24 Blg; zaszczepiono ok. 300 ml bardzo rzadkiej gęstwy Belle Saison i 12l black ale 10 Blg - 50 ml bardzo gęstej gęstwy Nottinghamów Edytowane 3 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 (edytowane) Uff, lekki update, z pomocą ojca szanownego#25 dostało 30g Marynki, 50g Iungi i 40g Sybilli na 5 dni i zostało zabutelkowane ze 130g cukru. Wyszło 40x0,5l#26 dostało 50g Centenniala, po 25g Citry i Simcoe na 5 dni; zabutelkowane ze 100g cukru. Wyszło 36x0,5l#27 zabutelkowano 10,5l ze 75g cukru. Wyszło 21x0,5l Reszta warki dostała 850g pulpy z mango i 450g ananasa w kawałkach (z puszki) przelanego wrzątkiem w celu spłukania syropu. Edytowane 16 Maja 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) #24 z kiwi i limonkami poszło w butle. 23x0,5l i 1x0,33l z 80g cukru i 4.8ml/l kwasu mlekowego#29 w butlach zabutelkowane z 60g cukru; 24x0,5l; zeszło do 2.5 blg co daje 4% alkoholu#27 z mango i ananasem w butelkach z 45g glukozy, wyszło 11x0,5l.#28 zeszło do 7.4 Blg co daje 10.5% alkoholu. W planach podzielenie na trzy wiadra z różnymi dodatkami. Edytowane 18 Czerwca 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Okrągła warka, trzydziesta, to i czas na powtórkę: Warka #30 Terminatek - Oatmeal Rye Coffee Milk StoutWarka: 21lGoryczka: 32 IBUEkstrakt: 16 BlgSłody:3 kg pale ale Bestmalz1 kg owsiany Fawcett0,9 kg płatki żytnie 0,8 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,6 kg laktoza0,5 kg żytni Weyermann0,5 kg Honig Viking Malt0,3 kg Carafa II Weyermann0,3 kg Brown Fawcett0,3 kg Carafa III Special WeyermannChmiele:35g Iunga - 60' Drożdże: US-05 - dwie uwodnione saszetkiZacieranie:68°C - 60 minut; na ostatnie 15 minut wrzucona Carafa III Special78°C - 10 minutDodatki: Kawa - jeszcze nie sprecyzowałem jaka, na pewno powstaną dwie wersje na dwóch różnych kawach.Kwas mlekowy - 7 ml do zacierania, 7 ml do wody do wysładzaniaWhirlfloc T - 1 tabletka - 10'CaCl2 - 4gNaCl - 2gZmiany względem poprzedniej warki są tak znaczne, że nie wiem czy to będzie to samo piwo. Docelowo ma być jeszcze słodsze (zacieranie w wyższej temperaturze i 2x więcej laktozy), gładsze (2x tyle owsa) i gęstsze (1,5x więcej żyta). Zmieniłem chmiel goryczkowy, Iunga na stałe zagościła już w domowym browarze. Większa pełnia będzie osiągnięta przedłużonym do 90 minut gotowaniem.Filtracja nie była aż tak tragiczna, 150g łuski wydatnie pomogło. Ostatecznie w wiadrze wylądowało nieco ponad 22l piwa o ekstrakcie 16,6 Brix = 16 Blg. Czarne jak smoła, obawiam się przesadzenia z palonymi słodami.09.07.2017 - zlany na dwie połowy po ~10l; do jednego kawa brazylijska, do drugiego gwatemalska z krakowskiego Kellerana; po 50g mielonej. Dokładne nazwy uzupełnię10.07.2017 - butelkowanie po 17-godzinnym cold brew mielonych ziaren. Wersji brazylijskiej wyszło 19x0,5l, gwatemalskiej 20x0,5l zabutelkowane odpowiednio z 42 i 45g cukru. Odfermentowało do 5.5 Blg co daje parametry 16* Blg i 6% alk. Edytowane 10 Lipca 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Warka #31Wit-Chuck - WitbierWarka: 21lGoryczka: 12 IBUEkstrakt: 11 BlgSłody: 2,4 kg - pilzneński lager Malteurop2 kg - płatki pszenne0.4 kg - płatki owsiane błyskawiczne0.1 kg - zakwaszający BestmalzZacieranie: płatki pszenne wrzucone w trakcie podgrzewania w temperaturze 60 stopni66°C -> 64°C - 75 minut78°C - 10 minutChmiele: 10g Iunga - 60'25g Amarillo - 0'Dodatki: Kandyzowana skórka cytryny - 15g - 5'Kandyzowana skórka pomarańczy - 5g - 5' Curacao - 25g - 5'Mech irlandzki - 5g - 10'Kolendra - 15g - 5'CaCl2 - 4gNaCl - 2gŁuska orkiszowa - 75gMąka - dla uzyskania zmętnieniaDrożdże: