Skocz do zawartości

Browar Hoppy Pony


ATP

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #102
Nowofalowy Pils / Session IPA


Warka: 10l/10l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 12/11,7 Blg

Słody:

4,5 kg - pilzneński Viking Malt

0,25 kg - CaraPils Weyermann

0,2 kg - monachijski II Weyermann

 

Zacieranie:

64°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

20g - Iunga - 60'

50g - Kohatu - whirlpool - 20' w 78°C

75g - Nelson Sauvin - na zimno - 3 dni - do pilsa

25g - Nelson Sauvin - na zimno - 3 dni - do session IPA

50g - Rakau - na zimno - 3 dni - do session IPA

 

Dodatki:
NaCl - 2g

CaCl2 - 4g


Drożdże:

Pils - gęstwa po #96

Session IPA - Wyeast 1187 Ringwood Ale - starter 0,8l

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #103
Quarantine IPA


Warka: 21
Goryczka: 58 IBU
Ekstrakt: 14,5 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Soufflet

0,4 kg - płatki żytnie

0,4 kg - płatki jęczmienne

0,4 kg - płatki owsiane

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

30g - Magnum - 60'

25g - El Dorado - 15'

25g - El Dorado - whirlpool - 20' w 78°C

50g - El Dorado - na zimno - 3 dni

50g - Sabro - na zimno - 3 dni
40g - Amarillo - na zimno - 3 dni

 

Dodatki:
NaCl - 2g


Drożdże:

OYL-501 Gulo Ale - gęstwa po #99

22l poszło na fermentację. Po fermentacji trafiło 1,35 kg truskawek, 1,2 kg malin i 600g jagód.

Zabutelkowano 19,5l przy FG 1,5 Blg, co daje 7,2% alk. ze 115g cukru.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #104
New England Pale Ale


Warka: 20l
Goryczka: 20 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg

Słody:

3 kg - pilzneński Soufflet

1 kg - pszeniczny Soufflet

0,8 kg - płatki owsiane

0,5 kg - płatki pszenne

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

35g - Centennial - 15'

50g - Centennial - whirlpool - 20' w 78°C

60g - Amarillo- na zimno - 3 dni

15g - Centennial - na zimno - 3 dni

 

Dodatki:
NaCl - 2g


Drożdże:

OYL-052 DIPA Ale - gęstwa po #98

Masakryczne problemy z filtracją. Zmniejszyłem ilość gotowanej brzeczki i w efekcie wybicia. Do wiadra poszło 20l 12,5 Blg. Masa osadów, zabutelkowano 12l z 65g cukru, przy FG 3,2 Blg, co daje 5% alk.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #105 - warzone 25.04.2020
Gulo IPA


Warka: 21l
Goryczka: 62 IBU
Ekstrakt: ok. 14 Blg

Słody:

2 kg - pilzneński Soufflet

2 kg - pszeniczny Soufflet

2 kg - pale ale Castle Malting

 

Zacieranie:

70°C -> 63°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

30g - Magnum - 60'

20g - El Dorado - 20'

20g - El Dorado - whirlpool - 20' w 78°C

30g - Ekuanot - whirlpool - 20' w 78°C

60g - El Dorado - na zimno - 3 dni

70g - Ekuanot - na zimno - 3 dni
 

Dodatki:
NaCl - 2g
CaCl2 - 4g


Drożdże:

OYL-501 Gulo Ale - gęstwa po #103

Zeszło do 1,5 Blg, co daje ok. 7% alkoholu. Zabutelkowane ze 123g cukru. Wyszło 19l.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #106 - warzony 2.05.2020
Nowofalowy Pils 


Warka: 18l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

4 kg - pilzneński Castle Malting

 

Zacieranie:

64°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

25g - Magnum - 60'

30g  - Iunga - 0'

100g - Nelson Sauvin - na zimno - 3 dni - do pilsa

 

Dodatki:
NaCl - 2g

CaCl2 - 4g
Kwas mlekowy - 10 ml


Drożdże:

Mangrove Jack's M76 Bavarian Lager - dwie saszetki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #107
Pils 


Warka: 22l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Castle Malting

 

Zacieranie:

63°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

30g - Marynka - 60'

50g  - Sybilla - 0'

 

Dodatki:
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

Fermentis W-34/70 - dwie saszetki.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #108 - warzone 22.05.2020
Juicy Sour  


Warka: 20l
Goryczka: 5 IBU
Ekstrakt: 13 Blg

Słody:

3 kg - pale ale Castle Malting

1 kg - pszeniczny Soufflet

1 kg - płatki owsiane

0,5 kg - laktoza

 

