ATP Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) Warka #102 Nowofalowy Pils / Session IPAWarka: 10l/10lGoryczka: 35 IBUEkstrakt: 12/11,7 BlgSłody: 4,5 kg - pilzneński Viking Malt 0,25 kg - CaraPils Weyermann 0,2 kg - monachijski II Weyermann Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 20g - Iunga - 60' 50g - Kohatu - whirlpool - 20' w 78°C 75g - Nelson Sauvin - na zimno - 3 dni - do pilsa 25g - Nelson Sauvin - na zimno - 3 dni - do session IPA 50g - Rakau - na zimno - 3 dni - do session IPA Dodatki: NaCl - 2g CaCl2 - 4g Drożdże: Pils - gęstwa po #96 Session IPA - Wyeast 1187 Ringwood Ale - starter 0,8l Edytowane 12 Marca 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 25 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 (edytowane) Warka #103 Quarantine IPAWarka: 21Goryczka: 58 IBUEkstrakt: 14,5 BlgSłody: 5 kg - pilzneński Soufflet 0,4 kg - płatki żytnie 0,4 kg - płatki jęczmienne 0,4 kg - płatki owsiane Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 30g - Magnum - 60' 25g - El Dorado - 15' 25g - El Dorado - whirlpool - 20' w 78°C 50g - El Dorado - na zimno - 3 dni 50g - Sabro - na zimno - 3 dni 40g - Amarillo - na zimno - 3 dni Dodatki: NaCl - 2g Drożdże: OYL-501 Gulo Ale - gęstwa po #99 22l poszło na fermentację. Po fermentacji trafiło 1,35 kg truskawek, 1,2 kg malin i 600g jagód. Zabutelkowano 19,5l przy FG 1,5 Blg, co daje 7,2% alk. ze 115g cukru. Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 25 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 (edytowane) Warka #104 New England Pale AleWarka: 20lGoryczka: 20 IBUEkstrakt: 12,5 BlgSłody: 3 kg - pilzneński Soufflet 1 kg - pszeniczny Soufflet 0,8 kg - płatki owsiane 0,5 kg - płatki pszenne Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 35g - Centennial - 15' 50g - Centennial - whirlpool - 20' w 78°C 60g - Amarillo- na zimno - 3 dni 15g - Centennial - na zimno - 3 dni Dodatki: NaCl - 2g Drożdże: OYL-052 DIPA Ale - gęstwa po #98 Masakryczne problemy z filtracją. Zmniejszyłem ilość gotowanej brzeczki i w efekcie wybicia. Do wiadra poszło 20l 12,5 Blg. Masa osadów, zabutelkowano 12l z 65g cukru, przy FG 3,2 Blg, co daje 5% alk. Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 (edytowane) Warka #105 - warzone 25.04.2020 Gulo IPAWarka: 21lGoryczka: 62 IBUEkstrakt: ok. 14 BlgSłody: 2 kg - pilzneński Soufflet 2 kg - pszeniczny Soufflet 2 kg - pale ale Castle Malting Zacieranie: 70°C -> 63°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 30g - Magnum - 60' 20g - El Dorado - 20' 20g - El Dorado - whirlpool - 20' w 78°C 30g - Ekuanot - whirlpool - 20' w 78°C 60g - El Dorado - na zimno - 3 dni 70g - Ekuanot - na zimno - 3 dni Dodatki: NaCl - 2g CaCl2 - 4g Drożdże: OYL-501 Gulo Ale - gęstwa po #103 Zeszło do 1,5 Blg, co daje ok. 7% alkoholu. Zabutelkowane ze 123g cukru. Wyszło 19l. Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Warka #106 - warzony 2.05.2020 Nowofalowy Pils Warka: 18lGoryczka: 35 IBUEkstrakt: 12 BlgSłody: 4 kg - pilzneński Castle Malting Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 25g - Magnum - 60' 30g - Iunga - 0' 100g - Nelson Sauvin - na zimno - 3 dni - do pilsa Dodatki: NaCl - 2g CaCl2 - 4g Kwas mlekowy - 10 ml Drożdże: Mangrove Jack's M76 Bavarian Lager - dwie saszetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Warka #107 Pils Warka: 22lGoryczka: 35 IBUEkstrakt: 12,5 BlgSłody: 5 kg - pilzneński Castle Malting Zacieranie: 63°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 30g - Marynka - 60' 50g - Sybilla - 0' Dodatki: Kwas mlekowy - 7 ml Drożdże: Fermentis W-34/70 - dwie saszetki. Edytowane 25 Maja 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 29 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) Warka #108 - warzone 22.05.2020 Juicy Sour Warka: 20lGoryczka: 5 IBUEkstrakt: 13 BlgSłody: 3 kg - pale ale Castle Malting 1 kg - pszeniczny Soufflet 1 kg - płatki owsiane 0,5 kg - laktoza Zacieranie: 68°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmielenie: 5g - Magnum - 60' - gotowanie po zakwaszaniu Dodatki: Kwas mlekowy - 7 ml Whirlfloc - T - 10' - pół tabletki Drożdże: Lallemand Voss Kveik - jedna saszetka Lactobacillus Planatarum - 5g probiotyku z serowara 22.05 - zagotowano przez 15 minut i schłodzono do 35°C - zadano 5g Lactobacillus Planatarum 24.05 - drugie gotowanie - wyszło 20l 13 Blg + 5l osadów w kiblu 29.05 - zlanie na owoce - pomiar Blg - 6,5 Plato. Dodano 1,5 kg pulpy z brzoskwini, 1 kg pulpy z guawy i 0,5 kg mrożonych jagód. Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 29 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 (edytowane) Warka #109 Brett SaisonWarka: 19lGoryczka: 25 IBUEkstrakt: 12 BlgSłody: 3 kg - pilzneński Viking Malt 1 kg - monachijski I Weyermann 0,4 kg - płatki orkiszowe Zacieranie: 65°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 20g - Iunga - 60' Dodatki: Kwas mlekowy - 7 ml CaCl2 - 4g Drożdże: Fermentis T-58 - pierwsza fermentacja Amalgamation Brett Blend - wtórna fermentacja - balon zalany 12.06..2020 Edytowane 28 Czerwca 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Warka #110- warzone 12.06.2020 Porter BałtyckiWarka: 16lGoryczka: 35 IBUEkstrakt: 18 BlgSłody: 3 kg - wiedeński Castle Malting 2 kg - monachijski II Bestmalz 0,35 kg - Special B Weyermann 0,25 kg - CaraMunich III Weyerman 0,25 kg - Caramalt Simpsons 0,12 kg - czekoladowy pszeniczny Weyermann Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minut i wrzut chocolate wheataChmiele: 35g - Iunga - 60' Dodatki: NaCl - 2g CaCl2 - 4g Drożdże: M76 Bavarian Lager - 300 ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Warka #111 - warzone 16.06.2020 Turbo Mango Berliner WeisseWarka: 21lGoryczka: 8 IBUEkstrakt: 8,8 BlgSłody: 2 kg - pilzneński Viking Malt 1 kg - pszeniczny Soufflet Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 7g - Magnum - 60' Dodatki: Kwas mlekowy - 7 ml CaCl2 - 4g Amchur - 35g - 0' Pulpa mango - 2,45 kg - po fermentacji Drożdże: Lallemand Voss Kveik - gęstwa po #108 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 (edytowane) Warka #112 - warzone 29.06.2020 Porter BałtyckiWarka: 18lGoryczka: 39 IBUEkstrakt: 21,6 BlgSłody: 5 kg - wiedeński Castle Malting 3 kg - monachijski II Bestmalz 0,5 kg - Special B Weyermann 0,33 kg - CaraMunich III Weyerman 0,33 kg - melanoidynowy Weyermann 0,13 kg - czekoladowy pszeniczny Fawcett Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minut i wrzut chocolate wheataChmiele: 50g - Iunga - 60' 20g - Marynka - 20' Dodatki: NaCl - 2g CaCl2 - 4g Drożdże: W-34/70 - gęstwa po #107 18,5l 21,6 Blg w wiadrze. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 (edytowane) Warka #113 - warzone 07.07.2020 Kveik IPAWarka: 20lGoryczka: 50 IBUEkstrakt: 15 BlgSłody: 5 kg - Golden Promise Simpsons 1 kg - Golden Naked Oats Simpsons 0,4 kg - płatki owsiane 0,4 kg - płatki jęczmienne Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 50g - Simcoe - 20' 25g - Enigma - whirlpool 20' w 77* 25g - Nelson Sauvin - whirlpool 20' w 77* 50g - Simcoe - na zimno 5 dni 100g - Mosaic BBC - na zimno 5 dni Dodatki: Kwas mlekowy - 7 ml CaCl2 - 4g Drożdże: Lallemand Voss Kveik - gęstwa po #111 Edytowane 9 Lipca 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka #114- warzone 18.07.2020 Oatmeal StoutWarka: 21lGoryczka: 31 IBUEkstrakt: 13 BlgSłody: 2,5 kg - Pale Ale VM 1 kg - monachijski ciemny Weyermann 1 kg - płatki owsiane 0,25 kg - Imperial Simpsons 0,2 kg - Chocolate Fawcett 0,2 kg - Carafa II Weyermann 0,2 kg - Chocolate Wheat Weyermann 0,17 kg - Crystal Castle Malting Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 20g - Magnat - 60' 25g - EKG - 0' Dodatki: Kwas mlekowy - 7 ml CaCl2 - 4g Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale - starter 1,2l 15.08.2020 - rozlew w butelki, wyszło 20x0,5l wersji z kawą Brazylia Santos (kawa zaparzona w aeropressie, dawkowana po 15 ml strzykawką do butelek), 26x0,5l klasycznej wersji. Odfermentowane do 4,5 Blg, co daje 4,7% alk. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka #115- warzone 25.07.2020 BraggotWarka: 19lGoryczka: 45 IBUEkstrakt: 24 BlgSłody: 4 kg - Wiedeński VM 2 kg - Wiedeński Weyermann 1,2 kg - płatki żytnie 0,2 kg - CaraMunich III Weyermann 0,2 kg - Special B Weyermann 0,2 kg - Special W Weyermann 2,6 kg - miód gryczany Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 47g - Iunga - granulat 2019 - 60' 13g - Idaho Gem- granulat 2019 - 60' Drożdże: Lallemand Voss Kveik - gęstwa po #113 1 kg miodu na gotowanie 2 porcje po 0,8 kg rozcieńczone do 50 blg - 28.07 i 1.08 20.08.2020 - zlane na cichą, ok. 4 Plato, ~11% alk. Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka #116 - warzone 10.08.2020 Fruit SaisonWarka: 21lGoryczka: 28 IBUEkstrakt: 11,7 BlgSłody: 3,6 kg - pilzneński Viking Malt 1 kg - wiedeński Viking Malt 0,4 kg - płatki żytnie Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 30g - Oktawia - 60' Dodatki: NaCl - 4g Drożdże: Fermentis BE-134 - jedna paczka 20.08.2020 - zlane na 2l pulpy brzoskwinii, moreli i gruszki (2:1:1), odfermentowanie do 0,7 Blg (5,9% alk.) Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka #117 - warzone 12.08.2020 Polish WheatWarka: 21lGoryczka: 24 IBUEkstrakt: 12,5 BlgSłody: 2,5 kg - pilzneński Viking Malt 2,5 kg - pszeniczny Viking Malt Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 40g - Oktawia - 20' 60g - Oktawia - 0' 70g - Oktawia - na zimno do połowy warki Dodatki: NaCl - 4g Drożdże: Lallemand Voss Kveik - jedna paczka Pół warki dostanie dodatki dla "wariacji nt pale ale" na Warszawski KPD 20.08.2020 - zlane na cichą, FG 3,6 Blg (4,9% alk.), 11l zlane na 70g Oktawii, pozostałe 9l na 3l soku jabłkowego, do którego trafi jeszcze trawa żubrowa i cynamon. Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Warka #118 - warzone 15.08.2020 BitterWarka: 21lGoryczka: 30 IBUEkstrakt: 10,5 BlgSłody: 4 kg - pale ale Viking Malt 0,25 kg - Imperial Malt Simpsons 0,25 kg - Crystal Medium Crisp Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 20g - Magnat - 60' 25g - EKG - 0' Dodatki: CaCl2 - 5g Kwas mlekowy - 7 ml Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa po #114 Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 19 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) Warka #119 - warzone 05.09.2020 BitterWarka: 21lGoryczka: 30 IBUEkstrakt: 10,5 BlgSłody: 4 kg - pale ale Viking Malt 0,375 kg - Crystal Medium Crisp Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 20g - Magnat - 60' 45g - EKG - 0' Dodatki: CaCl2 - 5g Kwas mlekowy - 7 ml Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa po #118 17.10.2020 - zabutelkowane 19,5l ze 100g cukru. FG 1,5 Blg, co daje 5% alk. Edytowane 19 Października 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 19 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) Warka #120 - warzone 16.09.2020Dry StoutWarka: 21lGoryczka: 39 IBUEkstrakt: 10 BlgSłody: 3,5 kg - pale ale Viking Malt 0,4 kg - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,25 kg - palone żyto Viking Malt 0,1 kg - Carafa II Weyermann 0,1 kg - Carafa III Special Weyermann 0,05 kg - Brown Crisp Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 25g - Magnat - 60' Dodatki: CaCl2 - 5g Kwas mlekowy - 7 ml Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa po #118 17.10.2020 - zabutelkowane 22l ze 115g cukru. FG 2 Blg co daje 4,4% alk. Edytowane 19 Października 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 19 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 (edytowane) Warka #121 - warzone 29.09.2020 Belgian Blond Warka: 21lGoryczka: 28 IBUEkstrakt: 15,7 BlgSłody: 5,5 kg - pilzneński Viking Malt 0,5 kg - Abbey Castle Malting 0,25 kg - Cara Clair Castle Malting 0,25 kg - cukier biały Zacieranie: 64°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 40g - Marynka - 60' 25g - Saaz - 0' Dodatki: CaCl2 - 5g Kwas mlekowy - 7 ml Whirlfloc - T - tabletka - 10' Drożdże: Wyeast 1762 Belgian Abbey II - gęstwa Edytowane 19 Października 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 19 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 (edytowane) Warka #122 - warzone 6.10.2020 Sour Double IPAWarka: 21lGoryczka: 60 IBUEkstrakt: 18,7 BlgSłody: 5 kg - pilzneński Viking Malt 1,5 kg - płatki owsiane 0,75 kg - Cara Clair Castle Malting 0,5 kg - Abbey Castle Malting Zacieranie: 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 70g - Simcoe - 20' 37g - Idaho Gem - 0' 50g - Idaho Gem - whirlpool 20' w 77°C 30g - Simcoe - w 3. dniu fermentacji 100g - Citra - 5 dni na zimno 50g - Idaho Gem - 5 dni na zimno Dodatki: CaCl2 - 5g Kwas mlekowy - 7 ml Whirlfloc - T - tabletka - 10' Drożdże: US-05 - gęstwa 24.10.2020 - zabutelkowane przy FG 5,4 Blg, co daje ok. 7,4% alk. Edytowane 25 Listopada 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 19 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 (edytowane) Warka #123 - warzone 17.10.2020 Russian Imperial StoutWarka: 21lGoryczka: 120 IBUEkstrakt: 28 BlgSłody: 5 kg - pale ale Castle Malting 2 kg - munich Castle Malting 2 kg - pilzneński Viking Malt 1,6 kg - płatki owsiane 1 kg - Crystal Castle Malting 1 kg - Biscuit Castle Malting 1 kg - Chocolate Wheat Weyermann 0,5 kg - Wheat Black Castle Malting 0,5 kg - cukier kandyzowany ciemny 0,25 kg - Special W Weyermann 0,25 kg - melanoidynowy Weyermann Zacieranie: Double mash (po 2 razy) 67°C - 60 minut 78°C - 10 minutChmiele: 200g - Magnum - 60' Dodatki: CaCl2 - 10g Kwas mlekowy - 10 ml Whirlfloc - T - tabletka - 10' Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa po #120Uwagi: Gotowanie 3,5h. 21.11.2020 - przelane na cichą przy 5 Blg. Zlane na 50g mocno opiekanych płatków dębowych macerowanych w koniaku. Edytowane 25 Listopada 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 19 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 (edytowane) Warka #124 - warzone 17.10.2020 Christmas Milk StoutWarka: 12lGoryczka: ?? IBUEkstrakt: 16,2 BlgSłody: Wysłodziny po warce #123 Zacieranie: Tak jak warka #123 (wysłodziny) Chmiele: 12g - Magnat - 60' Dodatki: Whirlfloc-T - pół tabletki - 10' Masa makowa - 1700g - 10' Laktoza - 350g - 10' Drożdże: US-05 - saszetka 21.11.2020 - rozlew, FG 6 Blg, co daje ~6% alk. Zabutelkowano 22x0,5l z 57g na 2 v/v. Edytowane 25 Listopada 2020 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 19 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 Witaj. Koniecznie daj znać, jak masa makowa wpłynęła na piwo Kiedyś zastanawiałem się nad jej użyciem, ale jednak wybrałem przyprawy korzenne do świątecznego uwarzonego w zeszłym roku U siebie przesadziłem z przyprawami, ale chyba jednak taka przesada w piwie pitym w tak specjalnym okresie nie przeszkadza nadto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 19 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 33 minuty temu, markus383 napisał: Witaj. Koniecznie daj znać, jak masa makowa wpłynęła na piwo Kiedyś zastanawiałem się nad jej użyciem, ale jednak wybrałem przyprawy korzenne do świątecznego uwarzonego w zeszłym roku U siebie przesadziłem z przyprawami, ale chyba jednak taka przesada w piwie pitym w tak specjalnym okresie nie przeszkadza nadto Połowa warki #91 była z masą makową. Ostatecznie na konkurs dałem inną wersję, po werdykcie przekazałem chłopakom z Brokreacji drugi wariant i uznali go za lepszy od tego, który wysłałem. Na 10l efekt był zadowalający, było faktycznie czuć makowca w tym piwie. Tutaj na masę szło 16l brzeczki, więc dałem dwie puchy, bo to jednak stricte świąteczne piwo. Warto pamiętać że jest w tym sporo cukru, co podbije wytrawność, więc warto skontrować to laktozą i karmelowymi słodami. A i jest też masa tłuszczu, więc o pianie to zapomnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się