Brewferm Blanche - uwodniona saszetkaPrawie całkowicie stylowo, oprócz Amarillo na flameout. Przywiozłem z Krakowa resztkę zmasakrowanej paczki, prawie jak hop powder. Z wysładzania 27l brzeczki 10.4 Brix. W wiadrze 22l 11.6 Brix10.07.2017 - zlane na cichą; gęstwa potrzebna na jutrzejsze warzenie. Odfermentowało do 6 Brix co daje 3 Blg FG. Alk. 4,4%11.07.2017 - zabutelkowane ze 160g cukru. Wyszło 39x0,5l i 3x0,33l Edytowane 12 Lipca 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) Warka #32Hoppy WitbierWarka: 21lGoryczka: 50 IBUEkstrakt: 14 BrixSłody: 3.3 kg - pilzneński lager Malteurop2.8 kg - płatki pszenne błyskawiczne0.4 kg - płatki owsiane błyskawiczne0.15 kg - zakwaszający BestmalzZacieranie: 64°C - 45 minut72°C - 15 minut78°C - 10 minutChmiele: 30g Iunga - 60'25g Citra - 20'20g Chinook - 20' whirlpool w 72°C20g Centennial - 20' whirlpool w 72°C20g Citra - 3 dni na zimno20g Centennial - 3 dni na zimno20g Chinook - 3 dni na zimnoDodatki:Whirlfloc-T - 1 tabletka - 10' Curacao - 40g - 5'Kolendra - 15g - 5'NaCl - 2g CaSO4 - 3gŁuska orkiszowa - 100gDrożdże: Brewferm Blanche - gęstwa z #31Trochę za mocno wysłodziłem i nie udało mi się osiągnąć zamierzonego ekstraktu. Uzupełniłem ekstraktem słodowym WES do 14 Brix. Dodatkowo załatwiłem na amen obydwa termometry, więc whirlpool i zadanie drożdży odbyło się na oko. Zadałem ok. 200 ml bardzo rzadkiej gęsty brewfermów. Edytowane 12 Lipca 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 17 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Warka #33House of Taps - Imperial Oak&Orange Coffee New Zealand Dark GrodziskieWarka: 21lGoryczka: 21 IBUEkstrakt: 12.7 BlgSłody: 5 kg - grodziski Weyermann0.25 kg - Carafa Special III Weyermann0.1 kg - pszeniczny czekoladowy FawcettZacieranie: 64°C - 60 minut78°C - 5 minutWrzucenie ciemnych słodów78°C - kolejne 5 minutChmiele: 20g Iunga - 60'50g Motueka - 20' whirlpool w 72°C50g Rakau - 20' whirlpool w 72°CDodatki:Whirlfloc-T - 1 tabletka - 10' Curacao - 25g - 5'Skórka słodkiej pomarańczy suszona - 5'Łuska ryżowa - 250gAmerykańskie płatki dębowe mocno opiekane - 40g - 7 dniKawa Etiopia Yirgacheffe Kochere - 50g - planowany cold brew 12-16hDrożdże: US-05 - uwodnione sucharyPoszło lepiej niż zakładaliśmy - wyszło 24l brzeczki o ekstrakcie 12.7 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) Warka #34(Sour) APAWarka: 21lGoryczka: 32 IBUEkstrakt: 11,7 BlgSłody: 3,5 kg - pilzneński Malteurop1 kg - pszeniczny Heidelberg Bestmalz0,25 kg - Cara Clair Castle Malting0,2 kg - Abbey Castle Malting0,05 kg - zakwaszający BestmalzZacieranie: 64°C - 60 minut78°C - 10 minutChmiele: 10g - Iunga - 60'25g - Mosaic - 20'10g - Citra - 20'15g - Chinook - 0'15g - Citra - 0'30g - Chinook - 20' whirlpool w 72°C20g - Citra - 3 dni na zimno25g - Chinook - 3 dni na zimno20g - Centennial - 3 dni na zimno20g - Mistral - 3 dni na zimnoDodatki:Whirlfloc-T - 1 tabletka - 10' Kwas mlekowy - 5 ml do zacieraniaGips - 5g do zacieraniaDrożdże: US-05 - uwodnione sucharyDziś chciałem zatrzeć, ale filtracja tak utknęła, że chyba daruję sobie spanie i zrobię całą warkę w nocy... Po 3 godzinach i uzyskaniu 16l błota darowałem sobie i wróciłem do tego rano. Nowy filtrator załatwił sprawę i przefiltrował wszystko z zaskakująco wysoką wydajnością w pół godziny. Chyba rekord, 85%.Wyszło 25l 12,2 Brix co daje 11,7 Blg08.08.2017 - zlane na cichą, na której postoi z dwa-trzy tygodnie, bo nie mam kiedy rozlać tego piwa niestety. Odfermentowało do 2.9 Blg co daje 4,8% alk.26.08.2017 - poszedł chmiel na zimno Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się