Zacieranie:

68°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmielenie:

5g - Magnum - 60' - gotowanie po zakwaszaniu

 

Dodatki:
Kwas mlekowy - 7 ml

Whirlfloc - T - 10' - pół tabletki


Drożdże:

Lallemand Voss Kveik - jedna saszetka
Lactobacillus Planatarum - 5g probiotyku z serowara

22.05 - zagotowano przez 15 minut i schłodzono do 35°C - zadano 5g Lactobacillus Planatarum
24.05 - drugie gotowanie - wyszło 20l 13 Blg + 5l osadów w kiblu

29.05 - zlanie na owoce - pomiar Blg - 6,5 Plato. Dodano 1,5 kg pulpy z brzoskwini, 1 kg pulpy z guawy i 0,5 kg mrożonych jagód.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #109
Brett Saison


Warka: 19l
Goryczka: 25 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

3 kg - pilzneński Viking Malt

1 kg - monachijski I Weyermann

0,4 kg - płatki orkiszowe

 

Zacieranie:

65°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

20g - Iunga - 60'

 

Dodatki:
Kwas mlekowy - 7 ml

CaCl2 - 4g


Drożdże:

Fermentis T-58 - pierwsza fermentacja
Amalgamation Brett Blend - wtórna fermentacja - balon zalany 12.06..2020

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Warka #110- warzone 12.06.2020
Porter Bałtycki


Warka: 16l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 18 Blg

Słody:

3 kg - wiedeński Castle Malting

2 kg - monachijski II Bestmalz

0,35 kg - Special B Weyermann

0,25 kg - CaraMunich III Weyerman

0,25 kg - Caramalt Simpsons

0,12 kg - czekoladowy pszeniczny Weyermann

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut i wrzut chocolate wheata

Chmiele:

35g - Iunga - 60'

 

Dodatki:
NaCl - 2g

CaCl2 - 4g


Drożdże:

M76 Bavarian Lager - 300 ml

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #111 - warzone 16.06.2020
Turbo Mango Berliner Weisse


Warka: 21l
Goryczka: 8 IBU
Ekstrakt: 8,8 Blg

Słody:

2 kg - pilzneński Viking Malt

1 kg - pszeniczny Soufflet

 

Zacieranie:

64°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

7g - Magnum - 60'

 

Dodatki:
Kwas mlekowy - 7 ml

CaCl2 - 4g
Amchur - 35g - 0'
Pulpa mango - 2,45 kg - po fermentacji


Drożdże:

Lallemand Voss Kveik - gęstwa po #108

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #112 - warzone 29.06.2020
Porter Bałtycki


Warka: 18l
Goryczka: 39 IBU
Ekstrakt: 21,6 Blg

Słody:

5 kg - wiedeński Castle Malting

3 kg - monachijski II Bestmalz

0,5 kg - Special B Weyermann

0,33 kg - CaraMunich III Weyerman

0,33 kg - melanoidynowy Weyermann

0,13 kg - czekoladowy pszeniczny Fawcett

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut i wrzut chocolate wheata

Chmiele:

50g - Iunga - 60'

20g - Marynka - 20'

 

Dodatki:
NaCl - 2g

CaCl2 - 4g


Drożdże:

W-34/70 - gęstwa po #107

18,5l 21,6 Blg w wiadrze.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #113 - warzone 07.07.2020
Kveik IPA


Warka: 20l
Goryczka: 50 IBU
Ekstrakt: 15 Blg

Słody:

5 kg - Golden Promise Simpsons

1 kg - Golden Naked Oats Simpsons

0,4 kg - płatki owsiane

0,4 kg - płatki jęczmienne

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

50g - Simcoe - 20'
25g - Enigma - whirlpool 20' w 77*

25g - Nelson Sauvin - whirlpool 20' w 77*

50g - Simcoe - na zimno 5 dni

100g - Mosaic BBC - na zimno 5 dni

Dodatki:
Kwas mlekowy - 7 ml

CaCl2 - 4g


Drożdże:

Lallemand Voss Kveik - gęstwa po #111

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #114- warzone 18.07.2020
Oatmeal Stout


Warka: 21l
Goryczka: 31 IBU
Ekstrakt: 13 Blg

Słody:

2,5 kg - Pale Ale VM

1 kg - monachijski ciemny Weyermann

1 kg - płatki owsiane

0,25 kg - Imperial Simpsons
0,2 kg - Chocolate Fawcett
0,2 kg - Carafa II Weyermann
0,2 kg - Chocolate Wheat Weyermann
0,17 kg - Crystal Castle Malting
 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

20g - Magnat - 60'
25g - EKG - 0'
 

Dodatki:
Kwas mlekowy - 7 ml

CaCl2 - 4g


Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale - starter 1,2l

15.08.2020 - rozlew w butelki, wyszło 20x0,5l wersji z kawą Brazylia Santos (kawa zaparzona w aeropressie, dawkowana po 15 ml strzykawką do butelek), 26x0,5l klasycznej wersji. Odfermentowane do 4,5 Blg, co daje 4,7% alk.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #115- warzone 25.07.2020
Braggot


Warka: 19l
Goryczka: 45 IBU
Ekstrakt: 24 Blg

Słody:

4 kg - Wiedeński VM

2 kg - Wiedeński Weyermann

1,2 kg - płatki żytnie

0,2 kg - CaraMunich III Weyermann
0,2 kg - Special B Weyermann
0,2 kg - Special W Weyermann
2,6 kg - miód gryczany
 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

47g - Iunga - granulat 2019 - 60'
13g - Idaho Gem- granulat 2019 - 60'


Drożdże:

Lallemand Voss Kveik - gęstwa po #113


1 kg miodu na gotowanie

2 porcje po 0,8 kg rozcieńczone do 50 blg - 28.07 i 1.08

20.08.2020 - zlane na cichą, ok. 4 Plato, ~11% alk.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #116 - warzone 10.08.2020
Fruit Saison


Warka: 21l
Goryczka: 28 IBU
Ekstrakt: 11,7 Blg

Słody:

3,6 kg - pilzneński Viking Malt

1 kg - wiedeński Viking Malt

0,4 kg - płatki żytnie

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

30g - Oktawia - 60'

 

Dodatki:
NaCl - 4g


Drożdże:

Fermentis BE-134 - jedna paczka

20.08.2020 - zlane na 2l pulpy brzoskwinii, moreli i gruszki (2:1:1), odfermentowanie do 0,7 Blg (5,9% alk.)

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #117 - warzone 12.08.2020
Polish Wheat


Warka: 21l
Goryczka: 24 IBU
Ekstrakt: 12,5 Blg

Słody:

2,5 kg - pilzneński Viking Malt

2,5 kg - pszeniczny Viking Malt

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

40g - Oktawia - 20'
60g - Oktawia - 0'
70g - Oktawia - na zimno do połowy warki

 

Dodatki:
NaCl - 4g


Drożdże:

Lallemand Voss Kveik - jedna paczka

Pół warki dostanie dodatki dla "wariacji nt pale ale" na Warszawski KPD

20.08.2020 - zlane na cichą, FG 3,6 Blg (4,9% alk.), 11l zlane na 70g Oktawii, pozostałe 9l na 3l soku jabłkowego, do którego trafi jeszcze trawa żubrowa i cynamon.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #118 - warzone 15.08.2020
Bitter


Warka: 21l
Goryczka: 30 IBU
Ekstrakt: 10,5 Blg

Słody:

4 kg - pale ale Viking Malt

0,25 kg - Imperial Malt Simpsons

0,25 kg - Crystal Medium Crisp

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

20g - Magnat - 60'

25g - EKG - 0'
 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa po #114

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #119 - warzone 05.09.2020
Bitter


Warka: 21l
Goryczka: 30 IBU
Ekstrakt: 10,5 Blg

Słody:

4 kg - pale ale Viking Malt

0,375 kg - Crystal Medium Crisp

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

20g - Magnat - 60'

45g - EKG - 0'
 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa po #118

17.10.2020 - zabutelkowane 19,5l ze 100g cukru. FG 1,5 Blg, co daje 5% alk.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #120 - warzone 16.09.2020
Dry Stout

Warka: 21l
Goryczka: 39 IBU
Ekstrakt: 10 Blg

Słody:

3,5 kg - pale ale Viking Malt

0,4 kg - płatki jęczmienne błyskawiczne
0,25 kg - palone żyto Viking Malt
0,1 kg - Carafa II Weyermann
0,1 kg - Carafa III Special Weyermann
0,05 kg - Brown Crisp

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

25g - Magnat - 60'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa po #118

17.10.2020 - zabutelkowane 22l ze 115g cukru. FG 2 Blg co daje 4,4% alk.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #121 - warzone 29.09.2020
Belgian Blond 


Warka: 21l
Goryczka: 28 IBU
Ekstrakt: 15,7 Blg

Słody:

5,5 kg - pilzneński Viking Malt

0,5 kg - Abbey Castle Malting
0,25 kg - Cara Clair Castle Malting
0,25 kg - cukier biały
 

Zacieranie:

64°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

40g - Marynka - 60'
25g - Saaz - 0'

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml
Whirlfloc - T - tabletka - 10'


Drożdże:

Wyeast 1762 Belgian Abbey II - gęstwa

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #122 - warzone 6.10.2020
Sour Double IPA


Warka: 21l
Goryczka: 60 IBU
Ekstrakt: 18,7 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Viking Malt

1,5 kg - płatki owsiane
0,75 kg - Cara Clair Castle Malting
0,5 kg - Abbey Castle Malting
 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

70g - Simcoe - 20'
37g - Idaho Gem - 0'
50g - Idaho Gem - whirlpool 20' w 77°C
30g - Simcoe - w 3. dniu fermentacji
100g - Citra - 5 dni na zimno
50g - Idaho Gem - 5 dni na zimno

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml
Whirlfloc - T - tabletka - 10'


Drożdże:

US-05 - gęstwa

 

24.10.2020 - zabutelkowane przy FG 5,4 Blg, co daje ok. 7,4% alk.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #123 - warzone 17.10.2020
Russian Imperial Stout


Warka: 21l
Goryczka: 120 IBU
Ekstrakt: 28 Blg

Słody:

5 kg - pale ale Castle Malting
2 kg - munich Castle Malting
2 kg - pilzneński Viking Malt

1,6 kg - płatki owsiane
1 kg - Crystal Castle Malting
1 kg - Biscuit Castle Malting
1 kg - Chocolate Wheat Weyermann
0,5 kg - Wheat Black Castle Malting
0,5 kg - cukier kandyzowany ciemny
0,25 kg - Special W Weyermann
0,25 kg - melanoidynowy Weyermann
 

Zacieranie:
Double mash (po 2 razy)

67°C - 60 minut

78°C - 10 minut

Chmiele:

200g - Magnum - 60'

 

Dodatki:
CaCl2 - 10g
Kwas mlekowy - 10 ml
Whirlfloc - T - tabletka - 10'


Drożdże:

Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa po #120

Uwagi:
Gotowanie 3,5h.

 

21.11.2020 - przelane na cichą przy 5 Blg. Zlane na 50g mocno opiekanych płatków dębowych macerowanych w koniaku.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #124 - warzone 17.10.2020
Christmas Milk Stout


Warka: 12l
Goryczka: ?? IBU
Ekstrakt: 16,2 Blg

Słody:

Wysłodziny po warce #123
 

Zacieranie:

Tak jak warka #123 (wysłodziny)


Chmiele:

12g - Magnat - 60'
 

Dodatki:
Whirlfloc-T - pół tabletki - 10'
Masa makowa - 1700g - 10'
Laktoza - 350g - 10'


Drożdże:

US-05 - saszetka


21.11.2020 - rozlew, FG 6 Blg, co daje ~6% alk. Zabutelkowano 22x0,5l z 57g na 2 v/v.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj.

Koniecznie daj znać, jak masa makowa wpłynęła na piwo :) Kiedyś zastanawiałem się nad jej użyciem, ale jednak wybrałem przyprawy korzenne do świątecznego uwarzonego w zeszłym roku :) U siebie przesadziłem z przyprawami, ale chyba jednak taka przesada w piwie pitym w tak specjalnym okresie nie przeszkadza nadto :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

33 minuty temu, markus383 napisał:

Witaj.

Koniecznie daj znać, jak masa makowa wpłynęła na piwo :) Kiedyś zastanawiałem się nad jej użyciem, ale jednak wybrałem przyprawy korzenne do świątecznego uwarzonego w zeszłym roku :) U siebie przesadziłem z przyprawami, ale chyba jednak taka przesada w piwie pitym w tak specjalnym okresie nie przeszkadza nadto :)


Połowa warki #91 była z masą makową. Ostatecznie na konkurs dałem inną wersję, po werdykcie przekazałem chłopakom z Brokreacji drugi wariant i uznali go za lepszy od tego, który wysłałem. Na 10l efekt był zadowalający, było faktycznie czuć makowca w tym piwie. Tutaj na masę szło 16l brzeczki, więc dałem dwie puchy, bo to jednak stricte świąteczne piwo. Warto pamiętać że jest w tym sporo cukru, co podbije wytrawność, więc warto skontrować to laktozą i karmelowymi słodami. A i jest też masa tłuszczu, więc o pianie to zapomnij :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.